Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Sty 2018 12:43 

Dokąd
  • Phuket->Sandakan->Denpasar->Singapur

Data wylotu
  • 29.05.2018

Data powrotu
  • 19.06.2018

Długość pobytu
  • 3 tygodnie

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Liczba pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • ceny poniżej

Dodatkowe informacje
  • Moi Drodzy,
    wraz z moją narzeczoną pod koniec maja wybieramy się do Azji na podróż poślubną. Od razu zaznaczam, że będzie to moja pierwsza podróż do Azji i nie mam za bardzo porównania jakie ceny przelotów występują w tym regionie. Posiadamy już bilety Warszawa-> Singapur i Singapur -> Phuket. Następnymi celami będą Sandakan (Borneo) i Denpasar (Bali). Wracamy również z Singapuru. Praktycznie od listopada śledzę ceny biletów Air Asia za pomocą porównywarki MOMONDO. Prośba do bardziej doświadczonych podróżników : Moglibyście Waszym doświadczonym okiem zerknąć na ceny i powiedzieć mi czy powinniśmy kupować bilety w tej cenie, czy czekać na promocje ? Zniżki na AA są cały czas ale ani razu nie trafily się na bilety które mnie interesują, a ceny pozostają prawie niezmienne od 2 miesięcy.

Phuket -> Kuala Lumpur -> Sandakan 1:30 h + 2:50h 459 PLN
    Sandakan -> Kuala Lumpur -> Denpasar 2:40 + 3:05h 449 PLN
    Denpasar -> Singapur 2:45h 338 PLN

Ceny dotyczą jednej osoby i konkretnych lotów (nie szukalem najtańszych tego dnia bo koczowanie po 10h na lotnisku mnie nie interesuje.
    PS. Zdaje sobie sprawę, że ceny z porównywarki są nieco zaniżone + będe musiał pewnie dopłacić za bagaż rejestrowany.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN
Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN
#2 PostWysłany: 08 Sty 2018 13:19 

Jeśli jesteś "elastyczny" (akceptujesz różne terminy lotów, różne długości/ilości przesiadek itd.) - warto poczekać.
Jeśli NIE - do "świętego spokoju" kup to co obecnie Tobie pasuje.

P.S. Szczególną uwagę zwróć na Denpasar. Istnieje realne ryzyko, że Twój lot do/z Denpasar może nie dojść do skutku. Na wszelki wypadek lepiej wrócić do Singapuru na kilka dni przed odlotem do Polski.
 PM off
feniks88 lubi ten post.
feniks88 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 08 Sty 2018 14:10 

Jeśli chodzi o elastyczność to mamy dość sztywne ramy czasowe (planuje 6 nocy Phuket, 6 Borneo i 6 Bali). Nie chcialbym zmieniać bo dość mocno zależy mi na wypoczynku (i tak spędzimy zbyt wiele czasu w samolotach).

Jeśli chodzi o loty na Bali uważasz ze trzeba obawiać się wulkanu i komplikacji z nim związanych ? Zaplanowalem zwiedzanie Singapuru ostatniego dnia (przylot koło 11 i wylot do Wawy o połnocy) bo nie zależy nam na podziwianiu azjatyckich megamiast. Myślisz, że ryzyko jest realne ? Słyszałem ze w 2017 były problemy ale chyba nie jest to aż tak częste.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Sty 2018 14:36 

@feniks88 - trudno oceniać co będzie się działo na Bali za kilka miesięcy. Oczywiście nie ma sensu się zamartwiać, jednak czasem warto "dmuchać na zimne".

Faktem jest, że w listopadzie 2017 r. na Bali lotnisko było zamknięte przez kilka dni. Podobna sytuacja miała miejsce np. w roku 2015. Jak widać, ryzyko jest realne, aczkolwiek nie ma powodu do paniki.

Osobiście bym zalecał nie zmieniać planów (w końcu to podróż poślubna). Ewentualnie na wszelki wypadek może by warto było nieco zmienić kolejność podróży, tj. najpierw polecieć z Phuket na Bali, później dalej na Borneo, po czym wrócić do Singapuru. Cenowo nie powinno wyjść to jakoś specjalnie drożej (a może nawet nieco taniej), a zwiedzając Bali w "środku" podróży zawsze macie jakiś margines bezpieczeństwa. Nawet jeśli by Wam się przytrafił pech na Bali (wulkan byłby ponownie aktywny), to ewentualnie z opóźnieniem traficie na Borneo (przynajmniej Wam nie przepadnie lot powrotny z Singapuru do Polski).
 PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#5 PostWysłany: 08 Sty 2018 15:35 

Próbowałem zmieniać kolejność, ale niestety wtedy nadrabia sie sporo km przez co cena jest wyraźnie wyższa. Jeśli chodzi o Bali to zaryzykuję i nie będę zmieniał mojego planu. Jedyne pytanie czy czekać na promocje czy brać co jest :)

@grzegorz.jot dzieki wielkie za pomoc

Drodzy ktoś jeszcze ma jakieś opinie apropo cen moich biletów ?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Sty 2018 02:05 

niebieski
Akurat Singapur jest bardzo fajny! - Latem zwiedziłem Bangkok, Kuala Lumpur, Singapur. I Singapur dla mnie zdecydowany nr 1.

Mnie zastanawia wybór Phuket na maj/czerwiec. Przecież wtedy pogoda może być bardzo słaba. Ogólnie Phuket to pełna komercja. Rozumiem, że może służyć do wypadu na inne wyspy. Ale przy takim klimacie to bym tam się nie pchał. Ko Samui już dużo lepsze na ten okres. Phuket to jest idealne ale na naszą późną jesień, zimę i wczesną wiosnę.

To już wolałbym zostać dłużej w Indonezji. Lombok, wyspy Gili. Pogoda dużo lepsza ...

Tańsze loty Air Asia są z Kuala Lumpur. Singapur niby blisko ale jednak ceny wyraźnie wyższe. Tutaj też nie wyczarujemy lepiej. Bagaż rejestrowany w linii low-cost i lot z przesiadkami. To zawsze będzie trochę kosztowało. Ceny mało atrakcyjne masz ale też i loty wymagające.

No i z tymi wulkanami to nie żarty. Ja bym nie zostawiał wylotu na ostatni dzień. Bali to straszliwy moloch. Łatwo o bałagan i wysypanie się rozkładów.
 Profil Relacje PM off
feniks88 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 09 Sty 2018 05:19 

srebrny
Nie będę powtarzał o czym inni wspominali. Jedynie wspomnę, że na promocję AA bym nie liczył w najmniejszym stopniu. Tam niskie ceny są z rocznym wyprzedzeniem, potem tylko drożej. Lecisz w okresie wakacyjnym, więc wkrótce ceny mogą jeszcze skoczyć, jak ludzie zaczną planować urlopy.
Poza tym te ceny nie są złe, zwłaszcza, ze sztywne dni, lotniska i dodatkowo bagaż.
 Profil Relacje PM off
feniks88 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 09 Sty 2018 11:16 

@rydzo jeśli chodzi o Phuket to zdaje sobie sprawę, że lecimy tam poza sezonem ale bardzo nam zależało na Tajlandii (nie odwiedzalem tego kraju ale kierując się statystykami deszcz równie dobrze moze być na Ko Samui), wiem ze będzie to troche loteria ale chcielibyśmy zaznać chociaż próbki tego kraju a Phuket powinien zagwarantować nam atrakcje nawet przy złej pogodzie. Gwarancje pogody teoretycznie powinniśmy mieć na Bali i Borneo wiec tutaj zdaje sobie sprawę z ryzyka. Wracając do Singapuru uważasz, że jeden dzień nie wystarczy nam na zwiedzenie tego miasta ? Planuje mieć na miejscu około 12 godzin. To za mało według Ciebie ?

@jacek96 kierując się Twoją opinią zakupię bilety w najbliższych dniach bo chyba faktycznie nie ma na co czekać, a będę mógł spać spokojnie

Jedyną zagwostką która mi zostaje jest czy przylecieć wczesniej do Singapuru. Na zwiedzanie miasta uważam ze jeden dzień wystarczy (w ten sposób obejrzalem wiele bardzo atrakcyjnych europejskich miast), ale najbardziej przeciw wcześniejszemu przylotowi przemawia fakt, że chciałbym uniknąć ciągłego zmieniania mieszkań. Lecąc do Singapuru na 3 tyg chce zwiedzić 3 kraje przez co tracę zbyt wiele czasu na przeloty i transport. Możliwe, że na Borneo będziemy korzystać z 2 lokalizacji do spania (chcemy wyruszyć w głąb dżungli) i szukanie kolejnego noclegu w Saingapurze rezygnując np. z 2 nocy na Bali sprawi, że będziemy ciągle spać ,,na walizkach" co zamiast wypoczynku zmieni się w mega męczącą wyprawę.

Jeśli uważacie, że nie mam racji bardzo proszę o wszelkie opinie. Może po prostu nie zauważam rzeczy które dla Was są oczywiste.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 09 Sty 2018 13:47 

Jeszcze jedno pytanie. Znajomy polecił mi w takiej sytuacji wykupić ubezpieczenie od odwołania lotu ? Myślicie, że będzie to rozwiązaniem problemu ? Może takie zabezpieczenie mi w zupełności wystarczy ?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 09 Sty 2018 13:58 

@feniks88 - odradzam korzystanie z rad znajomego. Takie ubezpieczenia mają mnóstwo wykluczeń (w jakich sytuacjach nie należy się "kasa" z ubezpieczenia w przypadku odwołanego lotu).
 PM off  

#11 PostWysłany: 09 Sty 2018 14:04 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
teraz masz dobre ceny . KUL-DPS 79rm

taniej nie bedzie.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Sty 2018 14:06 

srebrny
12h na Singapur Wam wystarczy, oczywiście mielibyście więcej, to jeszcze lepiej, ale wszystkie najważniejsze miejsca zdąrzycie zobaczyć.
Za pierwszym razem miałem 5h i sporo zobaczyłem, a za drugim dwa dni, to na pieszo prawie cały obszedłem :)
Dżungla na Borneo to podstawa, nie wyobrażam sobie poleciec tam i siedzieć nad basenem.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 09 Sty 2018 14:15 
Awatar użytkownika

niebieski
jak borneo to tylko http://www.uncletan.com/

polecam
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 11 Sty 2018 11:47 

Dzięki wszystkim za pomoc. Bileciki kupione, więc można przejść do następnego etapu planowania podróży czyli szukania mieszkań. Polecicie może coś na Borneo w okolicy Sandakan ?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Sty 2018 12:36 
Awatar użytkownika

niebieski
wyzej Ci napislaem . tylko wujek tan. bardzo fajne przezycie ktore dlugo sie pamieta.
bylem w 9-letnim synem i do dzis na pytanie gdzie najlepiej bylo mowi "u wujka tana"
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 03 Lut 2018 15:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Singapur - Denpasar 69 SGD (+/- 176 PLN) 1 os. pod koniec czerwca.
Brać czy czekać ? Będę bardzo wdzięczny za info od doświadczonych osób w tej kwestii.
Pozdrawiam,
solek
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Lut 2018 15:55 

srebrny
Cena to żadna rewelacja, ale nikt Ci nie zagwarantuje, że będzie taniej.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Lut 2018 16:03 
Awatar użytkownika

srebrny
A jaka cena byłaby zdecydowanym hitem na tej trasie ?
Czy ktoś kupił bilety w mocno niższej cenie w przeszłości ?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 03 Lut 2018 16:05 

srebrny
25-30 USD to już dobra cena. A 10-20 to bardzo dobra.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 03 Lut 2018 16:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Thx.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość