Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 18 Gru 2016 10:33 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 64 407
Krajów: 16 / 7.5%
Dzisiaj wszystko jest "za darmo" i "w promocji" dlatego być może oferta Alior Banku nie wydaje się tak atrakcyjna jaką jest w rzeczywistości. W miarę prosty warunek wpływu raz w miesiącu 2500,00 (z dowolnego tytułu) pozwala cieszyć się naprawdę darmowym kontem. Przelewy natychmiastowe, powiadomienia SMS, wszystkie bankomaty, ale również wyciągi, monity, zajęcia czy zaświadczenia. Do tego niezły interfejs i aplikacja mobilna.
Moim zdaniem najlepszy wybór na dzisiaj.
3 ludzi lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 03 Sty 2017 13:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Od lutego 2017 roku banki będą musiały posiadać w swojej ofercie rachunek podstawowy, który będzie dostępny za darmo.
http://innpoland.pl/132007,konto-bankow ... e-za-darmo

#23 PostWysłany: 06 Sty 2017 21:42 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Jeżeli w NestBanku wypłata kasy za granicą to - > 5 zł + 3% prowizji za przewalutowanie, to jak to jest gdy ich kartą chciałbym zapłacić np. za zakupy w europejskim lub USA sklepie internetowym? Powiedzmy wychodzi mi 50$ to trzeba doliczyc przewalutowanie po ich kursie czy weźmie mi 5zł + przewalutowanie?

Pytanie może laickie ale nie miałem nigdy karty, a do tego zapytał bym o takie cos:

Zastanawiam się nad nestbank bo jest darmowy, a mi w sumie tylko karta by pasowala, bo powiedzmy 5-7 razy w roku potrzebuje coś zaplacic:
- zakupy w sklepie internetowym polskim lub zagranicznym
- zakup biletu lotniczego gdzie potrzebny natychmiastowy przelew
- lub jakies wplata na PayU blyskawiczna,
- zaplata za ubezpieczenie bo np. zniszka jest 50zł przy platnosci karta

Czy ta karta co proponuja Visa Debit PayWave zdecydowanie zaspokoi moje chyba nie wysokie wymagania?

Generalnie chodzi żeby nic nie płacić za konto ale mieć karte i na niej kase np. 1000zł który w razie czego mogę wykorzystać w każdej chwili.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 06 Sty 2017 22:34 

niebieski
Nie wiem jak Visa, ale mogę polecić Ci kartę w City Handlowy. Jest tam do wyboru karta całkiem bezpłatna City Simplicity, nie jest powiązana z koniecznością otwierania rachunku w banku. Na dodatek dość systematycznie są promocje w jej uzyskiwaniu i nie dość, że nic nie zapłacisz za nią to możesz jeszcze dostać od banku. Do dzisiaj chyba jest promocja, że jak wystąpisz o kartę to dostaniesz telefon LG K8, który jest wart ok. 400-500 zł, były też w poprzednich promocjach tablety, bony do różnych sklepów oraz programy polecające, za które kasę dostawał polecający i ten co założył kartę. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że bank dotrzymuje warunków i kasa za polecenie wpłynęła (niemała bo 400 zł). Jak nie zdążysz w tej promocji co się właśnie kończy albo niepotrzebny Ci telefon, to poczekaj trochę, a na pewno coś następnego wrzucą. Miłe uczucie, jak bank Ci "dopłaca" za to że jego kartę weźmiesz. Mogę też ich pochwalić, bo ich karta przy płatnościach zawsze przechodzi. Mam na myśli nie płatności w kraju, bo tu przechodzą wszystkie karty, tylko np bilety lotnicze dziwnych linii, które trzeba szybko kupić. Z innymi kartami czasem coś nie klapowało. Przeliczniki nie są niestety najlepsze, ale cóż "nobody is perfect". Dla mnie ważne, że nie muszę robić obrotu, żeby nie mieć opłat, bo mam wiele innych kart. A poza tym w multikino jest chyba 10% taniej, to się często przydaje.
Reasumując, możesz zarobić na promocji, nie ponosisz żadnych opłat jak z karty przez długi okres nie korzystasz, a w razie potrzeby załatwisz przy jej użyciu co Ci trzeba. Nota bene trochę się dziwię, że używasz karty tylko kilka razy w roku, bo to same korzyści tylko jak bank kredytuje Twoje zakupy czy wakacje.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 07 Sty 2017 00:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Nigdy nie miałem konta w banku bo takowe mi nie było potrzebne, dlatego jestem w tym kompletnie zielony, te 5 razy w roku korzystałem z życzliwości innej osoby, ale jeżeli są darmowe karty bez opłat, to co mi zależy założyc swoja i wplacić sobie tam 1000-2000 i miec w razie W. Dziękuje za Twój wpis ;)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 07 Sty 2017 00:59 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
"Nic nie płacić za konto" bywa dość mylące. Jeśli karta ma ci generować koszty (opłaty, prowizje, niekorzystne przewalutowanie) to znaczy że nie jest bezpłatna.

#27 PostWysłany: 07 Sty 2017 13:48 

niebieski
DonCorrado, karta kredytowa nie jest kartą przedpłaconą, Nie musisz nic wpłacać i trzymać na niej na wszelki wypadek. Bank bada Twoją zdolność kredytową i od tego jakie masz dochody zależy limit, który Ci przyznaje. Jak otrzymasz kartę, to trzeba ją aktywować kupując coś drobnego w sklepie, żeby nie było problemu, jak zechcesz jej użyć pierwszy raz w internecie. W bankowości internetowej generuje Ci się wyciąg i sprawdzasz sobie, kiedy wydana kwota jest do spłacenia, czyli korzystasz z pieniędzy banku przez jakiś czas , maksymalnie pięćdziesiąt kilka dni. Do daty będącej terminem spłaty nie naliczają Ci się żadne opłaty czy odsetki. Jeżeli przekroczysz ten termin to dopiero wtedy naliczają Ci odsetki, zdaje się ok. 10% w stosunku rocznym. Trzeba po prostu się pilnować i spłacać kartę przelewem z innego rachunku (nieważne z jakiego banku, nie musi być City) przed terminem spłaty lub gotówką w banku, ale z tym jest problem, bo ma mało placówek. Jak nie mieszkasz w dużym mieście, to pozostaje przelew z innego rachunku. Jak pisali poprzednicy jest cała masa darmowych rachunków bankowych. Do zwykłego rachunku tzw. ror wydawana jest zazwyczaj karta debetowa, a nie kredytowa. Różni się tym, że możesz nią zapłacić tylko wówczas, jak odpowiednią kwotę masz na tym rachunku, a kredytówką płacisz do wysokości przyznanego limitu, tzn. płaci za ciebie bank, a Ty masz termin spłaty dopiero za jakiś czas, ustalony na wyciągu. W takiej sytuacji możesz w razie potrzeby dokonać zakupu, nawet jak w tym momencie nie masz na to kasy, ale wiesz, że będziesz miał na spłatę. Jak nie przekroczysz terminu spłaty to nic Cię ten "kredyt bankowy" nie kosztuje. Poza tym przy zakupach biletów lotniczych karty debetowe nie zawsze są honorowane. Karta kredytowa Citybank natomiast przechodzi zawsze.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 07 Sty 2017 22:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Lia, dziękuje za obszerne wytlumaczenie ;)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 08 Sty 2017 14:34 

srebrny
@lia bardzo proszę Citi Handlowy i Citi Simplicity...

To można jeszcze dodać do warunków użytkowania kart kredytowych, że z reguły jeśli przekroczysz termin spłaty kredytu to nie dość że płacisz odsetki od całości zadłużenia od pierwszego dnia zaciągnięcia go (czyli daty płatności kartą) to dodatkowo naliczana jest opłata za brak minimalnej spłaty (oczywiście jeśli jej się nie zapłaciło) - kilkadziesiąt PLN. Warto się pilnować z terminami spłat.

#30 PostWysłany: 08 Sty 2017 16:20 

Loty: 53
Kilometry: 77 645
Krajów: 11 / 5.1%
Aclan napisał(a):
Zakładałem lokaty w Idea Banku, przez co w ciągu 10 min zrobiłem 4 prawie takie same przelewy na sporą kwotę-> "dzień dobry, czy jest pan świadomy... tak? A to miłego dnia". Mała rzecz, a cieszy.

To akurat słabe, po co telefon skoro jest autoryzacja przelewów kodami? W przypadku operacji na kartach to jak najbardziej normalna praktyka.

Czesuaf napisał(a):
Dla tych co chcą uniknąć opłat za korzystanie z bankomatów, ja mam złotą kartę debetową (dostępna jest chyba dla wszystkich?), 10 zł miesięcznie i wszystkie bankomaty za darmo bez limitów i jakieśtam dodatkowe darmowe ubezpieczenia.

Do zwykłych kart za 5zł można mieć też wszystkie bankomaty za darmo.

pabien napisał(a):
A jeśli chodzi o mBank, to ja z nich nie zrezygnuję póki mogę mieć rachunek bezpłatnie. Oczywiście wkurzają mnie nieustannie. Ostatnio zdaje się pozbawili mnie możliwości przeglądania całej historii rachunku. A Blik jest akurat spoko.

[Historia]-> [Zmień widok] - masz wszystkie operacje od założenia konta.
Akurat pokazywanie historii w nowej wersji z agregowaniem wszystkich kont i kart - dla mnie rewelacja.

Wracając do pytania z pierwszego postu to w wielu przypadkach nie warto rezygnować bo nowe oferty są dużo gorsze. Mam teraz kilka kart kredytowych pewnie 10 rachunków albo i więcej i za nic nie płacę, nadal mbank pozostaje głównym. Kwestia korzystania z najlepszych opcji w danym banku czasami też ustawienia comiesięcznego przelewu. Wiadomo mbank na lokaty się nie nadaje ale jeżeli chodzi o system i ilość opcji to jest w ścisłej czołówce. Aliora też polecam (również kantor). Milenium ludzie też chwalą choć nie używałem.

Zalecam dużą ostrożność do polskich klonów takich jak eurobank, getin, idea, smart, nest i wiele im podobnych tworzonych ctrl-c ctrl-v. Dobre oferty są ale tylko na początku. Oszczędzają też na systemach transakcyjnych które są częściej offline niż online.

Citibank to osobna historia, wszędzie go pełno, aż się boję otwierać lodówkę :) Tutaj akurat warto się rozstawać i witać ponownie bo sypie kasą i promocjami. Jedynie ten ich amerykański betonowy interfejs trzeba przeboleć.
 Profil Relacje PM off
pabien uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 09 Sty 2017 01:33 

niebieski
Nie tylko w City naliczane są odsetki i inne koszty, dotyczy to o ile wiem wszystkich kart kredytowych. Po prostu karty kredytowe są dla ludzi ogarniętych, którzy pilnują terminów płatności. Niektóre banki powiadamiają natychmiast o braku wpłaty. Jest to rodzaj kredytu, więc jak i przy innych kredytach, jak nie spłaca się terminowo, to są dodatkowe koszty, ale dla zdyscyplinowanych są z tego wyłącznie korzyści.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 14 Sty 2017 14:10 

a co powiecie o koncie T-Mobile Usługi Bankowe? prowadzone przez Alior, cashback 25zł co miesiąc, wypłata darmowa z każdego bankomatu. Dodatkowo można sobie założyć Kantor Walutowy Alior - przelewy z T-Mobile i w drugą stronę w czasie rzeczywistym.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 27 Gru 2017 14:47 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
śmiga Wam Nestbank?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 27 Gru 2017 15:04 

niebieski
@correos - u mnie też nestbank strasznie muli i nie mogę się zalogować
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 27 Gru 2017 15:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Mi nie śmiga ... dobrze, że akurat nie potrzebuję, generalnie codziennie są komunikaty, że prowadzą lub będą prowadzone jakieś prace nocą.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 27 Gru 2017 17:22 

Mi śmiga i strona i aplikacja mobilna

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowany przez michzak, 28 Gru 2017 09:12, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości