Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Gru 2017 02:07 

Drodzy Siostry i Bracia podniebnej podróży!

Brak mi słów. Ostatni raz leciałem Ryanairem (choć w tym wypadku forumowa nazwa "franca" lepiej pasuje).

Sytuacja wygląda tak: 28.11 około godziny 18:20 na WMI ogłoszenie, że lot jest opóźniony. Dosłownie po 2-3 minutach otrzymuję taką wiadomość sms (załącznik 1 - na dole). Wkrótce na mojej skrzynce mailowej podanej do rezerwacji przychodzą maila o tytule "Ryanair - FR8202 - Potwierdzenie rezerwacji dla XXX@wp.pl" (to lot, który miałem powrotny z Aten za kilka dni...) a w środku.... Załącznik nr 2 (na górze) i to wiele takich maili - moje imię, nazwisko, miejscowość, również oferta transportu z WMI do centrum Warszawy idealnie zgrana z przylotem mojego lotu.

Krótko i treściwie: Gdzie to zgłosić? Czy Franca osiąnęła dno den?

Załączniki:
Komentarz do pliku: Załącznik 2
Screenshot_2.jpg
Screenshot_2.jpg [ 135.12 KiB | Obejrzany 3535 razy ]
Komentarz do pliku: Załacznik 1
Screenshot_2017-12-04-00-54-32.jpg
Screenshot_2017-12-04-00-54-32.jpg [ 121.11 KiB | Obejrzany 3535 razy ]

Ostatnio edytowany przez Abcn, 04 Gru 2017 12:47, edytowano w sumie 1 raz
zmiana w tytule
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 04 Gru 2017 02:36 

Loty: 23
Kilometry: 72 725
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
LLAP, może wcześniej szukałeś informacji na ten temat i dzięki "ciasteczkom" teraz oni sami wysyłają Ci te informacje, a Ryanair nie ma z tym nic wspólnego?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Gru 2017 03:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 641
Kilometry: 981 829
Krajów: 63 / 29.4%
@LLAP najpierw sprawdź czy gdzieś kiedyś nie udzieliłeś Ryanairowi tzw. zgód marketingowych. Jeśli nie i jeśli rzeczywiście chcesz do kogoś pisać to napisz do Bajecznego rabatu i Golfstrom skąd uzyskali twój adres mailowy. Swoją drogą ten Bajeczny rabat od razu wygląda na kolejną podpuchę: "Zostałeś wybrany na zwycięzcę" hehe ;)

#4 PostWysłany: 04 Gru 2017 03:32 

srebrny
bajecznyrabat to jakas garazowa spolka, golfstrom nie lepszy

w 1. przypadku mogles udzielic ryanair zgod marketingowych lub dodales swoje loty do jakiejs aplikacji, ktora przekazala dane dalej.

ryanair raczej nie pomaga w uzyskaniu odszkodowania za spoznione loty, wiec w 2. przypadku moze uzyli geolokalizacji i wyslali sms do wszystkich w tmobile, ktorzy byli wowczas w okolicach lotniska po informacji ze jakis lot jest spozniony..

Cytuj:
Bajeczny Rabat to program, który pozwala użytkownikom na otrzymywanie specjalnych ofert, promocji i okazji, drogą mailową. Program ten jest zarządzany przez Natexo Spain SL, spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością z kapitałem 3000 EUR, z siedzibą w Calle Corsega 329, planta 8, 08037 Barcelona.

Cytuj:
...kapitał zakładowy 5.000 zł, wpłacony w całości (dalej też jako „GOLFSTROM”).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Gru 2017 08:52 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
@LLAP, gdzie kupowałeś bilety?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Gru 2017 09:16 

@krasnal Problem w tym, że bilety kupowałem w ramach voucheru za odwołany lot plus dopłaciłem grosze z karty kredytowej - wszystko na ryanair dot com. @Kashpir z udzielaniem zgód jestem bardzo ostrożny. A co do istoty problemu - @becek - nie chodzi mi aby robić "aferę z niczego i krzyczeć głośniej niż na festynie", ale skoro wyciekły takie dane ze strony, która ma mój numer D.O., Paszportu, adres korespondencyjny, datę urodzenia i numer karty kredytowej to coś jest niepokojącego w tej sytuacji.
mashacra lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 04 Gru 2017 09:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli na tych urządzeniach masz skonfigurowane kontro googla, a do tego jeszcze masz maila na gmailu to odstawiam, że to będzie ich sprawka.
A tak na logikę to FR raczej nie był by taki głupi aby sprzedawać dane pasażerów skorelowane z godzinami lotów do firm zajmujących się uzyskiwaniem odszkodowań.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Gru 2017 09:25 

Loty: 43
Kilometry: 30 424
Krajów: 7 / 3.3%
niebieski
Obstawiam cookies w przeglądarce - Ryanair nie pozwoliłby sobie na taką sprzedaż bo są bajońskie kary w unii za nieautoryzowaną sprzedaż danych osobowych, a w maju przyszłego roku wchodzi kolejne rozporządzenie dotyczące ochrony danych osobowych i dyrektywa, z potężnymi karami, nowymi wytycznymi polityk bezpieczeństwa, przez którą polskie przedsiębiorstwa będą latać powyżej lamperii.

#9 PostWysłany: 04 Gru 2017 10:53 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
Podobny przypadek widziałem po opóźnionym LOT, podejrzewam, że nie chodzi o FR, ale bardzo chętnie poznam mechanizm, i słabe ogniwo.
Jeżeli to cookies, albo google to sporo danych i zgód tam musiałeś zostawić, a także w innych firmach.

Dodatkowo dane i zgody to jedno, ale ich machtowanie w BIGDATA to już kolejna historia.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Gru 2017 11:06 

niebieski
Panowie powyżej - zwykłe ciasteczko na stronie moim zdaniem odpada, bo skąd miałoby numer telefonu? Moim zdaniem google też odpada, udostępnianie takich danych zewnętrznym podmiotom to byłby strzał w kolano z ich strony.

@LLAP Używasz jakiś aplikacji mobilnych/stron do tworzenia dziennika lotów lub agregowania dokumentów podróży (kayak, tripit)?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Gru 2017 11:35 

niebieski
@LLAP

W tym sms, aż dziwny ten dopisek "Nadawca komunikatu T-Mobile na zlecenie Golfstorm". Jeżeli Ci się chce, możesz zwrócić się z pytaniem do T-Mobile czy potwierdzają taką współpracę, jeżeli nie współpracują to może zareagują/zablokują. Mam świadomość, że nie rozwiąże to problemu z przekazaniem danych.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Gru 2017 11:40 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
@LLAP - moim zdaniem winna jest tu poczta WP, która może dopasowywać reklamy na podstawie treści/tematów maili. Imię, nazwisko i miasto pewnie podałeś przy zakładaniu konta pocztowego, a numer lotu sobie przeczytali z treści/tematu maila od Ryanaira.

SMS jest raczej niezwiązany z mailami - tutaj po prostu firma od odszkodowań zleciła wysłanie wszystkim klientom T-Mobile znajdującym się w okolicy lotniska. Pewnie zlecają te SMSy tylko, gdy jakiś lot jest faktycznie opóźniony (to nietrudno sprawdzić). Rozsyłanie SMSów bazujących na lokalizacji to żadna nowość, ładnych parę lat temu dostawałem takie od Orange z adresem najbliższego salonu.

#13 PostWysłany: 04 Gru 2017 12:16 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
@ms993 jakby całe WAW/KRK/GDN/WRO z telefonem w tmoblie otrzymywałoby sms o opóźnionym/odwołanym rejsie to co chwilę by brzęczało, a tak nie jest. :lol:
 Profil Relacje PM off
mikerus lubi ten post.

#14 PostWysłany: 04 Gru 2017 12:29 

złoty
@mashacra - wszystkie sieci, w tym T-Mobile, mają na lotniskach pikokomórki (tutaj T-Mobile w Modlinie), więc da się bardzo dokładnie wybrać grupę docelową. Myślę nawet, że da się wysłać SMSy tylko do wybranej części terminalu, w której jest bramka opóźnionego lotu.
Na większych lotniskach mogłoby to nie być łatwe ze względu na zbyt wiele lotów, ale w Modlinie uważam, że możnaby sobie na to pozwolić.

Na taki sposób wysłania tego SMSa wskazuje moim zdaniem dopisek o wysłaniu go przez T-Mobile na zlecenie firmy. Gdyby firma wysyłała po prostu na numer, a nie używając narzędzi lokalizacyjnych sieci, to wysłaliby go bez tego dopiska.

#15 PostWysłany: 04 Gru 2017 12:55 

srebrny
Wiecie co? Ostatnio jak puszczam bąka, to google'owe reklamy już po minucie wyświetlają mi ofertę innego doprawienia grochówki. A Wy się jeszcze dziwicie, zwłaszcza mając u nich konta mailowe, skonfigurowane telefony itd.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 04 Gru 2017 12:59 

niebieski
ms993 napisał(a):
tutaj po prostu firma od odszkodowań zleciła wysłanie wszystkim klientom T-Mobile znajdującym się w okolicy lotniska.

yyyy... ale przecież rozsyłanie takiego spamu jest w Polsce po prostu nielegalne - nie można sobie zlecić "roześlijcie wszystkim abonentom w zasięgu BTSa nasze pierdoły".
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 04 Gru 2017 13:15 

złoty
@mikerus - jeśli abonent wyraził zgodę na otrzymywanie wiadomości reklamowych od podmiotów współpracujących z operatorem, to nie widzę tu nic nielegalnego. A wiele operatorów wymaga tego, by uzyskać promocyjne ceny za abonament w promocji. T-Mobile też (dają 5zł rabatu).
Przeczytaj sobie te zgody tutaj: http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... rketingowe
Cytuj:
Targetowanie ofert Partnera
Zgoda na przetwarzanie danych osobowym przez Operatora dla celów marketingu Partnera, dzięki tej zgodzie będziemy mogli zaproponować Ci oferty naszych Partnerów

Partnerzy Transmisja danych
Zgoda na marketing ofert Partnerów na podstawie analizy danych transmisyjnych, (np. ilości SMSów)

Profilowanie T-Mobile
Zgoda na profilowanie danych w celu otrzymywania ofert dopasowanych do Ciebie w oparciu o analizę danych posiadanych przez Operatora
Wyrażam zgodę na:
gromadzenie, automatyczne analizowanie i zestawianie, przez T-Mobile Polska S.A. z siedzibą w Warszawie, ul. Marynarska 12, informacji o internetowych adresach elektronicznych, z którymi łączyło się wykorzystywane przeze mnie urządzenie końcowe, informacji o rodzaju używanego urządzenia jak również rodzaju i wersji oprogramowania dla celów określania moich preferencji zakupowych wynikających z aktywności internetowej (profil użytkownika) oraz prezentowania mi w oparciu o tak określone preferencje reklam produktów i usług. Zgoda nie obejmuje prawa do gromadzenia i analizowania danych wrażliwych. Zgoda obowiązuje przez okres obowiązywania umowy albo do jej wycofania. Odwołanie lub wygaśnięcie zgody skutkuje usunięciem profilu użytkownika.

Lokalizacja telefonu kwalifikuje się jak najbardziej do "danych posiadanych przez operatora", ew. "danych transmisyjnych". Ba, to profilowanie może nawet analizować zapytania wysyłane przez aplikację Ryanaira do ich serwerów, dając konkretne informacje o locie. Nie są to raczej dane wrażliwe, więc nie widzę problemu w ich analizowaniu.

Nadal uważasz, że to nielegalne i niemożliwe?

@LLAP - jak wygląda kwestia tych zgód na twoim numerze w T-Mobile?

Ostatnio edytowany przez ms993 04 Gru 2017 13:22, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 04 Gru 2017 13:20 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Strzelam, że to dzięki jakiejś aplikacji na telefon. Używałeś czegoś do wpisywania danych lotów, trasy, planu wycieczki, itp.?

#19 PostWysłany: 04 Gru 2017 13:23 

@LLAP Chyba zbyt pochopnie próbowałeś oskarżyć Ryanaira. Ewidentnie widać, że to nie jest ich sprawka. Co więcej, mało prawdopodobne, aby operator telefonii komórkowej miał coś z tym wspólnego. Podobnie wygląda sprawa z usługodawcą, u którego masz konto poczty elektronicznej.

Na Twoim miejscu jak najszybciej ja bym przejrzał dokładnie aplikacje zainstalowane na Twoim urządzeniu mobilnym. Obawiam się, że któryś z programów pełni w tle rolę tzw. "programu szpiegującego", który pozwala dostarczać Tobie tzw. "spersonalizowane" wiadomości e-mail, SMS lub powiadomienia w innej postaci. W Polsce to jest ciągle mało powszechny problem, jednakże bardzo dużo o nim się mówi np. w USA.

Któraś z aplikacji ma dostęp zarówno do Twoich wiadomości e-mail, jak i SMS oraz ma możliwość korzystania z geolokalizacji w Twoim telefonie. Zaawansowane programy SPAMujące potrafią odpowiednio wykorzystać te informacje i dostarczyć Tobie wiadomości dopasowane do Twojej "sytuacji" (o czym mogłeś przekonać się na lotnisku).

Gdy instalujesz jakąkolwiek aplikację na urządzeniu mobilnym (np. w ramach systemu Android), to często pojawia się informacja jakie "zasoby" zostaną udostępnione dla danego programu. Niektóre aplikacje wymagają dostępu do usług lokalizacji i/lub przeglądanej treści na urządzeniu mobilnym (np. SMSy, wiadomości e-mail, historia przeglądania stron internetowych itd.). Mało kto zwraca uwagę na takie detale przy instalacji aplikacji, najczęściej klika się "DALEJ".

Dobra rada - zrób najlepiej za wczasu porządek na swoim smartfonie, gdyż w przyszłości mogą Ciebie spotkać o wiele bardziej przykre sytuacje, w związku z dostępem przez jakąś aplikację do wrażliwych danych na Twój temat.
 PM off  

#20 PostWysłany: 04 Gru 2017 13:40 

Dziękuję za zainteresowanie tematem i wygląda na to, że zbyt mało rozeznaje się w problemach BiGDaty i pokrewnych.

Odpowiadając szczerze na pytania:

@grzegorz.jot : bardzo możliwe, choć wszystkie podejrzenia były skierowane na nich ze względu na niewystepujące w przyrodzie zbiegi okoliczności. Na telefonie mam aplikacje: Ryanaira, M&More, Szachy, Payback, a także MAPS.ME - plus to co standardowo w Androidzie na Huwaeii.

@Pabloo używam My Flight Radar z wpisywaniem dat lotów (ale bez ich numeru - fakt, że lot WMI-ATH jest tylko raz dziennie) plus apki mobilnej FR.

@ms993 wszystkie zgody marketingowe na TMobile mam zablokowane (od dobrego roku i wszystko super działa), jedynie mój bank ma zgody marketingowe, których nie cofałem.

Ogólnie zgadza się - telefon mam podpięty pod nieużywany adres GMail.

I mam ustawioną na stronie Ryanaira opcję "pozostań zalogowany"

Więcej grzechów nie pamiętam ;-)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości