Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 184 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 27 Lis 2017 23:10 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@DMW
OK, ale odpowiedz mi (i innym nie w temacie) na pytanie zadane trochę wcześniej.

#82 PostWysłany: 27 Lis 2017 23:35 

Loty: 1053
Kilometry: 1 634 305
Krajów: 130 / 60.5%
niebieski
Jak już wspomniałem poddaję się... ogrom tego tego tematu i jego wpływ na gospodarkę jest na tyle skomplikowany że mogą sobie o nim podyskutować naukowcy zajmujący się tym zawodowo - a nie my domorośli ekonomiści :lol:
Moja (i Wasza) powierzchowna wiedza bierze się z bieżącej lektury prasy (zarówno tej z lewej, pośrodku jak i z prawej strony).
Więc niestety ale nie odpowiem na to ani inne pytanie (np. "udowodnij w jaki sposób wzrost gospodarczy byłby niższy przez brak Ukraińców" - dobre... :? )
 Profil Relacje PM off
kumkwat_kwiat lubi ten post.
kumkwat_kwiat uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 27 Lis 2017 23:46 

niebieski
namteH napisał(a):
Czy to oznacza, że ten wzrost PKB to dzięki sprzątaczkom, murarzom i traktorzystom?

Jeśli ich jest w sumie w Polsce 1 mln to nawet jak każdy wyda 500 PLN miesięczne to będzie to 6 mld PLN konsumpcji więcej. Przy VAT 22% to 1,3 mld wpływu do budżetu więcej. Plus większe obroty u producentów itp. Co to dużo czy mało nie mi oceniać ale nie jest to nic.

Anonymous napisał(a):
@cccc, w znikomym stopniu. PKB to suma czterech składników: konsumpcja + inwestycje + wydatki rządowe + eksport netto.

Ukraińcy też konsumują, mniej niż statystyczny Polak ale jednak. Bez nich skumulowana konsumpcja byłaby niższa. Wydatki rządowe (choćby budowa dróg) coraz bardziej opierają się na pracujących Ukraińcach, bez tego ciężko teraz coś budować. Export także broni się tanią produkcją w Polsce a często są to własnie Ukraińcy. Poza tym bardzo często Ukraińcy przed wyjazdem do ojczyzny obkupują się w Polsce, bo u nas jest taniej i lepszej jakości.

eskie napisał(a):
Pozwólcie na mały wykład ekonomii.
W Polsce właścicielem budy "Prawdziwie Polski Kebab" jest Polak, kebaba robi Turek, kelner też Polak a na zmywaku pracuje Ukrainiec.
Osobą generującą zysk który ma wpływ na PKB jest TYLKO Turek, bo on dzięki swoim umiejętnościom z surowców za 2,50 PLN robi kebaba za 7,50.
Ale nie zrobi tego jeśli właściciel nie zapewni mu lokalu i zakupu surowców, Ukrainiec czystych talerzy i noży a Polak nie poroznosi żarcia i nie posprząta sali. Więc wszystkie osoby, oprócz oczywiście Turka są kosztotwórcze i nie generują PKB.

Tylko, że gdyby nie lokal to Turek nie miał by gdzie robić kebaba. A gdyby nie Ukrainiec na zmywaku to nikt by to brudnego syfu nie przyszedł więc nic by się sprzedało. Więc z biznesu nici. Potrzebny jest kapitał (Polak), know-how (Turek) i robotnik (Ukrainiec) bo bez tego nie bedzie działać.
 Profil Relacje PM off
zulu lubi ten post.

#84 PostWysłany: 28 Lis 2017 00:04 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
DMW napisał(a):
Jak już wspomniałem poddaję się... ogrom tego tego tematu i jego wpływ na gospodarkę jest na tyle skomplikowany że mogą sobie o nim podyskutować naukowcy zajmujący się tym zawodowo - a nie my domorośli ekonomiści :lol:

A jak myślisz, skąd ci naukowcy się wzięli jak nie z dyskusji? Dyskusja, wymiana poglądów, rozważania są podstawą nauki i rozwoju. My tu nie piszemy dysertacji naukowej tylko luźno sobie gadamy.
Może słyszałaś, że w średniowieczu były dyskusje typu "Ilu aniołów może tańczyć na ostrzu bardzo cienkiej igły bez potrącania się wzajemnie?" Oczywiście wszyscy współcześni to obśmiali, tylko, że wtedy tego typu dyskusje służyły nauce prowadzenia dyskusji, sporu, wyszukiwania argumentów, bronienia ich zbijania, uzasadniania, tworzenia konstrukcji, ćwiczenia umysłu itp, a temat, no cóż był nieistotny.

Więc pozwól nam, biednym robaczkom, bez stopni i tytułów naukowych porozmawiać :)

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#85 PostWysłany: 28 Lis 2017 00:20 

niebieski
Anonymous napisał(a):
W sierpniu dostałem zadanie kupić komplet słoików, takich do kiszenia ogórków. Poszedłem do pobliskiego supermarketu, ale nie mogłem ich znaleźć. Zapytałem jedną osobę z obsługi (Ukrainka), drugą (Ukrainiec), przy trzeciej dałem sobie spokój. Nikt nie potrafił pomóc. Wziąłem taksówkę, pojechałem do Ikei, kupiłem słoiki, poszedłem na obiad (który normalnie zjadłbym w domu), wziąłem znowu taksówkę... generalnie moja konsumpcja wzrosła. Jeśli tak ma wyglądać rozkręcanie gospodarki przez obcych to nie mam pytań.

Ale gdyby nie było Ukraińców, to nie byłoby żadnego pracownika, więc kto miałby Ci wskazać słoiki? Co więcej nie znalazł byś ich na regale bo nikt by ich tam nie ustawił. Widać w IKEA płacą tyle lub tak szkolą pracowników aby zapewnić odpowiedni poziom usług a w supermarkecie nie.

Przykład z mojej okolicy. Ostatnio w sklepie gdzie czasem zaglądam pojawiły się Ukrainki. Zapytałem ostatnią Polkę co jest grane. Poprzednie pracownice, chciały 200 PLN podwyżki na miesiąc. Nie dostały i poszły gdzie indziej... Na ich miejsce są Ukrainki... Czy to się właścicielowi opłaci nie wiem, ale nie mi piętnować ludzi za to, że chcą zarabiać więcej (zarówno Polaków jak i Ukraińców) a, że sam wolę płacić mniej...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#86 PostWysłany: 28 Lis 2017 00:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
kumkwat_kwiat napisał(a):
...
Ale gdyby nie było Ukraińców, to nie byłoby żadnego pracownika, więc kto miałby Ci wskazać słoiki? Co więcej nie znalazł byś ich na regale bo nikt by ich tam nie ustawił. ...

Może źle zrozumiałem, ale w końcu @Don_Bartoss nie dowiedział się od Ukraińców gdzie te słoiki są... ;)
zulu lubi ten post.

#87 PostWysłany: 28 Lis 2017 00:33 

Loty: 86
Kilometry: 165 130
Krajów: 23 / 10.7%
Zbanowany
Jakby nie było żadnego pracownika? Pracownik byłby wtedy gdyby pracodawca płacił tyle żeby pracownik nie szukał niczego innego.

A co? Ukraińcy to jakieś idealne remedium na brak chętnych do pracy? Wszyscy Polacy będą pilotami samolotów, lekarzami, inżynierami czy dyrektorami? Gdzie Ty żyjesz?

Piszesz, że "ale nie mi piętnować ludzi za to, że chcą zarabiać więcej"

To czemu Polacy nie mogą się domagać wyższych zarobków w sytuacji gdy firma osiąga ZYSK na poziomie miliardów dolarów? A znam takie i zatrudniają ukraińców.
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 28 Lis 2017 00:43 

niebieski
namteH napisał(a):
Może źle zrozumiałem, ale w końcu @Don_Bartoss nie dowiedział się od Ukraińców gdzie te słoiki są... ;)

W wielu miejscach nie ma alternatywy. Ukrainiec albo nikt. Wiec jakby ich zabrakło to kto by towar na półkę wystawił?
W miejscach gdzie ja robię zakupy też często pracują Ukraińcy ale ja z tego wyciągam inne wnioski. Jakby ich zabrakło to zamiast 3 kas otwarta byłaby 1 czyli mega kolejki, albo zabrakłoby części towaru na sklepie (bo kto rozładuje), albo byłby syf (bo kto posprząta, wyremontuje itp. ). Wiem, że oni nie są idealni ale wińcie też pracodawcę, który nie chce zapłacić więcej za lepszego pracownika lub wystarczająco wyszkolić tego, którego ma.

ind_globtroter napisał(a):
Jakby nie było żadnego pracownika? Pracownik byłby wtedy gdyby pracodawca płacił tyle żeby pracownik nie szukał niczego innego.

A co? Ukraińcy to jakieś idealne remedium na brak chętnych do pracy? Wszyscy Polacy będą pilotami samolotów, lekarzami, inżynierami czy dyrektorami? Gdzie Ty żyjesz?

Piszesz, że "ale nie mi piętnować ludzi za to, że chcą zarabiać więcej"

To czemu Polacy nie mogą się domagać wyższych zarobków w sytuacji gdy firma osiąga ZYSK na poziomie miliardów dolarów? A znam takie i zatrudniają Ukraińców.

Tak samo Polacy mogą się domagać wyższych zarobków, jak i pracodawcy mogą się na to nie zgodzić. Do czasu jak mogą zatrudnić tańszą alternatywę to z tego korzystają. Weź tylko pod uwagę, że Ci Polacy jak nie dostają podwyżki to idą do innej pracy a nie zwalniają się na zasiłek. Czyli jednak zatrudnienie się zwiększa. To nie jest tak, że Ukrainiec zabiera komuś pracę, tylko zapełnia wakat.
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#89 PostWysłany: 28 Lis 2017 00:54 

Zbanowany
I zaniża pensje.
Co to znaczy , że pracodawcy mogą się nie godzić na podwyżki? Pracownik nie przychodzi do pracy poleżeć a przyczynić do działalności firmy więc nie rozumiem w sytuacji gdy firma dobrze prosperuje, że pracodawca nie może się godzić na wzrost wynagrodzeń.

Ja nie wiem czy Ty masz tego świadomość, ale Ukraińcy też kiedyś będą się domagali wzrostu pensji.
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#90 PostWysłany: 28 Lis 2017 01:34 

niebieski
A to jest jakiś Narodowy Komitet Wyliczania Pensji, który wskazuje kto zawyża ,a kto zaniża?

Poprostu idziesz do szefa a on mówi nie. Co robisz albo zostajesz albo odchodzisz. Ale podwyżki nie masz w tej firmie. W Polsce często nie ma to nic wspólnego z kondycją firmy tylko widzimisię dyrektora, który zarabia 10x tyle co ty ale 500 PLN podwyżki nie da.

Ale te czasy się kończą bo przy takim bezrobociu coraz ciężej o dobrego pracownika. Dlatego ja martwię się tym aby robić dobrą robotę i dostać podwyżkę a nie tym czy kto inny coś zaniża.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 28 Lis 2017 02:07 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Don_Bartoss w koncu kupil te sloiki, to dobrze, ale co dalej z kebabem?
Tak z ciekawosci, ile taki kebabciarz moze placic srednio swoim pracownikom zza wschodniej granicy?

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 28 Lis 2017 03:44 

Zbanowany
kumkwat_kwiat napisał(a):
A to jest jakiś Narodowy Komitet Wyliczania Pensji, który wskazuje kto zawyża ,a kto zaniża?

Poprostu idziesz do szefa a on mówi nie. Co robisz albo zostajesz albo odchodzisz. Ale podwyżki nie masz w tej firmie. W Polsce często nie ma to nic wspólnego z kondycją firmy tylko widzimisię dyrektora, który zarabia 10x tyle co ty ale 500 PLN podwyżki nie da.

Ale te czasy się kończą bo przy takim bezrobociu coraz ciężej o dobrego pracownika. Dlatego ja martwię się tym aby robić dobrą robotę i dostać podwyżkę a nie tym czy kto inny coś zaniża.

Zaniżanie pensji przez osoby , które godzą się pracować za niższe stawki to fakt.

A czemu jedyną alternatywą jest odejście bądź pozostanie? Czemu nie można się domagać podwyżki jeśli kondycja firma jest idealna? Nie mówię tu o sytuacjach z zakładu stolarskiego, którego właściciel zatrudnia 10 osób i ledwo wychodzi na mały plus. Ale czemu podwyżek nie mają dawać gigantyczne przedsiębiorstwa o ogromnych zyskach? Czemu pensje nie rosną w molochach, które jak pisałem osiągają MILIARDOWE ZYSKI. Empatia już dawno się na tym świecie nie liczy.

No ja też- zawsze chciałem zostać pilotem- brakuje mi jakieś 200 000 wolnych złotówek. Jest gro osób, które z wielu powodów nie będzie lekarzami, pilotami, inżynierami, wynalazcami i specjalistami, ale to nie oznacza, że takie osoby nie mogą się słusznie domagać podwyżek.
 Profil Relacje PM off
otakesan lubi ten post.

#93 PostWysłany: 12 Mar 2018 11:43 

W zeszłym tygodniu, na głòwnej ulicy w moim mieście, rozdawali ulotki po ukraińsku :shock: z ofertami pracy w zakładach w strefie przemysłowej.

Sytuacja z brakiem ludzi do pracy chyba się zaostrza.
Mi tež wręczyli.
Wyglądam na Ukraińca ? :D
 PM off
namteH lubi ten post.

#94 PostWysłany: 12 Mar 2018 11:52 
Awatar użytkownika

Loty: 779
Kilometry: 1 318 404
Krajów: 98 / 45.6%
srebrny
@jacakatowice
wrzuć swój portrecik, bo nie wszyscy znają Twoja facjatę ;)
 Profil Relacje PM off
becek uważa post za pomocny.

#95 PostWysłany: 12 Mar 2018 11:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.5%
@jacakatowice nie marudź ;P

Ja coś takiego dostałem ;P

Załączniki:
IMG_20180312_104740_HDR.jpg
IMG_20180312_104740_HDR.jpg [ 1.24 MiB | Obejrzany 1180 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#96 PostWysłany: 12 Mar 2018 11:58 

Mi chyba wcisnęli tą ulotkę, bo wyczuli, że to potrafię przeczytać. :D
Bo na takiego co wytrzyma 8 godzin przy maszynie, chyba nie wyglądam. 8-)
 PM off  

#97 PostWysłany: 16 Mar 2018 16:51 

-- 16 Mar 2018 16:50 --

Ja u siebie na Śląsku widzę masę ofert na olx po ukraińsku, głównie do przemysłu przy montażu. Ale też i McDonald ma oferty skierowane do Ukrainców. Ukrainki pracują przy montażu np mebli jak i w sklepach spożywczych.

-- 16 Mar 2018 16:51 --

Anonymous napisał(a):
Lubuskie, geografie od 7 boleści.
Nie lubelskie.

Przepraszam za literówkę ale żadne z tych woj. nie są na południu Polski.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 16 Mar 2018 19:48 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Każdy medal ma dwie strony i tak samo jest w tym temacie.

Czy to dobrze że Ukraińcy w takiej ilości czasowo lub na stałe (co jest z biegiem lat bardzo prawdopodobne) osiedlają się i pracują w Polsce ? Na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Nie da się jednoznacznie powiedzieć TAK jak i nie da się jednoznacznie powiedzieć NIE.

Fakt jest jeden: mamy dużą grupę Ukraińców w Polsce. Czy to jest milion czy dwa a może trzy nie ma to najmniejszego znaczenia. Ich obecność jest zauważalna. Szczególnie jest to widoczne w dużych aglomeracjach. Bardzo często słyszy się jak osoby rozmawiają w języku ukraińskim lub rosyjskim. Czasami mimowolnie można zauważyć jak ktoś pisze smsy cyrlicą. Często można ich spotkać w sklepach, usługach np. barach szczególnie sieciówkach i to zarówno jako pracowników jak i kupujących. Dziś nawet słyszałem jak osoby zamiatające chodnik rozmawiały ze sobą w jednym ze wschodnich języków.

Czemu do nas przyjeżdżają i dlaczego tak masowo wybierają Polskę ? Bo blisko do domu, jesteśmy z podobnego kręgu kulturowego (niektórzy mogą dyskutować na ten temat), bo nasz język jest łatwy dla nich do nauczenia, bo u nas jest praca łatwo dostępna i dużo bardziej opłacalna niż u nich, bo jest tu ich wielu i łatwo znaleźć pobratymca, bo uciekają przed biedą, wojną i brakiem perspektyw. Po prostu szukają kawałek przyjaznego miejsca na ziemi. Wcale im się nie dziwię że tak robią.

Co przemawia ZA tym że powinniśmy przynajmniej nie przeszkadzać w tym zjawisku: pracują (a bardzo wielu pracuje legalnie bo boją się żeby ich nie wydalono) a co za tym idzie płaca podatki, ZUS itp. Każdy człowiek musi coś jeść, gdzieś spać a po zapewnieniu podstawowych potrzeb życiowych szuka czegoś takiego co pozwoli mu na podniesienia poziomu swojej egzystencji, kupuje produkty nie koniecznie pierwszej potrzeby itd. To oznacza że mamy milion lub dwa więcej pracowników, podatników i konsumentów. To przekłada się na gospodarkę (pracownicy i konsumenci), budżet (podatnicy) ale również na wielu innych zwykłych ludzi. Ktoś im przecież wynajmuje mieszkania lub pokoje za które płacą. Część z nich zwiąże się z naszymi rodakami (zarówno mężczyźni jak i pewnie częściej kobiety). Część z nich zamieszka u nas na stałe i jak nie oni to ich dzieci będą się polonizować gdyż oni będą (lub z czasem coraz mniej) jeszcze czuli się Ukraińcami. Ich dzieci będą miały co najwyżej ukraińskich rodziców a ich wnuki (jak nie dzieci) już pewnie nie będą już mówić po ukraińsku i będą już czuli się Polakami. Większość tu zostanie jak tylko będzie mogła. Wracają przecież do swoich domów na jakiś czas lub odwiedzając krewnych i rodziców i przekazują swoje wrażenia z pobytu w Polsce. O ile są to dobre doświadczenia to zasiewają ziarno dobrego świadectwa o nas i naszym kraju. A to będzie procentować i przyniesie więcej dobrego niż 100 wizyt premierów i prezydentów.

Pewna grupa z tych osób to Polacy (w drugim a pewnie częściej w trzecim pokoleniu) zrusyfikowani lub z ukrainizowani. Przyjazd do Polski pozwoli im wrócić na łono macierzy lub ponownie nawiązać z nią kontakt.

Co przemawia PRZECIW temu byśmy akceptowali ich obecność ? Wśród milionów ludzi część będzie tu przybywać bo będą uciekać przed wymiarem sprawiedliwości na Ukrainie a z czasem mogą lub będą kontynuować swój proceder w Polsce. Cześć ludzi będzie organizować się i z czasem może powstać partia polityczna lub inna organizacja domagająca się jakiś przywilejów a z czasem będzie chciała wpływać na sytuację polityczną w Polsce. Cześć z tych osób nie jest pozytywnie nastawiona do Polski i swoje nastawienie ideologiczne (bardzo żywy kult banderowski na Ukrainie Zachodniej) będzie przenosić na nasz teren np. niszcząc obiekty historyczne, urządzając prowokacje ataki na obiekty społeczne, kulturalne, religijne ale też siedziby samorządowe, rządowe, obiekty wojskowe czy policyjne lub nawet atakować jakieś demonstracje lub obchody historyczne. Ich celem będzie przesłanie przekazu że w Polsce bija Ukraińców szczególnie w dobie mediów których moralność i dążenie do prawdy jest na poziomie rynsztoka. Tego wykluczyć nie możemy i takie tematy muszą być pod kontrolą służb do tego przeznaczonych.

Osobiście daje 80 % do 20 % na korzyść opcji ZA. I piszę to jako potomek tego co cudem uszedł z życiem z rzezi wołyńskiej kiedy reszta krewnych mojego przodka tyle szczęścia nie miała. A że zdarzają się przypadki że pytając się o coś w sklepie nie zawsze pracownik ze wschodu potrafi mi odpowiedzieć tak jakbym oczekiwał to mówię sobie że pewnie podobnie bym zareagował gdybym wykładał towar w sklepie w Norwegii lub innym kraju którego języka bym nie znał.

Najważniejsze jest jedno: byśmy razem ze sobą w zgodzie żyli. Z resztą sobie wspólnie poradzimy.
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.

#99 PostWysłany: 16 Mar 2018 20:11 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@zulu podoba mi sie Twoj post, konkretnie i na temat, mam podobne zdanie, ale nadal sie mocno zastanawiam, co ma wspolnego ten caly watek z tanim czy innym podrozowaniem??? 8-)
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
zulu lubi ten post.

#100 PostWysłany: 16 Mar 2018 20:31 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
Krajów: 40 / 18.6%
niebieski
Popieram zulu jako potomek tych co uszli z Rzezi Wołyńskiej ostrzeżeni przez ukraińskiego parobka dorabiającego u dziadków i pradziadków w gospodarstwie. Bądźmy tylko szczególnie czujni i reagujmy szczególnie mocno na przejawy czczenia banderyzmu przez Ukraińców na terenie RP.

Ostatnio edytowany przez krystoferson112, 16 Mar 2018 21:15, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 184 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości