Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 30 Gru 2016 23:44 

Loty: 138
Kilometry: 236 261
Krajów: 45 / 20.9%
srebrny
Z tegioo co widzę, bedziesz musiała pojechać shuttle busem łączącym terminale, z terminala 2 na terminal 1
Poczytaj http://lisbon-portugal-guide.com/lisbon ... guide.html
trigosia uważa post za pomocny.

#22 PostWysłany: 31 Gru 2016 01:22 
Awatar użytkownika

shuttle bus - jaki bilet?

System biletów w Lizbonie mnie przerasta.
Lądujemy, dojeżdżamy do T1, idziemy do metra, kupujemy tam bilety (6 osób, w tym dziecko 6 letnie) i jedziemy na Lisboa Oriente.
Bilety już mamy kupione.
Na powrót Lagos - Lizbona też.

I tu jest problem. Najszybciej byłoby dojechać do Lisboa - Santa Apolonia i stamtąd pieszo. Nie wiem tylko, czy to się nam opłaca, czy lepiej innym środkiem lokomocji? Najbliżej mamy ten dworzec (o ile się nie mylę, że to dworzec kolejowy). Jednak bilet kolejowy mamy tylko do Lizbona Oriente.
Gdybym się wcześniej zorientowała, że najbliżej mamy Lisboa - Santa Apolonia, kupiłabym od razu bilet na całą trasę.

ps
o biletach, obowiązujących w Lizbonie na komunikację miejską już czytałam, ale im bardziej się w to wgłębiam, tym mocniej to zagmatwane.

Nie mogę znaleźć info, czy są bilety grupowe. W Lizbonie nam się grupka rozrośnie do 8 osób, ale spotykamy się dopiero w miejscu noclegu (my jedziemy z Lagos a dwie osoby dojeżdżają z Warszawy). Oni mają dojechać z lotniska a my z Lizbony Oriente.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 31 Gru 2016 01:29 

srebrny
Bus miedzy terminalami jest bezpłatny.
Akurat jestem na wyjeździe ale bilety w Lizbonie są dosyć czytele. Nie wiem jak jest z grupowymi. Jesli nikt nie odpowie to postaram się pomóc po powrocie :)

#24 PostWysłany: 31 Gru 2016 02:27 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
@trigosia bilety jakie Tobie sprzedadzą w metrze to zielone kartoniki wielkości kart kredytowych. Bilet kasujesz "zbliżeniowo" po wejściu do środka komunikacji, w przypadku metra przy bramkach, w przypadku pociągów miejskich- Urbano po wejściu na peron. Polecam zakupić karty z tzw. Zapping-iem. Wychodzi najtaniej za przejazd po mieście - 1.25euro przez godzinę z możliwością przesiadek. Z Orientu możesz pojechać na Santa Apolonia pociągiem Urbano za 1.25euro na Zappingu.

Trzeba policzyć i zastanowić się za ile doładować karty, ponieważ niewykorzystane pieniądze nie są zwracane. Można doładować na przykład za 5euro=1.25euro x 4 przejazdy. Doładowanie za najmniej 3 euro w automacie. Karta jest ważna przez rok, więc trzymać w okładce. Nie giąć. Nie niszczyć. Jeżeli pojedziesz do Lizbony w tym czasie, możesz znowu jej używać.

Tu garść informacji o biletach:
http://infolizbona.pl/ceny-i-rodzaje-bi ... -lizbonie/
http://www.carris.pt/en/7-colinas-and-viva-viagem/

Lotniskiem się nie przejmuj, nieważne gdzie samolot zawinie i tak wyjdziecie na dużą, czerwona jamę od metra. Shuttle bus jest za darmo i jeździ co chwilę. Obstawiam, że jednak wyjdziecie z głównego budynku lotniska. Terminal 2 jest raczej do wylotów tylko.
 Profil Relacje PM off
flus lubi ten post.

#25 PostWysłany: 31 Gru 2016 13:07 
Awatar użytkownika

Dzięki.
Gubię się w tym, że są dwa rodzaje kart - że są na różne środki komunikacji. Czy to dotyczy tylko tych 24 godzinnych?
Karty w zappingu - niebieska i zielona. Obojętnie która? Doładowuję w punkcie lub w biletomacie? Jest możliwość doładowania przy płatności kartą bankową? Czy tylko gotówką?

Mając doładowaną kartę (każda osoba osobną? Dziecko 6 letnie też?) można korzystać ze wszystkich środków komunikacji miejskiej?

-- 31 Gru 2016 12:16 --

Dzięki.
Gubię się w tym, że są dwa rodzaje kart - że są na różne środki komunikacji. Czy to dotyczy tylko tych 24 godzinnych?
Karty w zappingu - niebieska i zielona. Obojętnie która? Doładowuję w punkcie lub w biletomacie? Jest możliwość doładowania przy płatności kartą bankową? Czy tylko gotówką?

Mając doładowaną kartę (każda osoba osobną? Dziecko 6 letnie też?) można korzystać ze wszystkich środków komunikacji miejskiej?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 31 Gru 2016 13:27 

srebrny
Nie martw się tym. Szkoda na to czasu ;) Proponuje żebyś wpierw przeczytała dwa/trzy razy tekst z infolizbona http://infolizbona.pl/ceny-i-rodzaje-bi ... -lizbonie/

Karta jest jedna tylko, że możesz na nią różne rodzaje biletów nabić: Zapping, jeden przejazd albo 24h. Jak automat albo człowiek w okienku sprzeda Tobie zieloną kartę jeździsz na zielonej, jak niebieską to na niebieskiej. W listopadzie w kasie metra kupiłem kartę z zappingiem z nadrukiem Aerobus. Najwidoczniej była to jakas reklamówka linii autobusowej z lotniska do centrum. Nie przejąłem się tym i używałem tej karty do jazdy tramwajem do Belem, promem z Lizbony do Montijo i metrem z centrum na lotnisko.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 01 Sty 2017 17:59 
Awatar użytkownika

wersus79 napisał(a):
Polecam zakupić karty z tzw. Zapping-iem. Wychodzi najtaniej za przejazd po mieście - 1.25euro przez godzinę z możliwością przesiadek. Z Orientu możesz pojechać na Santa Apolonia pociągiem Urbano za 1.25euro na Zappingu.

Trzeba policzyć i zastanowić się za ile doładować karty, ponieważ niewykorzystane pieniądze nie są zwracane. Można doładować na przykład za 5euro=1.25euro x 4 przejazdy. Doładowanie za najmniej 3 euro w automacie. Karta jest ważna przez rok, więc trzymać w okładce. Nie giąć. Nie niszczyć. Jeżeli pojedziesz do Lizbony w tym czasie, możesz znowu jej używać.

Czytam o tych cenach. Czyli w Zapping-wszystkie bilety po Lizbonie kosztują 1,25 euro? Windy, pociągi, metro, autobusy? Bilet 24 godzinny raczej odpada, bo tu są dwa rodzaje a chciałoby się i promem i pociągiem, metrem. Czy na te wszystkie środki lokomocji w Lizbonie pobierana jest jedna opłata z Zapping-u, czyli 1,25 euro?

Jeśli będziemy chcieli pojechać np do Sintry - to już kupujemy osobny bilet?

Wyjątkowo moja mózgownica nie przyswaja czytanego tekstu. Ciężko mi się połapać w szczegółach systemu biletowego komunikacji miejskiej w Lizbonie.

ps
temat Lizbony w temacie, dotyczącym Lagos. A ja mam kolejne pytanie. W drodze powrotnej z Lagos dojeżdżamy do Lisboa Oriente. Z mamy widzę, że to jest niedaleko Oceanarium. Samego Oceanarium nie zwiedzimy (raczej bliżej końca p - bo będziemy z bagażami. Ale chcielibyśmy skorzystać z teleférico. Tzn jedna osoba zostanie z bagażami (trudno wyobrazić przejazd kolejką z bagażami?) a reszta skorzysta z kolejki. To chyba jest blisko Estação Oriente? Co prawda w styczniu i lutym kolejka kursuje tylko do 18:00, a nasz pociąg przyjeżdża o 17.26, więc czy się wyrobimy na kolejkę?
I jeszcze jedno pytanie - dwie osoby przylatują o 15:25 (tylko z bagażem podręcznym). Jak najlepiej mogą się dostać z lotniska na Estação Oriente? Jest np jakaś trasa na dojście pieszo, by przy okazji mogli kawałek Lizbony zobaczyć czy niech lepiej czymś podjadą? Na dotarcie z lotniska do dworca Oriente mają prawie dwie godziny.
Jeśli to jest bez sensu, po prostu dojadą od razu do apartamentu (CALÇADA MARQUÊS DE ABRANTES).
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 05 Sty 2017 01:58 

srebrny
@trigosia
Do tej kolejki/wyciągu trafisz bez problemu. Wychodzisz z dworca, przechodzisz przez centrum handlowe Oriente, idziesz w strone rzeki i juz jest. Skoro przyjeżdżacie późnym popołudniem, można by odłożyć przejazd wyciągiem na inny dzień. Będzie się ściemniało i nie zobaczycie tyle co w dzień. Znajomi z lotniska bez problemu dojdą spacerowym krokiem na Oriente. Do waszego apartamentu najlepiej dojechać metrem. Z Oriente na jednym zappingu, czyli 1.30euro dojedziecie do Cais do Sodre z przesiadką na Alameda.

Co do biletów to od 1 stycznia podrożały, niewiele ale poszły w górę.
http://infolizbona.pl/lizbona-nowy-tary ... a-miejska/

Jeżeli masz na karcie Zapping to w metrze, autobusach, tramwajach, windach i pociągach w Lizbonie jest pobierana jedna opłata - 1.30euro. Do Sintry albo Cascais z karty zostanie pobrane 1.85euro. Jeżeli będziecie chcieli popłynąć promem do Cacilhas na Jezusa to też za prom zapłacicie zappingiem. Potem już za autobus firmy TST trzeba zapłacić osobno.
 Profil Relacje PM off

#29 PostWysłany: 05 Sty 2017 08:04 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Z tego co kojarze to tylko wylot jest z T2. Wszystkie przyloty atobus wiezie do T1. Wiec dobrze sie rozejrzyj zanim wsiadzuesz do Shuttle bus ;)
wersus79 lubi ten post.

#30 PostWysłany: 23 Lis 2017 16:26 

wersus79 napisał(a):
Wszystko tak jak pisze @jekyll metrem na Oriente i stamtąd pociągiem z przesiadka w Tunes.
Do tego możesz kupić bilet na pociąg (comboios) na stronie http://www.cp.pt. Jeżeli kupisz dzis na na ichnie pendolino (Alfa Pendular) to zapłacisz 10.30euro od osoby. Trzeba sie zarejestrować na stronie i wchodząc w zakładke Buy Ticket wybrać interesująca Ciebie trasę, kliknac w ofertę z gwiazdką, żeby była niższa cena. Na dziś koszt biletu na pociag wypada korzystniej niz na autobus.

Mam pytanie czy jest mozliwośc nocowania na dworcu Oriente i czy jest otwarty w nocy miedzy 1 a 7 rano? A moze lepiej nocować na lotnisku? a jeśli tak to gdzie na lotnisku lepiej się przespać między 1 a 6 rano?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 23 Lis 2017 21:48 

srebrny
Nie wiem, czy dworzec jest w nocy otwarty, a o spaniu masz cały wątek lizbona-spanie-na-lotnisku,1374,16465

#32 PostWysłany: 05 Sty 2018 12:08 
Awatar użytkownika

jekyll napisał(a):
Nie wiem, czy dworzec jest w nocy otwarty, a o spaniu masz cały wątek lizbona-spanie-na-lotnisku,1374,16465

Ok, a jak się z lotniska na ten dworzec dostać? Google map dziwnie pokazuje pierwszy przystanek 208. Jeden jest (wychodząc z lotniska) tak jakby po prawej stronie czerwonej muszli metra, w pobliżu zdaje się wypożyczalni aut (mówię na podstawie mapki google). Drugi przystanek jest nieco dalej, w lewo od stacji metra.

Czy bilet można kupić tylko u kierowcy i czy musimy mieć kasę w bilonie? Czy też jest biletomat na terenie lotniska? Chodzi o lądowanie o 0:45 w nocy (to, plus oczekiwanie na bagaż i ostatnie metro nam ucieka). Czy metro "tylko" nie kursuje ale bilety można kupić przy wejściu?

A może lepiej będzie UBERem, ale nikt z naszej grupy nie korzystał z tego a jak wrzucam wycenę to wychodzi 11-20 euro na tę trasę.(góra za trzy osoby jedn auto - nas jest 9). Taksówka chyba jest jeszcze droższa?

w Necie piszą,że z tymi taksówkami z lotniska spore ryzyko - można trafić na nieuczciwych taksówkarzy.

A nam bardzo zależy na dotarciu na nocleg jak najszybciej, jak najbezpieczniej i możliwie najtaniej.

Mamy więc trzy opcje

- autobus 208 - gdzie kupić bilety (jaki koszt), gdzie znaleźć przystanek. Dobrze byłoby wiedzieć, czy bilety po 1 w nocy kupimy nie tylko u kierowcy (tu trzeba pewnie mieć bilon)

- UBER - ale nie wiem, jak to działa (aplikację mam ściągniętą, ale chodziłoby o minimum 3 auta,czy jest możliwość złożenia zamówienia przez aplikację na 9 osób?)

- taksówka - gdzie szukać postoju (podobno najlepiej przed halą odlotów, ale jak to wygląda w realu? tzn jak trafić przed halę odlotów przylatując? :) i jaki mniej więcej byłby koszt za trzy auta?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 05 Sty 2018 12:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Z tego co pamiętam przylatując do Lizbony masz darmową komunikację w dniu przylotu, wystarczy pokazać bilet lotniczy.

Image
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 05 Sty 2018 13:08 
Awatar użytkownika

kubus571 napisał(a):
Z tego co pamiętam przylatując do Lizbony masz darmową komunikację w dniu przylotu, wystarczy pokazać bilet lotniczy.

Gdzie mogę to potwierdzić?

W Genewie wystarczyło na lotnisku pobrać taki bilet, darmowy, ważny chyba godzinę.

Jak jest w Lizbonie, nie mam pojęcia. I na dodatek będziemy jechać po 1 w nocy, (linia 208 Lotnisko - Dworzec Oriente)) - jeśli jest taka zasada, czy obowiązuje w nonych busach?
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 05 Sty 2018 13:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Najlepiej poszukać na forum: komunikacja-miejska-w-lizbonie,1419,42225

Byłem 3 lata temu i na lotnisku pobierało się taki kartonik którym można było się poruszać wszystkimi środkami transportu poza tramwajem w Alfamie.

Image
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 05 Sty 2018 19:47 

srebrny
kubus571 napisał(a):

Może kiedyś tak było albo pomyliłeś lotniska. Darmowy to jest bus łączący terminale.

#37 PostWysłany: 07 Sty 2018 15:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Zdecydowanie nie pomyliłem lotnisk i rozróżniam zorganizowaną komunikację miejską od busa łączącego terminale. Przejazd był darmowy obejmował dzień przylotu do Lizbony. Bilet działał w metrze, autobusach i tramwajach z wyłączeniem tych zabytkowych. Korzystałem z niego i nawet pamiętam, że kierowca mnie ochrzanił bo posiadając bilet wsiadłem do autobusu środkowymi drzwiami i poprosił mnie o pokazanie biletu zanim ruszył z przystanku, a było to w okolicach węzła Santos więc raczej nie spodziewałbym się tam shuttle busa.

Image
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 07 Sty 2018 16:04 
Awatar użytkownika

kubus571 napisał(a):
Zdecydowanie nie pomyliłem lotnisk i rozróżniam zorganizowaną komunikację miejską od busa łączącego terminale. Przejazd był darmowy obejmował dzień przylotu do Lizbony. Bilet działał w metrze, autobusach i tramwajach z wyłączeniem tych zabytkowych. Korzystałem z niego i nawet pamiętam, że kierowca mnie ochrzanił bo posiadając bilet wsiadłem do autobusu środkowymi drzwiami i poprosił mnie o pokazanie biletu zanim ruszył z przystanku, a było to w okolicach węzła Santos więc raczej nie spodziewałbym się tam shuttle busa.

No to byłoby ekstra, tylko nigdzie nie widzę potwierdzenia. Może to z biletami linii TAP Portugal?
Gdzie można szukać potwierdzenia?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 08 Sty 2018 10:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Też nie mogę znaleźć tego obecnie, być może chodziło o bilety TAP bo akurat nimi leciałem. A może po prostu już to nie działa i zmienili przepisy.
Nie wiem jak wygląda dokładnie Wasz plan podróży. Ale z tego co rozumiem ten transport potrzebny jest Wam w drodze powrotnej, więc zapytałbym się lecąc TAM. Wtedy macie sporo czasu na ogarnięcie tego do czasu powrotu.

Image
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 08 Sty 2018 13:50 
Awatar użytkownika

kubus571 napisał(a):
Nie wiem jak wygląda dokładnie Wasz plan podróży. Ale z tego co rozumiem ten transport potrzebny jest Wam w drodze powrotnej, więc zapytałbym się lecąc TAM. Wtedy macie sporo czasu na ogarnięcie tego do czasu powrotu.

W drodze powrotnej bez problemu - będzie czas, będzie metro kursowało, normalnie bilety kupimy.

Przy przylocie gorzej - lądujemy wg planu o 0:45, nim odbierzemy bagaże, więc nie ma szans na ostatnie metro.
Musimy się dostać w okolice Estação Oriente (Hotel Olissippo Oriente)
Jedziemy z dziećmi i niepełnosprawnymi. Pociąg mamy rano o 10:02
Więc trzeba by jak najszybciej dostać się do hotelu, by dzieciarnię pogonić spać.
No i problem, jak to zrobić?
- 208 - ok, kupię bilet u kierowcy (1,85 euro), ale.... One jeżdżą co godzinę chyba, więc możemy sobie poczekać. Jak to jest z tym 208? bo z Estação Oriente mamy bliziutko
- UBER - nie mam pojęcia jak to działa, aplikację mam zainstalowaną, ale nie korzystałam i mam obawy co do czasu oczekiwania. No i jak wrzucam na ich stronę na kalkulatora to mi wychodzi między 5 a 20 euro, w zależności od typu UBERa
No więc nie jestem pewna, czy UBER to dobre rozwiązanie
- taksówka - niby nie za drogo, ale podobno można zapłacić ze trzy razy drożej, zależy na jakiego taksówkarza się trafi.

Ktoś coś w temacie? Bo już się w tym gubię. Gdyby nie skład grupy, można by na piechotkę :D
Ale niestety, grupa wiekowo od 7 do 73 roku życia :roll:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 38 gości