Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Cze 2015 22:57 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 116 949
Krajów: 19 / 8.9%
Witam,

niedługo będę w Seattle i pomyślałem, że pojechałbym sobie na dwa dni do Vancouver (posiadam paszport biometryczny oraz wizę turystyczną B1/B2).
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda przeprawa przez granicę, czy nie będzie problemów z powrotem do USA?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 11 Cze 2015 23:58 

srebrny
Nie będzie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Cze 2015 10:31 

Przekraczałem granicę w Niagara Falls, wynajętym autem.U Kanadyjczyków standardowa procedura. Kilka pytań po co , na co i dlaczego tam jadę.( zwiedzić Toronto i okolice - wystarczyło). Przy powrocie po paru dniach do USA, w tym samym miejscu, procedura "uproszczona" :D Tylko jedno pytanie- " Podobało się w Kanadzie?”
I ponowny wjazd, bez żadnych amerykańskich pieczątek itp.
Ogólnie wszystko bezstresowo. Żadnych papierów auta, ubezpieczeń itp nie chcieli oglądać.
 PM off
maxikq lubi ten post.
maxikq uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 12 Cze 2015 10:34 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 457 365
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Przejeżdżałem granicę samochodem w drodze z Montany do Calgary i z powrotem - nikt nas nawet nie zatrzymał. Oczywiście był posterunek oraz straż graniczna, ale w ogóle się nami nie zainteresowali.
 Profil Relacje PM off
maxikq lubi ten post.

#5 PostWysłany: 12 Cze 2015 10:39 

A w Niagara są bramki, szlabany itd. Wszyscy stali w kolejce. Dokumenty sprawdzali każdemu.
Ale cóż. Ameryka jest duża. ;)
 PM off  

#6 PostWysłany: 12 Cze 2015 11:13 
Awatar użytkownika

Loty: 766
Kilometry: 1 302 130
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Jechałem kilka razy kanadyjskim samochodem przez granicę w Niagarze i w Detroit. Przejazd Kanada-USA jest dla Polaka z wizą B1/B2 bardzo nieprzyjemny z powodu amerykańskiego immigration i kontroli celnej (samochód na bok i szperaja bez obecności zainteresowanego, taki mają zwyczaj i prawo). Natomiast wjazd do Kanady bezproblemowy.
Jeśli ty masz wjeżdżać ze Stanów i potem z Kanady do USA mając wcześniejszy stempel amerykańskiego immigration, to nie będzie problemu, chociaż tez mogą zadawać pytania.
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 12 Cze 2015 14:31 

Bzdura do potęgi n-tej. Przejazd przez granice jest taki sam dla wszystkich. Nie obywatele USA lub Kanady maja troche inny zestaw pytań i tyle. Głupoty opisane powyżej sa bajeczka. Oczywiście każde auto moze być przeszukane, często jest to robione losowo. A jeśli juz jest wybrane to robi sie to szczegółowo.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Cze 2015 14:05 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 116 949
Krajów: 19 / 8.9%
Super, dzięki za zainteresowanie i pomocne odpowiedzi :-)! W takim razie wycieczka do Vancouver aktualna :).
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Cze 2015 15:21 
Awatar użytkownika

Loty: 766
Kilometry: 1 302 130
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Dziękuję Lx13 za bardzo kulturalnego posta. Moje doświadczenia z tej granicy były naprawdę nieprzyjemne. Jechałem 2 albo 3 x przez Niagarę i 3x przez Detroit a także przez Sarnię ale tylko do Kanady. Pierwsze 2x w Detroit musieliśmy zjechać samochodem na bok i odbyć NIEMIŁĄ rozmowę z immigration w tym czasie przeszukano samochód. Samochody gdzie jechali "miejscowi" nie były zwykle wzywane na bok. Raz urzędnik zażyczył sobie obejrzeć mój notes oraz wizytówkę na potwierdzenie wykonywanej pracy. Zarzucił mi kłamstwo nt do kogo jadę: jechalem do przyjaciół w Denver ale pierwsza noc była w Chicago, podałem w formularzu adres w Denver a powinienem podać pierwszy nocleg w USA. Ostatni przejazd przez Detroit był autobusem, miałem już wstemplowany pobyt w USA z lotniska JFK, mimo tego zadano nam kilka pytań ale przynajmniej było na luzie. Obcokrajowiec z wizą czy ESTA ma rozmowę z immigration na tych samych zasadach a pewnie tylko moje odczucie było takie, że na turystę z wizą patrzą bardziej podejrzliwie? Aha jeszcze dodam, że nigdy na lotnisku w USA nie miałem szczegółowego wypytywania ani pomysłów w stylu szperania w moim notesie, ostatni raz leciałem w kwietniu br.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Cze 2015 12:35 

Sam potwierdzasz swoim postem moja racje.

1. Samochody do kontroli sa typowane losowo. Sam to tez napisałeś miedzy słowami.
2. Sam wpakowałeś sie w kłopoty tzn w dodatkowe tłumaczenie podając zły adres. Ja rozumiem ze mogłeś tego nie zrozumieć, celnik mógł tego niezrozumiec.
3. Uwierz mi. Oni potrafią być niemili dla każdego, obywatela, rezydenta, turysty itp. Śmiem twierdzić ze najprzyjaźniej sa nastawieni właśnie do turystów a traktowanie z buta zostawiają dla obywateli.
4. Napisałeś ze pracujesz, a moze koleś był jakimś patryjota wg którego zabierasz prace lokalnym? A co? W Europie takich nie ma?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 15 Cze 2015 12:55 

W zeszłym roku jechałem autobusem z Seattle do Vancouver. Na granicy wszyscy wysiadają z autokaru i krótka pogawędka z pogranicznikiem, w drodze powrotnej również krótka rozmowa. Na przejściach lądowych nie wbijają nowej wizy. Wszystko w ramach tej już posiadanej :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 21 Lis 2017 11:01 

Witam, chcę odgrzać stary temat w kontekście wypożyczenia samochodu. Chcę lecieć do Seatle i również podczas pobytu wjechac na teren Kanady wypożyczonym autem w Seatle. Czy są z tym jakiekolwiek problemy, czy większość wypożyczalni umożliwia wjazd autem do Kanady, czy sa dodatkowe opłaty w wypożyczalni? Przy okazji, czy ktoś może polecić jakąś wypożyczalnie?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 21 Lis 2017 11:12 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Jak juz wybierzesz wypozyczalnie i samochod to przeczytaj warunki najmu badz po prostu do nich zadzwon. Z Kanada zazwyczaj nie ma zadnych problemow.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości