Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Lip 2017 22:04 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 511 197
Krajów: 60 / 28.0%
niebieski
Jak w temacie - czy warto poświęcić na Dar es Salaam jakikolwiek czas?
Będziemy przez Dar przedostawać się z Zanzibaru do Parku Mikumi i tak się zastanawiam czy w naszym planie uwzględnić kilka godzin na zwiedzanie Dar.
Czy jest tam cokolwiek do zwiedzania? Jeżeli tak to co? Ile czasu na to poświęcić? Ile to kosztuje?
Może jakieś fajne targi z pamiątkami (o ile jest o wiele taniej niż na Zanzibarze)?
Jak wygląda kwestia transportu po mieście - czasowo i kosztowo? Taksówki, jakieś "tuk-tuki"? Oczywiście pewnie należy cenę za przejazd ustalić z góry i się targować?
Jakiekolwiek wskazówki co do Dar es Salaam mile widziane :-)

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 27 Lip 2017 23:33 

srebrny
pewnie cos jak Jakarta, niby cos tam jest, ale szkoda nerwow i czasu (nie bylem, odradzono mi)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Lip 2017 01:34 

Loty: 1038
Kilometry: 1 601 629
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
Mi osobiście Dar es Salaam bardziej się podobało od Jakarty. A poza tym czystsze i ludzie bardziej przyjaźni.
Miałem pół dnia na zwiedzanie, wziąłem taksówkarza, który mówił nieco po angielsku i za 50 euro zgodził się wozić mnie po mieście do wyznaczonych przeze mnie punktów.
1. port z targiem rybnym i łódkami dhow, można tanio zjeść świeżą rybkę
2. Muzeum Narodowe - skamieniałości człowieka z Olduvai oraz historia i etnografia Tanzanii
3. Ogród botaniczny - mały ale warto chwilę pospacerować i odpocząć w cieniu
4. Muzeum Wsi - skansen z odtworzonymi chatami kilkudziesięciu plemion zamieszkujących Tanzanię. Na ogół wydaje nam się, że afrykańskie chatki są takie same lub przynajmniej bardzo do siebie podobne. W tym skansenie byłem zaskoczony niesamowitą różnorodnością budowli, różnym budulcem i funkcjonalnością.
5. Galeria sztuki Tinga Tinga - byłem nieco rozczarowany, mało oryginalnej sztuki sporo turystycznej komercji.

Załączniki:
nasi przodkowie.JPG
nasi przodkowie.JPG [ 60.2 KiB | Obejrzany 3654 razy ]
rzeźby.JPG
rzeźby.JPG [ 53.86 KiB | Obejrzany 3654 razy ]
P1030357.JPG
P1030357.JPG [ 57.55 KiB | Obejrzany 3654 razy ]
P1030366.JPG
P1030366.JPG [ 62.09 KiB | Obejrzany 3654 razy ]
P1030374.JPG
P1030374.JPG [ 64.09 KiB | Obejrzany 3654 razy ]
P1030377.JPG
P1030377.JPG [ 60.53 KiB | Obejrzany 3654 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Grzegorz40 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 28 Lip 2017 07:37 
Moderator forum

Loty: 179
Kilometry: 520 379
Krajów: 69 / 32.2%
Byłem zimą. Nie zwiedzałem.
Ode mnie porada dotycząca transportu: NIE KORZYSTAJ Z UBERA!
Jedyne miejsce z kilkunastu, w jakich jeździłem Uberem, gdzie to totalnie nie działa. Ustalasz trasę, pokazuje całkiem interesującą cenę, jakiś kierowca podejmuje wezwanie i jedzie, jedzie, jedzie i rezygnuje. Albo skręca nagle w bok i omija Cie szerokim łukiem. Albo podejmuje wezwanie stojąc 500 m od Ciebie i nawet nie rusza z miejsca przez kilkanaście minut.
Trzy razy próbowałem (z lotniska do hotelu, z portu do hotelu i z hotelu na lotnisko). Za pierwszym razem po ok. godzinie czekania poddałem się i wziąłem taxi z lotniska. Za drugim razem podobnie. Dopiero za trzecią próbą ktoś przyjechał po ok. 40 min. i udało mi się przekonać naocznie, że jednak Uber tu czasami działa. Jako ciekawostka - przyjechało auto oznakowane jako taksówka z kierowcą, który po angielsku umiał "sorry" i "OK".
Za dwa z kilkunastu (kilkudziesięciu) wezwań ściągnęło mi kasę z karty, ale po reklamacji oddali.
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 19 Lis 2017 13:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Byłem, wróciłem i odpowiem sobie oraz innym...
Nie polecam zupełnie tego miasta. Chodziliśmy po nim kilka godzin i zupełnie nic ciekawego tam nie było, poza korkami i tłumami ludzi. Najlepiej więc omijać to miasto, a zaoszczędzony czas poświęcić na piękna Tanzanię lądową czy też Zanzibar.

#6 PostWysłany: 19 Lis 2017 13:30 

Loty: 1038
Kilometry: 1 601 629
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
Zgadzam się, że Dar es Salaam specjalnie polecać nie warto. Ale jak ktoś ma stopover kilkanaście godzin (ja tak miałem) to wtedy zamiast siedzieć na lotnisku warto coś zobaczyć w mieście. Piszesz że chodziłeś po mieście kilka godzin i nic ciekawego nie zobaczyłeś. A gdzie chodziłeś, czy próbowałeś udać w któreś z miejsc polecanych w LP albo choćby tam gdzie ja polecałem...?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Lis 2017 21:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Zgadzam się z Tobą :) Może trochę źle się wyraziłem...
Jeżeli ktoś podróżuje po terenie Tanzanii - wtedy najlepiej olać Dar es Salaam i skupić się na innych miejscach w Tanzanii/Zanzibarze, które są sto razy piękniejsze.
Jeżeli ktoś ma kilkunastogodzinny stopover to warto wyjść na miasto, ponieważ miasto jest z pewnością ciekawsze od tego lotniska, a poza tym te punkty wskazane przez DMW wydają się całkiem sensowne i w miarę interesujące.
My po powrocie z głębi lądu (z safari) mieliśmy około 3 godzin w Dar es Salaam, które poświęciliśmy na bezcelowe łażenie po mieście. Nie mieliśmy obranych żadnych punktów tylko sobie chodziliśmy bez celu i dla nas to miasto szału nie zrobiło. Jak się ściemniało to ze względów bezpieczeństwa wróciliśmy do hotelu i z rana transport na Zanzibar.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości