Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 02 Maj 2012 13:16 

Awerik napisał(a):
Ten post to absolutne mistrzostwo świata, oprawię go sobie w ramkę i powieszę nad łóżkiem, tak mi humor poprawił. 8-) Otóż na samym początku polemizujesz z faktem (a nie z tezą - uczulam), że palenie jest jedynie czynnikiem ryzyka, po czym wklejasz tekst z którego wynika... Dokładnie to, z czym się kłócisz. 8-) Samobój pierwszorzędny.

Wracając do tematu, zapoznawszy się z tekstem uderzyły mnie dwie rzeczy:
1. Po pierwsze - fakt, że aż 10% chorych na raka płuc to osoby niepalące
2. Zaskakująco mała ilość zgonów na raka płuc. :shock: Spodziewałem się co najmniej kilkudziesięciu milionów ludzi rocznie, a tu marne 1 300 000 osób. W porównaniu z innymi chorobami (o których się w mediach zbyt dużo nie mówi) wygląda to... bardzo słabo:
Gruźlica - 1 500 000 osób rocznie
Malaria - 3 300 000 osób rocznie
Biegunka - 1 500 000 dzieci rocznie (tak tak, na biegunkę umiera rocznie mniej dzieci niż palaczy na raka płuc)
Mało tego, roczna ilość zgonów w wypadkach komunikacyjnych (1 200 000 osób) jest mniejsza niż ilość zgonów na raka płuc wśród palaczy. :) Wygląda więc na to, że zdrowiej jarać szlugi, niż jeździć samochodem. ;)

Z ilością zgonów związana jest jeszcze jedna uderzająca rzecz. Porównując ilość zgonów wśród palaczy (1 170 000 rocznie) z ilością palaczy (1,1 mld.) okaże się, że rocznie na raka płuc umiera tylko co tysięczna paląca osoba. Prawdę mówiąc tylko mnie utwierdziłeś w swoim buncie do faszystowskiej antynikotynowej propagandy. 8-)

piokul napisał(a):
Sumując - jak ktoś nienawidzi palenia, to niech sobie nienawidzi, ale jak ktoś znajduje w tym przyjemność, to też jego sprawa, więc nie nawracajmy wszystkich na siłę. A dzielenie się informacją, gdzie są odstępstwa od głupiego uszczęśliwiania całego świata, jest przydatna.

Prawdziwy problem z antynikotynowym faszyzmem polega na tym, że walka z papierosami to dopiero początek. Ciekawi mnie co będzie następnym krokiem faszystowskich ataków - stawiam na alkohol (już widać jak w niektórych miejscach, że faszyści rozgrzewają się do boju, np. w centrum Wrocławia chcą zabronić jego sprzedaży), a co później? Może kolorowe napoje, które jak wiadomo zwiększają ryzyko (Pacjonek napisałby, że wywołują) zawału serca i masy innych chorób? :)

Faktem jest że 1 na 1000 osób umrze na raka płuc (pomijam liczbę osób która na to zachoruje i potem przez 5 lata chemioterapia w nadziei że jednak nie umrę) w ciągu roku(nie całego życia palacza!) z powodu palenia, zakładamy więc że przeciętny palacz zacznie palić w wieku 20 lat a przeciętny wiek do jakiego dożywa człowiek to 73 lata, wobec tego w ciągu 53 lat może umrzeć z powodu raka - daje to 5,3% szans zgonu z powodu palenia w ciągu życia czyli ponad z własnej nie przymuszonej głupoty! Jeżeli uważasz że to mało no to cóż. Pomijam że nawet gdyby 99,99% palaczy nie miało raka to ty możesz być tym 0,01% i wtedy statystykami sobie możesz podetrzeć tyłek.
Warto dodać że 90% chorych na Przewlekła obturacyjna choroba płuc paliło papierosy, czyli 9 na 10 osób, choroba ta jest śmiertelna, ponadto:
w krajach wysoko rozwiniętych obserwuje się trend zmniejszania liczby osób palących, w przeciwieństwie do bloku wschodniego (szczególnie Polski, Rumunii, Bułgarii i Rosji) gdzie liczba osób palących jest wysoka i nie zmniejszyła się znacząco w ciągu ostatnich lat.
Podajesz statystyki chorych na różne choroby a nie bierzesz pod uwagę faktu że są to często osoby poszkodowane przez los, nie miały wpływu na to co ich spotkało, w przeciwieństwie do palaczy którzy proszą o to.
Jestem faszystą nikotynowym? Dlaczego mam wąchać co 30 minut smród wydobywający się od okna sąsiada?
Chcesz bulić 10zł dziennie za nic? Bul. Chcesz walić popielniczką? Wal, ja z taką osobę w życiu bym nie pocałował a tym bardziej wąchał wobec tego daj żyć mi nie zasmradzając powietrza.
 Profil Relacje PM off  

#22 PostWysłany: 02 Maj 2012 13:54 

juror napisał(a):
Pacjonek napisał(a):
juror napisał(a):
Gdyby nie palacze i akcyza na fajki, to nie byłoby kasy na Twoją emeryturę. Znając premiera, to w związku z tym wiek emerytalny zwiększył by do 85 lat, mimo, że średnia życia faceta w Polsce to 73 i na emeryturce byś sobie nie polatał, bo byś do niej nie dożył.

Gdyby nie palacze nie musiałbym płacić ze swojego podatku kosztownych chemioterapii chorym na nowotwór spowodowany przez rak :lol:

Sam obliczyłeś ile wydaje palacz na papierosy, teraz pomnóż tę kwotę razy % który idzie na akcyzę i podatek VAT. Weź pod uwagę, że palacz statystycznie żyje krócej, więc emerytury/renty mniej też dostanie, zastanów się i mi odpowiedź kto kogo finansuje. Liczę, że tym razem odpowiesz, a nie jak w wątku o "dyskryminacji w LOT", olejesz temat jak zabraknie argumentów.

I co? Odpowiesz? Jak nie tutaj, to chociaż w tamtym wątku.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 02 Maj 2012 14:37 

juror napisał(a):
I co? Odpowiesz? Jak nie tutaj, to chociaż w tamtym wątku.

Koszt chemioterapii (TYLKO tego) dla JEDNEJ osoby wynosi od 15 do 20 tysięcy złotych. Jeżeli płacisz składki refunduje je Państwo :]
Żeby Państwo refundowało tą terapię muszę płacić podatki.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 02 Maj 2012 19:16 

Śmieszne rzeczy piszesz. 15-20k, czyli tyle ile 10 średnich emerytur w Polsce. Wiesz w ogóle ile z jednej paczki idzie na akcyzę? Pomnóż sobie teraz to razy ileś tam paczek, dodaj do tego ile emerytur wcześniej statystycznie rzecz biorąc zaoszczędzi państwo na statystycznym palaczu i porównaj do kwoty którą podałeś. Argument, że niepalący płacą za leczenie palaczy, jest tak bzdurne i absurdalne, że aż się zastanawiam czy piszesz to poważnie, czy się wygłupiasz.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 02 Maj 2012 22:06 

juror napisał(a):
Śmieszne rzeczy piszesz. 15-20k, czyli tyle ile 10 średnich emerytur w Polsce. Wiesz w ogóle ile z jednej paczki idzie na akcyzę? Pomnóż sobie teraz to razy ileś tam paczek, dodaj do tego ile emerytur wcześniej statystycznie rzecz biorąc zaoszczędzi państwo na statystycznym palaczu i porównaj do kwoty którą podałeś. Argument, że niepalący płacą za leczenie palaczy, jest tak bzdurne i absurdalne, że aż się zastanawiam czy piszesz to poważnie, czy się wygłupiasz.

Szczerze mówiąc nie rozumie twoich ambicji. Chcesz żebym przyklasnął ci i powiedział "O mój zbawco, gdyby nie ty emeryturę miałbym w wieku 100 lat, chwała ci powiadam!".
Idąc twoim tokiem myślenia powinienem się cieszyć że są fotoradary, bo to dzięki nim władze samorządowe trzepią pieniądze, gdyby nie to kolejne 100 lat emerytury poszło by się...
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 02 Maj 2012 22:55 

Jestem palaczem, ale w pełni popieram zakaz palenia w obecnym kształcie. Są miejsca z palarniami i to w porządku - kto chce, ten pali.

Problemem jest jedynie to, że wymogi wentylacji i klimatyzacji w palarniach nie są przestrzegane. A można to zrobić tak, jak wyglądają kapsuły do palenia na niemieckich lotniskach. Budki są otwarte, ale wentylacja jest znakomita i nie czuć przykrego zapachu.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 14 Paź 2013 14:54 
Moderator forum

Loty: 186
Kilometry: 539 892
Krajów: 69 / 32.1%
Tadex71 napisał(a):
marcinsss napisał(a):
Wszystko zmieniło się, kiedy pół roku temu dostałem do ręki tą http://www.gandalf.com.pl/b/prosta-metoda-jak-skutecznie-rzucic/ książkę od osoby, która ją przeczytała i przestała palić.
[...]
Teraz polecam tą książkę wszystkim znajomym i nieznajomym palaczom (nawet tu ;) ). Znam 8 osób, które przeczytały tą książkę. Siedem z nich rzuciło palenie. Ósma nigdy nie paliła, a książkę przeczytała z ciekawości - co w niej jest, że jest aż tak skuteczna.

Brzmi jak "znam 3 osoby co przeczytały tą książke i wszystkie wygrały 6-tkę w totolotka. A 4 osoba nie chciała przeczytać i wpadła pod pociąg" ;)
Naprawdę zarejestrowałeś się na forum o tanim lataniu tylko po to żeby podzielić się informacją o książce nt. rzucania palenia?

Fakt, brzmi podobnie :)
I jako ciekawostka, niestety z tych 7, które rzuciły 3 zaczęły znowu palić. A ja się trzymam i jestem głęboko przekonany, że już w życiu nie zapalę. I bardzo mnie to cieszy, czego i innym życzę.

A z forum korzystam głównie w celu wyszukiwania okazji do taniego latania, a ostatnio nawet zdarzyło mi się coś doradzać innym podróżnikom.
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości