Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pytania do Bohdana.
#1 PostWysłany: 03 Lis 2017 14:19 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Skontaktowalem sie z uzytkownikiem @Bohdan Demydov i zapytalem, czy bylby zainteresowany opowiedzeniem nam na temat Ukrainy "nieturystycznej".
Nasz kolega wyrazil zainteresowanie i chetnie da nam cynk o "lifehackach", nieturystycznych knajpkach, czy miejscach wartych odwiedzenia we Lwowie, z ktorego pochodzi.
Poprosil o pytania/tematy, na ktore postara sie odpowiedziec, dajac nam szanse na zejscie z utartych turystycznych szlakow.
Moze uda nam sie stworzyc bardziej undergroundowy przewodnik ;)
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

🔥 MEGA 🔥 Loty do Rzymu od 128 PLN (w obie strony) 🏛️🛵 Latem i na wakacje ☀️ 🔥 MEGA 🔥 Loty do Rzymu od 128 PLN (w obie strony) 🏛️🛵 Latem i na wakacje ☀️
Szalona Środa w PLL LOT 🤍❤️✈️ Bezpośednie loty już od 225 PLN Szalona Środa w PLL LOT 🤍❤️✈️ Bezpośednie loty już od 225 PLN
#2 PostWysłany: 03 Lis 2017 16:13 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 347
Kilometry: 690 862
Krajów: 65 / 31.4%
Zawsze jest to jakaś wartość dodana, gdy może się wypowiedzieć lokals mieszkający obecnie w Polsce. Posiada miejscową wiedzę a także nieco ogarnął mentalność Polaków.

#3 PostWysłany: 05 Lis 2017 17:00 
Awatar użytkownika

Niestety, nie widze zapytan :(

No tak na biezaco chce powiedziec, ze jest u nas Bar Mleczny " Koriwka". Duzo Polakow widzialem tam. Wczoraj odwiedzilem ten bar i chce napisac, ze slabo. Tanio, obsluga bardzo faina, no jedzenie na 6/10. Sa miejsca z podobnymi cenami, no z lepszymi potrawami - Puzata Chata, Smaczni Sezony...

A tak czekam zapytan, napisze wiecej.

Powodzenia.

Ostatnio edytowany przez Abcn 12 Lis 2017 21:08, edytowano w sumie 2 razy
Literówka
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 05 Lis 2017 17:54 

niebieski
@Bohdan Demydov Jak wygląda Sylwester we Lwowie?Organizowane są taneczne imprezy w lokalach i co byś ew.polecił?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Lis 2017 20:32 
Awatar użytkownika

Nie wiem o imprezach, no tak Sylwestr okropny we Lwowie - duzo pijanych ludzi ( bardzo duzo, bylem w Krakowie na Sylwestr 2016 - we Lwowie kilkukrotnie wiecej pijanych). Nie polecam.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Lis 2017 21:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Bohdan Demydov - To jeszcze ja zapytam o rzecz bardzo potrzebna "spragnionym" turystom - polecane, ale NIETURYSTYCZNE bary/knajpy, gdzie jest autentyczna atmosfera, niemal sami lokalni i tani alkohol. Czy sa takie knajpy, jak miejsca we Wroclawiu typu "Przedwojenna" z wodka, winem i piwem po 4zl i prostym, tradycyjnym jedzeniem po 8 zl? Czy jest jakas nowa ulica "trendy" wsrod miejscowych we Lwowie, gdzie sa kluby bardziej artystyczne, a nie nastawione na turystow?

https://pl.tripadvisor.com/Restaurant_R ... oland.html

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Lis 2017 20:08 
Awatar użytkownika

@jakwilk , takich jak "Przedwojenna" raczej nie ma (bylem tam, super miejsce), ale są:

1) Pub "Underground". Niedaleko od Dworca. Tanie piwo, prawie zero turistow, duzo pankow, rokerow etc.
2) Pub "100 Rentgen". Niedaleko od Centrum. Tanie piwo, prawie zero turistow, duzo pankow, rokerow etc.

Lubie te 2 miejsca. Polecam

3) Pub "Xrystofor". Centrum. Piwo drozej, niz lokalach powyzej (+- 6 zl 0.5l), no bardzo bardzo lepiej.

4) Restauracja "Хмільний дім Роберта Домса (Chmielny Dom Roberta Domsa)". Nie bylem tam, ale to sa restauracja obok Piwowarni, czesto bywaja tam koncerty, imprezy etc.

5) Restauracja"Crazy Town". Otwarto calodobowo, niedrogi alkohol i jedzenie, duzo drinkow, polecam z jedzenija "Burritos" (70 UAH, 10 ZLotych, bardzo duze + frytki).

Pierwsze dwa miejsca to taki jak dla studentow, lokalnych ludzi,
treti +- tak samo + turysci czesto tam bywaja.
Czwarty nie wiem o kontyngencie, ostatni lokal dla tych, kto lubi za niedrogo wypic i pojesc kolo centrum.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 14 Lis 2017 02:09 
Awatar użytkownika

srebrny
A ja mam pytanie z innej beczki.

Zacznę od dwóch historyjek.
1. Avtovokzal chyba w Chmielnickim. Wsiadam do marszrutki do Kamieńca Podolskiego. Busik pusty. Pytam kierowcy o bilet (pewnie wygłaszam jakąś połamaną kwestię typu "A kwitok u was kupić można?"). Odsyła mnie do kasy na dworcu. Idę do kasy, kupuję, wracam do autobusu. Jedziemy. Kierowca przez telefon z kimś rozmawia i słyszę, jak mówi, że jeden pasażer i że ma bilet. Pod drodze busik się zapełnia. Oczywiście wszyscy płacą za przejazd u kierowcy.
2. Avtovokzal w Kamieńcu Podolskim. Przy busiku obok kierowcy stoi jeszcze dwóch typa, jeden z teczką. Ubrani zupełnie cywilnie. Wygląda to, jakby liczyli pasażerów. Mam bilet, bo w kasie sobie kupiłem. Wsiadam do marszrutki, facet z teczką kwaśno pyta:
-Bez biletu nie można było?
-A ja nie znam, jaki u was system.
-To poznaj!
Busik odjeżdża, facet z teczką zostaje na dworcu.

No to próbuję poznać.
Co to za akcja była w tym Kamieńcu? Dla mnie wyglądało to, jakby jakaś lokalna mafijka ściągała haracz od kierowcy za każdego pasażera.
Dlaczego kierowca w Chmielnickim odesłał mnie do kasy zamiast normalnie sprzedać mi "bilet" przy wsiadaniu?
Słowem - jak to jest z tymi marszrutami - brać bilet z kasy na dworcu, czy zawsze wsiadać bez biletu i płacić u kierowcy?

#9 PostWysłany: 14 Lis 2017 04:59 

Pieniędzmi za bilet dzielą się kierowca i przedstawiciel przewoźnika lub dworca, którzy teoretycznie powinni dopilnować aby kasa trafiła do firmy. Kupuję w kasie żeby nie szło na lewo i prawo.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowany przez michzak, 14 Lis 2017 09:08, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Lis 2017 16:26 

Loty: 86
Kilometry: 165 130
Krajów: 23 / 11.1%
Zbanowany
1. Ile w chwili obecnej zarabia szeregowy pracownik najniższego szczebla na Ukrainie np. w takiej firmie Roshen?

2. Sprawdzam właśnie sobie ceny na Ukrainie w wydawałoby się tanim Auchan ( w Polsce ma najniższe ceny ) i przecieram oczy ze zdumienia, ceny właściwie jak polskie:

https://auchan.zakaz.ua/en/fresh-bananas/auchan02219445000003/fruit-banana/

Banany 4zł za kg

https://auchan.zakaz.ua/en/auchan02208901000008/meat-znatna_kurka-ukraine/

Pierś z kurczaka 14zł za kg

https://auchan.zakaz.ua/en/pickled-cheese/08000430133035/cheese-galbani-125g-italy/

Mozzarella 8zł (!!!)

i gorsza:

https://auchan.zakaz.ua/en/04820006259280/cheese-dobriana-100g-ukraine/

4zł

Czy na Ukrainie z artykułów spożywczych oprócz wódki, piwa, papierosów i energy drinków jest coś taniej?

Może sprawdzam drogi sklep?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Lis 2017 17:54 

Chyba zgodnie z zamiarami autora tego wątku @jakwilk, rodowity Ukrainiec ze Lwowa miał nam tutaj zdradzać tajemne miejsca niedostępne dla zwykłego turysty.
Jak na razie to tego nie widać. Zwykli forumowicze napisali już chyba wszystko co możliwe w odpowiednich tematach.
A co do pytań w poście powyżej, to każdy kto trochę zna ten kraj wie.
Tani jest alkohol, papierosy, Ewentualnie jeszcze transport i opłaty komunalne za czynsz, media. Trochę taniej niż w PL paliwo.
A reszta ?
Tak jak w Polsce ,albo i drożej.
Dlaczego ?
Bo Ukraina to biedny kraj z PKB na głowę 4 x mniejszym niż u nas.
Po 1500 -2000 UAH na miesią c zarabia sporo ludzi. To sobie policz ile to jest przy tych cenach.
Niejednego mylą drogie auta masowo widywa.e w centrum Kijowa.

A to margines, w skali całego kraju.
Garstka bogaczy i oligarchòw mająca dostęp do konfitur rządowych i łapòwek.

Tak to mniej więcej wygląda. Dlatego już prawie 2 miliony przyjechały do Polski, do pracy.
 PM off  

#12 PostWysłany: 18 Lis 2017 18:00 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.9%
niebieski
Tańsze są niektóre usługi. Z terenów przygranicznych jeżdżą wycieczki do ukraińskich stomatologów czy gabinetów medycyny estetycznej.
Cytuj:
Leczenie kanałowe zęba jednokanałowego ok. 300 zł (Lubaczów) i 24 zł (Jaworów), implant 4 tys. zł i odpowiednio 1,5 - 1,8 tys. zł, korona ceramiczna 1,2 tys. zł i 180 zł, zaś znieczulenie 30 zł i 8 zł

http://www.infodent24.pl/bizdentpost/uk ... 06323.html
Wątek o cenach na Ukrainie: wyzsze-ceny-na-ukrainie,1455,97900
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości