Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Lip 2026 18:08 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 193 908
Krajów: 23 / 10.8%
Cześć wszystkim,

niby człowiek głównie poluje na okazje i planuje wyjazdy, ale jak nad domem przeleci coś nisko, to i tak odruchowo sięga po telefon sprawdzić, co to było. U mnie skończyło się tym, że stwierdziłem, że chcę mieć coś, co stoi na biurku i pokazuje to cały czas. Bez laptopa, bez wchodzenia w aplikacje na telefonie i tym podobne.

Jako że słabo znam się na elektronice, kupiłem gotową płytkę ESP32 z dotykowym ekranem 7 cali (Waveshare ESP32-S3-Touch-LCD-7, obecnie ok. 190 zł - linki niżej, do tego obudowa), posiedziałem trochę wieczorami i wyszedł z tego mały FlightRadar, który odświeża się sam co kilka sekund. Od czasu pierwszej wersji projekt sporo urósł, więc opiszę, jak to wygląda dzisiaj.

Na liście widać wszystko, co lata w promieniu 100 km (zakres do zmiany, do 460 km), z logo linii, typem maszyny i flagą kraju rejestracji. Po kliknięciu w samolot jest pełen obraz: skąd i dokąd leci, ile procent trasy za nim, o której wyląduje (np. "za 40 min, o 19:37"), aktualna godzina lokalna na lotnisku startu i lądowania, a po podpięciu darmowego klucza FlightAware także numer rejsu w formacie znanym z biletów (FR1234, a nie tylko radiowe RYR56XY), zdjęcie konkretnego egzemplarza od spotterów z planespotters. Jest też podpowiedź, w którym kierunku i jak wysoko nad horyzontem wypatrywać maszyny na niebie, jakby ktoś chciał wyjść na balkon.

Widoków jest kilka: klasyczna lista ze szczegółami, mapa całej trasy lotu (z przesuwaniem palcem i zoomem), radar na tle prawdziwej mapy okolicy (ja w środku, samoloty dookoła, każdy z kierunkiem lotu i kolorem zależnym od wysokości) oraz statystyki: ile unikalnych maszyn dziś przeleciało, o których godzinach ruch największy, jakie linie latają najczęściej, rekordy z 30 dni. Mój ulubiony to jednak wygaszacz: po kilku minutach bezczynności ekran sam przechodzi w pełnoekranową mapę nieba z zaznaczonym okręgiem obserwacji, wszystkimi samolotami, zegarem i pogodą. Wygląda jak żywa ozdoba na półce, a dotknięcie samolotu pokazuje, dokąd leci. W nocy potrafi wygasić podświetlenie w ustalonych godzinach. Czasem na tym niebie między rejsowymi maszynami trafi się coś ciekawszego, rzadkie i nietypowe konstrukcje są wyróżniane automatycznie. ;-)

Dodatkowo powiadomienia na telefon (przez darmową apkę ntfy, bez zakładania konta). Urządzenie umie dać znać, gdy pojawi się sygnał awaryjny, maszyna z mojej listy obserwowanych albo lot, który za kilka minut przejdzie prawie nad głową. Dla bardziej wkręconych są też integracje z Home Assistant i podobnymi.

Dane pochodzą z darmowych, społecznościowych API (airplanes.live i podobne, czyli to, co zbierają ludzie z antenkami ADS-B na balkonach), więc nie ma żadnych abonamentów ani kluczy. Ciekawostka techniczna: bazy tras bywają nieaktualne, bo linie używają tych samych callsignów na różnych trasach, więc soft sprawdza, czy pozycja samolotu w ogóle pasuje do trasy z bazy. Jeśli nie pasuje, pyta kolejne źródła (są trzy), a jeśli żadne się nie zgadza, uczciwie pokazuje, że trasy nie zna. A jakby ktoś miał w domu własny odbiornik ADS-B na Raspberry, urządzenie może czytać dane prosto z niego, zamiast z internetu.

Całość wrzuciłem na GitHuba jako open source. A że sam nie lubię kompilowania cudzych projektów, przygotowałem stronę, z której flashuje się płytkę bezpośrednio z przeglądarki. Nie trzeba więc posiadać jakiejś specjalnej wiedzy ani umiejętności, żeby to uruchomić. Wystarczy nabyć urządzenie, posiadać kabel USB i komputer.

Kupujecie więc urządzenie, podpinacie je kablem USB do komputera (do portu UART1 na płytce), wchodzicie na stronę Flashera w linku poniżej za pomocą Google Chrome, klikacie Install, wybieracie port USB i po kilku minutach urządzenie działa. Można odpiąć od komputera i postawić na półce. Potem wystarczy wybrać na ekranie dotykowym swoje WiFi (uwaga: tylko 2.4 GHz) i gotowe. Lokalizację wykrywa samo po IP, można też wpisać dowolne miasto ręcznie, np. żeby podglądać ruch nad Tokio, siedząc w Krakowie. Urządzenie ma też panel webowy w domowej sieci: mapa na żywo, tabela lotów, historia obserwacji i alertów, cała konfiguracja i aktualizacje oprogramowania przez przeglądarkę, więc kabel po pierwszym wgraniu nie jest już potrzebny. Kto chce, może panel zabezpieczyć hasłem. Interfejs jest po polsku (i angielsku), do wyboru 7 motywów kolorystycznych.

Flasher: https://theqkash.github.io/esp32flight/
Źródła: https://github.com/theqkash/esp32flight

Jakby ktoś się pokusił o złożenie, dajcie znać, co sądzicie. Piszcie też śmiało, jeśli coś nie działa albo czegoś brakuje, projekt planuję rozwijać.

Urządzenie można kupić w sklepach z elektroniką takich jak Botland, Kamami, Elty, a i pewnie na znanych portalach aukcyjnych się znajdzie ;-)

Krótki film jak to działa: https://streamable.com/zuq3kw

Pozdrawiam,
Łukasz

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off
47 ludzi lubi ten post.
24 ludzi uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 25 Lip 2026 10:14 
Awatar użytkownika

Krótki update:

Dostawałem pytania w tej sprawie: "a nie da się tego odpalić na starym tablecie?". Da się. Jest teraz wersja na Androida, działa od Androida 5.0, więc sprzęt z 2014 roku spokojnie się nadaje. Stary tablet na podstawce robi za dokładnie to samo co płytka.

To ten sam kod co na ESP32, nie żadna okrojona wersja: lista lotów z logo linii, szczegóły lotu ze zdjęciem konkretnej maszyny, radar na tle prawdziwej mapy, mapa trasy, wygaszacz z mapą nieba, statystyki, powiadomienia. Apka jest natywna i lekka, skoro daje radę na mikrokontrolerze, to na tablecie tym bardziej. Na większych ekranach sama pokazuje więcej: dłuższa lista, większy radar, większe litery.

Instalacja: ściągacie plik APK z GitHuba i instalujecie na urządzeniu, tyle. Zero kont, zero reklam, lokalizację wykrywa sam albo wpisujecie miasto. Panel www też działa w apce (http://adres-tabletu:8080 - jest to także widoczne w ustawieniach aplikacji).

Przy okazji w tej samej wersji: filtr klas samolotów, można np. zostawić tylko wojskowe.

APK: https://github.com/theqkash/esp32flight/releases/latest
Kod: https://github.com/theqkash/esp32flight

Jakby coś nie działało, piszcie śmiało. :-)

Image
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.
12 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 27 Lip 2026 15:29 

Loty: 366
Kilometry: 574 940
Krajów: 53 / 24.8%
platynowy
Świetny pomysł, łączący wiele funkcjonalności płatnego FR24 w formie dedykowanego urządzenia. Zainstalowałem na telefonie i śmiga aż miło, chociaż niektóre elementy nie są na tą chwilę optymalnie wyświetlane (z braku optymalizacji pod urządzenie lub to po prostu glitche w stylach dla różnych motywów), ale to faza rozwojowa więc bardziej jako spostrzeżenie, niż błąd. Przykładowo:

Image

To co bym dodał, to:
- przełączenie jednostek na metryczne (jednostki "lotnicze" węzły, mile morskie, etc. dla laika mogą być ciężkie w odbiorze)
- ustawienie lokalizacji poprzez wybranie kodu IATA lotniska
- dodawanie kilku lokalizacji do "ulubionych", aby szybko przełączać między nimi
- "dymki" w widoku mapy z małym logo linii lotniczej (jeśli jest przynależność)
- możliwość kliknięcia na samolot w widoku mapy
- toggle dla automatycznego przełączania na kolejny samolot - czasem chce się śledzić konkretny lot (tak, wiem, trochę przeczy to idei, plus w końcu zniknie on z "zasięgu")

W statystykach sesji na dole wyświetlany jest METAR, jak mniemam z najbliższego lotniska względem ustawionej/ustalonej lokalizacji. Tutaj też zapewne 99.9% ludzi uzna te informacje za nieprzydatne, bo ich nie zrozumie :)

Również, na widoku szczegółów lotu, zamiast czasu startu i lądowania wyświetlany jest chyba bieżący czas z urządzenia. Jeśli dane są dostępne, fajnie było by też tam pokazać ATD/ETA.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 28 Lip 2026 19:35 
Awatar użytkownika

@aeonflux Dzięki! Wszystko z tej listy weszło do świeżo wydanej 0.4.0 (jednostki metryczne, lokalizacja po kodzie lotniska, ulubione miejsca, klik w samolot na mapie z logo w dymku, wyłączanie auto-przełączania, METAR w wersji "po ludzku"). A czasy przy trasie to nie zegar urządzenia, tylko celowo bieżący czas lokalny na obu lotniskach; szacowany przylot jest w stopce.

Ale 0.4.0 to przede wszystkim "The layers update", bo radar przestał być tylko o samolotach. Doszły opcjonalne warstwy, każda na osobnym przełączniku:

- Statki AIS: jak mieszkasz nad morzem albo przy porcie, urządzenie robi za radar portowy. Nazwy jednostek, typ, prędkość, kurs i port docelowy, z własną kartą szczegółów jak przy locie. Zagęszczenia zwijają się w plakietkę "Statki x 14", która po tapnięciu rozwija listę. Przełącznik nad listą wybiera: samoloty, statki albo wszystko naraz.
- Balony meteorologiczne z sieci SondeHub: dwa razy dziennie nad Polską lecą sondy. Widać typ, wysokość i czy sonda właśnie się wznosi, czy już spada. Dla łowców sond gratka.
- ISS: gdy stacja przelatuje w okolicy, pojawia się na radarze.
- Strefy przestrzeni powietrznej z openAIP: obrysy CTR, TMA i stref zakazanych na mapie. Nagle widać, dlaczego samoloty skręcają tam, gdzie skręcają.
- Do tego prognoza TAF obok METAR-u i radar opadów.

Image

Z rzeczy codziennych: mapa radaru ma zoom i domyślnie wypełnia cały ekran ustawionym zasięgiem (koniec z martwym marginesem przy małym promieniu), lista pokazuje tylko to, co w kadrze, a tryb śledzenia trzyma wybrany lot na ekranie do skutku, na przykład jak wypatrujesz konkretnego rejsu z rodziną na pokładzie.

Do czego to się w praktyce sprowadza: biurkowy radar dla spotterów, "co mi lata nad głową" na parapet (z powiadomieniem na telefon, że coś ciekawego przeleci za 3 minuty, więc zdążysz na balkon), radar portowy nad zatoką, a przez MQTT wjeżdża w Home Assistant jako komplet sensorów. Wszystko dalej bez kont i subskrypcji; tylko statki i strefy wymagają własnych darmowych kluczy. No i jest pełny opis API z modelem danych w repo, jakby ktoś chciał budować własne rzeczy na tych danych.

Pobieranie i pełna lista zmian: https://github.com/theqkash/esp32flight/releases , odświeżona strona projektu z galerią: https://theqkash.github.io/esp32flight
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość