Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 670 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34  Następna
Autor Wiadomość
#581 PostWysłany: 19 Lis 2014 21:45 

@atc_damian

jeśli napiszą, to trudno, nie Goa to co innego. Też wychodzę z założenia, że lepiej teraz niż później.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#582 PostWysłany: 19 Lis 2014 21:53 

Loty: 96
Kilometry: 142 200
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
@smieci, niech pierwszy rzuci kamieniem kto nie słyszał o donosach z zawiści i innych przyczyn. Połowa śledztw w skarbowce jest inicjowana przez donosy. Ale faktycznie, niepotrzebnie ferment sieję. Milknę zatem :)
 Profil Relacje PM off  

#583 PostWysłany: 19 Lis 2014 22:18 

no i dobrze....ja zamówiłem pod koniec pażdziernika i cisza...mam nadzieje, że utrzymają...sami zapłacą karę i ludzie co kupili, poprzez ich błąd, polecą :)))
 Profil Relacje PM off  

#584 PostWysłany: 19 Lis 2014 22:21 

Loty: 127
Kilometry: 271 716
Krajów: 25 / 11.7%
Ja tam nie mam wątpliwości, że pozostałe OTA które sprzedały bilety na Goa wiedzą o tym doskonale, ale z jakichś nieznanych nam powodów nic z tym nie robią. Świadczą o tym choćby wcześniejsze wpisy.
Lia pisze:"Mój kolega kupił pod koniec października bilet na gotogate za podobną kwotę, jak ja na ebookers. Zatem nie jest prawdą, że są jedynym OTA. Kolega miał ustawiony preislarm na kayak, bo chciał polecieć z nami i z kayaka przekierowało go na gotogate. Teraz sytuacja wygląda ta, że nam anulował ebookers, a on ma lecieć sam. Pisał do gotogate, czy potwierdzają ważność biletu (bo w tej sytuacji woli, żeby mu anulowali, niż żeby lecieć w pojedynkę), ale niestety potwiedzili ważność biletu."

#585 PostWysłany: 19 Lis 2014 22:27 

Czyli ebookers sciemnia coś lub za dużo biletów ludzie kupili przez nich i musieliby dopłacać worki kasy...a pozostałe OTA widocznie mniej klientów miały i mogą sobie pozwolić na te kary od W9
 Profil Relacje PM off  

#586 PostWysłany: 19 Lis 2014 22:29 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
Krajów: 1 / 0.5%
niebieski
jacekwoj16 napisał(a):
Ja tam nie mam wątpliwości, że pozostałe OTA które sprzedały bilety na Goa wiedzą o tym doskonale, ale z jakichś nieznanych nam powodów nic z tym nie robią. Świadczą o tym choćby wcześniejsze wpisy.
Lia pisze:"Mój kolega kupił pod koniec października bilet na gotogate za podobną kwotę, jak ja na ebookers. Zatem nie jest prawdą, że są jedynym OTA. Kolega miał ustawiony preislarm na kayak, bo chciał polecieć z nami i z kayaka przekierowało go na gotogate. Teraz sytuacja wygląda ta, że nam anulował ebookers, a on ma lecieć sam. Pisał do gotogate, czy potwierdzają ważność biletu (bo w tej sytuacji woli, żeby mu anulowali, niż żeby lecieć w pojedynkę), ale niestety potwiedzili ważność biletu."

Może czekają co będzie z anulacjami z ebookers i jak ta fala przejdzie bez większych problemów to też anulują ale to tylko wróżenie z fusów. A swoją drogą to śledząc ten wątek nie jestem przekonany czy samo ebookers anulowało wszystkie wystawione przez siebie bilety. Wydaje mi się że dużo ale nie wszystkie (?)
 Profil Relacje PM off  

#587 PostWysłany: 19 Lis 2014 22:34 

Pozostaje czekać normalnie na lot i tyle...mój jest w kwietniu.Hoteli nie trzeba już rezerwować przecież...
 Profil Relacje PM off  

#588 PostWysłany: 19 Lis 2014 22:40 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
papa06 napisał(a):
mrowka napisał(a):
Byłam w plecy 350 zł. W poniedziałek złożyłam reklamację w banku Millenium. Dziś została pozytywnie rozpatrzona i otrzymałam zwrot różnicy.

ja również 340zl "do tyłu".
Wdzięczny będę za uchylenie rąbka tajemnicy jakie to argumenty padły, iż bank pozytywnie na to spojrzał.

pozdrawiam

Opisałam sytuację, że tego i tego dnia kupiłam bilety płacąc x, zostały one anulowane i dokonano zwrotu z datą ... , a na moje konto trafiło y. Poprosiłam o zwrot różnicy x-y.
I tyle. W tytule przelewu napisane było: "Zwrot róznicy kursowej". Muszę przyznać, że szybko to załatwili i wszystko za pomocą jednej wiadomości. Kiedyś z mbankiem bujałam się tak długo z reklamacją (kazali jeszcze do siebie dzwonić), że już odpuściłam.
 Profil Relacje PM off  

#589 PostWysłany: 21 Lis 2014 09:05 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 251 203
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Dostał ktoś maila od ebookers.ie o przesunięciu termniu ( powtórka pierwszego tylko data decyzji - anulowania biletów 27.11) ?

#590 PostWysłany: 21 Lis 2014 16:05 

Przepraszam za brak odzewu, byłem w długiej podróży, wracam teraz do tematu i odniosę się zdawkowo do niektórych "znawców". Generalnie - cały przekrój polskiego społeczeństwa :)

MUC2014 napisał(a):
beetle napisał(a):
Słuchajcie,
rzucam propozycję, ale potrzebuję Waszego wsparcia, bo w grupie mamy większą siłę. I od razu zastrzegam, że robię to wszystko pro bono, bo tak mi nacisnęli na odcisk, że poruszę wszystkie góry polskie i europejskie, aby za to zapłacili, chociażby utratą nerwów.
Chciałbym napisać grupowe wystąpienie do IATA, Ambasadora Irlandii w Polsce, Polskiej Ambasady w Dublinie, dając to do wiadomości MSZ. Napiszę też do The Competition Authority and the National Consumer Agency w Dublinie. Chciałbym to zrobić w formie grupowej. Jeżeli zebrałoby się nas z kilkadziesiąt osób to wygląda to imponująco.
W tym celu chciałbym abyście mnie (jako radcę prawnego) upoważnili do występowania także w swoim imieniu. Podkreślam - pełnomocnictwo dotyczyłoby tylko tych ww. wystąpień, które mogę skonsultować na forum. Przygotowałbym wzór, musielibyście tylko podpisać, wysłać scan mailem, a oryginał pocztą.
Zakładam, że poza zrobieniem złego PR ebookersowi i może jakimś zwróceniem uwagi to za wiele nie da, ale poświęcą czas i nerwy na tłumaczenie się, a w takich sytuacjach brzydki zapach zawsze zostaje. Po mailu Scotta, który też dostałem mam wrażenie, że sobie pomyśleli, że skoro to Eastern Europe to możemy sobie tak zrobić, bo i tak nie zareaguję. Chciałbym, aby poczuli jak bardzo się mylili. Z czasem planuje też zorganizowanie irlandzkiego solicitora, który za success fee chciałby zrobić pozew grupowy.
Czekam na Wasz feedback i poddaję pomysł krytyce.

zwykłe polskie pieniactwo , weż się nie ośmieszaj z tym jadem do ambasad sugeruje zimny prysznic - błąd to błąd cenowy - sprawia Tobie przyjemność że uprzykrzasz innym życie ? to takie polskie mścić się bezcelowo , nie masz pojęcia o pozwie zbiorowym , dzięki takim pieniaczom tylko inni mają anulowane rezerwacje nic więcej, raz się udaje a raz nie

Uprzykrzam innym życie? Żart. Wg moich informacji, a także wymiany zdań na forum jest to sytuacja bez precedensu tzn. odwołanie lotu ze względu na błąd cenowy 6 tygodni po rezerwacji! I nie poinformowanie o tym, że toczą rozmowy z liniami lotniczymi i są jakiekolwiek watpliwości co do ceny biletu. Ba! dostałem od nich (telefonicznie i czatowo) dwukrotnie potwierdzenie, że z biletami jest wszystko OK (dzwoniłem, bo nie wyświetlało się jedno połączenie). Moim zdaniem gross negligence jest ewidentne. I jeżeli w żaden sposób nie zareagujemy na takie praktyki to damy im do zrozumienia, że tak można sobie ludzi z Europy Wschodniej d..., bo i tak nam nic nie zrobią. Kolega ma mam wrażenie innaczej skalibrowane pojęcie "zemsty".

SAYMON_G napisał(a):
shacen napisał(a):
Jak widać pieniactwo Polaków wychodzi jak nie z prawej to z lewej...

Dlaczego macie problem,że ktoś ma pomysł na jakąś walkę? Kosztuje Was to coś? Ktoś Was o coś prosi?Przymusza? Nie chcesz to ok...było GOA nie ma Goa...masz czas to czekasz sobie na kolejną okazję...Więcej pożytku z Was będzie jak sie na tym skupicie a nie jak komentujecie i wszystko wiecie najlepiej...

Mam znajomych we Francji, którzy we krwi mają walkę i strajki i są silni bo mają wszelkiego rodzaju związki zawodowe...i oni nie godzą sie jak barany na wszystko tylko walczą, a bynajmniej próbują!

Bardzo szanuje portal f4f i czytuje go prawie codziennie od kilku lat i cieszę się, ze chłopaki sie z niego utrzymują, bo robią świetną robotę... Choć jesli wtopili jak to pisaliscie kilka wątków wyżej, to oczekiwałabym jakiejś pomocy z ich strony jak wybrnąć z sytuacji i pokierowania tych ludzi którzy jeszcze nie potrafią grypsować!
Zadowolę się nawet elementarzem szyfrowym i informacjami jak mogą smakować konsekwencje...
Jakoś nikt się nie chce pofatygować, zeby taki post stworzyć... a niby wszystko takie oczywiste...widocznie tak nie jest!!!

Nie chodzi o to że ktoś chce walczyć, tylko rozpętać III wojnę światową :lol:
Co do tego ma Ambasada czy MSZ - luuuuuuuudzie.
Jako radca prawny powinien mieć świadomość, że oczywiście może dochodzić swoich roszczeń na drodze sądowej i w tym celu udziela się pełnomocnictwa, a nie od ludzi notabene obcych chcieć "pełnomocnictwa do reprezentowania przed Ambasadą oraz MSZ w zakresie spraw poruszonych na forum F$F". :shock:

Obiecywano już nam japonię oraz irlandię, teraz pojawił się trzeci prorok który obiecuje nam GOA :mrgreen:

Kolega z kolei widzę, że błyszczy „wiedzą” na temat najskuteczniejszych kanałów skuteczności interwencji zagranicznych. Nic tylko pogratulować. Plus gratuluję wiedzy do czego można umocować pełnomocnika :) czad! Plus gratulację czytania ze zrozumieniem co mojego proroctwa (sic!) :)ostatniej rzeczy ode mnie nie pogratuluję z szacunku dla drugiego człowieka…

Dziękuję wszystkim osobom, które wysłały mi poztywny feedback i chęc kooperacji na priv oraz tym kilkudziesięcu na fb. Obiecuję odzew jak tylko wyjdę z jetlaga :) wszystkim, którzy piszą takie dziwne rzeczy w obawia, że scancellują im lot kupiony na innym portalu życzę, aby polecieli tam zgodnie z planem :)
 Profil Relacje PM off
ferges lubi ten post.

#591 PostWysłany: 21 Lis 2014 16:15 

Ktoś Ci już wcześniej zwrócił uwagę. Ale chyba nie dotarło.
Na forum piszemy po polsku ( chyba, że cytujemy)
Te angielskie wstawki, czego mają dowodzić ?
Światowego obycia ?
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#592 PostWysłany: 21 Lis 2014 16:51 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Beetle - najlepiej by było jakbyś skanselował swojego jetlaga i szybko back to rzeczywistości...(tez kiedyś mieszkalem 3 lata na Greenpoincie):)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#593 PostWysłany: 21 Lis 2014 17:21 

Loty: 44
Kilometry: 147 937
Krajów: 19 / 8.9%
mrowka napisał(a):
papa06 napisał(a):
mrowka napisał(a):
Byłam w plecy 350 zł. W poniedziałek złożyłam reklamację w banku Millenium. Dziś została pozytywnie rozpatrzona i otrzymałam zwrot różnicy.

Wdzięczny będę za uchylenie rąbka tajemnicy jakie to argumenty padły, iż bank pozytywnie na to spojrzał.

pozdrawiam

Opisałam sytuację, że tego i tego dnia kupiłam bilety płacąc x, zostały one anulowane i dokonano zwrotu z datą ... , a na moje konto trafiło y. Poprosiłam o zwrot różnicy x-y.
I tyle. W tytule przelewu napisane było: "Zwrot róznicy kursowej". Muszę przyznać, że szybko to załatwili i wszystko za pomocą jednej wiadomości. Kiedyś z mbankiem bujałam się tak długo z reklamacją (kazali jeszcze do siebie dzwonić), że już odpuściłam.

Potwierdzam informację. Ja byłem w plecy na dwóch biletach +/- 180zł. Bilet kupowane kartą kredytową Mastercard, Bank Millenium. Reklamacja złożona wczoraj przed 17, rozpatrzona pozytywanie dziś przed południem, a więc reakcja błyskawiczna. Co prawda na wyszło idealnie na 0, bo doliczają sobie jakiś procent. Sumarycznie na tej przygodzie finansowo - 12zł. Dużo większe straty to straty natury emocjonalnej. Zawód portalem F4F ogromny, zarówno na jego właścicielach oraz jego społeczności - tutaj chodzi mi o samozwańczych "ekspertów taniego latania", szczycących się i ścigających ilością postów na forum i tak wytrwale wytykających tych, którzy tych postów mają niewiele lub dołączyli do forum w ostatnim czasie. Tak jak mądrości ilością przeżytych lat się nie mierzy, tak liczba postów nie świadyczy o wartości użytkowanika, o czym niektórzy "eksperci" dali świadectwo.
W tych 31 stronach tego wątku wyszło obrazowo jakim narodem jesteśmy. Dużo do powiedzenia, ale pożytku z tego żadnego. Jak ktoś ma ochotę dochodzić swoich praw, to co kogo to obchodzi? Kosztuje Cie to coś, tracisz coś na tym? Ma do tego prawo. Nie chcesz pomóc, doradzić to się nie odzywaj i nie komentuj. Jak nie masz nic sensowanego do powiedzenia to znaczy, że ten wątek nie jest dla Ciebie i idź nabijać sobie swoje posty gdzie indziej. Gdy ktoś próbuje walczyć o swoje prawa, bo stała mu się krzywda zawsze muszą znaleźć się osoby, które go nie wspierają, a wręcz przeciwnie, ragują agresją. Stuknij się jeden z drugim w głowę lepiej, może zmądrzejesz.
Dziękuję wszystkim, których posty wnosiły coś do dyskusji. Wszystkim, którym bilety zostały anulowane i stracili na tej feralnej rezerwacji wspólczuję. A tym, którzy jeszcze żyją nadzieją, że polecą, życzę by ich podróż doszła do skutku.
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off
shacen lubi ten post.

#594 PostWysłany: 21 Lis 2014 18:35 

smieci napisał(a):
Anulują czy nie anulują to się jeszcze zobaczy ale samego "oczekiwania" nie zazdroszczę. Pewnie część siedzi trochę jak na gwoździach no i ryzyko inwestować w hotele i loty.

...słabo trochę bo ja bym jeszcze się bała niespodzianki w Bombaju..."Dopłaca Pani 1000 E, albo zostaje Pani"... szczerze mówiąc już nie wiem co lepsze...
 Profil Relacje PM off  

#595 PostWysłany: 21 Lis 2014 18:56 
Awatar użytkownika

niebieski
shacen napisał(a):
smieci napisał(a):
Anulują czy nie anulują to się jeszcze zobaczy ale samego "oczekiwania" nie zazdroszczę. Pewnie część siedzi trochę jak na gwoździach no i ryzyko inwestować w hotele i loty.

...słabo trochę bo ja bym jeszcze się bała niespodzianki w Bombaju..."Dopłaca Pani 1000 E, albo zostaje Pani"... szczerze mówiąc już nie wiem co lepsze...

W tym przypadku takiej niespodzianki nie ma się co spodziewać. To raczej sprawa jest pomiędzy linią lotniczą i pośrednikiem wiec jak bilety zostaną to lecieć i wypoczywać ;)
 Profil Relacje PM off  

#596 PostWysłany: 21 Lis 2014 19:00 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Jeszcze mail od ECK:

Cytuj:
Na gruncie art 84 Kodeksu cywilnego, w razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli.

Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).

Na podstawie powyższych zapisów, można dojść do wniosku ( ponadto, na podstawie licznych doświadczeń ECK) , że ebookers.ie miało prawo do anulacji biletów.

Kwestia czasu na anulacje nie jest w prawie przewidziana.

Z naszego doświadczenia wynika, że próby polubownego rozwiązania analogicznego problemu kończą się niepomyślnie dla konsumenta. Przedsiębiorca zawsze powoła się na błąd i z pewnością nie umożliwi podróży za ceną pierwotnie oferowaną.
 Profil Relacje PM off  

#597 PostWysłany: 21 Lis 2014 19:06 

@Marek696
Każdy z nas był kiedyś "zielony" i dopiero zaczynał swoją przygodę z tanim lataniem. Ale ty prezentujesz max roszczeniową postawę. Coś nie wyszło i pretensje do portalu i jego użytkowników. Jak się chce latać "po taniości" to jest ryzyko.
Ciekawe, czy jakbyś odbył [może odbyłeś ??] jakiś fajny wyjazd , dzięki F4F, to też byś się SPECJALNIE zarejestrował, żeby podziękować, ew udzielić informacji innym ??
Zapewne nie. Forum jest po to żeby brać, ale i dawać.
Wcześniej Cię jakoś nie zauważyłem....

I nie obrażaj ludzi, którzy tu się udzielają.
Dzięki nim mogę jechać gdziekolwiek , w ciemno bez żadnego przewodnika, bo wszystko wiem wcześniej.
 PM off
SAYMON_G lubi ten post.

#598 PostWysłany: 21 Lis 2014 19:28 

niebieski
Marek696 napisał(a):
mrowka napisał(a):
papa06 napisał(a):
mrowka napisał(a):

pozdrawiam

Potwierdzam informację. Ja byłem w plecy na dwóch biletach +/- 180zł. Bilet kupowane kartą kredytową Mastercard, Bank Millenium. Reklamacja złożona wczoraj przed 17, rozpatrzona pozytywanie dziś przed południem, a więc reakcja błyskawiczna. Co prawda na wyszło idealnie na 0, bo doliczają sobie jakiś procent. Sumarycznie na tej przygodzie finansowo - 12zł.

Ja złożyłem reklamację do mBanku to Pan był zdziwiony moją reklamacją. Nawet oburzony jak mogę takie coś reklamować. Nie rozumiał podstawowych rzeczy, że to anulacja i chciałbym zgodnie z prawem rozliczenia po tym samym kursie. Reklamacja złożona i czas oczekiwania.... 30 dni :-) Bank Millenium postąpił właściwie, ale szkoda że dopiero po reklamacji. Bo ile osób da sobie spokój lub nawet nie będzie o tym wiedziało?

W czasie składania reklamacji można powołać się na zapisy występujące w artykule pod adresem:
http://ksiegowosc.infor.pl/rachunkowosc ... warow.html
 Profil Relacje PM off  

#599 PostWysłany: 21 Lis 2014 19:31 

smieci napisał(a):
shacen napisał(a):
smieci napisał(a):

W tym przypadku takiej niespodzianki nie ma się co spodziewać. To raczej sprawa jest pomiędzy linią lotniczą i pośrednikiem wiec jak bilety zostaną to lecieć i wypoczywać ;)

Hmmm to nie rozumiem, bo na początku wątku o takich ewentualnościach pisaliście...to kiedy mogą żądać dopłaty a kiedy nie?
 Profil Relacje PM off  

#600 PostWysłany: 21 Lis 2014 19:50 
Awatar użytkownika

niebieski
shacen napisał(a):
smieci napisał(a):
shacen napisał(a):
smieci napisał(a):

Hmmm to nie rozumiem, bo na początku wątku o takich ewentualnościach pisaliście...to kiedy mogą żądać dopłaty a kiedy nie?

Kluczem do tego jest uzasadnienie anulacji a tak właściwie to żądanie od nas jednakowej kwoty dopłaty będącej dokładnie równowartością 600$ (pokrywa się to z informacją o mandacie za wystawienie biletu). Sytuacja jest już dokładnie znana i linii lotniczej i pośrednikowi/om więc jak nie dostaniesz informacji o anulowaniu przed wylotem to wątpię aby coś się zadziało w trakcie. Poza tym szybkość zwrotów pieniędzy świadczy o tym że obie te strony współpracują w tym zakresie i to dość dobrze (cały zwrot w 3 dni z dwóch instytucji).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 670 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Trendiction [Bot] oraz 2 gości