Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 29 Sie 2026 16:57 
Awatar użytkownika

Loty: 779
Kilometry: 1 154 445
Krajów: 84 / 39.3%
HON fly4free
Pora skończyć z tymi członkami.
Ten Lotte jest większy niż Czarneckiego, ale za to Titanic we Wrocławiu jest ładniejszy niż seulskie bloki obok.

A zapowiadana już budowla to EWHA Womans University zaprojektowana przez Dominique Perraulta.

Możecie uznać, że to rzecz nie z mojej bajki bo zamiast wyrazistych budynków jest niearchitektura. Jednak ta niespójność jest tylko pozorna, bo to jest naprawdę wielka rzecz zmieścić naprawdę duży kampus uniwersytecki w taki sposób, że go w ogóle nie widać.

Ponieważ to jest architektura zniknięta, zdjęcia nie mogą jej dobrze oddać, ale zapewniam, że każdy kto ma jakiekolwiek wyczucie dla architektury nie zawiedzie się oglądając to miejsce. Tam jest też taka fajna gra schodami. Pod kątem 90 stopni są stare schody prowadzące do kościoła (EWHA była uniwersytetem chrześcijańskim) i te nowe prowadzące do wąwozu mieszczącego kampus

https://www.instagram.com/p/DcbCsiKEvYM ... RqZTl6c245
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#22 PostWysłany: 30 Sie 2026 12:39 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Pora kończyć zwiedzanie, zwłaszcza że obok powstaje inna relacja z Korei.

Po pierwszym dniu poszukiwań architektonicznych byłem trochę rozczarowany, kolejnego było już dużo lepiej bo zaczął się od EWHA.

Potem był taki oto biurowiec

Image

Nic wielkiego jak się okazało, ale za to kawiarnia na dole serwuje absolutnie doskonałą matcha late. I mają tam kota kosmonautę

Image

Nowy ratusz w Seulu - ja nie mogę go nie lubić, bo jest cały z rur. Poza tym części publiczne są jak najbardziej zwiedzałe

Image

Image

Muzeum Narodowe. To monstrum.
Image

Po drodze chwalą się, że to trzecie najliczniej odwiedzane muzeum na świecie. Nie wiem. Ja postawiłem obejrzeć sztuczne piętra. I muszę powiedzieć, że najciekawsze rzeczy były w części chińskiej

Image

To ceramika bodaj z XIII wieku

Dalej pracownia architektoniczna

Image

Później pojechałem do jakiejś bardzo zamożnej części miasta, na wzgórzu.

Tam jest muzeum udające zamek - zwiedzale, ale trzeba się zapisać. Zostawiłem sobie na następny raz (zamek udaje tylko jego część inna jest całkiem nowoczesna)

Image

I taka oto restauracja włoska - znaczy nie wydawała się czynna, ale może ona działa na zaproszenie?

Image

Obejrzałem sobie odpowiednik naszych bulwarów nad Wisłą przy sztucznych wyspach. Ciężko się tam dostać i nie jest normalnie

Image

Image

A będąc w muzeum narodowym wypatrzyłem ten piękny budynek

Image

Ślicznie położony obok są jakieś patriotyczne rzeczy, ale muzeum było zamknięte, a pomniki miały napisy po Koreańsku. Styl międzynarodowy - mogłyby stać i u nas.

Jeszcze tylko muzeum Sztuki nowoczesnej. W przeciwieństwie do warszawskiego bywa darmowe (choć przez cały dzień tylko raz w miesiącu - ale udało mi się trafić na ten dzień). Architektura spoko, wystawy interesujące. Choć muzeum wydaje się ogromne zdaje się, że istotną jego część zajmują pracownicy.

Image

A nie wiem czy o tym pisałem, ale blokowiska w Seulu zdają się być atrakcyjnym miejscem do mieszkania jeśli sądzić po autach, które stoją przed blokami

Image

A potem był powrót. Ateny - Saloniki - Sofia (po raz trzeci w tym roku, nie obyło się bez odkryć, plus zobaczyłem z bliska rzeczy zauważone wcześniej)

Image

Image

A tu wnętrze tego budynku - chciałem się dostać do tej przestrzeni z luksferami - w sobotę się nie da

Image

I hotel Moskwa naprzeciwko ambasady Rosji

Image

A jeśli chodzi o granice światów to w Korei tak jak na Tajwanie i w Estonii są wyraźnie oznaczone schrony.

My, choć kwestia zagrożenia ze strony innego świata istnieje w publicznym dyskursie, przynajmniej jeśli chodzi o strony nie czujemy się ponownie przedmurzem Europy (w ogóle to dziwne, że ten termin przestał funkcjonować). Istnieje jednak prawdopodobieństwo, że to wina konstrukcji naszego państwa, które jak wiemy zbudowane jest z kartonu.

Mam niejasne przeczucie, że nasze wydatki na obronność z ostatnich czasów to pieniądze wyrzucane w błoto w skali największej w historii tego państwa, ale oczywiście chciałbym żeby to przeczucie było głęboko błędne
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 05 Wrz 2026 16:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zapomniałem wcześniej napisać, że Koreańczycy mają szalone, nadaktywne RCB.

Wysyłają kilka wiadomości sieciowych dziennie, w tym też w wersji a'la Kierwinski - z linkami - tam pewnie nikt ich nie otwiera, więc raczej nie zawieszają stron rządowych.

Będąc w miejscu stałe zagrożonym wojną dostaje się informacje, że jest gorąco albo mokro i trzeba się stosownie zachować. Poza tym poszukują ludzi

Te pogodowe były ciekawsze, ale zachowa mi się tylko taka

Image
 Profil Relacje PM off
paweł p lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość