Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 352 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 22 Wrz 2016 03:14 
Awatar użytkownika

niebieski
boots napisał(a):
@‌BrunoJ‌
Cytuj:
Bank zabrał niesłusznie,

To Twoja opinia. Nie zapadł jeszcze żaden prawomocny wyrok w sprawach wytoczonych przez kredytobiorców.
Cytuj:
Tyle że to nie zmienia faktu, że ktoś ten licznik przekręcił i tak auto sprzedał, czyli jest zwykłym oszustem i złodziejem.

Nie zawsze ten, kto zmienił stan licznika - lub sprzedał z odmiennym od przebiegu - jest oszustem. Natomiast nigdy nie jest złodziejem.

@‌kumkwat_kwiat‌
Cytuj:
Ciekawy jestem czy wszyscy tak mówiący zawsze przed rezerwacją biletów lotniczych czytają wszelkie regulaminy i warunki przewoźnika oraz przepisy ogólne, do których się one odnoszą.

Wszyscy zapewne nie. Ci rozsądni - tak.

Jestem ciekawa, kiedy ten sprzedający ze zmienionym przebiegiem nie jest oszustem.
Tak poza tym zgadzam się z @BrunoJ

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN
Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN
#222 PostWysłany: 22 Wrz 2016 05:16 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Klient chce, zeby 10 letnie czy starsze auto mialo przejechane nie wiecej niz iles tysiecy km, wiec do takich stanow kreci sie liczniki. Jak auto ma 250tys km, to juz jest be, a wiekszosc sciaganych z Niemiec ma wiele wiecej. Moj kolega sprzedaje samochody zanim dojdzie do 250tys przebiegu, bo potem jest ciezko znalezc klienta. W jego przypadku to sa auta kilkuletnie z polskiego salonu, po prostu duzo jezdzi.

Tak samo klienci bioracy kredyty chcieli slyszec, ze CHF to dobry wybor, ze raty beda tanie, ze zaoszczedza, itp. Obstawiam, ze wiekszosc klientow kredytow hipotecznych nigdy nie przeczytala warunkow umowy przed jej podpisaniem.

#223 PostWysłany: 22 Wrz 2016 08:56 

srebrny
@‌invasion‌
Cytuj:
Jestem ciekawa, kiedy ten sprzedający ze zmienionym przebiegiem nie jest oszustem

Zapoznaj się z przesłankami popełnienia tego przestępstwa.

@‌Milki‌
Cytuj:
a kazdy kto przekreca licznik w aucie to dla mnie oszust i zlodziej

Dla Ciebie to i w piątek może być niedziela. Nie zmienia to faktu, że to nie jest prawda.
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 22 Wrz 2016 09:25 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 594
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
becek napisał(a):
a może bogaty bo mądry? a biedny bo głupi?
bo mnie to się tak kojarzy

Uważam, że przegiąłeś poważnie. Ktoś kto jest biedny nie znaczy, że jest głupi jest to krzywdzące stwierdzenie dla wielu ludzi. To tak samo jak ktoś powie, że "Wszyscy bogaci to złodzieje". Generalizowanie jest dość ryzykowne.
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 22 Wrz 2016 10:00 
Awatar użytkownika

srebrny
może nie głupi a sprawnie intelektualnie inaczej?
znasz jakiegoś bystrzaka co klepie nędze? bo ja nie

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 22 Wrz 2016 10:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja bystry nie jestem, a biedy nie klepię czy to coś udowadnia w twoim twierdzeniu ?
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 22 Wrz 2016 10:10 

srebrny
Bogactwo ma więcej wspólnego z zaradnością niż mądrością. To są dwie różne sprawy. Zasadność to taka "mądrość praktyczna", którą nie każdy mądry człowiek posiada, lub nie dla każdego z nich ma ona znaczenie.
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 22 Wrz 2016 10:23 

Loty: 139
Kilometry: 298 747
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
becek napisał(a):

Znam gościa z IQ > 140. Płynnie posługuje się 8 językami (studiował hinduistykę), dogada się kolejnymi kilkoma. Żyje za kilkaset zł/miesięcznie. Nigdzie nie pracuje. Potocznie mówiąc: "klepie biedę".
Jak go określić? Głupi, sprawny intelektualnie inaczej, biedny bo głupi?
billy lubi ten post.

#229 PostWysłany: 22 Wrz 2016 10:26 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌becek‌ coś mi się zdaje, że za bardzo mądrość z cwanością utożsamiasz. I tak znam mnóstwo ludzi mądrych, którzy są biedni i masę ludzi których sklasyfikowałbym dość nisko w poziomie zdolności intelektualnych a jednocześnie: Midasi interesu, czego się nie tkną kasa leci. Często właśnie przez brak refleksji i skrupułów. Co prawda mądrość i inteligencja to nie to samo ale kiedyś natknąłem się na zestawienie zajęć/zawodów członków Mensy. Zdziwiłbyś się ilu tam było nocnych stróży, sprzedawców, bezrobotnych itd. Jednocześnie IQ np prezesów czy właścicieli firm zazwyczaj jest w okolicach przeciętnej.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 22 Wrz 2016 10:26 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
@‌TomGSM‌
Nieporadny życiowo.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#231 PostWysłany: 22 Wrz 2016 10:37 
Awatar użytkownika

srebrny
TomGSM napisał(a):
becek napisał(a):

Znam gościa z IQ > 140. Płynnie posługuje się 8 językami (studiował hinduistykę), dogada się kolejnymi kilkoma. Żyje za kilkaset zł/miesięcznie. Nigdzie nie pracuje. Potocznie mówiąc: "klepie biedę".
Jak go określić? Głupi, sprawny intelektualnie inaczej, biedny bo głupi?

to tylko pokazuje ze sa ludzie ,którzy wymykają się schematom
ma facet zdolności językowe i co z tego?
co mu po tym jak nie potrafi tego wykorzystać?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 22 Wrz 2016 10:44 

srebrny
tak tylko ze takie zdolnosci jezykowa w zupelnosci wystarcza zeby zarabiac na start kilka tysiecy pln miesiecznie.
d... to nei urwie, ale na w miare ok zycie powinno wystarczyc.
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 22 Wrz 2016 10:56 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
boots napisał(a):
@‌BrunoJ‌
Cytuj:
Bank zabrał niesłusznie,

To Twoja opinia. Nie zapadł jeszcze żaden prawomocny wyrok w sprawach wytoczonych przez kredytobiorców.

Cóż, to tylko pokazuje jak system jako całość przedkłada interesy wielkich nad interesy małych. Dopóki ktoś nie pozwoli, to taki wyrok nie zapadnie, bo otworzy furtkę, której najwyraźniej nikt nie chce otwierać. A ktosie mają problemy, żeby zaproponować spójne rozwiązanie systemowe, która wyprostuje nawet te najoczywistsze rzeczy, jak spready. Wyroki w niższych instancjach już są, ale że system umożliwia zestaw apelacji, a bezwład czasowy jest jaki jest, to na taki absolutny wyrok czekamy. Obserwuję z uwagą pozew zbiorowy przeciwko pewnemu bankowi. W rok po złożeniu wreszcie będzie pierwsza rozprawa. Chyba że wyjdą jakieś dodatkowe trudności. Wcześniej się nie dało ponieważ pozwany bank złożył wniosek o ustanowienie kaucji zabezpieczającej koszty sądowe. Więc zamiast rozprawy w temacie sąd musiał się ustosunkować. Sąd wniosek odrzucił, ale bank zaskarżył odrzucenie, więc wiosek poszedł do apelacji, gdzie ostatecznie też został odrzucony. Dla banku roczek do przodu. Po 10 latach roszczenia które może zasądzić sąd zaczynają się przedawniać, więc bank nawet jeśli kiedyś przegra to za pierwsze ileś rat oddawać nie będzie musiał, w świetle prawa. Im dłużej będzie przeciągał, tym bardziej będzie do przodu (plus ludzie w międzyczasie musza płacić wg 'starych' ustaleń). Między innymi dlatego banki tak bronią się przed rozwiązaniem systemowym, które może im nakazać oddanie zagarniętej kasy od początku trwania umowy, i bez możliwości grania sztuczkami w sądzie.

Ale oczywiście rozumiem Twoje podejście, dopóki się nie udowodni winy, to winy nie ma. Nawet jeśli wg wszystkich przesłanek jest ona oczywista. Rozumiem że sklepy z dopalaczami pod szkołą również Tobie nie przeszkadzają, w końcu nie robią nic nielegalnego.

Cytuj:
Cytuj:
Tyle że to nie zmienia faktu, że ktoś ten licznik przekręcił i tak auto sprzedał, czyli jest zwykłym oszustem i złodziejem.

Nie zawsze ten, kto zmienił stan licznika - lub sprzedał z odmiennym od przebiegu - jest oszustem. Natomiast nigdy nie jest złodziejem.

Nie napisałem że zawsze, w szczególności nie pisałem o przypadku gdy ktoś (tylko) zmienił stan licznika LUB sprzedał ze zmienionym stanem. Tak, wiem, że mogę przekręcić licznik i jeśli poinformuje o tym kupującego to jest to legalne (np. chce sobie ustawić same zera). Jednak kontekst wypowiedzi był inny, więc proszę nie manipuluj, czepiając się słówek czy definicji, bo nie o to tutaj chodzi. Sprowadzić dyskusję do absurdu jest łatwiej, niż stawić czoła tematowi. Od strony praktycznej, nie wspominając już o moralnej, nie widzę specjalnej różnicy między wyciągnieciem mi z mojego portfela w tramwaju z 1000PLN, a wyciągnięciem z mojego portfela 1000PLN poprzez sprzedanie mi auta z zaniżonym przebiegiem (w domyśle - podniosło to wartość auta, zapłaciłbym taniej gdybym kupował z oryginalnym, wyższym przebiegiem). W obu przypadkach złodziej zabrał moje 1000PLN. A czy w prawnej nomenklaturze będzie się nazywało że ukradł, czy przyczynił się do niewłaściwego rozporządzania własnym mieniem, czy wyłudził, czy jakkolwiek inaczej jest dla mnie osobiście bez znaczenia.

Ostatnio edytowany przez BrunoJ, 22 Wrz 2016 17:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Milki lubi ten post.

#234 PostWysłany: 22 Wrz 2016 10:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌michcioj‌
ale tylko jeśli będzie tego chciał...
Każdy by chciał mieć dużo kasy ale nie każdy chciałby robić coś tylko dla pieniędzy. A robić coś ciekawego i jeszcze żeby to dawało duży zysk to nie zawsze jest łatwo.

Sam znam ludzi (daleko szukać nie muszę... :mrgreen: ), którzy by może i mogli siorpać kasiorę ale zwyczajnie nie mają takiego parcia. (OT się robi)
michcioj lubi ten post.

#235 PostWysłany: 22 Wrz 2016 10:58 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
OT to się od dwóch stron robi ;-)
Zaraz przyjdzie admin i posprząta ;-)

Ostatnio edytowany przez BrunoJ, 22 Wrz 2016 14:31, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Milki lubi ten post.

#236 PostWysłany: 22 Wrz 2016 11:02 

srebrny
@‌BrunoJ‌
Cytuj:
Po 10 latach roszczenia które może zasądzić sąd zaczynają się przedawniać, więc bank nawet jeśli kiedyś przegra to za pierwsze ileś rat oddawać nie będzie musiał, w świetle prawa

Głupoty wypisujesz. Polecam lekturę kc art.118 oraz art.123
Cytuj:
A czy w prawnej nomenklaturze będzie się nazywało że ukradł, czy przyczynił się do niewłaściwego rozporządzania własnym mieniem, czy wyłudził, czy jakkolwiek inaczej jest dla mnie osobiście bez znaczenia.

Dla Ciebie może i tak, ale nie dla czytających Twoje wypowiedzi oraz dla stanu faktycznego.
Ponadto mam wrażenie, że mylisz wskazanie licznika z przebiegiem auta.

Ostatnio edytowany przez boots, 22 Wrz 2016 11:09, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 22 Wrz 2016 11:05 
Awatar użytkownika

niebieski
@becek zdziwiłbyś się ile osób nie ma ambicji osiągnięcia sukcesu. Dlaczego tyle inteligentnych kobiet pracuje w księgowości wklepując cyferki ? Bo o 16.00 chcą wyjść odłożyć ołówek i zająć się np rodziną. Nie będą bogaczami nie tego szukają. Księża, mnisi czy siostry zakonne itd po studiach, często doktoranci.
A co z rzeszą inteligentnych super sprawnych absolwentów uczelni zarabiających mniej niż operator wózka widłowego ? Albo doktorant na uczelni zarabiający mniej niż przysłowiowy hydraulik ? Zobacz na nauczycieli ile zarabiają.
Zgoda są to nasze realia, ale są jakie są.

Często jest tak że dla trójkowego ucznia z czasów szkolnych w życiu dorosłym pracuje piątkowy :D
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 22 Wrz 2016 11:09 

Loty: 139
Kilometry: 298 747
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
gruby_inversia napisał(a):
@‌TomGSM‌
Nieporadny życiowo.

A może taki ma styl życia?
Proponowałem mu wynagrodzenie równe jego miesięcznym wydatkom do zarobienia w kilkadziesiąt minut. Grzecznie podziękował mówiąc, że nie potrzeba mu więcej kasy niż ma.

#239 PostWysłany: 22 Wrz 2016 11:10 
Awatar użytkownika

srebrny
osiągnięcia sukcesu? jakiego sukcesu? czy facet "żyjący" za kilkaset zeta miesięcznie ma myśleć o sukcesie? on wegetuje nie żyje
i ja tez nie pisze o sukcesie tylko o normalnym życiu, takim żeby zmiana opon letnich na zimowe nie kolidowała z wyjazdem dzieci na kolonie(przykład z mojej pracy)
żeby żyć na luzie,spełniać się i rozwijać

Kod:
 Dlaczego tyle inteligentnych kobiet pracuje w księgowości wklepując cyferki ? Bo o 16.00 chcą wyjść odłożyć ołówek i zająć się np rodziną.
jak widać inteligentne to pojecie względne, jak je zapytasz o marzenia to będą ich miały setki tylko oczywiście forsy brak jak i pomysłu skąd ją zdobyć
Kod:
Księża, mnisi czy siostry zakonne

hehehehhe to akurat kasta mocno uprzywilejowana i najbogatsza w naszym kraju
tylko jak w Amłeju trzeba czekać na swój przydział do tortu

Cytuj:
A co z rzeszą inteligentnych super sprawnych absolwentów uczelni zarabiających mniej niż operator wózka widłowego ? Albo doktorant na uczelni zarabiający mniej niż przysłowiowy hydraulik ?

a to właśnie przykład inteligencji nabytej, w większości ci ludzi nic sobą nie reprezentują
nieporadni w życiu jak małe kocięta

najlepszy przykład pewna pani z rządu która twierdzi ze jest prawnikiem bo szkola ma "prawo" w nazwie

dały jej coś te studia? nie sadze(o ile w ogóle to ona tam zdawała egzaminy)

kliknij pomógł

Ostatnio edytowany przez becek, 22 Wrz 2016 11:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 22 Wrz 2016 11:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
becek napisał(a):
osiągnięcia sukcesu? jakiego sukcesu? czy facet "żyjący" za kilkaset zeta miesięcznie ma myśleć o sukcesie? on wegetuje nie żyje...

Tu musiałbyś podać definicje sukcesu, z którą oczywiście sporo ludzi się nie zgodzi ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 352 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości