Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 177 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Relacje na forum
#121 PostWysłany: 21 Wrz 2015 19:45 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
zenekkusmider napisał(a):
Zostałem w ciągu chwili przypisany do rangi chwilowca, takiego, co się loguje na chwilę, żeby osiągnąć korzyść materialną i zniknąć, co jest akurat bardzo krzywdzące.

Wskaż jeden post, który zarzuca Ci to o czym piszesz. Sam natomiast napisałeś o sobie, że tym chwilowcem jesteś: Mnie nie bawi „życie” forumowe, nie mam na to czasu.
Być może słusznie czujesz się kozłem ofiarnym bo akurat trafiło na Ciebie – może przez mnogość odnośników do bloga, która bardzo rzucała się w oczy. Jeżeli byłeś biernym użytkownikiem forum ( co trochę kłóci się z Twoja deklaracją braku wiedzy o konkursie) wiesz zapewne, że co jakiś czas dochodzi tu do regulaminowych „rewolucji”, w których są pokrzywdzeni i rozczarowani.
Twoja relacja jest w obecnym konkursie. I forumowicze zadecydują o jej miejscu w rankingu. Ma szansę stać się najlepsza relacją miesiąca bez względu na dyskusję ogólną dotyczącą ZASAD nominowania relacji do konkursu. Uważasz, że po „antyreklamie” nie ma szans? Chyba inaczej rozumiemy słowo antyreklama, bo każdy oceniający Twoją relację wypowiadał się o niej pozytywnie.
kosa lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#122 PostWysłany: 21 Wrz 2015 22:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Drogi Zenku,
przytoczone przez Ciebie cytaty nie potwierdzają tego zarzutu: "(...)co się loguje (...), żeby osiągnąć korzyść materialną i zniknąć, co jest akurat bardzo krzywdzące."
Jeżeli chodzi o nagrodę… no cóż - nie mam wpływu na Twoje wrażenia. Żadnego z pozostałych uczestników konkursu nie znam osobiście, nie osiągnęłam też tym postem żadnej - jak to ująłeś- korzyści materialnej. Natomiast jeżeli moje zapewnienie, że gdyby rzecz dotyczyła wyłącznie formowego poklasku mój post również znalazłby się w tym wątku, ma dla Ciebie jakieś znaczenie to zapewniam: znalazłby się.
zenekkusmider napisał(a):
Czyli dyskusjach o niczym i debatowaniu o tym, że Tobie się coś podoba w czyjejś relacji albo nie - bo cały ten wątek od Ciebie w ten deseń się zaczął.

Nie oceniałam Twojej relacji w kategoriach podoba/nie podoba. Wyraziłam swoje zdanie na temat zasadności nominowania jej do konkursu.
Chociaż nie – właściwie to oceniłam Twoją relację:
gosiagosia napisał(a):
Jest dobra - w mojej opinii nawet bardzo dobra i gratuluję autorowi.

#123 PostWysłany: 21 Wrz 2015 23:32 

srebrny
Ależ piekiełko. Nie do wiary, że stworzył się z tego taki problem. Społeczność Fly4free powinna być wdzięczna autorowi, że w ogóle chciało mu się zuploadować tutaj tak wartościową relację. Tym bardziej z miejsc, o których na forum praktycznie nie ma mowy. Wniósł nową wartość, chyba nikomu nie zrobił krzywdy, niczego nie ukradł. Tymczasem tutaj rozpętał się jakiś sajgon. I to wszystko o kamerkę za 265 zł? O poklask wygrania konkursu? O zasady? W takich sprawach zazwyczaj wszystko rozbija się o ego.

Cieszę się każdą minutą, którą ludzie tutaj poświęcają by sobie pomagać. Dzięki temu nawzajem siebie inspirujemy do odwiedzenia nowych miejsc. Jeżeli sam mogę odpowiedzieć na czyjeś pytanie i mam czas - robię to. Natomiast, nie każdy ma czas by siedzieć non stop na forum. Zaakceptujcie to. Albo wprowadźcie jakieś limity, testy, nie wiem, i utwórzcie elitarne forum tylko dla wybrańców, którzy non stop są aktywni. W polskim internecie chyba czegoś takiego nie ma jeszcze. Znalazłem niszę! [tutaj muszę dodać uśmieszek, żeby został zrozumiany "żart"]

Rozumiem uszanowanie głosu stałych bywalców i docenienie ich, natomiast usunięcie wartościowej relacji z konkursu tylko odstrasza potencjalnych forumowiczów (tych nic nie wnoszących, ale też tych, którzy mogliby dać F4F jeszcze więcej). A przecież portal, forum chce rosnąć. Prawdopodobnie. No chyba, że w tym konkursie chodzi bardziej o nagrodzenie właśnie aktywnych forumowiczów. Trudna decyzja - w jakimś wymiarze też biznesowa - dla Właścicieli. Bo w szerszej perspektywie to pytanie o kształt, charakter, model i pozycjonowanie całego Fly4Free. Dla kogo jest to miejsce?

PS: Nie odbierajcie mojej wypowiedzi jako hejtu. Po prostu przedstawiam swoje zdanie. Z drugiej strony, bardzo często błądzę, mylę się i nie mam racji.
3 ludzi lubi ten post.

#124 PostWysłany: 21 Wrz 2015 23:50 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 71 075
Krajów: 22 / 10.3%
Zbanowany
@zenekkusmider A ja mam nadzieję że wygrasz konkurs. Wiele ludzi bardzo ciepło odebrało Twoją relację co widać w komentarzach pod nią.
Poza tym uważam, że każda zarejestrowana osoba powinna się czuć pełnoprawnym forumowiczem bez względu na to czy ma 1 post, 100 czy 1000.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Smaug uważa post za pomocny.

#125 PostWysłany: 22 Wrz 2015 08:39 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Arekkk napisał(a):
Rozumiem uszanowanie głosu stałych bywalców i docenienie ich, natomiast usunięcie wartościowej relacji z konkursu tylko odstrasza potencjalnych forumowiczów (tych nic nie wnoszących, ale też tych, którzy mogliby dać F4F jeszcze więcej). A przecież portal, forum chce rosnąć. Prawdopodobnie. No chyba, że w tym konkursie chodzi bardziej o nagrodzenie właśnie aktywnych forumowiczów

mi się wydaje, że konkurs właśnie ma promować aktywność na forum i zachęcać do brania większego udziału w forum a nie jest po to by wygrać kamerkę za 265 pln

relacja na forum ciągle jest i ciągle może służyć ludziom i być pomocna...a chyba taki był główny zamysł autora relacji
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 22 Wrz 2015 08:40 

niebieski
Zanim zaczniecie porównywać wkład w forum jedno- lub wielopostowych użytkowników, sprawdźcie może jedną rzecz. @zenekkusmider ma niby 2 posty. "Ooo, rany, jak mało, w ogóle się nie udziela na forum". Tyle, że pierwszy Jego post ma lekko licząc jakieś 113 tysięcy znaków + jakąś niezliczoną ilość zdjęć. Szczęścia, zdrowia, pomyślności dla dłuższych użytkowników, jeśli myślicie, że suma Waszych kilkuset postów chociaż zbliża się do tego wyniku ;-)

Konkurs jest jakąś zachętą przyciągającą nowych użytkowników do fly4free, fajne nagrody, możliwość sprawdzenia się w konkursie (ktoś nawet zaproponował uczestnictwo w konkursie bez ubiegania się o nagrodę). Nowi użytkownicy powiększają bazę relacji i informacji wykorzystywanej potem przez wszystkich. Wydaje mi się, że fly4free powinno przyciągać właśnie autorów blogów. Np. nie miałbym nic przeciwko temu, żeby autorzy blogów zebrani w tym wątku:

moje-wspomnienia-z-wypraw,189,28044

chętniej publikowali swoje relacje na fly4free. Powinniśmy ich zachęcać, a nie zniechęcać. To tylko wzbogaca bazę informacji, która jest skoncentrowana w jednym miejscu, a nie rozproszona po różnych miejscach w sieci.

Myślę, że wyszłoby to z korzyścią dla wszystkich, w tym i dla autorów blogów. Wiem, każdy jest przyzwyczajony do swojego prywatnego bloga i będzie go bronić do ostatka, ale trzeba sobie uczciwie powiedzieć, że żaden z tych blogów nigdy nie osiągnie czytalności porównywalnej z fly4free, nie ma szans, a to też jest m.in. pewna motywacja do pisania wspomnień z wypraw, żeby jednak ktoś to przeczytał. Kopiujcie zatem na fly4free. Macie do tego prawo, żeby relacja była w wielu miejscach. Na pewno znacząco zwiększycie liczbę swoich czytelników.

Ostatnio edytowany przez Grzegorz40, 22 Wrz 2015 09:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Smaug lubi ten post.

#127 PostWysłany: 22 Wrz 2015 09:03 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
No proszę Cię, nie sprowadzaj dyskusji do absurdu.

Choćby nie wiem jaką kto by relację wrzucił i ograniczył swój udział w forum tylko do tego to więcej dla mnie będzie warty forumowicz, który talentu do pisania może nie ma, ale dziesiąty czy setny raz odpowiada na wciąż powtarzające się pytania.

W ogóle to może zakończyć ten temat? Relacja jest w konkursie, kto będzie chciał dać glos to da, uwagi co do zasad konkursowych zgłoszone, ankieta użytkowników też. Teraz niech władza ogarnia temat i podejmie decyzję co do zasad przed kolejnym konkursem.

Ostatnio edytowany przez Tomek Zien, 22 Wrz 2015 09:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#128 PostWysłany: 22 Wrz 2015 09:07 

niebieski
@Tomek Zien
Krótko sprowadzę do absurdu, bo to zawsze daje najlepsze efekty:

Konkurs jest na relację, czy na użytkownika? ;-)
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#129 PostWysłany: 22 Wrz 2015 09:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Na relację. Ale chyba nie tylko ja odbieralem ten konkurs jako zabawę dla forumowiczów, czyli osób które jakąś aktywność przejawiają na forum.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 22 Wrz 2015 09:46 

@Kamil, @Gaszpar dlaczego tak jest, że relacje z blogów zewnętrznych biorą udział w konkursie, a relacje z blogu społeczności fly4free nie biorą udziału w konkursie?
To jest jakiś problem techniczny? Problem formalny?
Jest mnóstwo świetnych relacji na stronie głównej i one nie są brane do konkursu.
 PM off  

#131 PostWysłany: 22 Wrz 2015 09:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Bo są wklejone ;)
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 22 Wrz 2015 09:54 

niebieski
@Higflyer
Podejrzewam, że nie ma tego komu czytać, żeby co miesiąc robić preselekcję do konkursu ;-) Jest tego coraz więcej :-)
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 24 Wrz 2015 20:57 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
1. Ten tego.. nie podejmuję się oceny; informacyjnie.
2. Fakt: od momentu 'odezwy' następuje 'odjazd' tak na dystans 20 pkt od najbliższego konkurenta
3. Z fejsbukami jeszcze nikt nie wygral
4. Dużo dobrego info, mało hejtu.. :)

Załączniki:
Pz.png
Pz.png [ 115.75 KiB | Obejrzany 1386 razy ]
5 ludzi lubi ten post.

#134 PostWysłany: 24 Wrz 2015 21:20 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Mamy mechanizm blokujący takie głosy - to znaczy udział w konkursie mogą brać tylko użytkownicy zarejestrowani najpóźniej dzień przed wystawieniem konkursu ;)
2 ludzi lubi ten post.

#135 PostWysłany: 24 Wrz 2015 21:21 
Awatar użytkownika

niebieski
:lol: Ale ponoć rejestracje po starcie konkursu nie mogą głosować :?
Edit: No, powyżej potwierdzenie ;)
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 24 Wrz 2015 21:33 

Sprytne. Głosów nie będzie, a reklama f4f na facebooku jest.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#137 PostWysłany: 24 Wrz 2015 22:12 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
@Higflyer oczywiście ze glosy były (co najmniej 6x3 pkt, tak na zrobienie 20 pkt przewagi w ciagu kilku h) bo chyba nie myślisz ze pośród 700 subskrybentów (jak to się nazywa na fb; śledzący ?) bloga podróżniczego nikt nie miał konta na forum lotniczo/podróżniczym..
więc:
1. Ci co mieli konto robią niezły 'odjazd' blogerowi w edycji Sierpień - czy jest to fair względem innych uczestników Sierpnia bez takiej mocy rażenia/agitacji ? :?
2. Bloger wygra Sierpień.
3. Ci co nie mieli konta, a i owszem, w tym miesiącu spotka ich zonk w ankiecie, ale zostaną zaktywowani w edycji rocznej.. - czy jest to fair względem zwycięzców edycji Styczeń, Luty, Marzec.. ? :?
2 ludzi lubi ten post.

#138 PostWysłany: 24 Wrz 2015 22:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam wrażenie, że kiedyś była podobna sytuacja i użytkownik został dość ostro potraktowany.
3 ludzi lubi ten post.

#139 PostWysłany: 25 Wrz 2015 08:38 

niebieski
Wiem, że to dosyć powszechna praktyka w internetach, ale strasznie mnie razi jakiekolwiek zachęcanie do głosowania na siebie. Miałbym nawet problem z tym, gdyby ktoś tylko ogólnie zachęcał do głosowania w konkursie, w którym sam bierze udział, niewskazując wyraźnie swojej relacji. Dla mnie to wypaczenie idei fair play, bo sprowadza się do myślenia "nie chcę, żeby wygrał najlepszy, chcę wygrać ja". Mam nadzieję, że dzięki mechanizmowi głosowania tylko przez użytkowników zarejestrowanych w odpowiednim momencie, wynik głosowania zbytnio się nie zniekształci.

I może jeszcze w kwestii formalnej, wątek ten do połowy jest o tym, jakich relacji oczekiwalibyśmy na forum, a od połowy o tym, jakie relacje chcielibyśmy kwalifikować do konkursu, czyli trochę jest o relacjach, trochę o sprawach związanych z działalnością forum; luźnymi gatkami chyba już przestał być ;-) Może by go w całości przenieść do działu Relacje? ;-) Byłoby miejsce na wszelkie ogólne przemyślenia związane z relacjami.
 Profil Relacje PM off
tom971 lubi ten post.

#140 PostWysłany: 25 Wrz 2015 09:45 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Na szybko tylko odpiszę, że osoby, nie zarejestrowane w dniu wystawienia ankiety w dziale relacje nie mogą wziąć w niej udziału. Czyli ktoś kto nie miał konta na F4F i po przeczytaniu takiej "zachęty" zechce wziąć udział w głosowaniu powinien nie móc tego zrobić

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 177 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości