Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 177 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Relacje na forum
#41 PostWysłany: 27 Kwi 2015 20:14 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Swoją drogą to wydaje mi się, że warto by stworzyć taki poradnik - zestaw dobrych rad jak napisać relację. Właśnie w tym tonie, jako radu a nie wymogi, żeby nie zniechęcać potencjalnych piszących.
Taki poradnik powinien być przypięty w dziale relacje.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 27 Kwi 2015 20:46 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
Krajów: 52 / 24.3%
To może publikujmy tutaj swoje rady/wskazówki/oczekiwania odnośnie stworzenia relacji "idealnej". Później może znajdzie się chętny żeby to zebrać i złożyć taki mini poradnik.
Pozwolę sobie zacząć:
1. Umieszczenie w relacji daty podróży - to pomaga czytelnikom m.in. w ocenie na ile podane ceny są aktualne, czy dotyczą szczytu sezonu itd.
2. Informacje odnośnie przelicznika waluty lokalnej na zł - ułatwia to potem w trakcie czytania wyobrazić sobie rząd kwot o jakich mowa,
3. Korzystaj z podglądu wpisu przed opublikowaniem,
4. Przeczytaj tekst przed opublikowaniem,
5. O ile to możliwe umieść podsumowanie kosztów całkowitych wyjazdu.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 27 Kwi 2015 22:05 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
@Karolina_s - właściwie to zaczęłaś i zakończyłaś :) Nic więcej oprócz wymienionych przez Ciebie punktów nie przychodzi mi do głowy.

#44 PostWysłany: 27 Kwi 2015 23:04 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Dodałbym jeszcze:
6. Staraj się nie zamieszczać zbyt wielu zdjęć w jednym poście. Jeżeli chcesz zamieścić ich większą liczbę podziel relację na kilka postów.
7. Dodaj podpisy do zdjęć.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 28 Kwi 2015 10:47 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
becek napisał(a):
..większości i tak się nie da czytać z powodu infantylności treści

Wiesz 'każdy orze jak może' a nie wszyscy urodzili się wieszczami, toteż mini-dekalog się przyda + techniczna strona np. fotki , bo moderacja to już za gruba interwencja w inwencje autora.

Przy okazji dyskusji o relacjach chciałbym zwrócić uwagę na fakt komentarzy pod wątkiem głosowania miesięcznego; w 2014 mieliśmy miesiące z postami wycinanymi w pień - wskazującymi na którą relacje ktoś zagłosował/kibicuje oraz miesiące z 'wolną amerykanką' agitacyjną- tu widzę pole do ingerencji moderatorskiej, a przynajmniej jej ujednolicenia miesiąc do miesiąca. Bo peany kilkuminutowych newbe'sów w wątku relacji w trakcie trwania głosowania już nie jest do odsiania, ale wątek głosowania już jest do zapanowania.
Grzegorz40 lubi ten post.

#46 PostWysłany: 28 Kwi 2015 10:57 
Awatar użytkownika

Loty: 420
Kilometry: 661 584
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
8. Informacje dotyczące poruszania się na miejscu, czyli zarówno transport publiczny (np.nr busa, czy gdzie znajduje się dworzec, albo www z rozkładem) + wypożyczenie auta (gdzie,za ile, co)

Image
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 28 Kwi 2015 11:04 

niebieski
tom971 napisał(a):
Przy okazji dyskusji o relacjach chciałbym zwrócić uwagę na fakt komentarzy pod wątkiem głosowania miesięcznego; w 2014 mieliśmy miesiące z postami wycinanymi w pień - wskazującymi na którą relacje ktoś zagłosował/kibicuje oraz miesiące z 'wolną amerykanką' agitacyjną- tu widzę pole do ingerencji moderatorskiej, a przynajmniej jej ujednolicenia miesiąc do miesiąca.

Same wątki głosowania miesięcznego w styczniu i lutym 2015 r. były poprawnie przeprowadzone, ale już np. w grudniu 2014 r. były naruszenia, że tak powiem "ciszy wyborczej" ;-) W zasadzie to w samym wątku głosowania, przed zakończeniem głosowania, jestem za wycinaniem postów treści: "zagłosowałem na ...", "relacja ... jest bezkonkurencyjna", tzn. wszystkich postów, które sugerowałyby nasze prywatne wybory.
 Profil Relacje PM off
tom971 lubi ten post.

#48 PostWysłany: 28 Kwi 2015 11:06 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 0.9%
marcino123 napisał(a):
8. Informacje dotyczące poruszania się na miejscu, czyli zarówno transport publiczny (np.nr busa, czy gdzie znajduje się dworzec, albo www z rozkładem) + wypożyczenie auta (gdzie,za ile, co)

A ja właśnie nie do końca kupuję ideę pisania czysto praktycznej relacji, czyli takiej, która zawiera tak szczegółowe informacje jak zaproponowane przez marcino123. Moim zdaniem, relacja powinna być opowieścią z podróży, a nie instrukcją obsługi jak podróżować w danym miejscu. O ile rozumiem potrzebę wymieniania się praktycznymi informacjami, tak uważam, że powinny się one znaleźć w odpowiednich do tego tematach. Wrzucanie ich do relacji psuje mi jej odbiór i po prostu mnie nudzi. To oczywiście subiektywny punkt widzenia :)
2 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 28 Kwi 2015 11:29 

każde info jest dobre i nie każdy ma też polot do pisania w formie opowieści a woli dać konkrety i suche fakty
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 28 Kwi 2015 11:49 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 0.9%
Jak ktoś lubi konkrety i suche fakty, to po co pisać relację? Można dodać te informacje do odpowiednich tematów i będą łatwiej przyswajalne dla potomnych, niż wtedy, gdy trzeba ich szukać w długiej (nudnej) relacji :)
chaleanthite lubi ten post.

#51 PostWysłany: 28 Kwi 2015 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Krajów: 22 / 10.3%
Zdecydowanie sie zgadzam - miejsce dla listy suchych informacji wydaje sie byc w odpowiednich tematach na forum podroznika; relacje - przynajmniej dla mnie - sa po to, zeby dac czytelnikowi "posmak" miejsca, pokazac emocje ktore dane miejsce wzbudzilo, opisac wrazenia. Oczywiscie, jeden ma wiekszy do tego talent, drugi mniejszy - i pewnie dlatego jedne relacje wzbudzaja wiecej emocji i sa szerzej chwalone i komentowane niz inne. Ponadto to w sumie moje prywatne zdanie i preferencja - jesli ktos woli relacje konkretniejsze, to czemu nie?
Zgadzam sie z oryginalna teza watku - byloby super gdyby autorzy mysleli o swoich czytelnikach i nie serwowali suspensu na przestrzeni miesiecy, a raczej starali sie rozlozyc sily na zamiary, zanim pierwsza czesc relacji nie odejdzie w zapomnienie. Wszystkie inne uwagi: styl, malo / duzo zdjec, proporcja opis / fakty - to zostawilabym w calkowitej gestii autora relacji.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#52 PostWysłany: 28 Kwi 2015 12:00 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
korpus napisał(a):
marcino123 napisał(a):

A ja właśnie nie do końca kupuję ideę pisania czysto praktycznej relacji, czyli takiej, która zawiera tak szczegółowe informacje jak zaproponowane przez marcino123. Moim zdaniem, relacja powinna być opowieścią z podróży, a nie instrukcją obsługi jak podróżować w danym miejscu. O ile rozumiem potrzebę wymieniania się praktycznymi informacjami, tak uważam, że powinny się one znaleźć w odpowiednich do tego tematach. Wrzucanie ich do relacji psuje mi jej odbiór i po prostu mnie nudzi. To oczywiście subiektywny punkt widzenia :)
a nie można poprostu jak ktoś chce napisać o tym to dać to w oddzielnym poście, niekoniecznie w środku relacji? :)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 28 Kwi 2015 22:18 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 347 466
Krajów: 39 / 18.2%
Wydaje mi sie, ze trzeba rozroznic relacje od reportazu. Relacja niekoniecznie musi byc naszpikowana faktami, bo ciezko przebrnac przez opisy w stylu "jechalismy autobusem numer 159, ktory odjezdza ze stacji przy ulicy Swietego Mikolaja w Pcimiu Dolnym o godzinie 16:30", ktore stanowia co drugie zdanie... Toz to flaki z olejem sie wtedy robia! ;) Nie zapominajmy, ze wiele osob czytajacycyh relacje wcale nie ma zamiaru sie wybierac do opisywanego miejsca, stad informacje na temat numerow autobusow, godzin odjazdow itp. sa moim zdaniem zbyteczne dla wiekszosci forumowiczow. Strasznie ciezko wplesc praktyczne info w relacje tak, by nie zanudzic i nie zniechecic potencjalnego czytelnika. Optuje jednak za tym, by umieszczac osobny post opisujacy wszelkie przyzieme aspekty, porady, ceny, numery itp. -przeciez to nie musi byc umieszczane bezposrednio w relacji..! Mozna to zrobic pod relacja albo w zakladce danego kraju w forum podroznika-sa tam piekne foldery, w ktorych mozemy umiescic co tylko dusza zapragnie! :)

#54 PostWysłany: 28 Kwi 2015 22:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Wydaje mi się jednak, że sposób przedstawienia relacji - czy w formie reportażu czy opowiadania najlepiej jest pozostawić autorowi. Tym bardziej, że jak widać nawet w tym wątku - zwolenników mają i takie i takie. Mi samej trudno określić jakie wolę. Jeżeli wybieram się do danego miejsca - wolę te naszpikowane informacjami. Ale lubię czytać te opisujące piękne czy ciekawe miejsca, o których istnieniu nie miałam pojęcia. Jak widać sama niezdecydowana jestem :mrgreen:

#55 PostWysłany: 17 Wrz 2015 20:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie chcę pisać w temacie konkursowym żeby nie namieszać za bardzo, bo być może nikt nie zgodzi się z moim zdaniem. Ale w konkursie bierze udział relacja, która moim zdaniem nie powinna się tam znaleźć. Jest dobra - w mojej opinii nawet bardzo dobra i gratuluję autorowi.
Użytkownik loguje się na forum, umieszcza relację, ma dwa posty - w tym jeden to relacja. I tyle jego aktywności. Wszystko byłoby nadal ok, bo nie od stażu ani aktywności zależy czy relacja zasługuje na nominację. Wszystko byłoby ok gdyby nie to, że relacja jest kopią bloga. A do polecania blogów mamy już temat na forum.
I właściwie nie mam nic przeciwko kopiowaniu wpisów z blogów i umieszczaniu tutaj relacji. Im więcej tym lepiej - takie jest moje zdanie.Uważam tylko, że nie powinny być nominowane do konkursu,w którym forumowicze mogą wygrać nagrodę. Fajną nagrodę.
9 ludzi lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 17 Wrz 2015 21:52 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
@gosiagosia

Dzięki za głos w dyskusji. Jest on cenny i na pewno zastanowimy się nad sednem. Mnie przekonała poza oczywiście samą treścią i pomysłem na wyprawę liczba zgłoszeń osób, którzy użyli przycisku "R" - zdecydowanie najwięcej zgłoszeń głównie przez aktywnych i rozpoznawalnych forumowiczów plus dodatkowo liczba lajków pod relacją oraz komentarze.

#57 PostWysłany: 17 Wrz 2015 22:13 
Awatar użytkownika

niebieski
W sumie popieram głos Gosi. Sama relacja jest naprawdę świetna, dobrze napisana, ciekawe zdjęcia, fajny klimat i przede wszystkim bardzo ciekawa tematyka, bo podróż koleją transsyberyjską to coś co chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu. Ale pomimo tego uważam, że nie powinno być dla niej miejsca w forumowym konkursie. Ideę konkursu rozumiem jako działanie na rzecz rozwoju społeczności, a tutaj ten prosty warunek spełniony nie jest, bo wszystko wskazuje na to, że autor forumowym życiem nie jest wcale zainteresowany, a umieszczenie tutaj relacji ma na celu jedynie promowanie swojego bloga. Także relacja niech sobie jest, bo na pewno stanowi wartość dodaną dla forum, ale może nie w konkursie. Nie wiem czy też z tymi wszystkimi linkam, to już decyzja administracji.

Ja bym wręczył forumową koszulkę, tak na zachętę i w nagrodę i tyle. Może zechce się zasymilować z forumową społecznością (choć wątpię) i wtedy, z takimi pomysłami i stylem, na pewno wygra jeszcze niejeden konkurs na relację, choćby opisywał weekendowy wyjazd na agroturystykę pod miasto ;)
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#58 PostWysłany: 17 Wrz 2015 22:44 

Zgadzam się z przedmówcami.
Dlaczego w relacjach, które są teraz na stronie głównej nie ma R do zgłoszenia do konkursu?
 PM off  

#59 PostWysłany: 17 Wrz 2015 23:23 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Co do strony głównej nie jestem władny odpowiadać.

Przyjmuję uwagi w sprawie wymienionej relacji i obiecuję przy następnych edycjach wziąć je pod uwagę przy wyborze nominowanych prac.

#60 PostWysłany: 17 Wrz 2015 23:27 
Awatar użytkownika

niebieski
@Gaszpar - mi raczej chodziło o zastanowienie się w takim kontekście jak opisał to @kiew. Czyli o wyeliminowanie relacji z obecnego konkursu. Tak naprawdę to do konkursu nie są kwalifikowane nawet relacje ze społeczności a tu w szranki poszła relacja z "kopiuj-wklej".
Ja rozumiem, że relacja była lajkowana, zgłaszana, komentowana. Taki odruch. Bo jest dobra - nie zaprzeczam. I może nawet wygra kamerkę. Nic na to nie poradzę, że w moim odczuciu to nie jest sprawiedliwe :?
rw30 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 177 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości