Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#1181 PostWysłany: 03 Kwi 2017 11:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktoś przerabiał taki wariant, żeby na bilecie na Intercity/Frecia jechać późniejszym Regionale ?
Formalnie tak nie można ale chodzi mi bardziej o to jak z praktyki potraktuje to gość w pociągu, gdy do niego podejdę z takim problemem ?
Zastanawiam się czy kupić Intercity, na które mogę nie zdążyć, a następny Regionale jest za 1,5 godziny. Bardzo by mi pasowało jechanie tym wcześniejszym ale chciałbym uniknąć kupowania drugiego biletu, jak jednak nie zdążymy. Kupowanie Intercity na miejscu wyjdzie 75% drożej niż z wyprzedzeniem, więc też trochę słabo.
Czy ktoś przerabiał podobną opcję w praktyce ?

Wizz ląduje w Bergamo o 17.00, potem autobus do Milano Centrale, a Intercity jest o 18.23. Jedziemy tylko z podręcznym i jak wylądujemy o czasie to wychodzi na styk. W sumie szanse chyba raczej małe, chociaż to niedziela więc korków nie będzie. Sam już nie wiem :)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1182 PostWysłany: 03 Kwi 2017 12:28 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
@‌maczala1‌ Szanse, że zdążysz są bardzo niewielkie. To jest dokładnie "na styk" i to przy wielokrotnym założeniu, że wszystko pójdzie idealnie - brak opóźnienia samolotu, bezproblemowe wyjście z lotniska, odjazd autobusu chwila po tym jak do niego wsiądziesz...najmniej obawiałbym się tych korków ;)
Co do użycia biletu, z tego co wiem to nie wolno. Kiedyś jak był u nich strajk i jeździł co któryśtam skład, dostałem info, że wyjątkowo zezwalają na jeżdżenie regionalami na biletach z Frecci. Tak, jak piszesz zależy to jednak od ewentualnego widzimisię kontrolera, a tu nie zgadniesz czy trafisz na takiego, co przymknie oko, czy na służbistę. Ja chyba bym sugerował luz czasowy, browarek przed podróżą pociągiem i wybranie późniejszego połączenia regionalem ;)
maczala1 lubi ten post.

#1183 PostWysłany: 03 Kwi 2017 12:40 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌Pacyfa‌
Wnioski mam w sumie podobne, tylko znając życie pewnie jak nie kupię, to samolot przyleci 20 minut przed czasem i okaże się, że mogłem spokojnie zdążyć :)
 Profil Relacje PM off  

#1184 PostWysłany: 03 Kwi 2017 12:49 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌maczala1‌ Dlatego na Twoim miejscu z góry założyłbym tego browarka przed podróżą pociągiem...jeśli następny pociąg masz półtora godziny później, nic nie powinno Ci zepsuć tego dobrego planu ;)

#1185 PostWysłany: 03 Kwi 2017 13:24 
Awatar użytkownika

niebieski
No właśnie plan nie jest taki dobry bo te 1,5 godziny spowoduje, że będę szukał miejsca docelowego na pipidówie po ciemku z ciężką torbą i żoną na karku. Dlatego mimo wszystko jestem skłonny zaryzykować wariant wcześniejszy.
Bardziej interesuje mnie, czy ktoś próbował jazdę Regionale z biletem Intercity, chociaż to zapewne będzie zależało od konkretnej osoby, na którą się trafi. Pocieszam się, że ostatni trafiałem na przemiłą obsługę w tych pociągach :)
 Profil Relacje PM off  

#1186 PostWysłany: 03 Kwi 2017 13:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem, czy to w jakikolwiek sposób Tobie pomoże, ale szczerze mówiąc ja też raczej trafiam na miłych kontrolerów we Włoszech. Odniosłem nawet wrażenie, że typ pasażera "turysta" ma być przez nich trochę dogłaskiwany...jakieś nieformalne zarządzenie, czy po prostu są tacy mili... :?: :roll:
Ja wybrałbym wersję z późniejszym pociągiem, bo szanse, że zdążysz są bardzo niewielkie, ale...jest ryzyko, jest zabawa...napisz jak wyszło ;)
maczala1 lubi ten post.

#1187 PostWysłany: 03 Kwi 2017 16:43 

Loty: 134
Kilometry: 230 859
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
@‌maczala1‌ ja jechałam na takim bilecie, ale w biurze Trenitali, na Milano Centrale, mi go 'przepisali' na ten pociąg regionalny. Nie zdążyłam wtedy, bo mi się spóźnił Melpensa Express, z lotniska.
Podpowiedział mi to zaczepiony konduktor na dworcu.
maczala1 lubi ten post.

#1188 PostWysłany: 03 Kwi 2017 20:50 

steward napisał(a):
mackam napisał(a):
Kupiłem na czerwiec (1-8.06) bilety z Kato do Bergamo dla 5 dorosłych i 2 dzieci. Planujemy zobaczyć samo Bergamo, Wenecje, Rzym i może do tego Florencje. Jak to najtaniej ugryźć, bo ceny pociągów troszkę przerażają :( Megabus też do najtańszych nie należy, może wiecie coś o jakimś zbliżającym się promo? :)

Gdzie znalazłeś jeszcze bilety megabusa po Włoszech?

Znaczy się to już nie Megabus a Flexibus, ale promocje ma takie same z tego co widze :)
 Profil Relacje PM off  

#1189 PostWysłany: 04 Kwi 2017 11:16 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
mackam napisał(a):
Kupiłem na czerwiec (1-8.06) bilety z Kato do Bergamo dla 5 dorosłych i 2 dzieci. Planujemy zobaczyć samo Bergamo, Wenecje, Rzym i może do tego Florencje. Jak to najtaniej ugryźć, bo ceny pociągów troszkę przerażają :( Megabus też do najtańszych nie należy, może wiecie coś o jakimś zbliżającym się promo? :)

Przypominam też o sobotnich promocjach na włoskiej kolei - "dwa bilety w cenie 1". Może akurat coś podpasuje.
 Profil Relacje PM off  

#1190 PostWysłany: 04 Kwi 2017 15:34 

Zbanowany
@‌mackam‌, no, prawie... Zamiast od 1€ to od 5€, i zamiast za kilka-kilkanaście euro, ceny nie znają granic i w flixbusie potrafią osiągać chore poziomy. Ale - jeśli akurat się dobrze trafi - to faktycznie zdarza się taniej niż pociąg.

Moje najciekawsze posty rowniez znajdziesz w koszu. Lub u maschacry w domu. Trzyma je w piwnicy żeby nikt nie przeczytał. "Porządkuje forum"
 Profil Relacje PM off  

#1191 PostWysłany: 07 Kwi 2017 22:22 

W Italotreno promocja, jak kupimy do 10 kwietnia bilety na okres 2 maja - 30 czerwca używając kodu ARIA40 dostaniemy 40% zniżki. Polecam bo sam skorzystałem i zadziałało. Ilość zniżek ograniczona.

Załączniki:
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 58.35 KiB | Obejrzany 1255 razy ]
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#1192 PostWysłany: 07 Kwi 2017 23:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌steward‌ Ja rozumiem, że nie kochasz tej firmy i jej różnorakich klonów, ale na prawdę jej sporym atutem są właśnie te promocyjne bilety. Jak jadę za 1-5 Euro, a zdarzyło mi się to kilka razy, to przymykam oko na niektóre niedogodności, niedociągnięcia i niedomówienia. Na włoskich trasach flix vel. exmegabus bywa pomocny i bywa na prawdę fajną alternatywą dla kolei, którą nota bene lubię i serdecznie polecam ;)

Flix w terminach jakie podał @‌mackam‌ wcale nie wygląda źle - ja widzę na przykład Mediolan-Rzym za 111,30 Euro co jest niezłą ceną za 5 osób dorosłych oraz 2 dzieci, czyli razem 7 miejscówek co daje cenę za bilet poniżej 16 Euro (np.: 1 czerwca). Widzę też powrót na tej samej trasie za 69,90 Euro (np. 8 czerwca), co uważam za baaaardzo przyzwoitą cenę (10 Euro za osobę !!!). Znajduję bez problemu Mediolan - Florencja za 69,30 Euro i tę samą cenę za trasę powrotną. W tej samej cenie jest też Mediolan-Wenecja oraz Wenecja-Mediolan. ;)

Tyle OT, bo temat jest o kolejach włoskich, więc nie twórzmy kolejnej G*burzy o busach, to można robić w innym miejscu bez zaśmiecania forum ;)
mackam lubi ten post.

#1193 PostWysłany: 08 Kwi 2017 02:08 

Zbanowany
To ja tylko dodam że czy to w kolejach (włoskich szczególnie, bo jest zjawiskiem o którym antropologom się nawet nie śniło :P ) czy busach, ceną atrakcyjną za odcinek Rzym Mediolan jest dla mnie kilka euro.
10 euro jest nadal bardzo przystępne, przy czym nie wiem dlaczego wliczasz dzieci skoro pewien przewoźnik (OCENZUROWANO) ma np. promo z biletami za 0 zł i analogicznie flix stara się być konkurencyjny wobec kolei włoskich, które to dopuszczają przewóz dzieci do 15 r.ż. za darmo w takim przypadku jak powyższy http://www.trenitalia.com/tcom/Offerte- ... mbi-Gratis

A naprawdę atrakcyjny na owej trasie, poleciłbym bym gdyby nie fakt że nigdy nikt nie honoruje rezerwacji miejsca wg. biletu tylko "tutaj już zajęte, siądź gdzie indziej" - jest przewoźnik siena.

Moje najciekawsze posty rowniez znajdziesz w koszu. Lub u maschacry w domu. Trzyma je w piwnicy żeby nikt nie przeczytał. "Porządkuje forum"
 Profil Relacje PM off  

#1194 PostWysłany: 08 Kwi 2017 15:51 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌steward‌ Nigdzie nie napisałem, że aktualne ceny Flixa na wymienionych trasach są rewelacyjne. Napisałem, że są "niezłe", patrz w miarę akceptowalne. Ja też preferuję ceny 1-5 Euro, ale dla 7 osób (nie jest tu istotne, że dwójka to dzieci) ciężko będzie o promo z kompletem biletów po euraku od głowy. Napisałem także zarówno w poście powyżej, jak i w kilku innych wcześniej, że lubię i serdecznie polecam włoskie koleje i że da się także u nich znaleźć ciekawe promo typu "2+1", "rodzina", "łikendzik we dwoje" czy coś w tym stylu ;) Szukajcie, a znajdziecie...ale nie zgadzam się, że na poszukiwanych przez @‌mackam‌ trasach jest aktualnie masakra cenowa. Wychodzi sporo, bo i osób jest sporo ;)

#1195 PostWysłany: 08 Kwi 2017 19:01 

Zbanowany
No to masz rację.
Ale słowo klucz to: "aktualne" ceny.
Jak tylko wystarczająco dużo osób (aby móc codziennie jeździ przyzwoicie wypełnionym) usłyszy o flixie, to to ceny podniosą. No cóż, dla niektórych to poprostu "biznes". Ale dla mnie podła jego odmiana.
Tylko jeszcze na doraźny przykład takiego działania. Flix miał na początku bilety z Berlina do Hamburga po 1€, potem od 5€, potem od 7€, potem od 7,90€, obecnie już OD 10€. A DB (koleje) mają RT na dowolny RE na tej trasie za 19,90€. Czyli zawsze wyjdą taniej, poza opcją kodów rabatowych.

EOT

Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#1196 PostWysłany: 10 Kwi 2017 14:03 

Loty: 24
Kilometry: 30 624
Krajów: 2 / 0.9%
Pytanko do korzystających z usług Italotreno.
Założyłem sobie konto na italotreno.it, oczywiście podając nie do końca prawdziwy włoski adres.
Tak samo robiłem na trenitalia.com. Trenitalią już podróżowałem na bilecie zakupionym na takim koncie, natomiast italotreno jeszcze w ogóle nie jeździłem. Mogą być jakieś problemy przy kontroli?
EDT: I jak wygląda sprawa z wyborem miejsc - nigdzie nie widzę możliwości wyboru miejsca, czy jestem skazany na miejsca, które mi przydzielą automatycznie?
 Profil Relacje PM off  

#1197 PostWysłany: 10 Kwi 2017 22:16 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌Darek_2003‌ Problemów nie będzie. Bilet jak bilet, jak masz to jedziesz, jak nie masz to płacisz. Szczerze mówiąc w ogóle nie musisz się rejestrować na ich stronie żeby kupić bilet.

#1198 PostWysłany: 14 Kwi 2017 19:59 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Załącznik:
treni.jpg
treni.jpg [ 157.86 KiB | Obejrzany 1814 razy ]
 Profil Relacje PM off
maczala1 lubi ten post.

#1199 PostWysłany: 29 Kwi 2017 10:55 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Ponownie -30% w taryfie Supereconomy. Zakup 1 maja, podróże do 21 czerwca.

Załączniki:
treni.jpg
treni.jpg [ 98.47 KiB | Obejrzany 1683 razy ]
 Profil Relacje PM off
maczala1 lubi ten post.

#1200 PostWysłany: 07 Maj 2017 18:47 

Hej, z jakim maksymalnym wyprzedzeniem można kupić bilety na pociąg we Włoszech? Jakie strony do tego polecacie i na co uważać. Z góry dzięki za odpowiedzi :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości