Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 449 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Czy spotkałeś się już z overbookingiem podczas swoich lotów?
Tak
Nie
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 21 Lip 2025 15:57 

niebieski
Dzisiaj w Nicei. Lot do WAW. Jeśli dobrze czytam to, co udało mi się sfotografować na ekranie obsługi boardingu, to Wizzair sprzedał na ten lot o 6 biletów więcej niż miejsc. Czy był overbooking - nie wiem. (nie odprawiło się 8 osób), natomiast tuż przed wylotem padł komunikat, że 1 osoba zrezygnowała (być może wolontariusz z overbookingu) i trzeba jego bagaż odnaleźć - w kabinie! Część pasażerów wyciągnęła walizki z powrotem do przejścia, pozostała część się nie kwapiła, więc stewardzi przechodzili i pytali o każdy egzemplarz bagażu w schowku nad głowami.

Wszystkie polecenia były okraszane wzmianką o procedurach bezpieczeństwa. Jeśli tak było naprawdę, to jest to kolejny argument za tym, że bagaż bez pasażera nie może lecieć sam. Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#422 PostWysłany: 22 Lip 2025 00:34 

niebieski
Czegoś tutaj nie rozumiem.
Skoro ktoś zrezygnował z lotu to jak bagaż tej osoby znalazł się w kabinie?
Zazwyczaj rezygnuje się przy gate - więc jak bagaż dostał się do kabiny?
Jeżeli ktoś zrezygnował z lotu będąc w kabinie to czemu nie zabrał bagażu ze sobą?
 Profil Relacje PM off
piotrkr lubi ten post.

#423 PostWysłany: 09 Sie 2025 19:46 

Loty: 205
Kilometry: 409 821
Krajów: 49 / 22.9%
złoty
WAW-BGY 09.08.2025 Odprawiłem się 7h przed lotem, komunikat wolontariusza się pojawił - wybrałem nie. Wygenerowała się nieważna karta pokładowa, sekwencja 208. Na check-in potwierdzony overbooking i wydana karta bez miejsca. Jednak sporo osób musiało nie dotrzeć, karta wydrukowana pod bramką, a w samolocie jeszcze kilka wolnych miejsc.

Był też pewnie overbooking na WAW-DTM.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#424 PostWysłany: 07 Wrz 2025 19:25 

złoty
WAW-ZTH 06.09 po odprawie, 8 godzin przed odlotem przyszedł mail z ofertą zmiany lotu, do wyboru loty w najbliższym tygodniu i zwrot 200 lub 175 zł w środkach, lub zmiana na inny termin i zwrot 100 zł środkach. Link z maila nie działał, dopiero po zalogowaniu na konto można to znaleźć w zarządzaniu rezerwacją. Przy bramce można było się zgłosić na wolontariusza za 100 euro.

Samolot podmieniony z a321n na a321. Było sporo zamieszania podczas boardnigu, drukowanie nowych kart, szukanie ludzi w autobusie, debording, parę osób nie poleciało.
Zastanawia mnie też dlaczego regularnie w WAW obsługa wizz zaznacza podczas boardingu zajęte miejsca na kartce, systemy informatyczne tego nie ogarniają?
 Profil Relacje PM off
adam1987 lubi ten post.

#425 PostWysłany: 07 Wrz 2025 20:09 

platynowy
terrop napisał(a):
lub zmiana na inny termin i zwrot 100 zł środkach.

Niezła oferta, a może akurat komuś wystarczy na pokrycie kosztów wydłużonego postoju na parkingu lotniskowym z uwagi na wydłużony pobyt.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#426 PostWysłany: 07 Wrz 2025 20:09 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 628
Kilometry: 1 377 282
Krajów: 75 / 35.1%
@terrop czynnik ludzki maszynowy. A starożytna metoda jest najlepsza

#427 PostWysłany: 07 Wrz 2025 20:30 

złoty
Kothson napisał(a):
terrop napisał(a):
lub zmiana na inny termin i zwrot 100 zł środkach.

Niezła oferta, a może akurat komuś wystarczy na pokrycie kosztów wydłużonego postoju na parkingu lotniskowym z uwagi na wydłużony pobyt.

W tym przypadku sporym plusem jest że nie trzeba jechać na lotnisko, jednak kwoty są faktycznie żenujące niskie jak na tej trasie potencjalne 400 euro.
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 08 Wrz 2025 03:04 
Awatar użytkownika

platynowy
"Tonacy" brzytwy sie chwyta....
Trzeba jakos reperowac wyniki finansowe, to rozne sztuczki sie wymysla.
Image
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#429 PostWysłany: 08 Wrz 2025 07:27 
Awatar użytkownika

niebieski
terrop napisał(a):
Link z maila nie działał, dopiero po zalogowaniu na konto można to znaleźć w zarządzaniu rezerwacją.

Tak z ciekawości - pojawia się jakaś dodatkowa informacja i przycisk do takiej zmiany czy w zarządzaniu rezerwacja trzeba normalnie wyklikać zmianę lotu ?

Miałem ostatnio podobną sytuację że link nie działał.

#430 PostWysłany: 08 Wrz 2025 08:12 

złoty
@littleboy1989 był komunikat i osobny przycisk
 Profil Relacje PM off
littleboy1989 uważa post za pomocny.

#431 PostWysłany: 09 Lis 2025 20:32 
Awatar użytkownika

8.11 5:35 WAW-FCO W6 1441 - 9 osób na overbooking, długi weekend, nie wiem jak mogli założyć że tyle osób nie poleci... Udało się tylko mi i osobie towarzyszącej, 7 osób zostało, samolot pełny... Mieliśmy bagaż rejestrowany i już był w samolocie, ta 7 nie miała, może to nas uratowało.. Czasem jednak warto zrobić szybciej odprawę - niekoniecznie na ostatni moment - overbooking dotyczy osób które nie wybrały i nie wykupiły miejsca..
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
friend uważa post za pomocny.

#432 PostWysłany: 09 Lis 2025 22:41 
Awatar użytkownika

srebrny
WAW-LCA 08.11.2025, 3 lub 4 osoby nie poleciały ze względu na overbooking.
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.

#433 PostWysłany: 15 Lis 2025 16:41 

niebieski
Czy z tego ekranu podczas boardingu dla trasy NAP-KTW (2 rotacje w tygodniu) można wyciągnąć wniosek, że na tej trasie (takich rzadkich rotacjach) Wizz nie robi overbookingu? Image
 Profil Relacje PM off  

#434 PostWysłany: 15 Lis 2025 16:51 

Loty: 202
Kilometry: 323 542
Krajów: 62 / 29.0%
złoty
Oczywiście, że nie. Żeby wystąpił overbooking to ktoś musi kupić te bilety. Tutaj zwyczajnie nie sprzedali więcej biletów niż miejsc.
 Profil Relacje PM off
Aramise uważa post za pomocny.

#435 PostWysłany: 25 Gru 2025 20:04 
Awatar użytkownika

złoty
Wizz chyba trochę uczłowieczył swoją ofertę. Dostałem wczoraj na trasie MXP-RAK coś jak @terrop w ostatnim poście, ale za zmianę lotu na dzień później zaoferowali po 200 EUR/os. (vs. potencjalne 400 EUR/os. przy bramce). Uznałem, że w tej sytuacji wróbel jest lepszy od gołębia i dosłownie minutę później 1800 zł wskoczyło na konto Wizz.
2 ludzi lubi ten post.

#436 PostWysłany: 25 Gru 2025 20:12 

Pytanie ile dałeś za swoje bilety a za ile poleci ktoś kto nie miał lecieć (ktos kto kupił kolejne bilety).
Moim zdaniem tu są algorytmy i musi się im to opłacać. Ty dostaniesz lot o dzień później (o ile jest dostępny i pewnie algorytmy też biorą pod uwagę to ile ten późniejszy lot kosztuje).
Wtedy oferują Ci daną kwotę i tyle. Dla nich to mniejsza strata albo czasami nawet zysk, niż kwota która by musieli dać jako odszkodowanie - bo w tym przypadku nie masz możliwości przegrania.

Zauważ że jak się nie zgodzisz na ich reguły a przy gate okaże się że nie lecisz, to też muszą Ci zapewnić alternatywny lot i odszkodowanie. Tylko i wyłącznie jest różnica w wypłaconym odszkodowaniu.
 Profil Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 25 Gru 2025 20:21 

niebieski
No nie.
NIE tylko "w tym jest różnica".
Różnica jest w tym, że możemy dużo normalnie zaplanować dzień i sam wyjazd (czy też jego część), z automatu mamy środki, nie musimy zapindalać na lotnisko, często nieludzką porą - bo np. wylot o 6 rano, to ci co nie mieszkają niedaleko muszą wstać np. o 2-3 w nocy najpóźniej, aby dojechać, parking, paliwo (no, ja akurat na prądzie to mniejsza, ale też doceniam potencjalnie), a nade wszystko:
Nade wszystko czujemy się jak jednak ludzie a nie pionki w bezdusznej grze korporacji.
I jest to korzystne dla obu stron.
Trzeba umieć patrzeć szerzej: z wiedzą i wyobraźnią. :) I widzieć, że szklanka jest w połowie pełna. :D
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#438 PostWysłany: 25 Gru 2025 20:30 

No nie do końca się zgodzę. Mając nocleg opłacony tracisz "dobę albo i więcej", w low costach nie masz związanych usług. Często do tego dochodzą bilety na transport (dojazd do i z lotniska). Często ludzie latają do pracy, lub dalej kolejnymi lotami i nie ma możliwości przesunięcia lotu. Zgadzając się na ochotnika bierzesz kasę i lecisz później.
Odmawiając połowy należnego odszkodowania i jadąc na lotnisko nawet mając overbooking masz możliwość na lot, bo może się okazać że dana ilość osób nie przyjdzie na lot i nawet wtedy polecisz nie tracąc nic z podróży czy kosztów z nią związanych (nie masz odszkodowania ale podróż idze dalej jak trzeba).
A jak system widzi że jest duże zainteresowanie danym lotem to będzie mógł sprzedawać bilety dalej za wyższe kwoty.
Zwyczajnie masz prawo lecieć skoro to wina linii lotniczych (jeżeli nie to muszą zgodnie z prawem Ci zapłacić tyle ile prawo określa) . Ty zgadzając się na ich niższe warunki tylko uświadamiasz ich że mogą tak robić (omijać prawo) częściej bo jest to akceptowalne przez pasażerów.
Także z takiego punktu widzenia też trzeba patrzeć

Edit odkąd to zgadzając się na 100 euro nie musisz jechać na lotnisko?
Z tego co wiem to mimo tego powinieneś pojechać na lotnisko i dopiero po zamknięciu gate dowiesz się czy masz tą kasę czy nie i czy lecisz czy nie.
Sama zgoda na warunki wizzair nie oznacza że możesz sobie leżeć w łóżku i lecieć następnego dnia bo może okazać się że 20 osób nie przyjdzie na lot i wizzair mimo tego będzie Ci musiał zapłacić mimo że mogłeś lecieć...
 Profil Relacje PM off  

#439 PostWysłany: 25 Gru 2025 20:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

kameander napisał(a):
dosłownie minutę później 1800 zł wskoczyło na konto Wizz.
sanchopan lubi ten post.

#440 PostWysłany: 25 Gru 2025 20:52 
Awatar użytkownika

złoty
@travelluck Od końca: właśnie nie musisz jechać na lotnisko. Mechanizm u mnie (i Terropa) był inny niż większość opisywanych tu wcześniej. Przychodzi propozycja-pewniak: mogę zmienić lot na późniejszy, zmieniam, dostaję 400 euro i tyle. To wszystko wczoraj. Nie zgłaszam się na ochotnika, nie muszę czekać pojutrze pod bramką itd. @sanchopan ma tutaj rację.

Oczywiście, że to musi się opłacać linii - inaczej by tego nie robili. Mój lot kosztował 40 euro za RT, 2 os., więc przyjmijmy, że ten konkretny to 10 EUR/os. Na pewno dodatkowe bilety sprzedali drożej. Natomiast uznałem, że w tym przypadku opłaca się to również mi, i to było decydujące.
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 449 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości