Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1078 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 54  Następna
Autor Wiadomość
#481 PostWysłany: 04 Cze 2014 10:40 

Przejrzałem wątek. Mimo tego mam następujące pytania odnośnie dojazdów.
Ląduje w Bergamo o 21.25 Wizzem.
Info turystyczne , gdzie można kupić bilety i dostać mapki na lotnisku jest ponoć czynne tylko do 21. Aktualne ?
Pozostaje minikiosk. A ten do której otwarty ?
Jeśli i on będzie nieczynny to gdzie zakupić bilety? I jakie ?
Będę tam dokładnie 48 godzin, więc ten dobowy za 5 euro nie wystarczy.
Podobno jest i 72 godzinny za 7 euro. Ktoś może to potwierdzić?
Z góry dzięki za konkretne podpowiedzi...
 PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#482 PostWysłany: 14 Cze 2014 06:55 

Wszystko co napisałeś się zgadza.
Przyleciałem wczoraj do Bergamo tym lotem o 21:25.

It już niestety zamknięta.
Bilety bez problemu kupisz w automacie po prawej od wyjścia (na zewnątrz)
Automat na przystanku z którego jedzie autobus nr1 do centrum Bergamo.
Płacić można tylko gotówką ale największy nominał jaki przyjmie maszyna to 20eur.
Ja robiłem trzy podejścia (karta, do bankomatu po 50eur, do maszyny, rozmienić u autobusowego, dopiero bilety )

Polecam bilet 24h bo jest na wszystko ( zwłaszcza na funiculare a jeden przejazd tym tramwajem kosztuje 1,25eur a żeby wjechać na samą górę i wrócić trzema jechać 4 razy )
 Profil Relacje PM off  

#483 PostWysłany: 01 Lip 2014 10:15 

witam,

We wrzesniu wybieram sie do Włoch - ląduje na Bergamo i wracam z Rzymu.

Potrzebuje 3 bilety:

Bergamo-Wenecja
Wenecja-Florencja
Florencja-Rzym

Jakie połączenia będa najtańsze??
Jak z Bergamo dostać się do Wenecji?!?!
 Profil Relacje PM off  

#484 PostWysłany: 01 Lip 2014 13:34 

Czy ktoś się orientuje ile kosztuje późnowieczorny przejazd taksówką w okolice stacji kolejowej? Jeśli to robi różnicę, to wozem który zabierze 5 osób.
Trafiłem na jakieś sugestie, że cena taksówki oscyluje koło 15€. Czy to jest dalej aktualne, jeśli chodzi o przejazd 5 osób po 21 godzinie?
 Profil Relacje PM off  

#485 PostWysłany: 01 Lip 2014 13:55 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
stille napisał(a):
witam,

We wrzesniu wybieram sie do Włoch - ląduje na Bergamo i wracam z Rzymu.

Potrzebuje 3 bilety:

Bergamo-Wenecja
Wenecja-Florencja
Florencja-Rzym

1)Jakie połączenia będa najtańsze??
2)Jak z Bergamo dostać się do Wenecji?!?!

Ad.1. kolejowe
Ad.2. koleją
2 ludzi lubi ten post.

#486 PostWysłany: 01 Lip 2014 14:34 

niebieski
www.trenitalia i wszystkiego się dowiesz. Do Wenecji z Bergamo są zawsze z przesiadką w Brescia. Ceny od 25.55 € do 40 OW. :)
 Profil Relacje PM off  

#487 PostWysłany: 01 Lip 2014 14:45 

srebrny
ewaolivka napisał(a):
http://www.trenitalia i wszystkiego się dowiesz. Do Wenecji z Bergamo są zawsze z przesiadką w Brescia. Ceny od 25.55 € do 40 OW. :)
No nie wiem, nie wiem. To nie jest łatwa i sympatyczna strona. Trzeba nabrać z nią obycia. Dla kogoś świeżego to może być problem, bo inaczej działa po angielsku (wersja uproszczona, jak to często bywa), a inaczej po włosku (osobno są kwalifikowane, osobno "tutti treni"), połączenia na ileś tam na przyszłość ciężko znaleźć. Pamiętam, że na początku jak szukałem, to się posiłkowałem stroną bahn.de, żeby mieć pewność, że nie - to nieważne, że trenitalia nie znajduje; musi być taki pociąg.
 Profil Relacje PM off  

#488 PostWysłany: 01 Lip 2014 15:29 

stille napisał(a):
Bergamo-Wenecja
Jakie połączenia będa najtańsze??
Jak z Bergamo dostać się do Wenecji?!?!
Rozważ też kupno biletu autobusowego z lotniska w Bergamo do Mediolanu za 5 € [np. Terravision], a tam przesiadka na pociąg do Wenecji - ceny na tym połączeniu startują od 9 €.
Taka kombinacja powinna być jedną z tańszych opcji.
 Profil Relacje PM off  

#489 PostWysłany: 02 Lip 2014 14:05 

Żółta_zieleń napisał(a):
Czy ktoś się orientuje ile kosztuje późnowieczorny przejazd taksówką w okolice stacji kolejowej? Jeśli to robi różnicę, to wozem który zabierze 5 osób.
Trafiłem na jakieś sugestie, że cena taksówki oscyluje koło 15€. Czy to jest dalej aktualne, jeśli chodzi o przejazd 5 osób po 21 godzinie?

Taksówki w Bergamo z zasady zaczynają się od stałej opłaty 15€ + co więcej. I potwierdzam, taksówka 15€ do stacji kolejowej, godzina bez znaczenia.
Autobusy jeżdżą co 20 minut i zatrzymują się pod stacją kolejową, 2,10€ + opłata za bagaż(podręczny bez problemu, rejestrowany - duży kolejne 2,10€)
 Profil Relacje PM off  

#490 PostWysłany: 11 Lip 2014 08:56 

do "stille"

Ja planuję wycieczkę podobną jak Twoja ale ze startem w Rzymie -Forencja-Wenecja-Mediolan na środek sierpnia .Też planuje transport kolejowy + ewentualnie bus bo jest nas większa grupa
 Profil Relacje PM off
Ewelina1984 lubi ten post.

#491 PostWysłany: 12 Lip 2014 16:00 

Chce wszystko jak najmniejszym kosztem i kombinuje..
Zastanawiam sie czy nie zaliczyć Werony.
Może na stopa udałoby mi się Bergamo->Wenecja.
Chyba gdzies był wątek o stopie we Włoszech ale nie moge znaleźć.
Macie doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#492 PostWysłany: 02 Sie 2014 22:23 

ewaolivka napisał(a):
http://www.trenitalia i wszystkiego się dowiesz. Do Wenecji z Bergamo są zawsze z przesiadką w Brescia. Ceny od 25.55 € do 40 OW. :)

U mnie ta strona nie działa :oops:
 PM off  

#493 PostWysłany: 02 Sie 2014 22:29 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
stroje gd napisał(a):
U mnie ta strona nie działa :oops:

Ech :evil:
http://www.trenitalia.com

#494 PostWysłany: 10 Sie 2014 11:27 

Witam serdecznie!

Z góry otwarcie przyznaję się, że w życiu nigdy nie podróżowałem samolotem, więc jestem totalnym laikiem, jeśli chodzi o te sprawy.

Temat przeskanowałem, ale wolę zapytać jeszcze raz, żeby wszystko sobie sprecyzować...

Otóż w ciągu nadchodzących miesięcy czeka mnie przynajmniej kilka weekendowych wylotów do Włoch. Moim celem jest konkretnie Turyn. Wylatuję z Wrocławia, więc będę zapewne lądował na lotnisku w Bergamo.

Wobec tego...

Jak dostać się z Bergamo na dworzec w Milano? Są autobusy, tak? Po prostu podchodzę, kiwam głową na powitanie, kupuję bilet, wskakuję i jadę, czekając na swój przystanek, gdzie wysiadam? Zero niespodzianek, najnormalniejszy autobus, który co jakiś czas po prostu odjeżdża z przystanku na lotnisku i kieruje się ku dworcowi, tak? Nic nadzwyczajnego tutaj?

Na dworcu też rozumiem, zero filozofii? Idę do okienka, mówię skąd dokąd chcę jechać i kupuję bilety?

Pytanie kolejne - czy ktoś wie ile kosztują właśnie te przejazdy pociągami i autobusami? Czy wypożyczenie samochodu nie byłoby tylko nieznacznie od nich droższe (a wygodniejsze stokroć)?

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#495 PostWysłany: 10 Sie 2014 13:03 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Hicsuntdracones napisał(a):
Jak dostać się z Bergamo na dworzec w Milano? Są autobusy, tak? Po prostu podchodzę, kiwam głową na powitanie, kupuję bilet, wskakuję i jadę, czekając na swój przystanek, gdzie wysiadam? Zero niespodzianek, najnormalniejszy autobus, który co jakiś czas po prostu odjeżdża z przystanku na lotnisku i kieruje się ku dworcowi, tak? Nic nadzwyczajnego tutaj?

Na dworcu też rozumiem, zero filozofii? Idę do okienka, mówię skąd dokąd chcę jechać i kupuję bilety?

Raczej autokar - przystanki są dwa - początkowy i końcowy. Kupujesz bilet na lotnisku w okienku. Z tego co pamiętam z zeszłego roku to przez internet nie było taniej, a trzeba było wybrać konkretny kurs. Na miejscu weźmiesz pierwszy który odjeżdża i nie będziesz się musiał martwić że przegapiłeś albo czekać pół godziny na swój kurs.

Co do powrotu to już na lotnisku możesz kupić od razu bilet w obie strony, albo kupić ten powrotny na dworcu przed autokarem. (a właściwie obok dworca, bo tam przyjeżdżają te autokary - wylądujesz, przyjedziesz na Milano Centrale, to zobaczysz gdzie to jest i gdzie się udać jak będziesz wracał).

Bilety kolejowe do Turynu kupisz najlepiej z wyprzedzeniem na trenitalia - wyjdzie dużo taniej niż jakbyś chciał kupować na miejscu.

A odnośnie Twojego drugiego pytania o samochód - to musisz sobie policzyć ile wyjdzie shuttle+pociąg w dwie strony a ile wynajem+benzyna.
 Profil Relacje PM off  

#496 PostWysłany: 10 Sie 2014 13:30 

Wielkie dzięki za odpowiedź! Dopytam tylko jeszcze...

Czyli autokarem z lotniska trafię na dworzec Milano Centrale, tak? Jeśli tak, to wspaniale, nie będzie przesiadek, żeby dojechać do Turynu, super.

Pytanie następne, żeby wszystko sobie skalkulować... Tak uśredniając, to ile czasu będzie mi potrzebne, żeby od momentu wylądowania, zakupić bilety, wsiąść do busa i dojechać na dworzec? Z 30-40 minut na to wyjdzie? Tak to sobie rozłożyć?
 Profil Relacje PM off  

#497 PostWysłany: 10 Sie 2014 13:36 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Od momentu wylądowania jak nie będziesz miał bagażu to myślę że góra 15 minut do tego shuttle'a. Dojazd to zdaje się ze 40-50 minut - no ale zależy czy korki będą itp. No i lądowanie może być trochę opóźnione. Ja bym sobie kupił bilet na pociąg 3h od rozkładowej godziny lądowania i poszedł na ewentualną kawkę przed Duomo jakby wszystko szło zgodnie z planem :)

edit: a autokary odjeżdżają stąd: https://www.google.com/maps/@45.485655, ... Nyqpqw!2e0

Nawet widać jeden, akurat na Malpensę, ale za nim masa innych. A Milano Centrale w tle :)
 Profil Relacje PM off  

#498 PostWysłany: 10 Sie 2014 16:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
zbyhu napisał(a):
...
Bilety kolejowe do Turynu kupisz najlepiej z wyprzedzeniem na trenitalia - wyjdzie dużo taniej niż jakbyś chciał kupować na miejscu.
...

to nie do końca prawda.
zakładając że będzie jechał jakąś freccią to OK, masz racje.
natomiast jadąc regionalnym(odjazd co godzina) to zawsze zapłaci tyle samo - czy to przez internet czy w kasie/automacie.
a bilet na regionalny kosztuje 12 euro vs 9 euro (jak się uda) na freccie i 1:50 vs 1:00/1:40 frecciarosa/bianca.

na pierwszy przejazd (bo mówi, że ma być ich kilka) wziąłbym regionalny...żeby potem wiedzieć dlaczego warto zapolować na freccie :D

#499 PostWysłany: 13 Sie 2014 02:19 

Witam. Jestem w trakcie wycieczki po Italii i mam takie pytanie do bardziej doświadczonych :) jeżeli zajadę na stacje w Bergamo o 7:15, a odlot mam 8:40, to czy się wyrobie z bagażem rejestrowym? Jeżeli dobrze przestudiowalem ten rozkład to mam busa 7:36 z pod stacji, 7:54 na lotnisku, czyli słabo ...
http://www.atb.bergamo.it/user/download ... B_linea_1_

Chyba ze taxi - ktoś wie ile za ten kawałek mogą krzyknąć ?
 Profil Relacje PM off  

#500 PostWysłany: 13 Sie 2014 11:04 
Awatar użytkownika

niebieski
O ile nic się nie zmieniło to taxi powinnno kosztować 20 €.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1078 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 54  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości