Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 200 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Internet w Chinach
#101 PostWysłany: 29 Lip 2019 03:31 

Cześć! Ląduję jutro w Chinach na tydzień. Kwestię VPN mam ogarniętą. Moje pytanie dotyczy jednak internetu mobilnego.

U jakiego operatora wykupię na tydzień najtaniej sam internet? Wiele GB nie potrzebuję. Maksymalnie z 5-6.

Oraz czy na lotnisku w Pekinie albo na dworcu pociągowym znajdę odpowiedni punkt? (Po wylądowaniu uciekam na dworzec kolejowy i wsiadam w pociąg do Szanghaju.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#102 PostWysłany: 03 Sie 2019 00:32 
Awatar użytkownika

Loty: 150
Kilometry: 181 117
Krajów: 37 / 17.9%
niebieski
Ja mam pytanie uściślające, bo nie wiem, czy dobrze rozumiem sytuację :)

czy jeśli kupię chińską kartę SIM i przez nią będę się łączył z netem, to VPN zadziała?

#103 PostWysłany: 03 Sie 2019 01:22 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 30.9%
niebieski
Powinno. Polecam Windscribe - przez wiekszosc czasu dzialalo swietnie. Jednak na PVG lotniskowym WiFi cos nie gralo.
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.
Qba85 uważa post za pomocny.

#104 PostWysłany: 18 Wrz 2019 22:48 
Awatar użytkownika

Loty: 150
Kilometry: 181 117
niebieski
Windscribe niemal wszędzie działał świetnie i z wifi, i z chińską kartą (China Unicom 99 juanów za 20 GB na miesiąc). Trochę problemów napotkałem w Szanghaju, ale miałem też Express VPN i tam odpaliłem sobie go okres próbny - pomogło.

Jedyny mój problem z VPN-ami to taki, że gdy były włączone, to Didi (chiński Uber) nie aktualizował lokalizacji, więc na czas oczekiwania na dojazd kierowcy musiałem wyłączać VPN.
M_Karol lubi ten post.

#105 PostWysłany: 30 Wrz 2019 05:29 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 631 502
Krajów: 53 / 25.6%
złoty
Polecam starter GigSky - używałem go na Wyspach Owczych, Kanadzie, USA i teraz w Azji :) Nie potrzeba żadnych VPNów etc. Działa dosłownie wszystko bo sieć chińska w roamingu chyba nie blokuje np. Google :)
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 14 Sty 2020 17:05 
Awatar użytkownika

Loty: 253
Kilometry: 580 005
Krajów: 71 / 34.3%
Coś mi się wydaje że VPN na chińskich telefonach jest blokowany w Chinach. Ja mam Xiaomi i próbowałem kilku tu polecanych. Żaden nie działa.

#107 PostWysłany: 09 Kwi 2020 20:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Probowalem Windscribe, OperaVPN i nie dzialaly, chcialem aktywowac wersje platna ExpressVPN, ale sie nie powiodlo.
Probowalem sciagnac inne VPN-y, ale byly blokowane.
Prawie wszystkie rezerwacje mialem na gmail-u i na lotniskach nie mogli znalezc moich rezerwacji, bylo za to z przygodami i obylo sie bez internetu. :)
Taka ciekawostka, w hotelu Kempinsky w Chongqing w Executive Lounge mieli stacje internetowa na compach XP.
Uwielbiam taka egzotyke. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 13 Lip 2023 19:23 

złoty
nie-chińska karta SIM z internetem - działa
Astrill - działa
Express - co chwila przerywa, na upartego można
Nord - nie działa
PureVPN - nie działa
Tunnelbear - nie działa

stan na kwiecień 2023
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 02 Lis 2023 13:09 

Loty: 40
Kilometry: 124 893
Krajów: 15 / 7.3%
Na przesiadkę warto brać SIMkę lokalną czy takie airalo jest okej?

Tak tu czytam, że Nord czy Express nie działa, a tu gość w zestawieniu załączył je oba i to nawet na 1 i 2 pozycji.

https://www.thefoodranger.com/best-vpn-for-china/

#110 PostWysłany: 02 Lis 2023 17:39 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 138 119
Krajów: 22 / 10.6%
niebieski
Zawsze używam airalo bez vpn i pięknie dziala
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 02 Lis 2023 19:55 

Loty: 40
Kilometry: 124 893
Krajów: 15 / 7.3%
z Google bez VPN?

Airalo bazuje na Chinacom, więc jestem ciekaw :)

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 02 Lis 2023 19:57, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 03 Lis 2023 08:16 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 138 119
Krajów: 22 / 10.6%
niebieski
Google, WhatsApp, Facebook. Wszystko
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 02 Sie 2024 13:42 
Awatar użytkownika

spejson911 napisał(a):
Zawsze używam airalo bez vpn i pięknie dziala

z tego co widzę to Airalo z 20gb danych kosztuje 50$ :/ trochę dużo.
Czyli mówisz że z airalo CN wszystko Ci działało bez VPNa?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Internet w Chinach
#114 PostWysłany: 02 Sie 2024 14:03 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 30.0%
niebieski
@maxxxior

Mając kartę SIM z pakietem roamingu z innego kraju niż Chiny to w 90% VPN Ci nie będzie potrzebny gdyż IP masz spoza Chin. A VPN to np. HMA VPN, NordVPN, ExpressVPN sobie ogarnij żebyś razie W coś miał.

Kup pakiet Orange 10GB za 79zl. Kupując ten pakiet ważny 15dni możesz dowoli zmieniać kraje i korzystać w ramach tego pakietu. Ja korzystałem w Marcu w Malezji, Singapurze, Tajlandii i działo świetnie.

https://www.orange.pl/view/roaming

Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off
Ironnn uważa post za pomocny.

#115 PostWysłany: 16 Wrz 2024 17:14 

Będę w Pekinie tylko na dwóch przesiadkach 10 h / 20 h, więc będę tak naprawdę potrzebował tylko map. Z tego co rozumiem, to mam dwie opcje:?
- korzystanie z google maps przez VPN (rozumiem, że google maps nie pójdą nawet w wersji offline bez VPN?)
- korzystanie np z Baidu Maps już bez VPN.

Jak wygląda sprawa Baidu Maps w wersji offline? Jakie macie doświadczenia? Może ktoś poleci ewentualnie inne rozwiązanie?

Czy ktoś kto był ostatnio może coś napisać o darmowych VPN, które obecnie działają? Będąc tak krótko, płatne wersje w ogóle nie wchodzą w rachubę.

W ogóle każda rada dotycząca internetu / VPN / aplikacji pod taką przesiadkę z wypadem na miasto będzie bardzo pomocna, bo nie do końca wiem, jak ten temat ugryźć i czy samo opierania się na wifi będzie wystarczające.
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 16 Wrz 2024 17:59 
Awatar użytkownika

Loty: 781
Kilometry: 1 157 579
Krajów: 85 / 41.1%
HON fly4free
Możliwości jest więcej. Np mapy.cz w wersji offline. Google maps to nie jest w ogóle dobry pomysł na Chiny.

Zauważyłem, że google trochę działają przy internecie w roamingu, ale z hotelowym czy salonowym wifi nie współpracowały w ogole
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 20 Wrz 2024 11:30 

Wróciłem właśnie z Chin i potwierdzam to co napisał Martinuss.

Pakiet roamingowy GO 10 GB w Nju Mobile świetnie się sprawdził w Chinach. Miałem zainstalowany Express VPN jako opcję rezerwową, ale praktycznie wogóle z niej nie korzystałem. Jedynie na początku po podłączeniu do wifi hotelowego, ale potem nawet w hotelach korzystałem tylko z pakietu roamingowego. 10 GB spokojnie wystarczyło na 2 tygodnie podróżowania, o ile nie ogląda się filmów online :)

Nie było też żadnych problemów z płatnościami przez Alipay (zainstalowałem dopiero w Chinach) i korzystaniem z DiDi do zamawiania transportu.

Co do map to korzystałem z Google Maps, a jako opcję rezerwową miałem zainstalowaną aplikację Sygic polecaną przez personel jednego z hoteli. Jest to jednak bardziej aplikacja pod kątem nawigacji samochodowej i nie musiałem z niej korzystać. Google Maps może nie jest idealnym rozwiązaniem, bo POI często są nieaktualne/błędne/brakujące, co szczególnie przeszkadzało przy lokalizowaniu stacji metra (wogóle nie są zaznaczone), lepiej wygląda to w przypadku atrakcji, ale najważniejsze, że widać było poprawnie aktualną pozycję na mapie. Dała radę nawet podczas wypożyczenia skutera, więc nie było źle :)
 Profil Relacje PM off
M_Karol lubi ten post.
M_Karol uważa post za pomocny.

#118 PostWysłany: 20 Paź 2024 16:21 

Korzystałem z pakietu internetu z Orange Flex i było git
Wspomagałem się LetsVPN ale działał trochę lepiej okno
Uwaga - przy włączonym VPN czasem nie działa Alipay

Protip - główna kartę SIM mam w innej sieci, przed wyjazdem zablokowałem zupełnie u operatora roaming, dzięki czemu karta nie mogła się zarejestrować za granicą. Orange się rejestrowało i wszystkie połączenia były zestawiane przez WiFi calling / volte
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 01 Gru 2024 22:03 

Loty: 146
Kilometry: 356 602
niebieski
Oferty 10GB świat Orange i Nju wyglądają zachęcająco ale - nie ma wymienionego Makau. Są Chiny, Hong Kong a Makau nie. Czy ktoś wie jak to jest. Bo w T-Mobile Makau jest wymieniony ale pakiet 10GB jest 2x droższy.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 01 Gru 2024 22:35 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W Macau nie działał mi pakiet Bezpieczny Roaming Orange.
Ale na szczęście karty SIM sa tanie, więc za 20 PLN kupiłem jakąś kartę na 24 godziny.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 200 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości