Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#1321 PostWysłany: 09 Sie 2018 06:31 
Awatar użytkownika

Odwrotnie - ktoś pracujący poza UE z obywatelstwem RP :)
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#1322 PostWysłany: 09 Sie 2018 11:06 

niebieski
trocha napisał(a):
czyli jeżeli kupiłem bilet 2 tygodnie temu, a dzisiaj kupię dolot i ubezpieczenie to będzie ok, czy nie? będzie to traktowane jako jedna podróż?

Ja bym zadzwoniła do ERV dopytać. A dlaczego tak ci zależy na jednym ubezpieczeniu? Opłata chyba i tak procentowa od ceny biletów?
 Profil Relacje PM off  

#1323 PostWysłany: 10 Sie 2018 13:55 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Hmmm... rzeczywiście pod tym względem mogą to być dwa osobne ubezpieczenia. ale czy wtedy to kupić jako podróż Warszawa - Madryt?
Może zadam bardziej ogólne pytanie, bo być może błądze niepotrzebnie - mam bilety MAD - CUN. Teraz szukam dolotów WAW-MAD. Czy jest jakieś ubezpieczenie, które obejmie sytuację opóźnienia na trasie CUN-MAD i ew. zwróci pieniądze za kupno nowych biletów? Co do tego w ERV to nie jestem pewny, bo jest tam zapis, że odpowiadają tylko do kwoty wartości biletu, więc trochę mało - w ostatniej chwili bilet będzie droższy niż ten, który planuje kupić z wyprzedzeniem.

Pytanie też do @Zeus, bo w innym temacie padły słowa:
Zeus napisał(a):
Kupcie ubezpieczenie, a ubezpieczyciel kupi wam kolejny bilet na pociąg.
 Profil Relacje PM off  

#1324 PostWysłany: 14 Sie 2018 11:40 

Loty: 60
Kilometry: 212 631
Krajów: 21 / 9.8%
Jak to jest z tymi ubezpieczeniami z bezgotówkową likwidacją szkody? Sprawdzałem OWU PZU i Generali (które tym się chwali), ale nic na ten temat nie piszą. Gdzie powinienem tego szukać lub ewentualnie, które towarzystwo ubezpieczeniowe ma taką usługę w ofercie?
 Profil Relacje PM off  

#1325 PostWysłany: 14 Sie 2018 12:37 

srebrny
Marysiek napisał(a):
W sensie likwidowałeś szkodę?

Ja likwidowałem z icarhireinsurance.com (szkodę przekazują do Zurich), wszystko miło, szybko i przyjemnie. Wypełnia się formularz na www i dołącza zdjęcia dokumentów, po kilku dniach na konto przychodzi PLN.

Przy okazji podzielę się swoimi doświadczeniami, bo (niestety) likwidowałem kilka szkód z polis ubezpieczenia podróżnego.

AXA (w ramach karty MC mbank world elite) - likwidacja bez problemów na podstawie rachunków. Jednakże pomoc assistance bardzo, bardzo słaba (po MC world elite spodziewałem się jednak czegoś więcej, jak widać naiwnie). Generalnie trzeba szukać lekarza na własną rękę, bo nim AXA prześle cokolwiek to mija 5-6h. W moim przypadku lekarza potrzebowało małe dziecko (ok. 7msc), istniało poważne ryzyko odwodnienia co przy tak małym dziecku groziło wręcz śmiercią (co zresztą potwierdzano telefonicznie). Brak zapewnienia jakigokolwiek wsparcia w transporcie do lekarza (najbliższy normalny szpital znajdował się ok. 8-10h podróży lądem i wodą). Po ok. 6h oczekiwania sprawę AXA przekazała z Polski do Australii, gdzie również nie byli w stanie pomóc, nawet nie znali zakresu ubezpieczenia (nie wiem do jakiego australijskiego partnera została sprawa przekazana). Miejsce zdarzenia: Samoa.

AXA Multitravel - likwidacja szkody z tytułu zagubienia przez linię bagażu (wózka dziecięcego) - wszystko OK, zwrócono pełną różnicę pomiędzy szacunkową wartością, a tą którą zwróciła linia lotnicza (Air France). Prosty temat w prosty sposób rozwiązany.

HanseMerkur (w ramach Planeta Młodych) - likwidacja bez problemów na podstawie rachunków. Assistance jeszcze gorsze niż w AXA (ale po nich nie spodziewałem się wiele), na infolinii kazano mi szukać lekarza na google (dosłownie taką "rekomendację" otrzymałem od assistance!). ;) Po ok. 6h przesłano SMS adres do państwowej placówki oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów, choć w pobliżu znalazłem sam inną państwową placówkę i czekałem już w kolejce na wizytę. Miejsce zdarzenia: Nowa Zelandia.

Mondial (kilka lat temu w ramach karty Diners) - likwidacja bez problemów na podstawie rachunków. Assistance jeszcze gorszy jak powyższe opisy, tutaj nawet po 10h nikt nie przekazał informacji gdzie mamy się udać do lekarza (oczywiście nie czekałem tylko jak zawsze zacząłem działać sam), później (po powrocie) przepraszali za zaistniałą sytuację (zamiast przeprosin wolałbym uzyskać pomoc, czyli realizację umowy). Miejsce zdarzenia: USA.

ERV (kilka lat temu w ramach Planeta Młodych) - likwidacja bez problemów na podstawie rachunków. Assistance porównywalne do AXA, choć punkcik wyżej, bo po tym jak przekazałem informację gdzie zamierzam się udać zadzwoniono do lekarza i spytano czy mogę przyjechać. Miejsce zdarzenia: Fidżi.

Moje doświadczenia są takie, że trzeba brać najtańsze ubezpieczenie, które zapewnia odpowiednią dla nas sumę ubezpieczenia, z rachunkami zapewne każda firma zwróci nam poniesione koszty. Jakość obsługi i świadczonego assistance jest beznadziejna wszędzie. W przypadku konieczności skorzystania z ubezpieczenia zgłosić ten fakt ubezpieczycielowi i nie tracić ani minuty na organizację czegokolwiek z ich strony, bo albo dostaniemy nie do końca trafne informacje albo zupełnie nieprzydatne informacje, a po kilku godzinach i tak trzeba będzie samemu wszystko zorganizować. Boję się tylko, że gdyby potrzebna była pomoc w bardzo poważnej sprawie to niestety ale byłby problem. Niestety z mojego doświadczenia polscy ubezpieczyciele wypadają dość słabo, bo tylko zwrócenie kosztów na podstawie rachunków to nie do końca to czego oczekiwałbym po ubezpieczeniu podróżnym, w szczególności mam tutaj na myśli żenujący poziom usługi assistance.
Może ma ktoś doświadczenia na tym obszarze z zagranicznymi ubezpieczycielami z EU (np. z UK?).
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#1326 PostWysłany: 14 Sie 2018 13:25 
Awatar użytkownika

Loty: 329
Kilometry: 384 840
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
@opo, dzieki za tego posta, to bardzo cenne informacje. Jednak mam pytanie -czy po przejsciach na Samoa napisales jakas reklamacje do AXA albo mBanku? Przeciez, do licha, reklamuja to jako produkt ekskluzywny i luksusowy. Chyba masz prawo wymagac czegos wiecej...
 Profil Relacje PM off  

#1327 PostWysłany: 14 Sie 2018 13:29 

srebrny
Nie, nie pisałem reklamacji. Szkoda mi na to czasu, nie wiem też jak miałbym sprecyzować swoje oczekiwania dot. ewentualnej rekompensaty. Nie jestem też prawnikiem, aby bawić się w dogłębną analizę OWU, może faktycznie za nic nie odpowiadają? ;)
 Profil Relacje PM off  

#1328 PostWysłany: 14 Sie 2018 13:34 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Z Zagranicznymi to ewentualny problem może być taki ze często w T&C masz punkt, że ubezpieczenie obejmuje podróże rozpoczynające i kończące się w miejscu zamieszkania.
Tak się zastanawiam jak to działa, biorąc pod uwagę, że mam dwa miejsca zamieszkania (taka sytuacja ;-). Wiec obstawiam ze polski ubezpieczyciel z polskiego banku będzie traktował że mieszkam w Polsce, bo konta/karty są na polskim adresie. A ubezpieczyciel norweski odwrotnie z tego samego powodu. Wiec gdybym musiał korzystać, to będę musiał „odwracać” podróż tłumacząc, że właśnie wracałem do PL, a nie, że przyjeżdżam na weekend. Podobnie zreszta z iCarhire. Na norweskie dane nie dało się wykupić, mam wykupione na polskie, ale auta często wypożyczam z norweskimi danymi. Wiec spodziewam się że w razie W ubezpieczenie może nie zadziałać.
Jakieś doświadczenia kolegów i koleżanek expatów w tym temacie?

#1329 PostWysłany: 14 Sie 2018 16:19 

Loty: 35
Kilometry: 107 187
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Testował ktoś z Was Planetę Młodych po zmianie ubezpieczyciela na HanseMerkur? Szukam ubezpieczenia z opcją choroby przewlekłe i widzę, że można tam takie wykupić w dość niezłej cenie.

#1330 PostWysłany: 14 Sie 2018 16:38 
Awatar użytkownika

luc4s napisał(a):
Testował ktoś z Was Planetę Młodych po zmianie ubezpieczyciela na HanseMerkur? Szukam ubezpieczenia z opcją choroby przewlekłe i widzę, że można tam takie wykupić w dość niezłej cenie.

A możesz przewinąć do góry kilka postów?...

viewtopic.php?f=135&t=3902&p=1115448#p1115357
 Profil Relacje PM off
opo lubi ten post.

#1331 PostWysłany: 14 Sie 2018 22:35 
Awatar użytkownika

niebieski
opo napisał(a):
Jakość obsługi i świadczonego assistance jest beznadziejna wszędzie. W przypadku konieczności skorzystania z ubezpieczenia zgłosić ten fakt ubezpieczycielowi i nie tracić ani minuty na organizację czegokolwiek z ich strony, bo albo dostaniemy nie do końca trafne informacje albo zupełnie nieprzydatne informacje, a po kilku godzinach i tak trzeba będzie samemu wszystko zorganizować.

Korzystałem z pomocy assistance kilkanaście razy na kilku kontynentach i generalnie nie zgadzam się, co do Mondialu (Allianz). Może faktycznie korzystałeś dawno temu.

AXA rzeczywiście assistance nie ma praktycznie żadnego, bo prawie zawsze przekazują kontakt do nas zagranicznemu agentowi, który sam (w języku mniej lub bardziej zrozumiałym) z nami się kontaktuje. Zwykle ze sporym opóźnieniem. Ale summa summarum jak się ich dociśnie to grzecznie zorganizują wszystko wg polisy.

Assistance tak naprawdę sprowadza się właśnie do konkretnych wyjazdów (przytoczona Samoa). Branie jakiegoś no-name lub AXA to proszenie się o kłopoty.

W zwykłych city-breakach ma to mniejsze znaczenie - jak są problemy, to możesz wziąć taksę i samemu ogarnąć pomoc/leki po kontakcie z CA.
 Profil Relacje PM off  

#1332 PostWysłany: 14 Sie 2018 23:38 

srebrny
manyaky napisał(a):
Ale summa summarum jak się ich dociśnie to grzecznie zorganizują wszystko wg polisy.

Assistance tak naprawdę sprowadza się właśnie do konkretnych wyjazdów (przytoczona Samoa). Branie jakiegoś no-name lub AXA to proszenie się o kłopoty.

Problem w tym, że oczekuję realizacji umowy, a nie dociskania i reklamowania. W razie potrzeby skorzystania z assistance czasami liczy się każda godzina, nie ma czasu czekać kilka godzin na kontakt i proszenia się ("dociskania") o wszystko, bo po prostu może być już za późno. Assistance to nie jest czas na reklamowanie i upominanie się o cokolwiek szczególnie, ze rozmawia się tylko z jakimiś operatorami, którzy nic nie wiedza i tylko przekazują temat dalej. Jeżeli sam jako amator często z ograniczonym internetem mogę sobie to sam załatwić szybciej to po co mi taka usługa?
Oczywiście zawsze mam na myśli troszkę bardziej skomplikowane wyjazdy niż wypad na weekend do Londka.

Opisałem swoje doświadczenia, może korzystałeś z assistance częściej, opisz swoje doświadczenia, ja już po prostu boje sie ufać polskim ubezpieczycielom, bo jak widać przejechałem się na kilku firmach. Chętnie Poznam doświadczenia z EU ubezpieczeniami.
 Profil Relacje PM off  

#1333 PostWysłany: 14 Sie 2018 23:53 

Podpinam się do pytania o ubezpieczycieli poza PL.
Potrzebuję ubezpieczenia na roczną podróż dookoła świata. Sprawdziłam jakie opcje są w Polsce, ale wychodzi na to, że kiepskie.
Teraz się oczywiście zabieram za przeglądanie opcji poza PL, ale dobrze byłoby poczytać o doświadczeniach innych z konkretnymi firmami.
 Profil Relacje PM off  

#1334 PostWysłany: 16 Sie 2018 16:27 
Awatar użytkownika

niebieski
opo napisał(a):
Opisałem swoje doświadczenia, może korzystałeś z assistance częściej, opisz swoje doświadczenia, ja już po prostu boje sie ufać polskim ubezpieczycielom, bo jak widać przejechałem się na kilku firmach. Chętnie Poznam doświadczenia z EU ubezpieczeniami.

Ja korzystałem często z Mondial/Allianz i zawsze było bardzo dobrze. Placówki to głównie szpitale prywatne (vs przychodnie w AXA), w sytuacji pilnej organizacja pomocy w 1h. Zawsze follow-up telefoniczny od konsultanta po wizycie i bezproblemowe wizyty kontrolne. Przypominam, że w każdym OWU sytuacje zagrażające życiu są wyłączone spod kontaktu z CA i powinno się dzwonić bezpośrednio pod numery alarmowe.

Więc Allianz był git, ale drogi i kiepskie limity (poza transportem, który jest wyłączony z limitu), więc aktualnie jadę na AXA w krótszych wyjazdach.
 Profil Relacje PM off  

#1335 PostWysłany: 16 Sie 2018 18:18 

My jak bylismy w Peru to wykupilismy sobie pakiet z ergo Hestii i jak maz mial chorobe wysokościowa i musialam wezwać lekarza to pojawił sie w ciągu godziny, za nic nie musieliśmy płacić, mąż dostał butle z tlenem na cały dzień plus wszystkie potrzebne leki, dostal tel do lekarza i miał pisać nawet w nocy jak się będzie zle czuł, byliśmy pod wrażeniem ze Hestia tak szybko zainterweniowala!
 Profil Relacje PM off  

#1336 PostWysłany: 17 Sie 2018 11:45 

Przejrzałem posty z 20 ostatnich miesięcy i nie znalazłem odpowiedzi - więc pytam :)
Stosunkowo rzadko pada tu na forum propozycja ubezpieczenia turystycznego PZU Wojażera. Jakie są tego powody?
Coś nie tak jest z tym ubezpieczycielem? Przejrzałem OWU i nie znalazłem niczego niepokojącego.

Jako alternatywne ubezpieczenie wobec PZU rozważam TU Europa. Też na forum nie cieszy się popularnością.
Które z tych dwóch byście polecili jako ubezpieczenie dla rodziny 2+1 na Kretę - 12 dni? Zwykła turystyka bez szaleństw. Jedna osoba leczy się na chorobę przewlekłą (astma).
TU Europa daje większe KL za nieco mniejszą stawkę, za to w OWU ma zapis, który nie bardzo mi się podoba: Nie ponosimy odpowiedzialności, jeżeli zdarzenie ubezpieczeniowe powstało w następstwie innego zdarzenia zaistniałego w okresie 24 miesięcy poprzedzających dzień zawarcia umowy ubezpieczenia i pomiędzy tym zdarzeniem a zdarzeniem ubezpieczeniowym zachodzi bezpośredni i adekwatny związek przyczynowy.

Doradzicie coś?
 Profil Relacje PM off  

#1337 PostWysłany: 17 Sie 2018 11:50 

Loty: 699
Kilometry: 1 380 130
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Choroby przewlekle masz standardowo wylaczone chyba we wszystkich OWU, o ile nie dokupisz rozszerzenia jakiekolwiek powiklania wynikajace z astmy np w tym przypadku nie beda objete ochrona ubezpieczeniowa. Wojazej jak Wojazer, jak Ci pasuje to bierz.
 Profil Relacje PM off  

#1338 PostWysłany: 17 Sie 2018 11:57 

Wiem, że za choroby przewlekłe trzeba dopłacić.
Wyjątkiem jest TU Europa - nie ma dopłaty, są w pakiecie.
Pozostaje tylko ten niezrozumiały i wieloznaczny zapis, który przytoczyłem wcześniej.
 Profil Relacje PM off  

#1339 PostWysłany: 17 Sie 2018 12:25 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Tomek8888 napisał(a):
TU Europa daje większe KL za nieco mniejszą stawkę, za to w OWU ma zapis, który nie bardzo mi się podoba: Nie ponosimy odpowiedzialności, jeżeli zdarzenie ubezpieczeniowe powstało w następstwie innego zdarzenia zaistniałego w okresie 24 miesięcy poprzedzających dzień zawarcia umowy ubezpieczenia i pomiędzy tym zdarzeniem a zdarzeniem ubezpieczeniowym zachodzi bezpośredni i adekwatny związek przyczynowy.

Doradzicie coś?

Czego tu nie rozumiesz, sam sobie odpowiedziałeś dlaczego TU Europa ma większy zakres i jednocześnie jest tańsze. :lol:

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#1340 PostWysłany: 21 Sie 2018 22:02 

tonny napisał(a):
Warunki ubezpieczeń zmieniają się co chwile, więc czytanie wątku nie wiele daje, większość ubezpieczeń które są opisywane albo nie istnieje albo warunki zmieniły się w znacznym stopniu. Dodatkowo większość z nich jest na krótkie wyjazdy, ma klauzule mówiące o jednorazowych wyjazdach nieprzekraczających np 180 dni planeta, bezpieczny powrót od PZU 8 tygodni itd..
Tak się składa, że pytam o specyficzne ubezpieczenie bo na długi okres. Przeczytałem wątek od listopada(starsze info moze być nieaktualne) - nie ma informacji która mnie interesuje, dlatego pytam.

Udało Ci się cos znaleźć? Szukam tego samego...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości