Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#1041 PostWysłany: 09 Lis 2017 14:56 

srebrny
Z tego, co napisałeś wynika, że Tobie nie można pomóc. :twisted:
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#1042 PostWysłany: 09 Lis 2017 14:57 

HON fly4free
Nie bardzo wiem w takim razie czego oczekujesz tutaj? Usprawiedliwienia swojej głupoty czy listy tanich znachorów na miejscu na wszelki wypadek?
 Profil Relacje PM off  

#1043 PostWysłany: 09 Lis 2017 15:00 

@pifko

Rekomendujesz tutaj, żeby się nie ubezpieczać.
A jest to ewidentna bzdura.Wcale nie jest tak trudno dostać odszkodowanie.
Nawet ostatnio miałem procedurę z ubezpieczalnią.
Polisa kupiona za 785 zł. Po 2- miesiącach przelane na konto 121 000.zł
Tak że jak nie masz pojęcia , to się nie kompromituj.
 PM off
michcioj lubi ten post.

#1044 PostWysłany: 09 Lis 2017 15:06 

Loty: 366
Kilometry: 574 940
Krajów: 53 / 24.8%
platynowy
Ktoś tu chyba nie rozróżnia rzędu kosztów wizyty u lekarza z powodu grypy albo zatrucia pokarmowego, od kosztów hospitalizacji po np. wypadku komunikacyjnym. Ciekawe, czy zdania o nabijaniu kabzy będą tak samo brzmieć jak przez np. konieczność wizyty w szpitalu zdarzy się spóźnienie na samolot powrotny, albo zaginie bagaż. Albo przypadkowo komuś przerysujemy auto skuterem nie mając OC. A prawdopodobieństwo wystąpienia takich zdarzeń jest nieporównywalnie wyższe, niż ta wygrana w totka.

Za ubezpieczenie z dobrymi parametrami zawierające wszystko co się da, płacę średnio 40-50PLN/tydzień wyjazdu - to naprawdę znikomy koszt za święty spokój i wytransferowanie tylu ryzyk...
 Profil Relacje PM off  

#1045 PostWysłany: 09 Lis 2017 15:15 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
... a potem pokazują Cześka, co to nie ma jak opłacić szpitala w Meksyku i za co wrócić do kraju.

#1046 PostWysłany: 09 Lis 2017 15:25 

To żeby był sens pomocy zachowany - jakie ubezpieczenie polecasz? Ja do tej pory AXA przez rankomat.

aeonflux napisał(a):
Ktoś tu chyba nie rozróżnia rzędu kosztów wizyty u lekarza z powodu grypy albo zatrucia pokarmowego, od kosztów hospitalizacji po np. wypadku komunikacyjnym. Ciekawe, czy zdania o nabijaniu kabzy będą tak samo brzmieć jak przez np. konieczność wizyty w szpitalu zdarzy się spóźnienie na samolot powrotny, albo zaginie bagaż. Albo przypadkowo komuś przerysujemy auto skuterem nie mając OC. A prawdopodobieństwo wystąpienia takich zdarzeń jest nieporównywalnie wyższe, niż ta wygrana w totka.

Za ubezpieczenie z dobrymi parametrami zawierające wszystko co się da, płacę średnio 40-50PLN/tydzień wyjazdu - to naprawdę znikomy koszt za święty spokój i wytransferowanie tylu ryzyk...
 Profil Relacje PM off  

#1047 PostWysłany: 09 Lis 2017 15:34 

Loty: 366
Kilometry: 574 940
Krajów: 53 / 24.8%
platynowy
Na krótkie weekendowe wyjazdy kupuję podstawowe ubezpieczenie (podstawowe tzn. bez dodatków typu uprawianie sportu, nurkowanie, niższe OC, etc.). Takie ubezpieczenie zwykle kupuję na szybko w mBanku. Na dłuższe wyjazdy poza Europę zawsze średni lub najwyższy pakiet (bagaż, odwołane loty, konieczność zmiany powrotu, wysokie OC, etc.). Najczęściej najlepsze dla mnie warunki oferuje Hestia lub Compensa, ale polisę z AXA też kiedyś pamiętam że miałem. Co do claimów to się nie wypowiem, bo (na szczęście) nie miałem nigdy takiej potrzeby.

Mam znajomego, który jest multi-agentem, jeśli ktoś chciałby kontakt aby porównać oferty to proszę o PW (nie chcę uprawiać reklamy na forum).

Przykładowe koszty na szybko wygrzebane z polis na mailu (dane z ostatnich 4 lat):
- EU, 2-3 dni, pakiet średni/wysoki mBank to max 20PLN (samodzielnie)
- EU, 14 dni, pakiet średni mBank - 42PLN (samodzielnie)
- świat, 14 dni, pakiet średni Hestia - 67PLN (agent)
- świat, 20 dni, pakiet średni Compensa - 91PLN (agent)

Edyta: właśnie nabyłem EU + Med, 4 dni (piątek-poniedziałek) via mBank (AXA), średni wariant z OC i bagażem (niestety słabym bo do 1000 PLN) -> 15 PLN

Ostatnio edytowany przez aeonflux, 10 Lis 2017 01:15, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
gruszek1982 uważa post za pomocny.

#1048 PostWysłany: 09 Lis 2017 16:12 
Awatar użytkownika

Loty: 92
Kilometry: 201 600
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Kolega z żoną w Azji: Ona dostała biegunki, wymioty przez dwa dni. Ogólne mocne osłabienie, w takim stanie i wyglądzie pewnie nie wpuścili by jej do samolotu. Do wylotu 2 dni. Wizyta u lekarza i skierowanie do szpitala w Jakarcie na badania i kroplówkę. Jedna noc w szpitalu i postawili ją na nogi , bezpiecznie wrócili do polski. Koszt szpitala 2000 zł. Ubezpieczyciel po dostarczeniu oryginałów dokumentów (wcześniej kontakt telefoniczny z biurem w Polsce) w ciągu dwóch tygodni przelał kasę na konto. Zatrucie które może się przytrafić każdemu. A jeśli to było kilka dni w szpitalu? Nie warto ryzykować.
 Profil Relacje PM off
Antia lubi ten post.

#1049 PostWysłany: 09 Lis 2017 16:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
@pifko

Rekomendujesz tutaj, żeby się nie ubezpieczać.
A jest to ewidentna bzdura.Wcale nie jest tak trudno dostać odszkodowanie.
Nawet ostatnio miałem procedurę z ubezpieczalnią.
Polisa kupiona za 785 zł. Po 2- miesiącach przelane na konto 121 000.zł
Tak że jak nie masz pojęcia , to się nie kompromituj.
Tak jak kolega @boots napisał Tobie nie można pomóc więc się nie kompromituj i przeczytaj mój post ze zrozumieniem. NIC nie rekomenduję. Tak jak ty piszesz, że się ubezpieczasz, tak ja, że się NIE ubezpieczam. Po prostu. Bez podpinania żadnych ideologii i obrażania innych za styl podróżowania w stylu Janusza lub "all w Egipcie" czy też Cześka bez ubezpieczenia bo nic mi do tego. Skupmy sie na pomocy tu forum tym co jej potrzebują. EOT

Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1050 PostWysłany: 09 Lis 2017 16:35 

Fajna pomoc z Twojej strony.
"Nie ubezpieczajcie się, bo i tak nie wypłacą" :mrgreen:
 PM off  

#1051 PostWysłany: 09 Lis 2017 19:44 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 962 325
Krajów: 61 / 28.5%
@pifko przecież podpiąłeś ideologię, że nie będziesz nikomu nabijał kabzy. Poczytaj jakie kwoty mogą wchodzić w grę i się zastanów czemu ma służyć ubezpieczenie

#1052 PostWysłany: 09 Lis 2017 20:22 

niebieski
@pifko
Różne bywają historie, takie jak w linku także: https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju ... 17216.html
Ubezpieczyć się też trzeba umieć.

Czy ktoś testował może Alpenverein? Czy to działa także na podróże po świecie "nie górskie"?
 Profil Relacje PM off  

#1053 PostWysłany: 10 Lis 2017 09:56 

Loty: 62
Kilometry: 149 896
Krajów: 18 / 8.4%
Dzień dobry, przeczytałem kilka ostatnich stron i wciąż nie wiem jakie ubezpieczenie wybrać na Azję (2 tygodnie).

Najważniejsze, by było bezgotówkowo.

W Planecie Młodych od 1 listopada zmienił się ubezpieczyciel i są mieszane opinie.

AIG, Hestia czy AXA?
 Profil Relacje PM off  

#1054 PostWysłany: 10 Lis 2017 13:06 
Awatar użytkownika

niebieski
pifko napisał(a):
Jesli jest taka możliwość to sie nie ubezpieczam. Nie zamierzam nikomu nabijać kabzy [...] Prawdopodobieństwo wypadku mniejsza niż wygrana w totka a z grypą sobie poradzę [...] W razie co wole sam zapłacić za ewentualną wizytę.
Kolego drogi:
- odnośnie prawdopodobieństwa wypadku, porozmawiaj na przykład z @BooBooZB , jak już o forum mówimy;
- odnośnie możliwości „samemu zapłacenia za wizytę”, w przypadku niektórych państw i regionów, musisz być BARDZO MAJĘTNYM człowiekiem. Bo są sytuacje, gdzie owo „zapłacenie” to kilkadziesiąt tysięcy EUR...

Ubezpieczajcie się.
Szkoda zdrowia.
Nerwów.
Życia.
.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#1055 PostWysłany: 10 Lis 2017 14:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Tym bardziej, że "podstawowy" koszt ubezpieczenia to jakiś mały procent ogólnych wydatków poniesionych na podróż.
 Profil Relacje PM off  

#1056 PostWysłany: 10 Lis 2017 16:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki Szanowni Forumowicze. Przekonaliście mnie. Już od teraz będę sie ubezpieczał...

Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
lataczuk lubi ten post.

#1057 PostWysłany: 11 Lis 2017 17:29 

srebrny
sluchajcie wybieramy sie ekipa 4 osobowa na Dominikane
a jakie ubezpieczenie mi polecacie ? w signal iduna widzialem cene 386 PLN za 4 osoby za 2 tygodnie na Dominikanie,
ubezpieczenie pokrywa koszty leczenia do 30.000 Euro. jak uwazacie warto? moze ktos mi poleci inna oferte ?
kojarze ze jakies 1.5 roku temu placimy za Filipiny mniej..
 Profil Relacje PM off  

#1058 PostWysłany: 12 Lis 2017 18:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie warto. Przeczytaj temat to się dowiesz, co warto.

Dobre ubezpieczenie to nie tylko to KL, które wypisałeś (w śmiesznej kwocie). Ważne są także KR (bardzo ważne), sprawny assistance i organizacja pomocy, brak obostrzeń na terroryzm, choroby tropikalne, pomoc ambulatoryjną, brak limitu na koszty powrotu do kraju/kontynuowania podróży, definicje sportów wysokiego ryzyka, ubezpieczenie bagażu, pomoc stomatologiczna, ewentualne OC.

Tylko głupi biorąc pod uwagę w/w ubezpieczyłby się w SI za tę kwotę.

Nie zamierzam już robić żadnej reklamy żadnej ubezpieczalni, szczególnie że właściwie na każdej stronie piszę która jest spoko, a która nie.

gzkulik napisał(a):
Dzień dobry, przeczytałem kilka ostatnich stron i wciąż nie wiem jakie ubezpieczenie wybrać na Azję (2 tygodnie).

Najważniejsze, by było bezgotówkowo.

W Planecie Młodych od 1 listopada zmienił się ubezpieczyciel i są mieszane opinie.

AIG, Hestia czy AXA?

Zgadza się, w PM jest od 1.11 eksperymentalnie Hanse Merkur, który ma własne assistance i poza tym nic o nich nie wiadomo - ja bym nie ryzykował.

W tym przypadku Allianz, AXA (ale Daleko od Domu, nie Travel i Multitravel), ewentualnie Euro26, jak masz <30 lat i chcesz przyoszczędzić (jest też nowa wersja w wersji 250k € KL).

Jakbyś chciał jakiekolwiek sporty ekstremalne/wysokiego ryzyka - nurkowanie, bungee, wspinaczka etc. albo:

Cytuj:
aerotrim, aikido, judo, karate, taekwondo, kickboxing, MMA i innych sportów walki, akrobatyczny rock and roll, alpinizm, bagjump, biathlon, BMX, boks, zapasy, zapasy grecko-rzymskie, bouldering, canoe polo, canyoning, chodzenie po linie, cyclocross, cyclotrial, downhill -ekstremalne zjazdy w kolarstwie górskim, duatlon, FlyFox (Ziplining), fourcross, freeboarding, freeride, freeskiing, freestyle, futbol amerykański i australijski, gimnastyka sportowa, gokarty, heliskiing, jazda artystyczna na rowerze, jazda na nartach wodnych, jazda na rowerze w bikeparku, kolarstwo górskie, jazda na skuterach śnieżnych/ wodnych, jazda w halfpipe, jazda zaprzęgiem śnieżnym (psim/konnym),kajakarstwo na morzach i oceanach, kajaki śnieżne, kitesurfing i wszystkie jego odmiany, kneeboarding, kvadriatlon, lekkoatletyka, skoki o tyczce, pięcio-, siedmio-, dziesięcioboje, łucznictwo, łyżwiarstwo szybkie, maratony iultramarathony, monoski, motoskiering,mountainboard, narciarstwo akrobatyczne, nurkowanie z aparatem oddechowym w miejscach ogłębokości od 10 metrów (z instruktorem lub z bez w przypadku posiadania wymaganego certyfikatu), nurkowanie z rekinami, paralotniarstwo i lotniarstwo (szybowiec), paralotniarstwo wodne, parasailing, park linowy do 10 m, parkour, pięciobój nowoczesny, pływanie kajakiem poziom trudności WW3-WW5, podnoszenie ciężarów, poledance, polowania i gonitwy sportowe (z wyłączeniem polowań na zwierzęta egzotyczne), połowy i wędkarstwo z łodzi, rafting o poziomie trudności WW3-WW5, rafting śnieżny, rugby, rugby podwodne, safari, sanie, bobsleje, snowtubing -na oznakowanych trasach, skakanie na pogo, skoki na Bungee, skateboarding, longboarding, skialpinizm, skiathlon -biegi narciarskie, skiboby, skoki do wody, skoki na linie/ bungee, skymarathon, ultraskymarathon, slamball, snowboarding, narciarstwo poza oznakowanymi trasami, snowscoot, spadochroniarstwo, spartan-race, speleologia, sport strażacki (w tym ćwiczenia przeciwpożarowe), sportowe strzelanie (strzelanie do celu z wykorzystaniem broni palnej), street luge, surfing, windsurfing, szermierka historyczna (walki), trampolina, trampolina śnieżna, trekking o stopniu trudności wyższym niż 2UIAA z użyciem sprzętu specjalistycznego / lub na wysokości powyżej 3500 m n.p.m., triathlon, triatlon atletyczny, tricking, udział w rekonstrukcji historycznej bitwy, viaferrata poziomu trudności od B do E, wakeboarding, wallyball, wspinaczka, wspinaczka górska, wspinaczka lodowa, wspinaczka lodowa na sztucznej ścianie (lodołamacz), wyścigi konne, yachting -rejsy morskie, zorbing;

to właściwie tylko Euro26 w wersji sport bez rujnowania budżetu.
 Profil Relacje PM off  

#1059 PostWysłany: 12 Lis 2017 19:21 
Awatar użytkownika

Ciekawe masz te ceny. Sprawdziłem przed chwilą na szybko w AXA i ~2 tyg. wyjazd to koszt 218zł, compensa 176 zł.
Jak bym miał się tak za każdym razem ubezpieczać to bym zbankrutował...

aeonflux napisał(a):
Na krótkie weekendowe wyjazdy kupuję podstawowe ubezpieczenie (podstawowe tzn. bez dodatków typu uprawianie sportu, nurkowanie, niższe OC, etc.). Takie ubezpieczenie zwykle kupuję na szybko w mBanku. Na dłuższe wyjazdy poza Europę zawsze średni lub najwyższy pakiet (bagaż, odwołane loty, konieczność zmiany powrotu, wysokie OC, etc.). Najczęściej najlepsze dla mnie warunki oferuje Hestia lub Compensa, ale polisę z AXA też kiedyś pamiętam że miałem. Co do claimów to się nie wypowiem, bo (na szczęście) nie miałem nigdy takiej potrzeby.

Mam znajomego, który jest multi-agentem, jeśli ktoś chciałby kontakt aby porównać oferty to proszę o PW (nie chcę uprawiać reklamy na forum).

Przykładowe koszty na szybko wygrzebane z polis na mailu (dane z ostatnich 4 lat):
- EU, 2-3 dni, pakiet średni/wysoki mBank to max 20PLN (samodzielnie)
- EU, 14 dni, pakiet średni mBank - 42PLN (samodzielnie)
- świat, 14 dni, pakiet średni Hestia - 67PLN (agent)
- świat, 20 dni, pakiet średni Compensa - 91PLN (agent)

Edyta: właśnie nabyłem EU + Med, 4 dni (piątek-poniedziałek) via mBank (AXA), średni wariant z OC i bagażem (niestety słabym bo do 1000 PLN) -> 15 PLN
 Profil Relacje PM off  

#1060 PostWysłany: 12 Lis 2017 19:43 
Awatar użytkownika

niebieski
asnahtful napisał(a):
Co do claimów to się nie wypowiem, bo (na szczęście) nie miałem nigdy takiej potrzeby.

Skoro nie korzystałeś z ubezpieczenia, to na jakiej podstawie jakieś polecasz lub odradzasz? Bo cena Ci pasuje?

I w ogóle wiesz, co rekomendujesz forumowiczom?

asnahtful napisał(a):
Takie ubezpieczenie zwykle kupuję na szybko w mBanku. Na dłuższe wyjazdy poza Europę zawsze średni lub najwyższy pakiet

Ubezpieczenie w mBanku średni pakiet nie posiada żadnych kosztów ratownictwa i poszukiwania! To znaczy byle wypadek i za przejazd karetką i ratowanie życia płacisz z własnej ręki.

Ja dziękuję za tak badziewne porady. Super że masz kolegę multi-agenta (albo sam nim jesteś) i chcesz zebrać prowizję, ale zastanów się, co robisz, bo wg mnie bardzo szkodzisz.
 Profil Relacje PM off
Art of flying lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości