Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#761 PostWysłany: 05 Wrz 2016 17:30 

150 za 3 dni dla 3 osob. A ta opcja z kupnem na granicy to o co chodzi
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#762 PostWysłany: 05 Wrz 2016 17:31 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Na granicy wykupuje się przeważnie ubezpieczenie komunikacyjne.
 Profil Relacje PM off  

#763 PostWysłany: 05 Wrz 2016 18:35 

@Mitkers W TEORII: Honorowane są jedynie te polisy, które sprzedaje Państwowa Asekuracyjna Spółka Akcyjna Ukrainmedstrach (nowa nazwa PROSTO). Ubezpieczenia te można też nabyć na granicy lub od podmiotów, z którymi wspomniana Spółka podpisała stosowną umowę. PZU powinien mieć podpisaną taką umowę. Napisz do PZU i niech Ci wyjaśnią.
 PM off  

#764 PostWysłany: 05 Wrz 2016 18:47 

Loty: 53
Kilometry: 90 635
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Odpowiedź na pytanie w sprawie umowy z PROSTO na Ukrainie od Mondial Assistance, który zajmuje się organizacją pomocy dla większości ubezpieczycieli (w tym PZU):

"Produkt jak najbardziej z naszej strony na terenie Ukrainy tak jak i pozostałych państw danej strefy geograficznej od strony organizacji serwisów ubezpieczeniowych działa i organizujemy pomoc medyczną dla turystów zgodnie z zapisami OWU."

Wysłane z mojego Mi-4c
 Profil Relacje PM off  

#765 PostWysłany: 08 Wrz 2016 13:16 

Taka odpowiedz dostalem od PZU:
Witam,
W odpowiedzi na Pana zapytanie odnośnie ubezpieczenia zdrowotnego na wyjazd informuję, że PZU nie ma podpisanej umowy z Państwową Asekuracyjną S.A. Ukrainmedstrach.
Czy ktoś więc wie gdzie mozna sie ubezpieczyc zeby mieli podpisana ta umowe?
 Profil Relacje PM off  

#766 PostWysłany: 08 Wrz 2016 13:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Znowu ktoś sieje jakieś głupoty - albo zasłyszane z ósmej ręki, albo nieaktualne od 20 lat.

Jak można wierzyć, że w 2016 roku we Lwowie honorowane są polisy jedynie wykupione w jakiejś państwowej spółce? :)

I co to w ogóle znaczy "honorowanie polisy"? Organizacja pomocy medycznej bezgotówkowo odbywa się w placówkach (najczęściej prywatnych, komercyjnych) z którymi ubezpieczyciel - Allianz Global Assistance/AXA itp. - ma podpisane umowy. W przypadku utraty przytomności, akcji ratunkowej wchodzi najczęściej w grę przelew lub zwrot kosztów po powrocie do Polski.
 Profil Relacje PM off  

#767 PostWysłany: 08 Wrz 2016 15:03 

Głupoty i zasłyszane informacje z ósmej ręki sieje, między innymi, nasz MSZ: http://msz.gov.pl/pl/informacje_konsula ... zpieczenie
PROSTO dotyczy jak mniemam leczenia/ akcji ratunkowej w państwowych placówkach. Jak wygląda ewentualny zwrot kosztów po powrocie do Polski wszyscy wiemy. Chociaż, przyznaje, sytuacja z PROSTO nie jest do końca jasna. Więcej informacji tutaj: http://poland.mfa.gov.ua/pl/consular-af ... vel-advice
@Revan_ Ale taka odpowiedź w sumie nie znaczy, że podpisali to PROSTO (o ile to jeszcze istnieje) :D
@Mitkers Nie wiem jak odpowiedzieć na Twoje pytanie. Przeszukałem internety i ciężka sprawa. Możesz spróbować napisać do konsulatu Ukrainy i się dowiedzieć o co chodzi z tym PROSTO (konsulat@ukraine-emb.pl). Spokojnie możesz odpuścić dzwonienie. Próbowałem - nie dodzwoniłem się. Trochę dziwne, że PZU nie ma podpisanych umów skoro to własnie PZU działa na Ukrainie. Możesz spróbować zrobić tak: Kupić normalne ubezpieczenie od jakiegoś TU, a na granicy zapytać o to PROSTO. Jeżeli kosztowałoby grosze (kiedyś to był koszt kilkunastu hrywien), to możesz wykupić. Pamiętaj jednak, że nawet jak wykupisz to pewnie nie pokryje to ewentualnego kosztów leżenia w szpitalu (więc wypadałoby mieć inne ubezpieczenie). Brytyjczykom radzi się, żeby jednak wzięli kartę ubezpieczenia EKUZ, więc jak masz to weź.
 PM off  

#768 PostWysłany: 08 Wrz 2016 15:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Im ktoś podróżuje więcej i dalej, tym doskonale przekonuje się, że informacje na podstronach naszego MSZ są niedokładne, nieaktualne, nieprzydatne i nawet informacje wizowe są czasami błędne. Każdemu zalecam strony brytyskiego MSZ: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/ukraine.

Ciekawostka - szukałem wg PROSTO i "Ukrainmedstrach" i nigdzie, powtarzam - nigdzie - poza polskim internetem nie znajdziemy informacji, nawet szczątkowych o takich zasadach. A te polskie wydają się przekopiowane właśnie ze strony MSZ Bóg wie kiedy aktualizowanej i przez kogo. Przypadek?
 Profil Relacje PM off  

#769 PostWysłany: 08 Wrz 2016 22:54 

manyaky napisał(a):
Im ktoś podróżuje więcej i dalej, tym doskonale przekonuje się, że informacje na podstronach naszego MSZ są niedokładne, nieaktualne, nieprzydatne i nawet informacje wizowe są czasami błędne.

Pełna zgoda.

manyaky napisał(a):
Każdemu zalecam strony brytyskiego MSZ: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/ukraine.

Jeżeli się jest obywatelem brytyjskim to na pewno. Do 1 stycznia 2016 UK i UA miały podpisaną umowę międzynarodową o wzajemnym świadczeniu medycznym (1 pomoc). Strona Foreign Office jest świetna jeżeli chodzi o aktualizacje i skromne analizy, ale Polak nie może traktować jej jako wyroczni. Czy Polska ma taką umowę jaka obowiązywała obywateli UK? Nie mogłem znaleźć, więc raczej nie.

manyaky napisał(a):
Ciekawostka - szukałem wg PROSTO i "Ukrainmedstrach" i nigdzie, powtarzam - nigdzie - poza polskim internetem nie znajdziemy informacji, nawet szczątkowych o takich zasadach.

Znajdziemy: http://www.kiev4tourists.com/medical-and-emergency.html Jest tu wyraźnie napisane, to ubezpieczenie trzeba wykupić chyba, że państwo którego się jest obywatelem ma podpisaną umowę dwustronna. W przypadku UK, punkt wyżej. Przyznaje, jest to dosyć chaotyczne. Jeżeli ktoś bardzo się obawia, niech wykupi to ubezpieczenie na granicy za kilkanaście hrywien i będzie miał spokój.
 PM off  

#770 PostWysłany: 09 Wrz 2016 00:48 

Na granicy w jakimś konretnym miejscu sie to kupuje?
Najlepiej chyba wychodzi kupic to na granicy plus wykupic ubezpieczenie turystyczne np w PZU
 Profil Relacje PM off  

#771 PostWysłany: 10 Wrz 2016 22:44 

Napiszcie mi prosze gdzie kupic to ubezpieczenie na granicy ?
 Profil Relacje PM off  

#772 PostWysłany: 03 Paź 2016 11:11 

Witam,
Proszę o doradzenie jakie ubezpieczenie kupić na wyjazd do Australii i Nowej Zelandii na 4 tygodnie, mam 25 lat. Przeglądałam forum i się zastanawiam nad allianz, ale tutaj są małe kwoty assistance, myślałam o ubezpieczeniu z esky, tutaj już lepiej wypada zakres polisy, oraz o planeta młodych. Nie ukrywam, że najbardziej kusi planeta młodych, gdyż to jest po prostu tanie :) ale nie wiem czy to w takiej dalekiej podróży się sprawdza.
 Profil Relacje PM off  

#773 PostWysłany: 15 Paź 2016 16:53 

Witam,
lecę 19 października do Londynu na jednodniówkę. Nie posiadam karty EKUZ, czy w takim razie wystarczy jak wykupie sobie ubezpieczenie podróżne w dowolnej ubezpieczalni? Czy jednak ta karta jest również potrzebna?
 Profil Relacje PM off  

#774 PostWysłany: 15 Paź 2016 16:55 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Nie jest ci potrzebna jak masz ubezpieczenie.
 Profil Relacje PM off  

#775 PostWysłany: 06 Lis 2016 00:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Szukając nowego ubezpieczenia dla siebie, natrafiłem na ciekawy pod jednym względem artykuł. Są w nim podane informacje, dotyczące, najdroższych interwencji medycznych dla Polaków, przebywających za granicą w 2014.
Tak prezentuje się TOP 10 najdroższych pomocy medycznych (w nawiasie za co płacił ubezpieczyciel):

USA – ponad 250 tys. zł – udar mózgu (hospitalizacja i transport medyczny air-ambulansem)

USA – 140 tys. zł – ukąszenie owada, zakażenie – zapalenie tkanek miękkich kończyny dolnej, (konsultacja lekarska, hospitalizacja, transport)

USA – 120 tys. zł – zator w nodze – zakrzepica żylna w lewej kończynie dolnej (hospitalizacja)

Niemcy – 107 tys. zł – zawał serca (hospitalizacja)

USA – 106 tys. zł – ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego (hospitalizacja, operacja – laparoskopia)

Francja – 93 tys. zł – trudności w oddychaniu, obrzęk płuc (hospitalizacja, lot do kraju, eskorta medyczna, karetka przewozowa)

Grecja (Korfu) – 90 tys. zł – ból głowy, wykryty krwiak, wylew krwi do mózgu (air- ambulans, hospitalizacja, wizyta lekarska, karetka)

Chiny – 78 tys. zł – powikłania po usunięciu pęcherzyka żółciowego w Polsce (hospitalizacja)

Rumunia – 72 tys. zł – wypadek komunikacyjny – potrącenie przez samochód, śpiączka (air ambulans, hospitalizacja, karetka przewozowa)

Brazylia – 61 tys. zł wypadek na statku (upadek z wysokości 1 metra, uderzenie głową), wstrząs mózgu, utrata pamięci (hospitalizacja, eskorta medyczna, bilet lotniczy, karetka przewozowa, hotel dla osoby towarzyszącej)

Źródło: Mondial Assistance

Artykuł raczej tendencyjny, jednak dla rzetelności wpisu, zamieszczam link.
https://www.mfind.pl/akademia/abc-zakupu/ubezpieczenie-podrozne/

#776 PostWysłany: 18 Lis 2016 10:57 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
Drodzy; aktualnie jakieś zniżki widzicie na ubezpieczenia ?

#777 PostWysłany: 21 Lis 2016 01:22 
Awatar użytkownika

niebieski
tom971 napisał(a):
Drodzy; aktualnie jakieś zniżki widzicie na ubezpieczenia ?

-30% na axa travel u mnie na priv
 Profil Relacje PM off
sliwa122 uważa post za pomocny.

#778 PostWysłany: 23 Lis 2016 21:54 

niebieski
Mar77 napisał(a):
MaciekM napisał(a):
Oczywiście że te podstawowe mam, ale jak zachoruję na dengę albo japońskie zapalenie mózgu? To nie otrzymam zwrotu? Nie ma w OWU wyraźnego wyłączenia więc rozumiem że coś takiego obejmie. Dlatego płacę 200 PLN za 3 tygodnie a nie 100 PLN za rok. Czy bardzo się mylę i tak naprawdę to ubezpieczalnie prawie za nic nie chcą zwrócić pieniędzy?

Nie masz się czego obawiać. Niedawno miałem okazję sprawdzić na własnej skórze wartość Planety Młodych i z czystym sumieniem mogę polecić. Przytrafiło mi się zachorować na dengę, po kontakcie z ubezpieczycielem, który znalazł dla mnie placówkę medyczną, kilkudniowy pobyt w szpitalu, wszystko przebiegło bardzo sprawnie i bez problemów.

@‌Mar77‌
Przy ubezpieczeniu Planeta Młodych ubezpieczycielem była TU Europa czy już TU Gothaer S.A (. Po 1 lipca 2015 Planeta Młodych pośredniczy w sprzedaży ubezpieczeń w towarzystwie ubezpieczeniowym TU Gothaer S.A.)?
 Profil Relacje PM off  

#779 PostWysłany: 24 Lis 2016 00:17 

srebrny
Gothaer
 Profil Relacje PM off  

#780 PostWysłany: 24 Lis 2016 01:07 

niebieski
@‌Mar77‌
Zapłacili bezpośrednio dla szpitala, czy sam płaciłeś i zwrócili po przedstawieniu rachunków?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości