Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#701 PostWysłany: 04 Sie 2016 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 423 432
Krajów: 39 / 18.2%
niebieski
A czy ktoś może korzystał może z Allianz Globtroter, bo jest tam jeden ciekawy zapisek dotyczący ubezpieczenia wynajętego samochodu i udziału własnego w szkodzie do kwoty 12 tyś
"Przedmiotem ochrony w ramach ryzyka KOSZTY UDZIAŁU WŁASNEGO
W KOSZTACH NAPRAW WYNAJĘTEGO SAMOCHODU są poniesione przez
UBEZPIECZONEGO KOSZTY UDZIAŁU WŁASNEGO W KOSZTACH NAPRAW
WYNAJĘTEGO SAMOCHODU w związku z WYPADKIEM UBEZPIECZENIOWYM"
całkiem sensowna opcja, zamiast dodatkowego ubezpieczenia w wypożyczalni. Co myślicie?
krzysztof.ka lubi ten post.
krzysztof.ka uważa post za pomocny.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#702 PostWysłany: 07 Sie 2016 12:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli lecę do Kanady, to dobrze jest załatwić sobie jakieś ubezpieczenie. Widziałem kilka ofert, jest to koszt rzędu 100-150 zł. Czy jest coś, na co zwrócić szczególną uwagę wykupując takie ubezpieczenie?
 Profil Relacje PM off  

#703 PostWysłany: 07 Sie 2016 14:50 

Lecę do Grecji. Wykupiłam ubezpieczenie w Generali. Czy oprócz tego powinnam wyrobić kartę EKUZ?
 Profil Relacje PM off  

#704 PostWysłany: 07 Sie 2016 14:52 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Zachęcam do zapoznania się z dyskusją na temat EKUZ: ekuz,135,88097
 Profil Relacje PM off  

#705 PostWysłany: 22 Sie 2016 23:32 
Awatar użytkownika

niebieski
"W przypadku zdarzenia spowodowanego nagłym zachorowaniem lub nieszczęśliwym wypadkiem w czasie podróży zagranicznej, Ubezpieczony zobowiązany jest:

Pokryć we własnym zakresie na miejscu zdarzenia koszty do wysokośc i równowartości 100EUR, następnie koszty objęte ubezpieczeniem zwracane są po powrocie Ubezpieczonego do RP. Koszty powyżej równowartości 100 EUR mogą, na życzenie Ubezpieczonego, zostać pokryte przez Centrum Pomocy Ubezpieczyciela, bezpośrednio na rachunek placówki udzielającej pomocy."

Wiem, że nie jest to prawniczy bełkot i wszystko jest napisane wystarczająco prosto, by to zrozumieć ale muszę się upewnić :) Czy dobrze rozumiem, że jeśli coś mi się stanie i rachunek lekarski nie przekroczy 100 euro mam to sam zapłacić na miejscu, a ubezpieczyciel zwróci mi kase dopiero w Polsce? Powyżej 100 euro mogą płacić odrazu ale czemu nie poniżej tej kwoty?
 Profil Relacje PM off  

#706 PostWysłany: 22 Sie 2016 23:46 

Loty: 699
Kilometry: 1 380 130
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Tak - to po to, zeby zredukowac koszty. Wiekszosc ubezpieczycieli korzysta z zewnetrznych firm assistance i za obsluge kazdego pacjenta placa, wiec stad takie pomysly.
 Profil Relacje PM off  

#707 PostWysłany: 22 Sie 2016 23:54 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
SJK napisał(a):
"W przypadku zdarzenia spowodowanego nagłym zachorowaniem lub nieszczęśliwym wypadkiem w czasie podróży zagranicznej, Ubezpieczony zobowiązany jest:

Pokryć we własnym zakresie na miejscu zdarzenia koszty do wysokośc i równowartości 100EUR, następnie koszty objęte ubezpieczeniem zwracane są po powrocie Ubezpieczonego do RP. Koszty powyżej równowartości 100 EUR mogą, na życzenie Ubezpieczonego, zostać pokryte przez Centrum Pomocy Ubezpieczyciela, bezpośrednio na rachunek placówki udzielającej pomocy."

Wiem, że nie jest to prawniczy bełkot i wszystko jest napisane wystarczająco prosto, by to zrozumieć ale muszę się upewnić :) Czy dobrze rozumiem, że jeśli coś mi się stanie i rachunek lekarski nie przekroczy 100 euro mam to sam zapłacić na miejscu, a ubezpieczyciel zwróci mi kase dopiero w Polsce? Powyżej 100 euro mogą płacić odrazu ale czemu nie poniżej tej kwoty?

Taka bezpośrednia płatność wymaga współpracy kogoś na miejscu, a to zapewne kosztuje.
Poza tym wiekszość będzie takich co się nie zgłoszą po kasę, a pozostałym sie odmówi wypłaty itd. Natomiast przy "grubszych sprawach" czasem nie ma wyjścia bo rachunek za pobyt w szptalu np w USA będzie kilkadziesiąt tysięcy dolarów.
 Profil Relacje PM off  

#708 PostWysłany: 23 Sie 2016 00:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Raczej nie planuję korzystać z usług lekarskich poza granicami Polski :) No ale nigdy nie wiadomo co się przydarzy. Z tym, że części odmówią zwrotu, inni z kolei się nie zgłoszą to też racja. W każdym razie wolałem zapyać na wszelki wypadek, a nie dowiedzieć się na miejscu, ze mam płacić sam i ubiegać się potem o zwrot,
 Profil Relacje PM off  

#709 PostWysłany: 23 Sie 2016 11:01 

niebieski
dziabulek napisał(a):
A czy ktoś może korzystał może z Allianz Globtroter, bo jest tam jeden ciekawy zapisek dotyczący ubezpieczenia wynajętego samochodu i udziału własnego w szkodzie do kwoty 12 tyś
"Przedmiotem ochrony w ramach ryzyka KOSZTY UDZIAŁU WŁASNEGO
W KOSZTACH NAPRAW WYNAJĘTEGO SAMOCHODU są poniesione przez
UBEZPIECZONEGO KOSZTY UDZIAŁU WŁASNEGO W KOSZTACH NAPRAW
WYNAJĘTEGO SAMOCHODU w związku z WYPADKIEM UBEZPIECZENIOWYM"
całkiem sensowna opcja, zamiast dodatkowego ubezpieczenia w wypożyczalni. Co myślicie?

To jest to, czego szukałem. Zamiast płacić w dziesiątkach Euro za np. 4 dniowy wynajem, tu składka wynosi około 25 złotych. Bardzo dziękuję za przydatną informację.
 Profil Relacje PM off  

#710 PostWysłany: 23 Sie 2016 21:16 

Loty: 41
Kilometry: 73 062
Krajów: 11 / 5.1%
Zbanowany
niebieski
Korzystał ktoś z was z ubezpieczenia odnośnie rezygnacji z podróży: https://www.erv.pl/ubezpieczenia/koszty_rezygnacji_z_podrozy/turystycznej/

?

Widnieje tam taki zapis: "Ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży można wykupić:
w dniu rezerwacji wycieczki/ biletu/ hotelu/ szkolenia/ kursu jeżeli do wyjazdu pozostało mniej niż 30 dni,
do 7 dni od rezerwacji wycieczki/ biletu/ hotelu/ szkolenia/ kursu, jeżeli do wyjazdu pozostało więcej niż 30 dni."

Czyli rozumiem, że jeśli bilet kupiłem w maju a lecę w listopadzie to takiego ubezpieczenia już sobie nie wykupię?

Czemu wszystkie ubezpieczalnie dają jakieś chore 5 dni czasu od daty zakupu biletu na zakup takiej polisy? AXA to samo, generali to samo, coś czuję, że wszystkie ubezpieczalnie taki zapis będą miały. Tueuropa też. Z czego to może wynikać? Co to za różnica kiedy wykupię taką polisę? Nigdzie nie kupię sobie takiego ubezpieczenia? Przecież to jakaś kpina
 Profil Relacje PM off  

#711 PostWysłany: 23 Sie 2016 21:55 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 186 238
Krajów: 10 / 4.7%
niebieski
Wyobraź sobie taką sytuację, kupiłeś bilet w maju, a dziś dowiadujesz się że jesteś ciężko chory i na pewno w listopadzie nie możesz pojechać, to co robisz wykupujesz polisę i będziesz żądał odszkodowania. To właśnie na taką ewentualność ubezpieczyciele się zabezpieczają, wyznaczając kilkudniowe terminy od dnia rezerwacji.

Ostatnio edytowany przez czarny38, 23 Sie 2016 21:59, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
tupungato lubi ten post.

#712 PostWysłany: 23 Sie 2016 21:58 

Zbanowany
niebieski
Zaraz, zaraz. Po to są zaświadczenia lekarskie żeby przedłożyć je ubezpieczalni, że w danym momencie jestem zdrów jak ryba i teraz kupuję bo zaraz po zakupie o tym kompletnie nie pomyślałem. Czy to nie jest argument? Rozumiem, że takiej ubezpieczalni nie znajdę?
Chcę tą polisę kupić tylko i wyłącznie na wypadek gdybym wylądował nie daj Bóg w szpitalu i przepadłby lot.

Rozumiem, że już na taki wypadek się nie ubezpieczę?
 Profil Relacje PM off  

#713 PostWysłany: 23 Sie 2016 22:04 

srebrny
Cytuj:
Czyli rozumiem, że jeśli bilet kupiłem w maju a lecę w listopadzie to takiego ubezpieczenia już sobie nie wykupię?

Dobrze rozumiesz.
Cytuj:
Rozumiem, że już na taki wypadek się nie ubezpieczę?

Szukaj odpowiedzi u ubezpieczycieli.
 Profil Relacje PM off  

#714 PostWysłany: 23 Sie 2016 22:07 

Zbanowany
niebieski
Póki co szukam online i każda wyznacza max 7 dni. To jest jakaś kompletna kpina. Przecież mogę każdej przedłożyć zaświadczenie od lekarza o moim obecnym stanie zdrowia sygnowane moim podpisem.

Kompletnie nie rozumiem czemu nie można takiego ubezpieczenia kupić w każdym momencie.

Może w linii lotniczej coś załatwię?
 Profil Relacje PM off  

#715 PostWysłany: 23 Sie 2016 22:18 
Awatar użytkownika

Loty: 462
Kilometry: 743 792
Krajów: 85 / 39.7%
srebrny
Jestem prawie pewny, że nie dostaniesz takiego ubezpieczenia. Moim zdaniem to bardzo logiczne, ponieważ od razu kupując bilet raczej nie planujesz nie polecieć. Po jakimś czasie plan się może zmienić, więc gdyby zakup takiego ubezpieczenia byłby możliwy to wielu traktowałoby go jak trampolinę do odzyskania części kosztów (zwykle ok. 80%).
Możesz się z tym nie zgadzać, ale tęgie głowy z korporacji ubezpieczeniowych tak policzyły i takie warunki stawiają. Bo mogą.

#716 PostWysłany: 23 Sie 2016 22:20 

srebrny
Cytuj:
To jest jakaś kompletna kpina.

Taka umowa ubezpieczenia jest dobrowolna i poruszając się w obrębie przepisów prawa ubezpieczyciel może dowolnie kształtować jej warunki.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#717 PostWysłany: 23 Sie 2016 22:23 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 186 238
Krajów: 10 / 4.7%
niebieski
JaPiszęAWyCzytacie! napisał(a):

Może w linii lotniczej coś załatwię?

W linii lotniczej masz możliwość pisania z prośbą o zwrot za bilet w uzasadnionych przypadkach, w przypadku choroby lub śmierci zazwyczaj zwracają, zależy od linii.
 Profil Relacje PM off  

#718 PostWysłany: 23 Sie 2016 22:27 

Zbanowany
niebieski
Tak. Tylko ja się chcę zwyczajnie ubezpieczyć na taki wypadek a nie kręcić i kombinować. Moje pieniądze przeznaczone na takie ubezpieczenie są także dobrowolne.

Cytuj:
Jestem prawie pewny, że nie dostaniesz takiego ubezpieczenia. Moim zdaniem to bardzo logiczne, ponieważ od razu kupując bilet raczej nie planujesz nie polecieć. Po jakimś czasie plan się może zmienić, więc gdyby zakup takiego ubezpieczenia byłby możliwy to wielu traktowałoby go jak trampolinę do odzyskania części kosztów (zwykle ok. 80%).
Możesz się z tym nie zgadzać, ale tęgie głowy z korporacji ubezpieczeniowych tak policzyły i takie warunki stawiają. Bo mogą.

Co to znaczy plan się może zmienić? Przecież w owu nie ma mowy o "zmianach planu" a o konkretnych wypadkach jak nie możność lotu z powodu wypadku, choroby, i tak dalej. Przecież odszkodowanie wypłacane jest gdy spełni się odpowiednie kryteria.

Wyraźnie napisałem: skoro ubezpieczalnie traktują każdego jako potencjalnego krętacza to ja mogę dzień przed wylotem z zaświadczeniem lekarskim w ręku podpisać taką umowę. I de facto chodzi mi tylko o lot powrotny bo w Polsce żadna denga skutkująca pobytem przymusowym w szpitalu mnie nie dosięgnie.

To jest po prostu kompletnie nie zrozumiałe.

czarny38 napisał(a):

W linii lotniczej masz możliwość pisania z prośbą o zwrot za bilet w uzasadnionych przypadkach, w przypadku choroby lub śmierci zazwyczaj zwracają, zależy od linii.

Linia wydaje się bardzo OK, tylko to ota, to coś zmienia?

Ostatnio edytowany przez JaPiszęAWyCzytacie!, 23 Sie 2016 22:29, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#719 PostWysłany: 23 Sie 2016 22:28 

srebrny
Cytuj:
Tylko ja się chcę zwyczajnie ubezpieczyć

I co z tego, skoro ubezpieczyciel nie chce? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#720 PostWysłany: 23 Sie 2016 22:31 

Zbanowany
niebieski
boots napisał(a):
Cytuj:
Tylko ja się chcę zwyczajnie ubezpieczyć

I co z tego, skoro ubezpieczyciel nie chce? ;-)

Nie chce bo traktuje każdego jako potencjalnego krętacza a traktuje bo takich debili masa. I tacy jak ja na tym cierpią w tym sensie, że gó*** będzie z takiego ubezpieczenia. Normalna firma gdyby zobaczyła moje zaświadczenie lekarskie w dniu wylotu nie robiła by żadnych problemów. Takich jak widać nie ma.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości