Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 249 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 05 Paź 2014 11:03 
Awatar użytkownika

Loty: 18
Kilometry: 26 076
Krajów: 8 / 3.7%
dzięki za pomoc, a odnośnie wymiarów moich toreb ? jak wspomniałem mamy 4 torby o wymiarach tych mniejszych dopuszczalnych przez Ryanair tj. 35x20x20 myślę, że nie będzie problemów ?

Będziemy walczyć o dobre miejsce w kolejce tak aby bagaże mieć przy sobie ale jakby się nie udało to wolę dmuchać na zimne ;) Czyli rozumiem, że jak wcześniej 90 bagaży wejdzie z ludźmi na pokład od nas to nasze 4 bagaże lądują w luku ?
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#102 PostWysłany: 05 Paź 2014 11:07 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Moim zdaniem powinno przejść, najwyżej jedna z tych dwóch toreb mieć mniej napchana, żeby w razie czego moc upchnac ja do tego koszyka, jak na lotnisku będą sprawdzać
 Profil Relacje PM off
jasiek1212 lubi ten post.
jasiek1212 uważa post za pomocny.

#103 PostWysłany: 05 Paź 2014 11:09 

Trochę kombinujesz, ale bez sensu (zapewne lecicie z bagażem rejestrowanym - nadawanym i nie zależy Wam na wymiarach podręcznego). Wyjaśniając, przy dużym obłożeniu lotów część bagaży podręcznych trafia do luku bagażowego, ale tylko te duże podręczne w granicach 55cmx40cmx20cm (małe podręczne 35cmx20cmx20cm z założenia trafiają pod fotele, nie do schowków nad siedzeniami)
 PM off

#104 PostWysłany: 05 Paź 2014 11:11 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
jasiek1212 napisał(a):
Będziemy walczyć o dobre miejsce w kolejce

Ach, gdzie te czasy w Ryanair :D
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 05 Paź 2014 11:14 
Awatar użytkownika

Loty: 705
Kilometry: 947 291
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
jasiek1212 napisał(a):
jak wspomniałem mamy 4 torby o wymiarach tych mniejszych dopuszczalnych przez Ryanair tj. 35x20x20 myślę, że nie będzie problemów ?
Skoro mieszczą się w dopuszczalnych wymiarach to dlaczego miałby to być problem?
jasiek1212 napisał(a):
Czyli rozumiem, że jak wcześniej 90 bagaży wejdzie z ludźmi na pokład od nas to nasze 4 bagaże lądują w luku ?
Nie, bo mało prawdopodobne, że 90 ludzi wchodzi z pełnowymiarowymi bagażami. Poza tym sporo ludzi ma wykupiony bagaż rejestrowany i do gate podchodzi z małymi bagażami. A niektórzy podróżują tylko z plecakami, które można łatwo umieścić pod poprzedzającym fotelem. Zresztą bagaż 35x20x20 pod fotelem też się chyba zmieści...

#106 PostWysłany: 05 Paź 2014 11:32 
Awatar użytkownika

no właśnie nie brałem bagażu rejestrowanego ze względu oszczędnościowych między innymi. Bierzemy 4 bagaże w wymiarach 35x20x20 (2 bagaże biorę na siebie, 2 bagaże na żonę). Po spakowaniu wszystkich rzeczy mamy jeszcze miejsce w bagażach także nie są one wypchane ponad stan i z pomieszczeniem ich w koszykach nie powinno być problemu tylko nie wiem wlaśnie jak jest potem z ewentualnym oddaniem bagaży do luku bagażowego bo jeszcze tego nie przerabiałem na swojej skórze...
Aha wyczytałem jeszcze Moi Drodzy, że przy prześwietlaniu bagażu na taśmie trzeba wyjąć obiektyw np z torby prawda to ? Jak zrozumiałem chodzi tutaj o to aby nie został uszkodzony...spotkał się ktoś z Was z taką sytuacją ?
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 05 Paź 2014 11:37 

Elektronikę przy kontroli bezpieczeństwa powinno się wyjąć, choć głównie zwracają uwagę na laptopy. Nie wiem jak Wam się to uda, ale bez bagażu rejestrowanego rezygnacja z dużego podręcznego i jego wymiarów, będzie ciężko biorąc pod uwagę wielkość toreb 35cmx20cmx20cm (podsumowując wystarczy przy dużym obłożeniu lotów stanąć na początku kolejki na gate i nie będzie problemu z odbiorem dużego bagażu podręcznego do luku)
 PM off

#108 PostWysłany: 05 Paź 2014 11:53 
Awatar użytkownika

gorny77 nie wiem czy się rozumiemy...Ryanair dopuszcza zabranie na pokład 2 bagaży podręcznych;
1 bagaż o wymiarach 55x40x20
2 bagaż o wymiarach 35x20x20

my po spakowaniu spokojnie mieścimy się w 4 bagażach o wymiarach 35x20x20 to oznacza, że dopuszczalny bagaż o wymiarach 55x40x20 zamieniamy na 35x20x20 i jakby nie było zajmiemy tym samym mniej miejsca w samolocie ;) co innego jakbyśmy mieli większy bagaż niż dopuszcza to Ryanair to mogły by wyniknąć problemy a tak to myśle, że na spokojnie oblecimy Hiszpanię ;) ale dziękuje Ci za odpowiedzi i pomocne wskazówki ;)
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 05 Paź 2014 12:01 
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 343 142
Krajów: 35 / 16.4%
Przy kontroli bezpieczeństwa każą wyjąć całą elektronikę z bagażu.

#110 PostWysłany: 05 Paź 2014 12:21 
Awatar użytkownika

Loty: 705
Kilometry: 947 291
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
p_mario napisał(a):
Nie całą. Mniejsza elektronika typu aparaty kompaktowe, elektryczna maszynka do golenia, ładowarki i baterie, depilator mogą zostać w bagażu i bardzo rzadko ktoś z kontroli się tym interesuje...

#111 PostWysłany: 05 Paź 2014 12:30 

Loty: 294
Kilometry: 392 132
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
ciacho_majonez napisał(a):
Z tego co mi się wydaje to bagaży podręcznych wysłanych do luku nie odbiera się z taśmociągu, ale bezpośrednio z płyty lotniska po wylądowaniu?

W LOT-cie jest tak jak piszesz, bagaże odbiera się na płycie. Zdarzyło mi się już kilka razy że musiałem oddać walizkę do luku na lotach Dashem wykonywanymi przez K2. Natomiast ostatnio zdarzyło mi się pierwszy raz, że musiałem oddać walizkę w Ryanairze, bo zgodnie ze zwyczajem wchodziłem do samolotu na samym końcu, i o dziwo bagaż odbierałem na taśmie. Byłem nawet trochę skonfundowany z tego powodu, szukałem przy samolocie mojego bagażu i dopiero stewardessa mnie uświadomiła że FR ma inne zasady. Lot CRL-WMI.

Ale generalnie @jasiek1212 nie masz się czego obawiać, zabierają tylko duże (+/- 55x40x20) walizki, osoba z którą podróżowałem miała plecak, duuużo większy niż torby o których piszesz, właściwie plecak wielkości tej walizki, i bez problemu wniosła na pokład, mimo że wsiadała prawie ostatnia, a samolot był pełniutki.

#112 PostWysłany: 06 Paź 2014 11:51 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
scomin napisał(a):
p_mario napisał(a):
Nie całą. Mniejsza elektronika typu aparaty kompaktowe, elektryczna maszynka do golenia, ładowarki i baterie, depilator mogą zostać w bagażu i bardzo rzadko ktoś z kontroli się tym interesuje...

Ostatnio w Krakowie oprócz caluteńkiej elektroniki kazali mi wyjąć też wszystkie kable i ładowarki, nie ma zasady :)

Mały trick dla dziewczyn - poszukiwałam drugiego bagażu do ryanaira i znalazłam idealną torebkę w New Yorkerze - 69,99zł - wymiarami idealna do FR :)

#113 PostWysłany: 18 Paź 2014 19:57 
Awatar użytkownika

Witam po powrocie :)
Kontrole bagażu nie były stresujące wszystko przeszło ok, we Wrocku kazali wyciągnąć elektronikę włącznie z maszynką do golenia, natomiast w Maladze po wyjęciu lustrzanki do koszyka i ładowarek + telefony nikt o nic więcej nie pytał także faktycznie nie ma reguły :)
Mam jednak problem i chciałbym się Was poradzić...miałem wykupione miejsce i wejście z pierwszeństwem na trasie Malaga - Wrocław, wykupiliśmy ten pakiet aby nie martwić się o bagaże podręczne tymczasem nasze torby zostały wyciągnięte przez stewarda z półki nad głowami i nakazano nam je trzymać "w nogach" tylko po to aby walizka ostatniego pasażera na pokładzie trafiła na tą półkę...
Wszystko by było ok gdyby nie fakt, że podróż trwała prawie 4 h a my z Żoną trzymając po dwie torby w nogach nie mieliśmy miejsca żeby ruszyć nogami :/ także wykupienie miejsca i pierwszeństwa wejścia generalnie nie była dla nas żadnym przywilejem :/
Chcę złożyć reklamację za tą sytuację...Waszym zdaniem warto ?
I gdzie ewentualnie na stronce Ryanaira znajdę odnośnik do reklamacji bo ich nie widzę :/
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 02 Lis 2014 21:43 

Witam,
mam pytanie ponieważ nie jestem do końca pewna czy przekonana co do mojego standardowego bagażu podręcznego. W najbliższych dnia lecę z Modlina do Barcelony, a mój bagaż to niewielka walizka(na kółkach) o wymiarach 42x32x22/25(ostatni wymiar dość wątpliwy bo jest tam jaka kieszonka która w różnych miejscach mierzenia ma taki zasięg wymiarowy). Zastanawiam się, czy jest jakaś szansa żeby przejść z nią przez odprawę bez żadnych dodatkowych opłat? Taak, wiem, że to zależy od dobrego lub złego samopoczucia odprawiających, ale czy taka właśnie walizka może być aż "prosząca się" o sprawdzenie? Moja mama ostatnio leciała z nią ale Wizzairem i mimo że spełniała ich maksymalne wymiary poprosili o uiszczenie opłaty.
Jeszcze jedno pytanie: jak to jest z kosmetykami w bagażu podręcznym? Bo jednak takie rzeczy jak fluid czy mleczko do demakijażu to tak na upartego płyny. Czy kontrola się do tego przyczepia czy można to przewieźć bez żadnego komentarza?
Z góry dziękuję za odpowiedź i opinie
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 02 Lis 2014 21:47 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 709 136
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
jasiek1212 napisał(a):
Witam po powrocie :)
Kontrole bagażu nie były stresujące wszystko przeszło ok, we Wrocku kazali wyciągnąć elektronikę włącznie z maszynką do golenia, natomiast w Maladze po wyjęciu lustrzanki do koszyka i ładowarek + telefony nikt o nic więcej nie pytał także faktycznie nie ma reguły :)
Mam jednak problem i chciałbym się Was poradzić...miałem wykupione miejsce i wejście z pierwszeństwem na trasie Malaga - Wrocław, wykupiliśmy ten pakiet aby nie martwić się o bagaże podręczne tymczasem nasze torby zostały wyciągnięte przez stewarda z półki nad głowami i nakazano nam je trzymać "w nogach" tylko po to aby walizka ostatniego pasażera na pokładzie trafiła na tą półkę...
Wszystko by było ok gdyby nie fakt, że podróż trwała prawie 4 h a my z Żoną trzymając po dwie torby w nogach nie mieliśmy miejsca żeby ruszyć nogami :/ także wykupienie miejsca i pierwszeństwa wejścia generalnie nie była dla nas żadnym przywilejem :/
Chcę złożyć reklamację za tą sytuację...Waszym zdaniem warto ?
I gdzie ewentualnie na stronce Ryanaira znajdę odnośnik do reklamacji bo ich nie widzę :/

nie warto, bo akurat gdzieś tam w regulaminie jest zaznaczone, iż bagaż trzeba włożyć albo na półke nad glową, ale trzymać pod siedzeniem, w zaleznosci od miejsca, wiec wszystko gra i nie zlamali zadnego pkt regulaminu czy innego aktu prawnego.

#116 PostWysłany: 02 Lis 2014 22:05 

ib1994 napisał(a):
Witam,
mam pytanie ponieważ nie jestem do końca pewna czy przekonana co do mojego standardowego bagażu podręcznego. W najbliższych dnia lecę z Modlina do Barcelony, a mój bagaż to niewielka walizka(na kółkach) o wymiarach 42x32x22/25(ostatni wymiar dość wątpliwy bo jest tam jaka kieszonka która w różnych miejscach mierzenia ma taki zasięg wymiarowy). Zastanawiam się, czy jest jakaś szansa żeby przejść z nią przez odprawę bez żadnych dodatkowych opłat? Taak, wiem, że to zależy od dobrego lub złego samopoczucia odprawiających, ale czy taka właśnie walizka może być aż "prosząca się" o sprawdzenie? Moja mama ostatnio leciała z nią ale Wizzairem i mimo że spełniała ich maksymalne wymiary poprosili o uiszczenie opłaty.
Jeszcze jedno pytanie: jak to jest z kosmetykami w bagażu podręcznym? Bo jednak takie rzeczy jak fluid czy mleczko do demakijażu to tak na upartego płyny. Czy kontrola się do tego przyczepia czy można to przewieźć bez żadnego komentarza?
Z góry dziękuję za odpowiedź i opinie

no właśnie, patrzysz pod kątem wizzair, a w porównaniu z Ryananir bagaż podręczny to jednak całkiem inna bajka:
Kod:
Każdy pasażer, z wyjątkiem niemowląt podróżujących na kolanach rodziców, może bez dodatkowych opłat przewozić na pokładzie jedną sztukę bagażu podręcznego (kabinowego) o wadze 10 kg i maksymalnych wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm (np. całkiem sporą walizkę na kółkach lub plecak). Dodatkowo Ryanair umożliwia bezpłatne zabranie do samolotu drugiej sztuki bagażu kabinowego, nieprzekraczającego wymiarów 35 cm x 20 cm x 20 cm (np. małej torebki lub reklamówki z zakupami ze strefy wolnocłowej). W bezpłatnym limicie spokojnie zmieszczą się ubrania i miniaturki kosmetyków, które wystarczą nam na 5-7 dni. W przypadku nowych rezerwacji dokonywanych po 17 czerwca 2014 r. niemowlętom przysługuje 5 kg bagażu podręcznego. Pamiętajmy, że w bagażu kabinowym możemy przewozić jedynie takie pojemniki z płynami i aerozolami, których objętość nie przekracza 100 ml i muszą one zmieścić się w jednej torebce z zapięciem strunowym o pojemności nieprzekraczającej 1 litra. Niezbędna w podróży żywność dla niemowląt nie podlega temu limitowi.

wszelkie płyny w pojemnikach o poj. całkowitej do 100 ml (nawet np. pasta do zębów) muszą być w specjalnym strunowym woreczku o pojemności 1 litra

http://www.fly4free.pl/rezerwacja-bilet ... -poradnik/
 PM off  

#117 PostWysłany: 02 Lis 2014 23:01 

gorny77- strasznie dziękuję Ci za wyjaśnienie sprawy z kosmetykami.
Czyli uważasz, że da radę przejść odprawę z taką walizką?
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 02 Lis 2014 23:07 

ta walizka + torebka damska będzie ok, tylko walizki nie wypychać na szerokość poza te 20-22 cm (przed lotem można walizkę włożyć do metalowego wzornika Ryanair i sprawdzić, gdy nie będzie luźno wchodzić na czas gate gdyby kontrolowali coś z ubrań na siebie włożyć)
 PM off  

#119 PostWysłany: 02 Lis 2014 23:15 

Postaram się tak zrobić.
Wielkie dzięki:D
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 03 Lis 2014 12:48 

Mnie najbardziej zdziwił fakt, że od niedawna trzeba wyjmować przy kontroli bezpieczeństwa z bagażu podręcznego wszelkie kable i ładowarki. Nawet takie małe, jak do smartfona... Rozumiem wielkie zasilacze, jak do laptopów, ale to? Inna sprawa, że we Włoszech w ogóle nie czepiają się bagażów, facet przedemną miał w podręcznym 0,7 wody mineralnej i ochroniarz przepuścił :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 249 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości