Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Mar 2023 14:04 

Loty: 1
Kilometry: 2 445
Krajów: 2 / 0.9%
Cześć.

Przestrzegam, bo szukając noclegu, właśnie zostałem oszukany przez rzekomą agencję w Maladze:
https://www.crisantem-inmobiliaria.com
Na stronie są sfingowane zdjęcia pracowników agencji z fikcyjnymi nazwiskami - tak zorientowałem się o scamie. Szkoda, że za późno, bo zaliczka 150 euro już poszła. Na obecną chwilę rzekomy agent cały czas jest ze mną w kontakcie na WhatsApp i widzę, że jego strona nadal funkcjonuje w wyszukiwarkach np. fotocasa.es.
Sprawę zgłosiłem na policję, jednak opłata poszła Revolutem, więc natychmiast. Nie mniej jednak oszust nadal jest nieświadomy zdemaskowania i łudzę się, że Revolut mu te środki jakoś zablokuje. Będzie trudno, ale zobaczymy.

Pozdrawiam wszystkich.

P.S. Takie szybkie pytanie mam: pisanie wiadomości prywatnych odblokowuje się po nastukaniu iluś tam postów?
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.
Tomasz101 uważa post za pomocny.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 24 Mar 2023 14:11 

HON fly4free
Nastukanie postów nazywa się "spamowanie".
Natomiast chciałem zapytać, co masz na myśli pisząc o "płatności Revolutem", bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że ktoś gdzieś płaci za usługę noclegową inaczej niż kartą... zapłaciłeś kartą Revoluta (wtedy powinno się spokojnie dać to odkręcić), czy zrobiłeś coś [---]?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
skiubek uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 24 Mar 2023 14:18 

Dzięki za szybką odpowiedź. Moje pytanie już nieaktualne - pw od teraz działają.
Płatność zaliczki odbyła się Revolutem po wygenerowaniu linku przez oszusta poprzez WhatsApp.

Dałem się nabrać niestety, jednak sądziłem, że tak duży portal jak fotocasa.es weryfikuje swoich ogłoszeniodawców. Ponadto pośpiech i brak czasu na dogłębną weryfikację ogłoszenia. Tutaj chyba sprawa wyglądała tak, że oszust jedynie podmienił zdjęcia na tym portalu wklejając te ze swoim numerem WhatsApp. Pozostałe części ogłoszenia są chyba od prawdziwej agencji.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Mar 2023 14:20 

Jeśli płaciłeś Revolutem możesz zwrócić się o charge back
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 24 Mar 2023 14:27 

Aktualizacja: ogłoszenie oszust już usunął, więc było wystawione przez niego.

Płatność zeszła z karty Revolut po kliknięciu w wygenerowany link. Na czacie Revoluta już zajmują się tą sprawą, jednak odpisali mi, że z ich strony wszelkie wymagane względy bezpieczeństwa przy tej transakcji zostały zachowane. Na pytanie o czy zablokowali te środki na koncie oszusta odpisali, że nie podadzą mi takiej informacji, bo ochrona danych ich obowiązuje. Jednak kazali przesłać im całą korespondencję z oszustem i obiecali, że będą w tym kierunku podejmować pewne kroki, cokolwiek to znaczy.

Czy jest gdzieś opcja w aplikacji Revolut, żeby uruchomić ścieżkę ChargeBack? Nie mogę tego znaleźć. Mam jedynie: "Zgłoś problem" w szczegółach transakcji, po czym zostaję przeniesiony do ich czatu.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Mar 2023 14:34 

Spróbuj załatwić sprawę poprzez "zgłoś problem". Niedostarczona usługa więc powinno zadziałać
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 24 Mar 2023 14:46 

Niestety nie mam podanej przez Ciebie opcji. Jest jedynie: "chcę anulować przelew" lub "zgłoś oszustwo". To drugie już zrobiłem, natomiast po kliknięciu w anulację dostaję informację, że tego przelewu już nie można anulować, bo został już przetworzony.

Napisałem tymczasem zapytanie na czacie Revolut odnośnie tego chargeback.

Dzięki za szybką reakcję.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Mar 2023 15:12 

srebrny
Nawet wtedy lampka Ci się nie zapaliła?
Cytuj:
Debido a que hay muchos clientes que programan una visita para ver el inmueble y no respetan la visita, por razones de seguridad, el cliente debe hacer un depósito de 150,00 € por tarjeta de crédito/debito
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#9 PostWysłany: 24 Mar 2023 15:21 

Zapaliła mi się dopiero właśnie jak zobaczyłem tą ich stronę - ewidentny scam. Wcześniej załatwiałem wszystko przez fotocasa.es oraz przez jego WhatsApp (który był wklejony w zdjęciach na fotocasa).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Mar 2023 15:24 

złoty
Masz nauczkę i zapewne szczęście, że opłacone kartą.

Przy przelewie, bliku itp już byś był stratny. Tu zapewne kasę odzyskasz.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#11 PostWysłany: 24 Mar 2023 15:36 

Jednak teraz niestety widzę, że był to raczej przelew z konta Revolut. Po kliknięciu w otrzymany link zostałem przeniesiony do aplikacji Revolut, gdzie widniała gotowa kwota, nazwa adresata i jego nr konta. Po weryfikacji faceID - poszło. Nie podawałem żadnych danych mojej karty. Zresztą nigdy ich nie podaję płacąc apką Revolut. Z takiego linku po raz pierwszy zdarzyło mi się zapłacić i zapewne ostatni.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Mar 2023 15:42 

złoty
No to masz stratę...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#13 PostWysłany: 24 Mar 2023 16:09 

jakim cudem w erze, de facto, duopolu bookingu i airbnb, ludzie szukając noclegu trafiają na takie lewe strony? :shock:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 24 Mar 2023 16:47 

W Hiszpanii jest wiele popularnych portali dot. nieruchomości jak idealista.com, rentalia.com, milanuncios.com, i chociażby np. właśnie fotocasa.es. Jak się okazuje, zabezpieczenia i weryfikacja ich nie są tak dobre jak na bookingu czy airbnb.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Mar 2023 17:29 

niebieski
Pocieszę cię że na bookingu też nie są i są tu liczne opisy oszustw zrobionych za pośrednictwem bookingu właśnie.

Mimo że sprawdzam i jestem ostrożny też mi się zdarzyło naciąć i wprawdzie nie przelałem oszustowi kasy, bo trafilem pewnie na koniec akcji, ale zostałem z rezerwacja w nieistniejącym obiekcie i na dwa dni przed lotem ezukalem na szybko czegoś nowego.
 Profil Relacje PM off
skiubek lubi ten post.

#16 PostWysłany: 24 Mar 2023 18:22 

Loty: 16
Kilometry: 20 948
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
skiubek napisał(a):
W Hiszpanii jest wiele popularnych portali dot. nieruchomości jak idealista.com, rentalia.com, milanuncios.com, i chociażby np. właśnie fotocasa.es. Jak się okazuje, zabezpieczenia i weryfikacja ich nie są tak dobre jak na bookingu czy airbnb.

@skiubek
W styczniu szukając na booking_u jakiś fajnych noclegów na luty w Gudauri na 6 rezerwacji 3 okazały sie scamem wieć 50% skuteczność ale nasze wyszukiwania to jeszcze nic znajomi (lecieli z nami) mieli tam 100% wyszukiwanie scamu na 4 rezerwacje wszystkie okazały sie scamem i dopiero będąc już na miejscu grubo po 19ej znależli noclegi.

Edit:literówka.
 Profil Relacje PM off
skiubek lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 27 Mar 2023 09:09 

Ludzie, co za czasy nastały. Teraz wszystko dosłownie trzeba weryfikować zanim się zarezerwuje, nawet na bookingu. Albo ja mam takiego pecha. Kolejna moja próba rezerwacji w Maladze i tym razem zanim kliknąłem cokolwiek zacząłem sprawdzać autentyczność oferty z booking.com. Okazuje się po wyszukaniu w googlach nazwy apartamentu i adresu trafiamy na ich facebooka, gdzie od kilku godzin informacja o zhackowaniu ich strony oraz konta na bookingu!

https://www.facebook.com/Madeinterranea ... cale=pl_PL

Chyba nie ma sensu tu na forum zamieszczać takich scamów z przestrogą, bo tego pewnie tyle jest, że głowa boli. Geeez!
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 27 Mar 2023 09:55 
Awatar użytkownika

złoty
A może nie wybieraj jakiś tanich okazyjnych ofert, tylko sprawdzone np hotele które mają co najmniej kilkadziesiąt dobrych komentarzy i będzie wszystko ok, przez wiele lat mam kilkadziesiąt noclegów rocznie i nigdy nie miałem żadnego problemu, z bookingiem też, chociaż ostatnie lata mało tam rezerwuję, bo w przeciwieństwie do tego co ktoś tu napisał nie ma żadnego monopolu i jest pełno możliwości tańszych zakupów niż na booking.com trzeba tylko trochę wiedzy
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.

#19 PostWysłany: 27 Mar 2023 10:03 
Awatar użytkownika

srebrny
@kostek966 Po przejęciu konta na Bookingu to te dobre komentarze pomogą, ale oszustowi :)
skiubek lubi ten post.
Tomasz101 uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 27 Mar 2023 10:08 

Apartament, o którym wspomniałem na bookingu miał mnóstwo pozytywnych komentarzy i nie był z tych najtańszych. Nigdy nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją, chociaż z bookingu wiele razy korzystałem z powodzeniem i bez weryfikacji czegokolwiek, ale to tez tak pewnie z 2-3 lata temu.
Odnośnie informacji o wspomnianych przez Ciebie innych możliwościach niż booking to odsyłasz do wpisów tu na forum, czy masz jakieś sprawdzone wyszukiwarki, z których ostatnio rezerwujesz bez nerwów i stresu, że coś pójdzie nie tak?
 Profil Relacje PM off
kewatkO lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość