Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Maroko
#541 PostWysłany: 28 Gru 2013 19:09 

Witam,
na przełom maja i czerwca zaplanowałem mój drugi wyjazd do Maroka. Tym razem ma stać pod znakiem gór ...
Mam zamiar spróbować wdrapać się na Jebel Toubkal. Tu moje pytanie: czy można potraktować schronisko Refuge de Toubkal jako bazę wypadową i zostać tam np. tydzień chodząc po okolicznych górach ? Czy jest tam "gdzie pochodzić" w domyśle inne szlaki niż wejście no Toubkal? Nie znalazłem zbyt dużo informacji o okolicy stąd moje pytanie
michał

ps.
do "olw"
ja przylatywałem tak samo około 22.00 - autobusów na 99% o tej godzinie już nie ma
taxi pod hostel 50 dirhamów po długich targach - na początek chcieli 150
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#542 PostWysłany: 02 Sty 2014 12:48 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 37 700
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Blackall napisał(a):
Generalnie z Fezu do Marakeszu polecam jechac na około, przez pustynie. Warto :)

Podasz mniej więcej przez jakie miejscowości leci trasa?

Pytanko drugie. Chciałabym się szarpnąć na masaż olejkiem arganowym :D podobno rewelacja, ktoś może wie jak to zrobić? Są jakieś salony kosmetyczne? I ew. ile taka przyjemność?

Gdziesz czytałam że dobrze mieć ze soba różne "fanty" do rozdania miejscowym w zamian za różne przysługi. Podobno w cenie sa polskie alkohole (w ogóle można je wwieźć?) ale też różne europejskie rzeczy, jak nawet okulary słoneczne. To prawda?

I ostatnie, czy ktoś kiedyś zgłaszał swój wyjazd na wszelki wypadek?
https://secure.e-konsulat.gov.pl/Podroz ... larna.aspx

Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#543 PostWysłany: 06 Sty 2014 02:02 

ja również wybieram się do Maroko w okolicach kwietnia/maja.
około 10/15 dni... koczowniczo.
pytanie do was- ile pieniędzy muszę liczyć na wycieczkę( same bytowanie w Maroko, bez przelotu)
 Profil Relacje PM off  

#544 PostWysłany: 06 Sty 2014 02:04 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
Krajów: 20 / 9.4%
srebrny
ja w 8 dni wydalem 1000-1200,
najwięcej na wycieczke na pustynie, intensywne podróżowanie autobusem i taxowka,
noclegi - couchsurfing

#545 PostWysłany: 06 Sty 2014 02:21 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 29 080
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Cytuj:

ja zazwyczaj zgłaszam swoje wyjazdy. Tak na wszelki wypadek. Ale nie zawsze. :)

Kanał na YouTube: https://www.youtube.com/@FOODIESwpodrozy

Image
 Profil Relacje PM off  

#546 PostWysłany: 30 Sty 2014 18:00 

Drodzy,
Razem z dziewczyną wybieramy się pierwszy raz do Maroka (dziewczyna była kiedyś na organizowanej wycieczce). Lecimy w przyszłym tygodniu do Fezu i mamy zamiar spędzić tam równo 7 dni. Plan ustaliliśmy taki:
6.02 - przylot popołudniem do Fezu,
7.02 - rano pociągiem do Meknes, zwiedzanie miasta, nocleg,
8.02 - pociągiem do Rabatu, zwiedzanie miasta, tam 3 noclegi,
9.02 - wycieczka jednodniowa z Rabatu do Casy, powrót do Rabatu,
10.02 - dalsze zwiedzanie Rabatu, nocleg,
11.02 - powrót rano do Fezu, zwiedzanie, 2 noclegi,
12.02 - zwiedzanie Fezu,
13.02 - rano wylot do Europy.
Prosimy o jakieś uwagi, sugestie. Weźcie też pod uwagę, że jesteśmy w temacie zupełnie zieloni... ;) Na pewno nie mamy parcia, żeby jechać do Marrakeszu. Wolimy wyjazd spędzić na spokojnie i zobaczyć wybrzeże. Wybaczcie, jeśli podobne pytania już padały, ale niestety wyjazd już niedługo, a ja akurat mam urwanie głowy w pracy i ciężko jest mi przeczytać te wszystkie 29 stron postów :P Poczyniliśmy już kroki w rezerwacji noclegów (które można jeszcze odwołać) na booking.com, ale z tego co widzę nie ma zupełnie takiej potrzeby (jest?). Piszecie, że nocleg można załatwić "z ulicy". I ceny podajecie też dużo niższe niż riady i hotele na booking.com... Jak ze standardem takich pokojów? Może macie sprawdzone miejsca w tych miastach? A może warto zobaczyć coś innego? Pomóżcie, doradźcie jak żyć! :)
Pozdro
 Profil Relacje PM off  

#547 PostWysłany: 30 Sty 2014 18:11 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 637
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
ja bym Casę odpuściła i obcięła trochę Rabatu. W tydzień to zdążycie dojechać do Marakeszu (chyba, że nie chcecie aż tak daleko).

Moim zdaniem dalibyście radę na początek zwiedzanie Fezu/potem Meknes/Rabat/ew. Casa/Marakesz pociągiem,
a powrót np. CTM albo Supratours do Fezu.

Noclegi miałam też z Booking.com

#548 PostWysłany: 30 Sty 2014 18:26 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
tez rabat bym obciął, 1, max 2 dni i to jak chcecie jakieś muzea itp obczajać.
1 dzień na case jak najbardziej.

#549 PostWysłany: 30 Sty 2014 18:59 

w casie nie ma co robic..... ale jak juz chcecie koniecznie to polecam pojechac do maroc moll....jest tam swietne akwarium, mozna sie przejechać przezroczysta winda....
3 dni na rabat to bardzo duzo.... spokojnie mozna wszystko zobaczyc w jeden dzien
 Profil Relacje PM off  

#550 PostWysłany: 30 Sty 2014 20:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja też uważam że 3 dni na Rabat to za dużo.
W ogóle pojechałabym w drugą stronę.
Fez - Meknes - Rabat - Larache - (ew. Chefchaouen) - Fez.

W Fezie znalazłam super miejscówkę, przetestowana była w tę sobotę :). Zaraz obok Medyny, obok pięknego parku.
Hotel Jnane Sbile, dwugwiazdkowy. Standard europejski. Łazienki w pokojach, czyściutko, ciepłe prysznice, było bosko po tygodniu tułaczki :lol:. Cena oficjalna to 220 za 1 os. 330 za dwuosobowy.
My mieliśmy 3 pokoje, dwie 1ki i jedną 2kę. W jedynkach spały po 2 osoby, w dwójce 3 osoby. Za każdy pokój zapłaciliśmy po 200 dh.
Można zamówić rano śniadanie w saloniku chyba po 20dh od osoby. Na koniec dostaliśmy jeszcze firmowe torby :mrgreen:.
zdjęcia można pooglądać
http://www.booking.com/hotel/ma/jane-sbile.pl.html
http://pl.tripadvisor.com/Hotel_Review- ... egion.html

Ostatnio edytowany przez Moya, 30 Sty 2014 20:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#551 PostWysłany: 30 Sty 2014 20:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Zrobiłam fotkę sieci połączeń pociągowo-autobusowych, może się komuś przyda.

Załączniki:
SAM_5190.jpg
SAM_5190.jpg [ 106.66 KiB | Obejrzany 2090 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#552 PostWysłany: 30 Sty 2014 20:58 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
wojtalas napisał(a):
Drodzy,
Razem z dziewczyną wybieramy się pierwszy raz do Maroka (dziewczyna była kiedyś na organizowanej wycieczce). Lecimy w przyszłym tygodniu do Fezu i mamy zamiar spędzić tam równo 7 dni. Plan ustaliliśmy taki:
6.02 - przylot popołudniem do Fezu,
7.02 - rano pociągiem do Meknes, zwiedzanie miasta, nocleg,
8.02 - pociągiem do Rabatu, zwiedzanie miasta, tam 3 noclegi,
9.02 - wycieczka jednodniowa z Rabatu do Casy, powrót do Rabatu,
10.02 - dalsze zwiedzanie Rabatu, nocleg,
11.02 - powrót rano do Fezu, zwiedzanie, 2 noclegi,
12.02 - zwiedzanie Fezu,
13.02 - rano wylot do Europy.
Prosimy o jakieś uwagi, sugestie. Weźcie też pod uwagę, że jesteśmy w temacie zupełnie zieloni... ;) Na pewno nie mamy parcia, żeby jechać do Marrakeszu. Wolimy wyjazd spędzić na spokojnie i zobaczyć wybrzeże. Wybaczcie, jeśli podobne pytania już padały, ale niestety wyjazd już niedługo, a ja akurat mam urwanie głowy w pracy i ciężko jest mi przeczytać te wszystkie 29 stron postów :P Poczyniliśmy już kroki w rezerwacji noclegów (które można jeszcze odwołać) na booking.com, ale z tego co widzę nie ma zupełnie takiej potrzeby (jest?). Piszecie, że nocleg można załatwić "z ulicy". I ceny podajecie też dużo niższe niż riady i hotele na booking.com... Jak ze standardem takich pokojów? Może macie sprawdzone miejsca w tych miastach? A może warto zobaczyć coś innego? Pomóżcie, doradźcie jak żyć! :)
Pozdro

Byłem w Maroku 12 dni w tym miesiącu i zdecydowanie nie polecam zwiedzać tylko miast. W Casablance w zasadzie tylko meczet Hassana II wart uwagi (ze stacji CASA PORT to ok 20min pieszo). Resztę miast po jeden dzień wystarczy. Polecam poświecić jeden dzień na Volubilis, jeżeli interesujesz się choć trochę archeologią. Z Fezu można wyruszyć nocnymi busami do Merzuogi. Trochę hardcorowo, ale zajmuje to w zasadzie tylko dzień, a Erg Chebbi polecam!

Dobrą opcją jest też wypożyczenie auta i objazd Fez - Rissani - Merzuoga - Warzazat (po drodze Thodra i Dades) - Marakesz - Casa - Rabat (albo zamiast Casy i Rabatu Al-Sawira) - Fez

Ja rezerwowałem Riady przez booking. Byłem zbyt wygodny żeby pukać od drzwi do drzwi :) Te z opiniami ok 9.0 kosztowały ok 60zł/os/noc.

#553 PostWysłany: 31 Sty 2014 00:51 

Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi i sugestie :)

adriano84 - miejscowości, które proponujesz muszą być faktycznie niesamowite, ale to już chyba za dużo na naszą wycieczkę i budżet...
Moya - czy do Larache lub Chefchaouen łatwo jest dojechać z Rabatu? ile czasu to zajmuje? warto tam nocować?

Poza tym chciałbym jeszcze dopytać o Rabat. Przyjeżdżamy tam prawdopodobnie wczesnym popołudniem. zanim dojdziemy do hotelu pół dnia będziemy mieli za sobą. Następnego dnia chcieliśmy jechać do Casy, więc dzień odpada. Zwiedzania Rabatu wychodzi więc 1,5 dnia. To naprawdę za dużo?
 Profil Relacje PM off  

#554 PostWysłany: 31 Sty 2014 13:08 

Moya napisał(a):
Ja też uważam że 3 dni na Rabat to za dużo.
W ogóle pojechałabym w drugą stronę.
Fez - Meknes - Rabat - Larache - (ew. Chefchaouen) - Fez.

W Fezie znalazłam super miejscówkę, przetestowana była w tę sobotę :). Zaraz obok Medyny, obok pięknego parku.
Hotel Jnane Sbile, dwugwiazdkowy. Standard europejski. Łazienki w pokojach, czyściutko, ciepłe prysznice, było bosko po tygodniu tułaczki :lol:. Cena oficjalna to 220 za 1 os. 330 za dwuosobowy.
My mieliśmy 3 pokoje, dwie 1ki i jedną 2kę. W jedynkach spały po 2 osoby, w dwójce 3 osoby. Za każdy pokój zapłaciliśmy po 200 dh.
Można zamówić rano śniadanie w saloniku chyba po 20dh od osoby. Na koniec dostaliśmy jeszcze firmowe torby :mrgreen:.
zdjęcia można pooglądać
http://www.booking.com/hotel/ma/jane-sbile.pl.html
http://pl.tripadvisor.com/Hotel_Review- ... egion.html

Moya, polecasz Larache... czy mozesz powiedziec co tam jest interesujacego? jakos nie moge sie doszukac... z gory dzieki
 Profil Relacje PM off  

#555 PostWysłany: 04 Lut 2014 15:34 
Awatar użytkownika

niebieski
bimba napisał(a):
Moya, polecasz Larache... czy mozesz powiedziec co tam jest interesujacego? jakos nie moge sie doszukac... z gory dzieki

Bardzo ładna spokojna miejscowość, dla relaksu ;). Ciekawa stara Medyna, fajna plaża, całkiem ciekawe widoki. W pobliżu znajdują się ruiny starożytnego miasta Lixus, można odwiedzić jako ciekawostkę.

wojtalas napisał(a):
Moya - czy do Larache lub Chefchaouen łatwo jest dojechać z Rabatu? ile czasu to zajmuje? warto tam nocować?

Niestety nie wiem jak jest z komunikacją bo ja wynajmowałam samochód. Niech się wypowiedzą inni ale wydaje mi się że pociągiem spokojnie się tam dojedzie.
A w Chefchaouen zdecydowanie warto nocować :). Odmiana po Rabacie i Casablance - 180 stopni :).
 Profil Relacje PM off  

#556 PostWysłany: 13 Lut 2014 10:34 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
Krajów: 26 / 12.2%
Moya napisał(a):
Blackall napisał(a):
Generalnie z Fezu do Marakeszu polecam jechac na około, przez pustynie. Warto :)

Podasz mniej więcej przez jakie miejscowości leci trasa?

Pytanko drugie. Chciałabym się szarpnąć na masaż olejkiem arganowym :D podobno rewelacja, ktoś może wie jak to zrobić? Są jakieś salony kosmetyczne? I ew. ile taka przyjemność?

Gdziesz czytałam że dobrze mieć ze soba różne "fanty" do rozdania miejscowym w zamian za różne przysługi. Podobno w cenie sa polskie alkohole (w ogóle można je wwieźć?) ale też różne europejskie rzeczy, jak nawet okulary słoneczne. To prawda?

Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Osobiście polecam trasę Fez - Volubilis - Merzouga - Toumliline – Dolina Todra – Dolina Dades - Ouarzazate - Aït Ben Haddou - Ouzoud - Marrakesz, na około, ale wszędzie pięknie!
W razie pytań, pytaj ;)

co do fantów, może nie na wymianę, ale jeśli chcecie zobaczyć szczery uśmiech warto mieć dla dzieciaków kredki. Oczywiście jeśli będziesz zapuszczać się w mniej turystyczne regiony,a co za tym idzie biedniejsze, szczególnie jeśli planujecie poruszać się drogą R307 lub pojedziecie na koniec drogi N13.
 Profil Relacje PM off  

#557 PostWysłany: 02 Mar 2014 22:20 

Loty: 138
Kilometry: 188 234
Krajów: 32 / 15.0%
złoty
Jedziemy w 3 osoby na długi weekend do Maroka. Chcemy z Marrakeszu podjechać na pustynię, w związku z tym mam parę pytań:
- czy wycieczki do Zagoury zaczynające się w Marrakeszu (2 dni/1 noc) kosztują zawsze 65 euro/os czy można znaleźć taniej?
- czy podczas postoju w Ouarzazate jest czas na zwiedzenie studia filmowego?
- ile kosztują wycieczki na pustynie z Ouarzazate i o której godzinie zazwyczaj są wyjazdy i powroty?
 Profil Relacje PM off  

#558 PostWysłany: 02 Mar 2014 22:51 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 19 655
jotpol napisał(a):
Jedziemy w 3 osoby na długi weekend do Maroka. Chcemy z Marrakeszu podjechać na pustynię, w związku z tym mam parę pytań:
- czy wycieczki do Zagoury zaczynające się w Marrakeszu (2 dni/1 noc) kosztują zawsze 65 euro/os czy można znaleźć taniej?
- czy podczas postoju w Ouarzazate jest czas na zwiedzenie studia filmowego?
- ile kosztują wycieczki na pustynie z Ouarzazate i o której godzinie zazwyczaj są wyjazdy i powroty?

Mam ten sam dylemat:
Będziemy w Maroku 18-26 marca.
Zamierzamy pojechać na własną rękę z Marakeszu do Ait Ben Haddou lub Dades (przez Tin'n Test). Po drodze chcemy zwiedzić Warzazat. I właśnie z miejsca noclegu (Ait lub Dades) pasowałoby nam wykupić wycieczkę na pustynię w okolicach Merzougi. Czy ktoś ma jakieś pojęcie ile mogłaby kosztować taka 2 dniowa eskapada? Jedziemy we trójkę...
Czytałam gdzieś, że droga przez Tiz'n Test bywa nieprzejezdna zimą, więc też zastanawiam się, czy w marcu ją mamy szansę pokonać. No i jak zorganizować podróż do Dades... Grande Taxi, wypożyczenie samochodu...? czy jakoś jeszcze?
Coś tam sobie poplanowałyśmy, ale wolałabym spytać mądrzejszych, może coś podpowiecie?
Z góry dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#559 PostWysłany: 18 Mar 2014 22:30 

Chciałabym się Was poradzić w kwestii trasy, którą sobie wstępnie zaplanowałam...

termin wyjazdu: 29.05 (przylot o północy z 29/30 maja) do 13 czerwca (wylot o 15.00)
start: Marrakesz
koniec: Fez

rozważam wiele opcji, jedną z nich, wstępnie najtrafniejszą jest: URL trasa 1

Miejsca, które chcemy zobaczyć (wg miast) to na pewno:
Marrakesz
Agadir - być może przejazdem, ale na pewno 3-4 dni stacjonarnie nad morzem - plażki i snurki (o ile to możliwe :P) - czy możecie doradzić jakieś piękne przyrodniczo, spokojne miejsce - najlepiej wiocha zabita dechami, bez turystów :)
Merzouga
Szafszawan
Rabat
no i zakończenie w Fezie

Chcemy wypożyczyć samochód...

zastanawiam się, czy na pustynię jechać samochodem, np. wg trasy po Agadirze czy opracować inną trasę, która prowadziłaby do Merzougi z Fezu? a może z Fezu na sam koniec wybrać się autobusem na pustynię?

czy warto przejechać wzdłuż wybrzeża z Agadiru na północ?
 Profil Relacje PM off  

#560 PostWysłany: 18 Mar 2014 22:33 

oczywiście trasa jest póki co poglądowa - jeszcze nie zapoznałam się ze wszystkimi atrakcjami po drodze :)

nasunęło mi się pytanie jeszcze jedno: czy ta trasa jest "do zrobienia" w 2 tygodnie na spokojnie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 46  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość