Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 21 Paź 2013 00:31 

Dzieki za odp:D Na pewno skorzystamy z tych wkazówek... :)
Najchetniej tez bym zrezygnowała z Agadiru...ale gdzies nad wybrzeze bysmy pojechali.... co polecasz?
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#502 PostWysłany: 21 Paź 2013 08:54 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
topaz102 napisał(a):
Wybieram się na wiosnę do Marakeszu, więc dziękuję za Twoje info. Jakbyś sobie przypomniała co to za firma, to byłoby super, o czym skwapliwie poinformują Cię pewnie i inni zainteresowani :D
Możesz powiedzieć z jakiej początkowej ceny zbiłaś do ~600? ;)

zbijaliśmy zdaje się z 1100 MAD, jakoś tak połowę kojarzę, że ztargowaliśmy, ale trwało to prawie pół dnia :lol: najpierw oglądaliśmy sobie stojak z fotkami z tych wycieczek na ulicy, po czym jakiś naganiacz zaprowadził nas do biura, tam koleś nam przedstawił wszystkie opcje (wycieczek mieli sporo w ofercie), podał cenę, trochę się potargowaliśmy i podziękowaliśmy (cena była jeszcze dosyć wysoka). Wyszliśmy z biura i koleś gonił nas po mieście (autentycznie w kilku sklepach za nami się włóczył, czekał aż wyjdziemy i targował się dalej) aż w końcu dobiliśmy targu 8-)
wklejam zdjęcie busa, jakieś namiary na nim są, ale nie wiem na co ;) to biuro chyba było przy Hassana, na piętrze jednego z budynków
Image

nice napisał(a):
Dzieki za odp:D Na pewno skorzystamy z tych wkazówek... :)
Najchetniej tez bym zrezygnowała z Agadiru...ale gdzies nad wybrzeze bysmy pojechali.... co polecasz?

zależy czego Wam potrzeba ;) ale Agadir spokojnie bym sobie darowała, w to miejsce bym uderzyła właśnie w stronę Tiznitu (tak, wiem, że to nie na wybrzeżu, ale warto do Legziry wyskoczyć a i Sidi Ifni ktoś polecał) i/albo w górę do Essaouiry i stamtąd taksą za 10MAD albo lokalnym busikiem za chyba 5MAD do Sidi Kaouki - to jeśli macie ochotę na totalny chillout 8-) miejscówka rewelacyjna, my tam spędziliśmy ostatnie 4 dni włóczęgi i dla nas miejsce the best :D Wioska zasypia wraz z zachodem słońca, plaże puste w ciągu dnia, trochę surferów (w zależności od pory roku) i co najważniejsze - brak handlarzy i naganiaczy (no dobra może ze dwie sztuki) - jeśli jeszcze nie wiecie o co kaman to ręczę, że po Marakeszu na pewno wspomnicie to info :lol: Znaleźliśmy tam fajną miejscówkę, z tarasem z widokiem na ocean, gdzie codziennie gospodarz robił i przynosił nam śniadanko, do tego sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy... ach się rozmarzyłam ;)
Sama Essaouira też fajna, ale nam zdecydowanie bardziej się podobało Sidi Kauoki, na pewno tam jeszcze wrócimy :)
 Profil Relacje PM off  

#503 PostWysłany: 21 Paź 2013 21:28 

Prośba w sugestie do mojego wstępnego planu:

Przylot do Marrakeszu 19 I wieczorem i zakwaterowanie.

od 20 i 21 Zwiedzanie samego miasta Marrakesz (przy okazji rozejrzenie się co do wycieczki którą planuje)
22 do 24 wycieczka którą podrzucił w innym temacie użytkownik "ara" do Merzougi - po drodze Quarzazat (Ait Benhaddon), Todra, Dades, wielbłądy, noc na pustyni, powrót do Marakeszu (wycieczka 3 dniowa, 2 noclegi, jedzenie w cenie)

25 - 26 Marrakesz (muszę być w tym terminie w Marrakeszu, zawody sportowe).

27 ?

28 styczeń o godzinie 17:50 mam wylot.

Jakieś sugestie do tego co napisałem i do tego jak spędzić 27 i 28 przed samym wylotem?
 Profil Relacje PM off  

#504 PostWysłany: 21 Paź 2013 21:39 

Loty: 75
Kilometry: 126 849
Krajów: 18 / 8.4%
27 = Essaouira, 180km od Marrakeszu
Zjesz "Langustę" przy deptaku , trochę chilloutu . Polecam

#505 PostWysłany: 21 Paź 2013 21:52 

27 planuje właśnie taki chill, ale myślałem o Casablance. Wiem że poza Meczetem Hassana II nie ma tam nic innego ale może właśnie zwiedzenie takiego miasta plus jakiś dobry posiłek byłby idealny.

A Essaouiria to miejscowośc turystyczna, będzie cos tam do oglądania czy raczej ciężko?
 Profil Relacje PM off  

#506 PostWysłany: 21 Paź 2013 22:04 

niebieski
pierwszy dzień marakesz - przy okazji poszukaj wycieczki,
drugiego dnia bym odpuściła marakesz (jesteś tam poprzedniego dnia, 25, 26 i 28 przed wylotem - zawsze znajdziesz trochę czasu, żeby ruszyć na miasto w razie by 20 nie wystarczył)
3 dni odpadają na wycieczkę, zostają dwa:
moje typy: Ouzoud w zasięgu z marakeszu i drugi dzień, jak kolega wyżej radził - Essaouira (port, medyna, plaża - spokojnie jest co robić), nie licz na chill w casablance ;)
 Profil Relacje PM off  

#507 PostWysłany: 21 Paź 2013 22:15 

Jeden dzień na zwiedzenie całego Marrakeszu wystarczy ? Z tego co się naczytałem to conajmniej dwa dni trzeba.

26 mam cały dzień wyjęty - zawody sportowe, 25 musze się do tych zawodów przygotować więc wolałbym nie podróżować tylko siedzieć w Marrakeszu.

Mały edit:
Przylot do Marrakeszu 19 I wieczorem i zakwaterowanie.

od 20 i 21 Zwiedzanie samego miasta Marrakesz (przy okazji rozejrzenie się co do wycieczki którą planuje)
22 do 24 wycieczka którą podrzucił w innym temacie użytkownik "ara" do Merzougi - po drodze Quarzazat (Ait Benhaddon), Todra, Dades, wielbłądy, noc na pustyni, powrót do Marakeszu (wycieczka 3 dniowa, 2 noclegi, jedzenie w cenie)

25 - 26 Marrakesz (muszę być w tym terminie w Marrakeszu, zawody sportowe).

27 Essaouiria

28 styczeń kupno prezentów i przygotowania do wylotu, o godzinie 17:50 wylot.
 Profil Relacje PM off  

#508 PostWysłany: 21 Paź 2013 22:18 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
jeden dzień wystarczy - spokojnie można wszystko zobaczyć, zwłaszcza że zimą nie będzie takich upałów. My byliśmy w lipcu. zwiedzaliśmy w godz. 8-14, ale było tak gorąco że dłużej nie daliśmy rady. Nie zobaczyliśmy tylko Majorelle, bo jak zrobiło się chłodniej i doszliśmy do siebie, ot był już zamknięty

Temat postu: Re: 7 dni Fez - Tanger
#509 PostWysłany: 21 Paź 2013 23:01 

podbijam temat - wyjazd się zbliża dużymi krokami - byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie

pozdrawiam
michał
 Profil Relacje PM off  

#510 PostWysłany: 22 Paź 2013 02:03 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 18 007
Krajów: 8 / 3.7%
Zbanowany
Dzięki za wszystkie rady i sugestie Ara :) Jak przypuszczam noclegi wszędzie załatwialiście na miejscu? Jakiego rzędu kwoty wchodziły w grę przy zakupie?

#511 PostWysłany: 22 Paź 2013 08:30 

niebieski
topaz102 napisał(a):
Dzięki za wszystkie rady i sugestie Ara :) Jak przypuszczam noclegi wszędzie załatwialiście na miejscu? Jakiego rzędu kwoty wchodziły w grę przy zakupie?

Tak, wszystko na miejscu. Ceny różnie - w Markeszu 60 MAD za dwójkę, w Tiznicie koło 100 w Essaoirze 110, w Sidi Kauoki też (albo 120), ale tam było w cenie śniadanie. Najtaniej oczywiście na dachu :lol: 1 nockę w Marakeszu tak spędziliśmy.
Tylko, że my byliśmy dwa lata temu, nie wiem czy ceny się nie zmieniły. 3 lata temu w Fezie za 50 MAD spaliśmy, w Chefchaouen za 45. Generalnie można znaleźć droższe i tańsze noclegi. My na ogół po dotarciu w jakieś miejsce zaczynaliśmy zwiedzać rozglądając się za noclegiem, jak nam pasowało to zrzucaliśmy bagaże, jak nie, chodziliśmy dalej ;)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: 7 dni Fez - Tanger
#512 PostWysłany: 25 Paź 2013 18:01 

ostatnia próba podbicia tematu.
Jeżeli nic się nie pojawi dziękuję tym co wypowiedzieli się tym wątku z radami.
pozdrawiam
michał
 Profil Relacje PM off  

#513 PostWysłany: 30 Paź 2013 19:22 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
Krajów: 7 / 3.3%
srebrny
Za tydzień lecę do Maroka i zastanawiam się co zabrać na prezenty dla miejscowych. Pocztówki z Polski to wiem, słyszałem, że cenią również polskie krówki (cukierki :D ). Ktoś ma jakieś pomysły i rady?
 Profil Relacje PM off  

#514 PostWysłany: 13 Lis 2013 00:41 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
Krajów: 8 / 3.7%
srebrny
Wybieramy się z kolegą z forum na wypad do Maroko, na początku grudnia na 8 dni

WybraliśmY sobe Marrakesz jako miasto na wylot i przylot, by nie robić niepotrzebnie kilometrów przez Maroko
W związku z tym mam kilka pytań, wstępny plan w mojej głowie jest taki :
Marrakesz - 2 dni , może 3 ? co warto zobaczyć i polecacie
Essoauira - 2 dni - co tam warto zobaczyć ? (ocean- chciałbym się wykąpać w nim , myślę że woda będzie miała więcej niz 18 stopni)
Toubkal - 1 dzień , myślę o noclegi w Imil , czy będzie blisko na wejście ? nie wiem czy akurat da radę wejśc na niego
Ouarzazate - - czy da radę zwiedzić twierdzę i miasto bez noclegu w drodze na pustynię, ile czasu mamy sobie tam zarezerwować ( 1 dzień rezerwy mam)
pustynia - którą mamy wybrać i dlaczego ? Zagora czy Merzouga - do Merzougi mamy chyba troszkę dalej

noclegi - może ktoś ma namiary na noclegi niedrogie ze śniadaniami i niedrogiego przewodnika na pustynię
transport - to CTM i Supratours, ale są też inni tańsi miejscowi
czym i jak dojedziemy na pustynię najtaniej ? ( z Marrakesz , Ouarzazate)

z góry dzięki za wskazówki :)
 Profil Relacje PM off  

#515 PostWysłany: 13 Lis 2013 01:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
tak na przyszłość: jak chcesz zwiedzić jak najwięcej w jak najkrótszym czasie to nie jedź w grudniu gdy słońce idzie lulu ok 17 a dzień trwa 10 godzin...

#516 PostWysłany: 13 Lis 2013 01:33 

Na Toubkal w zimie nie wejdziecie. Kiedy jest śnieg trzeba mieć specjalistyczny sprzęt i duże doświadczenie . Pozostają inne szlaki, Atlas Wysoki jest bardzo piękny. Z Marakeszu wycieczkę do Seti Fatma polecam.

#517 PostWysłany: 24 Lis 2013 20:45 

mediolan napisał(a):
Wybieramy się z kolegą z forum na wypad do Maroko, na początku grudnia na 8 dni

WybraliśmY sobe Marrakesz jako miasto na wylot i przylot, by nie robić niepotrzebnie kilometrów przez Maroko
W związku z tym mam kilka pytań, wstępny plan w mojej głowie jest taki :
Marrakesz - 2 dni , może 3 ? co warto zobaczyć i polecacie
Essoauira - 2 dni - co tam warto zobaczyć ? (ocean- chciałbym się wykąpać w nim , myślę że woda będzie miała więcej niz 18 stopni)
Toubkal - 1 dzień , myślę o noclegi w Imil , czy będzie blisko na wejście ? nie wiem czy akurat da radę wejśc na niego
Ouarzazate - - czy da radę zwiedzić twierdzę i miasto bez noclegu w drodze na pustynię, ile czasu mamy sobie tam zarezerwować ( 1 dzień rezerwy mam)
pustynia - którą mamy wybrać i dlaczego ? Zagora czy Merzouga - do Merzougi mamy chyba troszkę dalej

noclegi - może ktoś ma namiary na noclegi niedrogie ze śniadaniami i niedrogiego przewodnika na pustynię
transport - to CTM i Supratours, ale są też inni tańsi miejscowi
czym i jak dojedziemy na pustynię najtaniej ? ( z Marrakesz , Ouarzazate)

z góry dzięki za wskazówki :)

Co do Toubkal i Quarzazate nie wypowiem się bo nam czasu na to brakło (nawet nie planowaliśmy za to objechaliśmy Maroko od Fezu przez Marrakech do Tangieru )
Co do Marakeszu tak na szybko
1. El badi palace - bardzo ładne miejsce (dziedziniec robi sporo wrażenie) dodatkowo jak byliśmy we wrześniu 2012 to robili rewitalizacje która miała kończyć się w 2013roku, także pewnie dziś wygląda jeszcze ładniej.

2.Ogrody Majorelle - co prawda wejściówka to 5x normalnej ceny za muzea w Maroku 50MAD zamiast 10MAD ale zdecydowanie warto. To tam na żywo zobaczyłem prawdziwy kolor indygo :) W muzeum znajdującym się na terenie ogrodu nie byłem ale podejrzewam że jest tam generalnie to samo co w muzeach w Fezie / Meknesie i innych.

3.Ogrody Menara - znajdują się kawałek drogi od Mediny (praktycznie od nich już rzut beretem do lotniska). Jednak nas nie zauroczyły. Nie było tam nic nadzwyczajnego ot po prostu dużo najzwyklejszych niskich drzew jakich pełno w Maroku. Jedynym ciekawym miejscem tam jest swoisty betonowy staw z trybunami, z którego przy przejrzystszej pogodzie widać ośnieżone szczyty Atlasu Wysokiego (dużo pocztówek w Marrakechu ma zdjęcie wykonane z tego miejsca)

4.Plac Jamma El-Fna tu polecam usadowić się w jednej z kawiarni które są na dachu gdzieś między zachodem słońca a nocą aby poobserwować zmianę na płycie placu.

5.Saadian Tombs nieźle zachowane grobowce (pamiętam że trochę problemów zajęło nam znalezienie wejścia do nich) a lokalsy oferowały pomoc w wejściu (oczywiście Good Price My Friend).

6.El Bahia Palace warte obejrzenia ładne zdobienia i mini-ogrody w środku.

Tyle z Marrakechu, generalnie porównując z Fez-em nowa część Marrakechu jest ładniejsza, natomiast Medina Marrakechu nie zachwyca, nie jest tak stara jak ta w Fezie, pełno po niej jeździ motorów (a rano nawet aut). Natomiast sam Marrakech to dobra baza wypadowa na sąsiednie tematy. My byliśmy tylko w Essoauira.

Essoauira - pojechaliśmy tam pierwszym autobusem supra toursu (za dworcem kolejowym) po 70 MAD one way. Generalnie miasto jest małe i w pełnie możliwe do zwiedzenia piechotą. Z must see, oczywiście port oraz falochron na oceanie. Widać z niego bardzo ładnie dwie wysepki w pobliżu z ruinami (i mnóstwem mew). Niedaleko Falochronu jest stary Portugalski fort obronny (wejście chyba 10 MAD) też polecam (wygląda trochę jak Acca z Assassins Creeda I ;p ) Jest też drugi fort ale niestety nie trafiliśmy tam, jak się okazało niepotrzebnie przestraszyliśmy się tych prawie slumsów na drodze do niego (byliśmy 300m od celu) wejście na drugi jest darmowe. Medina jest utrzymana w niebieskim stylu aczkolwiek daleko jej do tej z Haszysowego Raju ;p. Szczerze nie wiem co można byłoby tam oglądać przez 2dni. Nam 8h wystarczyło w zupełności (1wsz - ostatni autobus supratoursu tego samego dnia) tylko tu mała uwaga jeśli chcesz zmieścić się w 1 dniu, to od razu po wyjściu z autokaru kup bilety powrotne w przeciwnym wypadku możesz mieć problem.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Maroko
#518 PostWysłany: 24 Lis 2013 21:50 

wczoraj wróciłem po tygodniowej wyprawie Fez-Meknes-Rabat-Szefszawan-Tanger.
Subiektywne odczucia i wskazówki, które mi się nasunęły:
1. noclegów jest naprawdę dużo - pierwszy raz jechałem bez rezerwacji i miałem obawy ale szukanie w każdym z miejsc nie zajęło mi dłużej niż pół godziny a rozpiętość cenowa bardzo duża (od 50 MAD za "pokój" z prysznicem i toaletą na korytarzu - wariant naprawdę ekstremalny, przez pokoje w okolicach 100-130 MAD naprawdę ładne ale z sanitariatami na korytarzu). Pokój znajdowałem najczęściej idąc w stronę medyn zaglądając tam gdzie był napis hotel lub pension - warto się targować, często cena spadała o 20-30 % np. ze 150 na 100
2. czekolada z Polski okazała się przydatna - za trzy sztuki miałem dwugodzinną wycieczkę po Fezie częściowo na skuterze jako pasażer a częściowo pieszo - może akurat trafiłem na amatora słodyczy :-)
3. dwa razy pytano mnie o naszą wódkę - myślę, że to mocna karta przetargowa ale nie wiem czy można ją wwieźć
4. ceny na bazarze (chusty, swetry itp) są zawyżone przynajmniej o 50% także śmiało można mocno się targować
5. wieczorne spacery są fajne ale trzeba uważać gdy robi się pustawo - w Tangerze przypałętało się trzech natarczywych kolesi i musiałem się podczepić pod dwie Marokanki z dziećmi aby spokojnie dojść do głównej ulicy
6. taxi z centrum Tangeru na lotnisko godzina 6.30 rano - 52 MAD po wytłumaczeniu kierowcy, ze nie mam już nic więcej - zabrała mnie pierwsza zatrzymana petit taxi
7. wydaje mi się, że gdy bilet na autobus kupimy w okienku a nie od naganiaczy to nie doliczą opłaty za bagaż (raz nie płaciłem gdy kupiłem na dworcu w Rabacie bezpośrednio w okienku, drugi raz naganiacze w Szefszawan już mi policzyli 10 MAD ale nie miałem już czasu się wykłócać)
8. jeżeli będziecie się spieszyć i liczycie, że wymienicie pieniądze zaraz po otwarciu banków o 8.15 to nic bardziej mylnego, 9.00 to minimum a pociąg już miał nadjechać ...
9. warto mieć długopis bo przy przylocie i wylocie trzeba wypełnić deklarację
10. fajne jedzonko można znaleźć już w przedziale 10 MAD - 25 MAD

michal
 Profil Relacje PM off  

#519 PostWysłany: 25 Lis 2013 01:33 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
Krajów: 7 / 3.3%
srebrny
Michał, a jak oceniasz góry Rif?
 Profil Relacje PM off  

#520 PostWysłany: 25 Lis 2013 19:38 

Nie będę obiektywny bo uwielbiam góry i te mniejsze i te większe.
Z okien autobusu wyglądały bardzo ładnie. W samym Szefszawanie padał deszcze i szczyty nie były widoczne. Jeżeli pójdzie się do źródełka/wodospadów to stamtąd prowadzi pod górę ścieżka do kościoła/meczetu (nie wiem co to jest), który znajduje się na górze. Jako przetarcie szlaków myślę, że to dobry początek chociaż ja nie próbowałem.
Myślę, że gdybym miał trochę czasu to z przyjemnością spróbowałbym się na nie wdrapać.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 46  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość