Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 24 Mar 2013 00:44 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
mydlo93 napisał(a):
co wg was jest bardziej widowiskowe, mam dwie trasy i nie wiem, którą wybrać:
1. Agadir-Esaouira-Tiznit-Sidi Ifni- Tafraoute-Agadir
2. Agadir- Essaouira-Marakesz-Agadir

którą trasę lepiej zrobić w 5 dni?

Samochód czy komunikacja? Powiem tak, opcje różnią się Marrakesz a Tiznit, Sidi Ifni, Tafraoute. W Tiznicie z tego co kojarzę nic specjalnego nie ma. Jeśli chodzi o Sidi Ifni w samym miasteczku nic szczególnego nie ma, taki mały nadmorski kurorcik w marokańskim wydaniu z dość urokliwym ryneczkiem. Co innego położona około 10km od Sidi Ifni Legzira - to jest jak najbardziej warte polecenia. Te łuki nad samym oceanem robią wrażenie. Tafraoute to przede wszystkim okolica pod górskie spacery. To co z ciekawych rzeczy w pobliżu to niebieskie skały i wąwóz Ajt Mansour. Niestety, szczególnie do tego drugiego może być ciężko dostać się bez samochodu.

Reasumując jednak wybrałbym Marrakesz. Klimat placu Dżami al Fana jest niezapomniany. Jest również kilka innych rzeczy do zobaczenia (meczet, suki, parki, których w Marrakeszu jest sporo).

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#342 PostWysłany: 24 Mar 2013 00:48 

Loty: 55
Kilometry: 83 807
Krajów: 19 / 8.9%
Czy są jacyś chętni na majówkę w Andaluzji i Maroko?

WAW - EMI (East Midlands) - AGP (Malaga) = 39 zł + 122 zł 27.04
powrót
FEZ - BGY ( Mediolan Bergamo z 8 godzinnym postojem wiec planowany wypad na Mediolan ) - KRK = 136 zł + 96 zł 7.05
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 24 Mar 2013 00:51 
Awatar użytkownika

@adamator - Zastanów się, czy nie spędzić 2 dni w Szewszewan. My żałowaliśmy, że spędziliśmy TAM tylko jedną noc.
 Profil Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 24 Mar 2013 00:59 

niebieski
Tom K napisał(a):
mydlo93 napisał(a):

Samochód czy komunikacja? Powiem tak, opcje różnią się Marrakesz a Tiznit, Sidi Ifni, Tafraoute. W Tiznicie z tego co kojarzę nic specjalnego nie ma. Jeśli chodzi o Sidi Ifni w samym miasteczku nic szczególnego nie ma, taki mały nadmorski kurorcik w marokańskim wydaniu z dość urokliwym ryneczkiem. Co innego położona około 10km od Sidi Ifni Legzira - to jest jak najbardziej warte polecenia. Te łuki nad samym oceanem robią wrażenie. Tafraoute to przede wszystkim okolica pod górskie spacery. To co z ciekawych rzeczy w pobliżu to niebieskie skały i wąwóz Ajt Mansour. Niestety, szczególnie do tego drugiego może być ciężko dostać się bez samochodu.

Reasumując jednak wybrałbym Marrakesz. Klimat placu Dżami al Fana jest niezapomniany. Jest również kilka innych rzeczy do zobaczenia (meczet, suki, parki, których w Marrakeszu jest sporo).

Chcieliśmy wypożyczyć samochód na miejscu. Głównie do Maroka lecę po kilka klimatycznych zdjęć tj: kultura, mozaiki, kolory, targowiska etc. Gdzie tego więcej, czyżby w Marakeszu? Z drugiej strony nie chciałbym trafić do miejsca łatwo dostępnego dla każdego, gdzie turystów jest na pęczki, stąd pomysł na wyjazd do min Sidi Ifni czy Tafraoute.
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 24 Mar 2013 01:20 
Awatar użytkownika

niebieski
mydlo93 napisał(a):
Tom K napisał(a):
mydlo93 napisał(a):

Chcieliśmy wypożyczyć samochód na miejscu. Głównie do Maroka lecę po kilka klimatycznych zdjęć tj: kultura, mozaiki, kolory, targowiska etc. Gdzie tego więcej, czyżby w Marakeszu? Z drugiej strony nie chciałbym trafić do miejsca łatwo dostępnego dla każdego, gdzie turystów jest na pęczki, stąd pomysł na wyjazd do min Sidi Ifni czy Tafraoute.

Z samochodem na pewno będzie prościej. O ten temat zdjąć tym bardziej będzie prościej w miastach. Marrakesz wiadomo, że turystyczny ale myślę, że da się również zapuścić w mniej uczęszczane miejsca. W Sidi Ifni po prostu nic takiego nie ma aby można było "zatopić się w ludziach" z aparatem. Podobnie w Tafraoute. Tiznit jest nieco większy, ma medynę i pewnie jakieś targowiska. Ale mimo wszystko Marrakesz ma moim zdaniem największy potencjał - przy spokojnej obserwacji i wyczuciu powinno udać się coś sensownego cyknąć. Z początku pewnie głównie na "tele" lub w szerszym kadrze bo ludzie nie są skorzy do "pozowania", tym bardziej za darmo:))
Generalnie jeśli byście jednak chcieli zażyć trochę widoków i przygody to mogę też polecić trasę z Agadiru przed Tarrudant i dalej Tizi-n-test do Marrakeszu, potem Tizi-n-Tiszką do Warzazat i powrót do Agadiru.

Mam nadzieję, że w najbliższych dniach uda mi się skończyć relację z lipcowej objazdówki po Maroku - nakręciłem ponad 4 tysiące, więc może udałoby Ci się wyłuskać coś przydatnego.

#346 PostWysłany: 24 Mar 2013 01:26 

@ apacino
Bardzo bym chciał, gdyż to miasto musi być urokliwe, jednak nie wiem w takim razie jak rozplanować, żeby dojechać na Merzougi i ile czasu tam zejdzie. Nie mogę znaleźć nocnego busa do merzougi, wtedy miałbym więcej czasu. Z drugiej strony czytałem, że widoki są cudowne za dnia podczas drogi. Jednak będąc tam ok 19 i wyjeżdżając ok 21 kolejnego dnia nie wiem czy dam radę wszystko zobaczyć (mówię tu o atrakcjach typu jazda na wielbłądzie itd). Jeśli ktoś mógłby naświetlić sprawę byłoby cudownie ;]
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 26 Mar 2013 14:08 
Awatar użytkownika

niebieski
(Aktualizacja) Uprzejmie proszę o pomoc doświadczonych w temacie Maroka:
Kupiłem już FR lot tylko do podręcznym na 8 dni (6 dni + 2 dni transportowe) w maju dla 2 osób, wylot do Tangeru, powrót z Fez, bez wynajmowania auta
Chciabłym zobaczyć w miarę jak najwięcej, ale wiem, że w tydzień wszystkiego nie dam rady obskoczyć, proszę o poradę jak to ogarnąć.

Na razie myślę o takim scenariuszu:
- przylot wieczorem do Tangeru, hotel w Tangerze
- następnego dnia (lub 2 dni później) wyjazd popołudniowy do Fez (tam tylko jakiś obiad) i od razu przesiadka po 2h na bus do Merzougi (czyli pociąg Tanger-Fez i autobus nocny do Merzougi)
- po 2-3 dniach powrót z Merzougi do Fez i tam zostanie do wylotu

Pytania:
- zostawać w Tangerze tylko na noc czy warto spędzić 2 dni? Podobno nie jest tak ciekawie, jak w Fez.
- jeśli przyjeżdżam do Merzougi na rano to na ile dni do wieczora zostać? Wstępnie myślałem, że 2 dni wystarczą, ale czytam opinie, by zostać na 3 dni. Co tam można robić? Parę godzin na wielbłądach albo wycieczka terenówką? Co jeszcze robić tam 3 dni (przyjazd rano, drugi dzień, trzeciego dnia wieczorem nocny bus do Fez)
- co warto robić w Fez, czy w dzień/dwa to ogarnę? Generalnie mając 6 dni +2 dni "transportowe" chcę zastanowić się, jakie miasta wybrać (czy olać Marakesz, a może od razu tam jechać?) a jeśli te w/w to ile zostać w Tangerze, ile w Merzoudze a ile w Fez.

Dam radę z podręcznym? Tak sobie myślę, że pojadę w sportowych butach a na miejscu kupię jakieś tanie sandały do wyrzucenia - będą mi potrzebne na pustynię?
 Profil Relacje PM off  

#348 PostWysłany: 30 Mar 2013 16:08 

niebieski
ok, zdecydowaliśmy się na wersję z Marrakeszem. Powiedzcie proszę jak pokonać trasę Agadir-Essaouira 16 kwietnia ok. godziny 17, a następnego dnia w nocy z 17 na 18 kwietnia do Marrakeszu? 20 o 15 15 zamykane jest stanowisko odprawy w Agadirze i przed tą godziną musimy być już na lotnisku. Jakieś rady?
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 30 Mar 2013 17:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Tom K napisał(a):
mydlo93 napisał(a):

Z samochodem na pewno będzie prościej. O ten temat zdjąć tym bardziej będzie prościej w miastach. Marrakesz wiadomo, że turystyczny ale myślę, że da się również zapuścić w mniej uczęszczane miejsca. W Sidi Ifni po prostu nic takiego nie ma aby można było "zatopić się w ludziach" z aparatem.

e, właśnie w sidi ifni są fajni ludzie, ciekawy klimat, czuć reke hiszpanii a nie arabów. Do tego surferzy, legzira, ogromne fale... my przyjechalismy na dzien, zostalismy dwa, a gdyby nie czas to bylyby i trzy
w tiznicie nic nie ma, choc zjedlismy tam najlepsze i najtansze sniadanie ostatniego wypadu.
Image
12-15 madów z tego co pamietam
 Profil Relacje PM off  

#350 PostWysłany: 30 Mar 2013 18:41 

Ok, a co do przejazdow?
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 30 Mar 2013 20:11 

mam pytanie do zorientowanych w temacie, jak myślicie, jakimi funduszami trzeba dysponować w Maroku na 12-14 dniową wyprawę (nie planuję pożyczać samochodu)? oczywiście mam na myśli takie przeciętne "przypiłowanie" budżetu, bez większych szaleństw :). dwuosobowy pokój w hotelu za 100 mad to jakas super promocja, czy łatwo wyłapać coś takiego?
 Profil Relacje PM off  

#352 PostWysłany: 30 Mar 2013 20:45 

Tom K napisał(a):
mydlo93 napisał(a):

[/quote]

Czy w ciagu 5 dni (przylot o 16, powrot do berlina o 16) warto i przede wszystkim starczy czasu na jakies inne miejsce na trasie Agadir-Marrakech? Pelnych dni bedziemy na miejscu dokladnie 3, natomiast mamy jeden caly wieczor po przylocie oraz czas do poludnia przed lotem powrotnym. Cos polecicie? Ps: wznawiam pytanie odnosnie autobusow na ww trasie.
 Profil Relacje PM off  

#353 PostWysłany: 30 Mar 2013 20:50 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
14 dni to wydatek dla mojej 5-osobowej rodziny ok. 2000 zl. Mozesz liczyc 1/3 tej kwoty na jedną osobę, max. 1/2. Bezpiecznie bedzie jak policzysz za nocleg w 2-ce (ktora zwykle jest trojka) 150 Mad.

Autobusy ctm mozna sprawdzic on line http://www.ctm.ma/
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 31 Mar 2013 00:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Na wstępie zaznaczę, że nie nazwałbym się doświadczonym w temacie Maroka:) Byłem raz, objazdówka kraju samochodem więc co do zgrania komunikacji muszą się wypowiedzieć inni.

Najpierw Twoje pytania:

1) Merzouga: Nie kwestionuję do końca 3 dniowego pobytu w Merzouga natomiast jeśli masz szansę zobaczyć coś więcej to lepiej będzie skrócić. Po pierwsze to przede wszystkim Merzouga to wydmy Erg Chebbi. W samej Merzoudze nic nie ma poza tym nie ma, no może oprócz strasznie napastliwych miejscowych:) Obok jest jeszcze jedna wioska: Hasi al Abjad (Hassilabied) tam jest sporo miejsc noclegowych, bardzo często bezpośrednio sąsiadujących z wydmami. Minus - ciężko się tam dostać, jedyna opcja poza taxi to chyba poproszenie o wysadzenie przy głównej drodze asfaltowej i marsz około 2km po "piste".
Co do długości pobytu. Ja dotarłem tam jednego dnia późnym wieczorem. Następnego "zaliczyłem" wschód i zachód na wydmach, w ciągu dnia podjeżdżając pod granicę z Algierią na końcu drogi(tak po prostu żeby zobaczyć "koniec Maroka" ale nic tam nie ma). Kolejnego dnia rano wyjazd w stronę Fezu. Przy czym z góry nie nastawiałem się na żadne atrakcje w stylu wielbłądy czy quady. Ich organizacja pewnie chwilę zajmuje ale i tak myślę, że możesz skrócić pobyt do 2 dni.

2) Co do miast - zależy na ile chcesz "chłonąć" tamtejsza atmosferę. Na zobaczenie najciekawszych miejsc w Fezie spokojnie starczy Ci jeden dzień. Punkty obowiązkowe to oczywiście garbarnie i spacer po "starym mieście" - Fes al Bali - można się poczuć jak w labiryncie. Mi zobaczenie tego zajęło około 6h i dalej ruszyłem do Meknesu. Jaki jest Fez po zmierzchu tego niestety Ci nie powiem.

3) Marrakeszu bym nie olewał głównie ze względu na Plac Dzami al Fana. Tylko KONIECZNIE po zmierzchu gdy "stoiska z potrawami" będą już działać.

Co do obuwia - generalnie w obuwiu trochę ciężko chodzi się po wydmach. Z drugiej strony nie polecam chodzić na bosaka. Ja wybrałem opcję środkową - same skarpetki. Nie utrudniają za bardzo marszu ale i chronią stopy przed temperaturą i ...peelingiem:)

#355 PostWysłany: 31 Mar 2013 01:54 

niebieski
Moim zdaniem nie ma sensu zostawac dwa dni w Tangerze, lepiej kolejny dzien spedzic w Chefchaouen. W Fezie jeden dzien styknie, jak jezdze ze znajomymi to zwykle im tyle planuje. W tak krotkim czasie moim zdaniem nie ma sensu pchac sie do Marrakeszu. Z podrecznym bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Maroko - szczepienia
#356 PostWysłany: 31 Mar 2013 12:23 

Witam, w maju wybieram się ze znajomymi na 8 dni do Maroka. Co sądzicie o szczepieniach? Znalazlam, że generalnie nie są obowiązkowe, ale zalecane jest
Maroko: wzw A, wzw B, błonnica, tężec, polio, dur brzuszny, wścieklizna, szczepionka meningo-kokowa, gruźlica. Jakieś wskazówki?
 Profil Relacje PM off  

#357 PostWysłany: 31 Mar 2013 13:18 

byłem 3 razy, zjeździłem praktycznie cały kraj i ani razu się nie szczepiłem, jedynie co to profilaktycznie płukanka alkoholowa:)
ale wybór należy do Ciebie...
 Profil Relacje PM off  

#358 PostWysłany: 31 Mar 2013 13:41 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
Bylem kilka razy cala rodzina lacznie z trojka dzieciakow (5,10,12 lat) i nigdy nic sie nie dzialo. Jadalismy nawet zupe z slimakow z ulicznego stoiska w As-Sawirze :)

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

#359 PostWysłany: 31 Mar 2013 13:53 

niebieski
To chyba tak jak w Polsce ;)
 Profil Relacje PM off  

#360 PostWysłany: 31 Mar 2013 14:57 

Z tego co się orientowałam niektóre szczepionki są tylko na 10 lat.
Dzięki za odpowiedź, w takim razie nie ma się raczej czego obawiać.;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 46  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość