Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 16 Cze 2011 08:43 

niebieski
:) korzystałem z usług poczty marokańskiej i był to kolejny prztyczek w nos polskim rozwiązaniom ;)
Ponieważ kontrola bezpieczeństwa w Bergamo przyczepiła mi się do statywu, co kosztowało mnie 35€, stwierdziłem że w drodze powrotnej nie będę ryzykował, zwłaszcza, że wracałem, przez Niemcy i przesiadka była raczej napięta.
Wysyłałem z Fezu, poczta klimatyzowana, kolejka na numerki i nie wiem czy przez przypadek czy obcokrajowców obsługują poza kolejnością, właściwie nie czekałem aż kolejka przede mną przejdzie. Jak zwolniło się okienko, wyświetlił się mój numer. Bez problemu zakupiłem karton do którego mogłem spakować statyw, urzędniczka powypełniała za mnie druczki, podałem jej tylko adres. Wszystko z uśmiechem, kulturalnie. Wysyłka paczki do Polski, wraz z kartonem kosztowała mnie 230Dh. I teraz najlepsze: czas przesyłki. Wysyłałem w czwartek wieczorem. W następną środę, dostaję pismo z urzędu celnego, napisane we wtorek (aż dziw że Poczta Polska tak szybko dostarczyła list polecony ;)), że w poniedziałek dotarła do nich paczka i mam określić co w niej jest i jaka jest tego wartość by określić cło. W czwartek wyjaśnienia telefoniczne, skan paragonu z opisem i Urząd Celny załatwiony. Paczka do mnie dotarła w kolejny wtorek ;). Z Maroka do Polski szła 3-3,5 dnia, z Górnego Śląska do Wrocławia drugie tyle.
 Profil Relacje PM off
Abcn lubi ten post.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#162 PostWysłany: 22 Cze 2011 18:31 

Byłem w kwietniu w Maroku od Marrakszu do Tangeru.
W Tangerze naprawdę nie ma nic ciekawego tylko targ, grota Herculesa, slamsy, niby w nocy można się udać do "klubów" wzdłuż wybrzeża. Polecam pojechanie pociągiem do FEZu, zwiedzenie wybrzeża, bo nic więcej przez 3 dni się nie zobaczy.
chyba że specjalnie lecicie do Tangeru, wiadomo po co tam się jedzie...

pozdrawiam

#163 PostWysłany: 22 Cze 2011 19:33 

niebieski
Kris Travel-driver napisał(a):
chyba że specjalnie lecicie do Tangeru, wiadomo po co tam się jedzie...

Z czystej, podróżniczej ciekawości - po co się jeździ do Tangeru?
Jeśli to ściśle tajne, to daj znać na PM ;)
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 24 Cze 2011 17:39 

to ja też na PM poproszę odpowiedz:)

Bo aż mnie skręca z ciekawości:P
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 26 Cze 2011 00:25 

There are plenty of things to do in this fascinating city.

Some of the best include; seeing the Kasbah; exploring the Grand Socco; going to a hamman; visiting the Medina; going shopping in the souks; taking a day trip to Asilah; riding a camel; seeing the Caves of Hercules; checking out the weird and wonderful Forbes Museum and the spectacular Museum of Moroccan art.
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 26 Cze 2011 00:29 

Tangier jest na 2 pozycji najciekawszych miast w roku 2011 wg Lonely Planet

Lonely Planet’s top 10 cities for 2011

1. New York
2. Tangier
From its extraordinary position perched on the northwestern-most tip of Africa, Tangier looks in two directions: one face towards Spain and Europe, and the other into Africa. The ‘white city’ announces a culture excitingly different from that of its close cousins across the water. With the recent arrival of a new city governor, the town beach now sparkles, the hustlers are off the streets and even the taxi drivers are polite. A stylish new Tangier is being created with a dynamic arts community, renovated buildings, great shopping and chic new restaurants.
3. Tel Aviv
4. Wellington
5. Valencia
6. Iquitos
7. Ghent
8. Delhi
9. Newcastle
10. Chiang Mai
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 19 Lip 2011 19:16 

A wiec temat chciałbym odświeżyć.

Ostatecznie lecimy w 6 osób w terminie 20 - 24 stycznia z Berlina.

Do Berlina dotrzemy PolskimBusem. Bedziemy tam ok godz 9.00. Odlot mamy o 13.25 wiec musimy dotrzec w te kilka godz na lotnisko.

Pytanie nr. 1 Czy znacie jakąś wyszukiwarke połączeń komunikacji miejskiej w Berlinie? Sprawdzoną bo kiedyś juz naciąłem sie
Analogicznie bedzie wygladał powrót i dodatkow pod wieczór juz wiec chce sie przygotowac.

Na miejscu juz wiem ze do miasta Inezgane jeździ autobus nr 22.

Pytanie nr. 2 Jak dalej dojechac juz do samego Agadiru.

Na miejscu bedziemy mieli juz zarezerwowany hotel - pierwsza podróż dziewczyn wiec nie chca ryzykować. Za hotel ze śniadaniem zapłacimy jakiś 900 zł za 4 doby dla 6 osób.

Teraz jeszcze kilka drobnych spraw:

1 Ubezpieczenie podróżne wykupimy sobie. Wyjdzie nas po 25 zł/os
2 Czy lecąc do Maroka wystarczy nam tylko paszport?
3 Ze sobą nalezy zabrać wyczytałem euro i wymienic na lotnisku. Ile tak mniej wiecej powienniśmy ze sobą miec? Orientacyjnie...
4 Wiem ze nikt nie jest prorokiem od pogody ale czy warto zabierać jakis materac wodny? Niby średnia temp. to 21 st ale moze tez padac w tym czasie. Własciwie czy w ogole uda nam sie wykąpać?
5 Szczepienia? Czy w ogole jakies robić? Osobiscie uwazam ze nie ale wole sie poradzic.

Jesli jeszcze o czyms powinienem pamietac to prasze o sygnały.

#168 PostWysłany: 20 Lip 2011 00:05 
Awatar użytkownika

Cytuj:
2 Czy lecąc do Maroka wystarczy nam tylko paszport?

Jak najbardziej, nic więcej nie jest potrzebne.

Cytuj:
3 Ze sobą nalezy zabrać wyczytałem euro i wymienic na lotnisku. Ile tak mniej wiecej powienniśmy ze sobą miec? Orientacyjnie.

To zależy, jakie macie potrzeby i oczekiwania.
Mi na 4 dni w Marakeszu i Essaouirze bez problemu wystarczyło 60 Euro (wliczając noclegi, żarcie, przejazdy autobusami i taksówką, wejściówki do kilku miejsc, zakupy na suku i nawet browara za którego zabuliłem tam najwięcej...:P). Tylko pamiętaj: podstawa to targowanie się. :)

Cytuj:
5 Szczepienia? Czy w ogole jakies robić? Osobiscie uwazam ze nie ale wole sie poradzic.

Nie ma co zawracać sobie tym głowy. :)
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 20 Lip 2011 08:16 

@gregorow
Napisz co to za hotel,
my lecimy 24 lutego do Adagiru - też z Berlina.
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 21 Lip 2011 10:46 

hotel mam Tagadirt w booking z mozliwoscia anulacji.

Ale szukam jeszcze cały czas i moze cos trafie taniej.

Pytanie kolejne: Czy na lotnisku Schonefeld sa szafki na depozyty?

Jesli tak to wie ktos jak wyglada odpłatność za nie na 4 dni?

Przeciez to zima u nas bedzie i nie bedziemy wlec ze soba kurtek....

#171 PostWysłany: 22 Lip 2011 11:03 

To jeszcze jedno pytanie odnosnie kitesurfing.

Wiecie moze ile dla początkujących potrzebnych jest lekcji aby w ogóle sobie troche posurfowac?

I ile w tamtejszych stronach moze kosztowac tamki kurs? Bo słyszałem ze tanio ale nie wiem ile konkretnie.

Pozdro

#172 PostWysłany: 29 Lip 2011 13:11 

Ja w zeszłym roku (listopad) jechałem pociągiem z Tangeru do Fezu - podróż kosztowała chyba w okolicach 30-40 zł. za osobę.O ile mnie pamięć nie myli podróż trwała ok 3 - 4 godzin. Widziałem na rozkładzie co najmniej 3 pociągi każdego dnia do Fezu.
P.s. Fez najwyżej na 2-3 dni (moje subiektywne odczucie - ze względu na to, iż uwielbiam wodę, a siedzenie w mieście w upał to żadna radocha)
Plaże w Tangerze bez rewelacji - z żoną wsiadaliśmy (w Tangerze) w pociąg do Asilli (kilka złotych) i tam na plaży spędzaliśmy cały dzień
Druga opcja to Findeq - chyba pociągi tam nie kursują (my wypożyczyliśmy samochód) - fajna plaża i tam masz Morze Śródziemne (mnóstwo muszelek na plaży, i nawet można zabrać do kraju)
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 29 Lip 2011 13:23 

Pociąg Fez - Tanger kosztuje 105 DH . Z noclegami nie ma najmniejszego problemu (zresztą każdy kto był powtarza to na forum więc radzę się słuchać :D ) Suki w Tangerze są ale małe i "cywilizowane" . Tu masz przykładowy rozkład jazdy http://www.oncf.ma/En/horraires.aspx?ep ... e=2/8/2011 . Niektóre pociągi są bez przesiadek, ale nie ma się co bać tych z przesiadkami. Jak masz jeszcze pytania jakieś to śmiało.
Pozdr

Ostatnio edytowany przez piopen, 29 Lip 2011 13:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 29 Lip 2011 13:27 
Awatar użytkownika

niebieski
W moim i znajomych subiektywnym odczuciu
Tanger bez rewelacji, Fez tym bardziej.
- Marrakesz i tamte rejony maja duzo wiekszy klimat niz bardziej europejska polnoc.
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 29 Lip 2011 13:30 

Dopisuję się do Marakeszu. Najfajniejsze miasto moim zdaniem. Jak ktoś ma trochę kasy, czasu i ochoty to polecam 3 dniowa wycieczkę na pustynię. My mieliśmy fajne towarzystwo, super spędzone 3 dni, piękne krajobrazy (szkoda, że za szybą samochodu), picie piwa na Saharze i ciekawy powrót taksówką do fezu w 6 osób (w starym mercedesie, oficjalnie wycieczka wracała do marakeszu, dużo osób jechało jednak do Fezu).
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 29 Lip 2011 13:36 

W Fezie byłem dwa dni - dla mnie wystarczająco na zwiedzanie - nocowaliśmy w hotelu (za dużo powiedziane) za bodajże 15 zł od osoby - łóżko, żarówka nad nami ;-), ale za to obok bramy do medyny. Jeden wielki plus tej noclegowni - możliwość wejścia na dach - świetny widok na medynę i kolacja nieziemska
Namiary - dokładnie nie powiem, ale ostatni budynek po lewej stronie przed bramą do medyny
Do Tangeru przylecieliśmy bez żadnej rezerwacji hotelowej - i znaleźliśmy hotel (za 40 zł. od osoby , z widokiem na zatokę i Hiszpanię) - też dokładnego namiaru nie podam, wiem tylko że ok. 200 m. od dużego hotelu Rembrandt.
Szewszawan i tetuan zwiedzailiśmy wypożyczonym samochodem - warto - przynajmniej dla zapachu jaki po drodze się roznosi ;-) i ludzi wyskakujących z krzaków z różnymi dziwnymi woreczkami ;-)

p.s. ja do Maroka wybieram się w dniach 3-13 października
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 29 Lip 2011 14:27 

dlatego jedź do Aslilli!!!
wejdź na google maps- na pierwszy rzut oka plaże w Asilli różnią się od tych w Tangerze
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 29 Lip 2011 18:33 
Awatar użytkownika

niebieski
fakalaka napisał(a):
Dopisuję się do Marakeszu. Najfajniejsze miasto moim zdaniem. Jak ktoś ma trochę kasy, czasu i ochoty to polecam 3 dniowa wycieczkę na pustynię. My mieliśmy fajne towarzystwo, super spędzone 3 dni, piękne krajobrazy (szkoda, że za szybą samochodu), picie piwa na Saharze i ciekawy powrót taksówką do fezu w 6 osób (w starym mercedesie, oficjalnie wycieczka wracała do Marrakeszu, dużo osób jechało jednak do Fezu).

inna opcja to jazda na wlasna reke. My o ile dobrze pamietam wyjechalismy jakos kolo 15 z Marrakeszu do Ouarzazate, tam nocka za psie pieniadze nawet jak na Maroko (7pln?) w hotelu, swietny bocadious na dworcu w nazwijmy to 'barze', z rana wizyta w Ait Ben Haddou, pozniej dalej w droge do Todry, wieczorne i poranne zwiedzanie, swietne gwiazdy, i pozniej znow wycieczka na Erg CHebbi. Pustynia zaliczona, kolejny nocleg pod pieknym golym niebem (pomimo ze mielismy pokoj 'hotelowy' - warto spac pod golym niebem w takich miejscach ;))

no i na pewno taniej niz z wycieczka zorganizowana, choc zajmuje to pewnie minimalnie wiecej czasu bo jezdzi sie autobusami.
sanchezzz napisał(a):
dlatego jedź do Aslilli!!!
wejdź na google maps- na pierwszy rzut oka plaże w Asilli różnią się od tych w Tangerze

a nie Asillah?

fajne miasto ale tez bez szalu w porównaniu do poludnia IMO :)
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 05 Sie 2011 18:15 
Awatar użytkownika

osiek napisał(a):
Co do przełęczy i Toukbala to Ci nie pomogę, nie byłem tam. Jedynie byłem w Ouzud. z Marrakeszu to jest bodajże 200km. Teraz będąc tam zastanawiałbym się nawet czy nie przenocować tam.

Osiek, a jak w Ouzoud baza noclegowa wygląda? Jest w czym wybierać, czy 2 hoteliki na krzyż? Wstępnie planujemy podjechać tam prosto po przylocie do Marrakeszu o 8, spędzić na miejscu nockę i następnego dnia wrócić do Marrakeszu. Jest tam co robić na 24 h, jakieś trasy są wyznaczone? Makaki spotkałeś?
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 08 Sie 2011 09:57 

niebieski
Hej w Ouzud jest jakiś riad/hotelik przy samym wejściu na wodospady. Cena z tego co pamiętam to około 800 DH/no do wyguglania. Natomiast na dole wąwozu jest parę miejsc gdzie można się przespać. ŚPi się w namiotach wojskowych, z tego co widziałem śpi sie na łóżko polowym. Koszt noclegu z tego co pamiętam to coś koło 120Dh za namiot, o ile nic nie przekręciłem. Nie wiem czy w cenie jest jakaś pościel, czy nie, czy trzeba mieć śpiworek.

na zdjęciu masz mail do jednego z takich miejsc:

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 46  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość