Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
#461 PostWysłany: 28 Lip 2013 13:15 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
Miesiąc temu byliśmy w Legzirze, tyle, ze jechaliśmy wypożyczonym samochodem z Agadiru. Przy zejściu na plaże na pewno są lokale gastro, nie jestem pewna czy można tam nocować (nie potrzebowaliśmy). Na parkingu widziałam tylko zorganizowane busy i samochody, nie widziałam petit taxi, ale chyba da radę z Sidi Ifni?

W Agadirze samochód na 1 dzień można wypożyczyć za 250 MAD, na więcej można się targować :)

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#462 PostWysłany: 28 Lip 2013 14:33 
Awatar użytkownika

niebieski
maxima napisał(a):
Miesiąc temu byliśmy w Legzirze, tyle, ze jechaliśmy wypożyczonym samochodem z Agadiru. Przy zejściu na plaże na pewno są lokale gastro, nie jestem pewna czy można tam nocować (nie potrzebowaliśmy). Na parkingu widziałam tylko zorganizowane busy i samochody, nie widziałam petit taxi, ale chyba da radę z Sidi Ifni?

W Agadirze samochód na 1 dzień można wypożyczyć za 250 MAD, na więcej można się targować :)

my mieszkalismy w sidi ifni dwie noce, mozna spokojnie skoczyc taxi - nas, z tego co pamietam, wyszlo 60 MAD OW przy czym gosc przyjechal po nas po ok. 3-4h. Przy 6 os wyszlo grosze.
 Profil Relacje PM off  

#463 PostWysłany: 13 Sie 2013 22:26 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Blackall napisał(a):
maxima napisał(a):

my mieszkalismy w sidi ifni dwie noce, mozna spokojnie skoczyc taxi - nas, z tego co pamietam, wyszlo 60 MAD OW przy czym gosc przyjechal po nas po ok. 3-4h. Przy 6 os wyszlo grosze.

Spanie w Legzirze jest jak najbardziej możliwe. Ja brałem dwójkę, łazienka na korytarzu (ale tylko dla bodaj jeszcze jednego pokoju), okno i tarasik z widokiem na ocean. Cenę muszę sprawdzić ale pamiętam, że jak na taką lokalizację bardzo przyjemnie mnie zaskoczyła, wydaje mi się, że było to 90zł za pokój. Ceny mogą różnić w zależności od wybranego Aubergu. Ja brałem w tym najbardziej z prawej strony patrząc z góry w stronę oceanu.

EDIT. Sprawdzone. Auberge sie nazywał Sables d'Or, cena za dwójkę 90zł. Łazienka na korytarzu, pokój skromny ale po 2-tygodniowej namiotowej tułaczce był wyśmienity:) No i ten widok...

#464 PostWysłany: 16 Sie 2013 21:03 

Pytam w tym temacie bo dla osób które już kilka razy były w Maroku i powinni mieć najlepsze rozeznanie w temacie.

Planuje podróż do Maroka w II połowie stycznia 2014 r. (powrót albo 26 stycznia wieczorem albo 27 stycznia).
Lot powrotny najlepiej jakbym miał z Marakeszu - musze być w tym mieście 26 stycznia. Najlepiej wylot z Polski to z Krakowa, Wawy, Katowic ew. Berlina.

I teraz pytanie, jeżeli mam podróż w II połowie stycznia to kiedy spodziewać się najlepszych cen na ten okres (mam świadomość, że turystycznie jest tam wtedy najchłodniej) i czy ktoś z was był w styczniu w Maroku? Jakich cen lotów się spodziewać? Jakieś wskazówki odnośnie ubioru?
 Profil Relacje PM off  

#465 PostWysłany: 16 Sie 2013 21:26 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
moim zdaniem za biletami powinieneś się zacząć rozglądać od II połowy października. Weź tez pod uwage easyjeta z Berlina (choć teraz wylot masz po 35EUR, a powrót niestety drogi).
Reasumując bilety w cenie 300-380zł byłby całkiem przyzwoite.

choć z drugiej strony ja swoje bilety do Maroka kupowałem 6 miesięcy wcześniej. Easyjet z Berlina. Bilety na czerwiec 2013 kosztowały 265zł + 50zł dojazd i powrót do Berlina (PB, Simple Express).

#466 PostWysłany: 16 Sie 2013 21:38 

Jak teraz patrze to loty w styczniu:

wawa -marakesz około 1500zł

Kraków-Berlin-Marakesz około 1200 zł

oczywiście przeloty w dwie strony. Trochę sporo jak na taki kierunek, dlatego pytania o cenę.
Dzięki Pawelyop za wskazówki.
 Profil Relacje PM off  

#467 PostWysłany: 16 Sie 2013 21:47 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
zobacz sobie na naszym forum na głównej jakie były ceny na maroko http://www.fly4free.pl/page/1/?s=maroko

#468 PostWysłany: 16 Sie 2013 22:02 

Byłem w styczniu w Fezie. Pogoda taka jak dzisiaj w Polsce t.z. chodziłem w japonkach i krótki rękaw. Ale wielu miejscowych nosiło grube wełniane jalaby. Tanio w styczniu to może eazyjetem z Berlina,
ewentualnie loty składane.

#469 PostWysłany: 16 Sie 2013 22:15 

Dzięki Panowie!
Niestety będę szukał lotu z bagażem rejestrowym więc nie spodziewam się cen w okolicach 200-300 zł ale takie 700zł (za przelot z Polski) to już bym brał w ciemno :) Obecnie z Berlina do Marakeszu jest za około 700 zł (z rejestrowym właśnie easyjet), ale jak dolicze przelot z Krakowa do Berlina (np Airberlin) to już mam koło 1200zl. Polski Bus niestety odpada bo to mi przedłuża podróż do takich rozmiarów, że urlopu w pracy nie dostane na tyle :/

No i z tego co widzę to promocje się pojawiały głównie w wakacje (tylko jedna we wrześniu).
 Profil Relacje PM off  

#470 PostWysłany: 01 Wrz 2013 16:55 

niebieski
potrzebuję informacji w którym miejscu w Marrakeszu można zarezerwować 2-3 dniową wycieczkę na pustynię do Mhamid lub Merzougi - z lokalnym biurem ?
czy ktoś pamięta/może oznaczyć na mapie ?
 Profil Relacje PM off  

#471 PostWysłany: 03 Wrz 2013 23:21 

Witam

Jak ktoś potrzebuje zabrać się z lotniska w Marakeszu do centrum ,to zapraszam , lecimy z Berlina 09.09 ,w Marakeszu lądujemy o 16.25 , mamy dwa miejsca wolne jeszcze w transporcie,my jedziemy docelowo do Riad dar107 ,i z Dar107 przyjedzie też kierowca po nas ,transport dzielimy na połowę jak odpowiada ,2 miejsca do oddania , wyjdzie podobnie jak autobusem i pewnie wygodniej , 4 osoby - każda płaci po 4 Euro lub jak ktoś woli 45 MAD. jak coś to pisać : scopik@interia.pl
 Profil Relacje PM off  

#472 PostWysłany: 20 Wrz 2013 07:32 

niebieski
Witam
Chciałbym kupić kilka "złotych"prezentów przy okazji podróży do Maroka. Wylot za dwa dni(Marrakesz, Essaouira, Zagora,Agadir, Tiznit, Sidi Ifni). Myślę o złotej biżuterii. Oglądałem trzy lata temu wyroby w Tiznicie - wybór ogromny. Orientuje się ktoś w obecnych cenach?
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#473 PostWysłany: 30 Wrz 2013 15:14 

Loty: 9
Kilometry: 16 581
Krajów: 7 / 3.3%
Witam
Czy ktoś podróżował kolejami marokańskimi i mógłby mi powiedzieć, czy jest możliwość wcześniejszej rezerwacji online np. biletu z kuszetką na nocny kurs. Próbuję na stronie kolei marokańskich w zakładce bilety i rezerwacje ale pokazuje mi tylko rozkład i ceny.
 Profil Relacje PM off  

#474 PostWysłany: 30 Wrz 2013 15:19 
Awatar użytkownika

Ręki nie dam uciąć odnośnie tego, czy są, czy nie ma, ale wiem, że w kwestii pociągów nigdy nie ma problemu z zakupem biletu na miejscu i ogólnie chyba mało kto kupuje inaczej :)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: 7 dni Fez - Tanger
#475 PostWysłany: 14 Paź 2013 00:48 

Witam,
zwracam się prośbą o radę do bardziej doświadczonych podróżników po Maroku (czyli tak naprawdę do wszystkich, którzy tam byli :-)) ). Mam bilety 16-23 listopada przylot Fez wylot Tanger. W Planach oprócz tych dwóch miast mam Meknes, Rabat, Chefchaoen. Jak rozplanować czas na poszczególne punkty ? Może coś dodać lub z czegoś zrezygnować ? A może macie jakieś rady co do tej trasy ?
Trochę poszperałem na forum i w internecie - obraz wyprawy powoli zaczyna się klarować ale zawsze warto zastanowić się nad jaką dobrą radą :-)
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc i pozdrawiam
michał

edit
poprawiona data

Ostatnio edytowany przez r_michal, 14 Paź 2013 18:09, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: 7 dni Fez - Tanger
#476 PostWysłany: 14 Paź 2013 01:18 

Fez radzę ominąć. Jak się zgubisz w Medinie to możesz nie zdążyć na samolot. Natomiast niedaleko lotniska masz Asilah, bardzo fajna miejscowość.

#477 PostWysłany: 14 Paź 2013 09:08 

niebieski
Witaj,

rozumiem, że przylot 16-go, wylot 18-go? To masz w sumie jeden cały dzień na zwiedzanie. Moim zdaniem odpuść sobie Szefszawan, Meknes, Rabat bo jeśli nawet jakimś cudem w te trzy dni udałoby Ci się dostać, to tylko zaliczysz te miejsca. Wpadniesz i wypadniesz. Przylatujesz do Fezu, zwiedzanie miasta, nocleg, zwiedzanie i po południu transport do Tangeru. Tam wieczorny spacer po medynie, nocleg i następnego dnia wracasz. W te trzy dni nastaw się wyłącznie na Fez, bo to miasto godne uwagi i niech nikt Cię nie straszy zagubieniem. Pewnie zabłądzisz w gąszczu uliczek, ale zaraz się odnajdziesz. Spokojnie.
 Profil Relacje PM off  

#478 PostWysłany: 14 Paź 2013 09:13 
Awatar użytkownika

Loty: 183
Kilometry: 340 201
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
George23 napisał(a):
Fez radzę ominąć. Jak się zgubisz w Medinie to możesz nie zdążyć na samolot. Natomiast niedaleko lotniska masz Asilah, bardzo fajna miejscowość.

Fez jest zdecydowanie najlepszym miejscem z tych wszystkich miast. Ponadto bedzie tam najcieplej. ja bym zostal jak najdluzej w fezie, a pozniej pociagiem do Asilah lub Tangeru i na lotnisko. W fezie trzeba sie troche zgubic :)
 Profil Relacje PM off  

#479 PostWysłany: 14 Paź 2013 10:27 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
Krajów: 7 / 3.3%
srebrny
Na razie wstrzymałbym się z odpowiedziami ponieważ w poście pisze o 2-3 dniach, a w tytule tematu mamy mowę o 7 co znacząco zmienia możliwości zwiedzania.
 Profil Relacje PM off  

#480 PostWysłany: 14 Paź 2013 17:31 

małe sprostowanie - bilety 16 - 23 listopada. Późna pora i zmęczenie po podróży z Porto zrobiły swoje ... swoją drogą służę radą jeżeli ktoś ma w planach trasę Porto-Fatima-Lizbona-Sintra-Cabo da Roca-Cascais
michał
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 46  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość