Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 29 Maj 2013 10:08 
Awatar użytkownika

niebieski
@kaasia

mozesz odpisac czemu Essaouir zajmuje tak szczegolne miejsce u Ciebie?
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#442 PostWysłany: 30 Maj 2013 11:17 

W Marrakeshu proponuje ubierać się w długie spodnie - mowa tu oczywiście o kobietach. POmimo tego, że Marokanczycy z większych miast są przyzwyczajeni do turystów, to jednak Europejka traktowana jest za "chodzącą atrakcję turystyczną". Jesli ktoś nie chce byc zaczepianym przez miejscowych lepiej ubrać się w długie spodnie, zasłonić biust i najlepiej związać włosy.
Rzadko można spotkać turystki rozneglizowane, raczej większośc kobiet stara się ubierac zgodnie z lokalnymi zwyczajami.
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 30 Maj 2013 21:10 

Hej, za kilka dni lecimy do Maroka, ale plan jest jeszcze ciągle zmieniany. Doradźcie, czy tak będzie ok:

1. przylot do Tangieru 17:50 i nocleg (zastanawiamy się, czy nie jechać od razu do Szawszawan? da się tak późną porą?)
2. poranne zwiedzanie Tangieru i wyjazd ok. 12:00 do Szawszawan, zwiedzanie i nocleg
3. wyjazd ok. 10:30 do Fezu, zwiedzanie i nocleg (może lepiej zostać w Szawszawan dłużej i wyjechać do Fezu później?)
4. kontynuacja zwiedzania i nocleg
5. wyjazd do Meknes ok. 10:30, spacer po medinie i wyjazd do Rabatu ok. 17 i tam nocleg
6. zwiedzanie Rabatu i wyjazd do Casablanki ok. 17 i tam nocleg
7. poranny spacer po Casablance (zastanawiamy się, czy w ogóle warto się tu zatrzymywać) i wyjazd do Oualidia ok. 12 i tam nocleg (wciąż szukamy dobrego miejsca na plażowanie - może jest coś fajnieszego? Oualidia najbardziej przyciąga nas jako "stolica ostryg")
8. plażowanie przez cały dzień i wyjazd późnowieczorny do Marakeszu i tam nocleg
9. zwiedzanie Marakeszu i nocleg
10. wylot o 8 rano

Będziemy wdzięczni za rady :)
 Profil Relacje PM off  

#444 PostWysłany: 30 Maj 2013 21:57 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Obawiam sie ze tak pozno do Szefszawan juz z Tangeru nie dojedziecie. Za to o 11 z portu jezdzil CTM - mozna zerknac na ich strone, czy dalej startuja z portu, tak jest wygodniej. Dolozcie sobie wiecej czasu na Szefszawan. Rabat jak dla mnie to mozna odpuscic, a podobno Casablanka jest jeszcze mniej atrakcyjna. O stolicy ostryg nic nie slyszalam.
 Profil Relacje PM off  

#445 PostWysłany: 30 Maj 2013 22:17 
Awatar użytkownika

Jak dla mnie Rabat ma swój urok (w końcu stolica) i nie uważam tego za stracony czas - ale Casablankę odradzam, nie ma tam nic ciekawego.
Tanger jest super, wiec zostałbym tam trochę dłużej - jest dobra Kasba (Rock The Kasbah! - tak, to właśnie ta ;) i knajpa Cafe Hafa z widokiem na ocean (po drodze można nabyć coś do palenia i trochę słodyczy).
Co do plażowania to dobre plaże są na południe od Agadiru, ale z tego co widzę, to nie macie za dużo czasu więc Oualidia może być. Trzeba pamiętać, że wybrzeże Maroko opływa zimny i dość silny prąd, więc z pływaniem może być ciężko - miejscowi podpowiedzą miejsca gdzie można pływać.

#446 PostWysłany: 25 Cze 2013 16:47 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
planuję taką trasę:
1. sidi Ifni (nocleg w Agadir)
2. Essaouira + Marakesz (nocleg)
3. Marakesz + wodospady Ouzoud
4. Aït Benhaddou + Ouarzazate (nocleg)

Będziemy stacjonować w Agadirze. Czy myslicie, że w 4 dni uda nam się zrobić tą trasę? zakładam wynajem samochodu. I tu mam tez pytanie - jak wygląda parkowanie w Marakeszu? na ulicy? pod hotelem? jeszcze nie wiem gdzie zanocujemy.

#447 PostWysłany: 25 Cze 2013 17:18 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
Krajów: 10 / 4.7%
niebieski
maxima napisał(a):
planuję taką trasę:

Będziemy stacjonować w Agadirze. Czy myslicie, że w 4 dni uda nam się zrobić tą trasę? zakładam wynajem samochodu. I tu mam tez pytanie - jak wygląda parkowanie w Marakeszu? na ulicy? pod hotelem? jeszcze nie wiem gdzie zanocujemy.

Ja na Twoim miejscu odpuściłabym Essaouirę. Będziecie w Agadirze, więc po co Wam więcej oceanu? Lepiej przeznaczyć ten czas na Marakesz. Wycieczki do Ait Bin Haddu i do wodospadów, zajmą Wam praktycznie po całym dniu, więc na Marakesz nie byłoby juz czasu, a to właśnie w tym mieście najbardziej czuć klimat Maroka.
Jeśli chcesz jeździć samochodem po medinie w Marakeszu to współczuję ;) Najlepiej wybierz jakiś hotel z dala od centrum, wtedy też nie będzie problemu z parkingiem.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#448 PostWysłany: 25 Cze 2013 17:26 

wybacz, ale porównywać Agadir z Essaouirą?! faktycznie, jedyne to, co mają "wspólne", to położenie nad Atlantykiem.
A co do Marrakeszu - wiem, że ile osób, tyle zdań, ale byłam tam już 3 razy (kolejne razy ze względu na jego położenie, był po drodze na lotnisko...) i w żadnym razie nie powiem, że tam najbardziej czuć klimat Maroka. Ostatnio wróciłam dosłownie kilka dni temu - cieszyłam się, że tym razem byłam tam tylko około pół dnia... najbardziej komercyjne, zatłoczone i po prostu niefajne miejsce w Maroku, w jakim byłam. Marrakesz to zdecydowanie nie jest esencja "mojego" Maroka...
 Profil Relacje PM off  

#449 PostWysłany: 25 Cze 2013 17:58 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
maxima napisał(a):
planuję taką trasę:

Nie zapomnij zahaczyć o Legzirę, dla mnie dużo fajniejsza niż samo Sidi Ifni. Moim zdaniem trochę mało czasu w Marakeszu, ja uważam, że to jednak najciekawsze z dużych miast w Maroku. Wodospady w lecie mogą być wyschnięte, tak czytałam przynajmniej, ale sama nie byłam.
W Marakeszu parkuje się wzdłuż ulicy, zwykle zaraz pojawia się pan pobierający jakąś opłatę. Miejsce znaleźć dość trudno, ale się da. Gdzieś dalej od ścisłego centrum mogą trafić się nawet darmowe miejsca. Oczywiście mowie o parkowaniu w nowej części miasta a nie w medynie, zresztą tam chyba nie da się i tak wjechać.

#450 PostWysłany: 25 Cze 2013 18:06 
Awatar użytkownika

Witam! Piszę właśnie relację z miesięcznego pobytu w Maroku. Być może ktoś znajdzie tu jakieś przydatne informacje. Zainteresowanych zapraszam na http://podrozepachnacemieta.blogspot.com/. Życzę miłej lektury.

Ostatnio edytowany przez vetka87, 25 Cze 2013 20:32, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#451 PostWysłany: 25 Cze 2013 18:36 

złoty
olus napisał(a):
maxima napisał(a):
planuję taką trasę:

Nie zapomnij zahaczyć o Legzirę, dla mnie dużo fajniejsza niż samo Sidi Ifni. Moim zdaniem trochę mało czasu w Marakeszu, ja uważam, że to jednak najciekawsze z dużych miast w Maroku. Wodospady w lecie mogą być wyschnięte, tak czytałam przynajmniej, ale sama nie byłam.
W Marakeszu parkuje się wzdłuż ulicy, zwykle zaraz pojawia się pan pobierający jakąś opłatę. Miejsce znaleźć dość trudno, ale się da. Gdzieś dalej od ścisłego centrum mogą trafić się nawet darmowe miejsca. Oczywiście mowie o parkowaniu w nowej części miasta a nie w medynie, zresztą tam chyba nie da się i tak wjechać.

Dziękuję za taki odzew :) wybaczcie moją ignorancję, ale czym się różni Legzira od Sidi Ifni?? mi chodzi o zobaczenie tej plaży z czerwonymi łukami... i pokąpanie się tam :)
na Essaourię planowałam tak z pół dnia, żeby wieczorem być już na nocleg w Marakeszu i zobaczyć plac wieczorem :) rano dalszy ciąg zwiedzania (czy jakieś znaczenie ma to, że planuję to robić w niedzielę?) Marakeszu i wyjazd do wodospadów - jestem wciąż na etapie zbierania informacji, więc może ktoś pomoże:) ile czasu to zajmie, co się robi? potem przejazd do Ouarzazate. Tam nocleg, jakieś zwiedzanie rano, przejazd do Aït Benhaddou i powrót do Agadiru.

dziś kupiłam bilety dopiero do Maroka i jeszcze się nie zagłębiałam w temat :) a wyjazd już w czwartek!

#452 PostWysłany: 25 Cze 2013 18:57 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
maxima napisał(a):
olus napisał(a):
maxima napisał(a):
planuję taką trasę:

Dziękuję za taki odzew :) wybaczcie moją ignorancję, ale czym się różni Legzira od Sidi Ifni?? mi chodzi o zobaczenie tej plaży z czerwonymi łukami... i pokąpanie się tam :)
na Essaourię planowałam tak z pół dnia, żeby wieczorem być już na nocleg w Marakeszu i zobaczyć plac wieczorem :) rano dalszy ciąg zwiedzania (czy jakieś znaczenie ma to, że planuję to robić w niedzielę?) Marakeszu i wyjazd do wodospadów - jestem wciąż na etapie zbierania informacji, więc może ktoś pomoże:) ile czasu to zajmie, co się robi? potem przejazd do Ouarzazate. Tam nocleg, jakieś zwiedzanie rano, przejazd do Aït Benhaddou i powrót do Agadiru.

dziś kupiłam bilety dopiero do Maroka i jeszcze się nie zagłębiałam w temat :) a wyjazd już w czwartek!

Sidi Ifni to miejscowość a Legzira to mała osada gdzie do tej pory były tylko 3 hoteliki (Aubergi). Piszę do tej pory, bo w zeszłym roku zaczęli tam niestety budować jakieś ekskluzywne osiedle. Legzira jest oddalona od centrum Sidi Ifni o około 12km. Łuki skalne położone są między Legzira a Sidi Ifni, ale dostęp polecam jedynie od Legziry - wielokrotnie bliżej.
Niedziela nie powinna mieć najmniejszego znaczenia, zwłaszcza, że dla muzułmanów najważniejszym dniem jest piątek. Niedziela jest dniem pracującym.

#453 PostWysłany: 25 Cze 2013 19:34 

Według mnie Essaouira jest rewelacyjna, a Agadir nic nie wart. Zwyczajny kurort, w którym na dodatek nic ciekawego nie ma.

A niedziela nie jest dniem pracującym, tydzień pracy w Maroku jest taki sam, jak w Europie, ale w Marrakeszu wszystkie trakcje turystyczne będą otwarte.
 Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 25 Cze 2013 19:54 

złoty
Parę dni podczas tego wyjazdu chce poleżeć na plaży i nic nie robić :) więc wydaje mi się, że pod tym względem Agadir jest ok - no i bliżej do lotniska - może się zdarzyć, że Enter Air zmieni godzinę odlotu, lepiej jest więc być 30 km od lotniska niż 200km
Myślicie, że plan jest wykonalny? jakie czasy przejazdu między miastami powinnam przyjąć?

#455 PostWysłany: 25 Cze 2013 20:08 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
maxima napisał(a):
Parę dni podczas tego wyjazdu chce poleżeć na plaży i nic nie robić :) więc wydaje mi się, że pod tym względem Agadir jest ok - no i bliżej do lotniska - może się zdarzyć, że Enter Air zmieni godzinę odlotu, lepiej jest więc być 30 km od lotniska niż 200km
Myślicie, że plan jest wykonalny? jakie czasy przejazdu między miastami powinnam przyjąć?

A ile dni zamierzasz być na miejscu? Bo na poprzedniej stronie czytałem coś o 4, więc jak jeszcze parę dni chcesz leżeć...?:) Chyba, że 4 na zwiedzanie a reszta na leżenie.
Czasy podane przez google maps są mniej więcej ok, chociaż dla pewności dodałbym około 30 minut (przystanki na odpoczynek, zdjęcia).
Podaj czasy przylotu i odlotu. Ale ja bym to widział mniej więcej tak - Agadir -> Legzira - > Marrakesz -> Quarzazate - > Marrakesz -> Esssouira -> Agadir. Ewentualnie z Legziry prosto do Quarzazate korzystając z drogi N12, a Marrakesz i wodospady w drodze powrotnej.

#456 PostWysłany: 25 Cze 2013 20:12 
Awatar użytkownika

niebieski
maxima napisał(a):

a ja polecam jednak skoczyc do sidi ifni, to miasto ma swietny klimat i warto sie zatrzymac na 2-3 dni :) ceny w pewnym momencie wydawały mi sie wysokie, ale jak skonfrontowałem je pozniej z północą to jednak tam wciąż jest taniutko :)

ps. zalezy jeszcze w ile osób jedziecie. My wracajac (w 6tke) z miejsca wzielismy grande taxi za 330MAD do inezgane i w godzine z hakiem o ile dobrze pamietam bylismy na dworcu (na lotnisko pewnie bedzie podobna cena bo to rzut beretem)
 Profil Relacje PM off  

#457 PostWysłany: 25 Cze 2013 20:26 

złoty
no jedziemy na 7 dni :) 4 zwiedzania, 3 leżenia:)
na razie jesteśmy we dwoje, ale na forum znalazłam jeszcze 2 osoby, które lecą, ale na razie coś się nie odzywają i nie wiem czy razem działamy czy nie:) wiec troszkę w kropce jestem.... no i plan troszkę im podporzadkowałam, bo mają już chyba zarezerwowane 2 dni w Agadirze, więc żeby nie tracili tej kasy, lepiej najpierw zrobić Legzirę... no ale czekam, bo wylot już w czwartek, a poza lotami nic nie mam zorganizowanego :)

#458 PostWysłany: 26 Cze 2013 16:27 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Blackall napisał(a):
a ja polecam jednak skoczyc do sidi ifni, to miasto ma swietny klimat i warto sie zatrzymac na 2-3 dni :) ceny w pewnym momencie wydawały mi sie wysokie, ale jak skonfrontowałem je pozniej z północą to jednak tam wciąż jest taniutko :)

A wcześniej obejrzeć film "Anioł nad morzem", który był kręcony głównie w Sidi Ifni i okolicach.
 Profil Relacje PM off  

#459 PostWysłany: 15 Lip 2013 09:36 

Orientuje się ktoś może, jaki jest czas trwania i przeciętny koszt wycieczki z Marakeshu na pustynie Merzouga? Z tego co wyczytałem to przeciętnie 50E. Zależy mi na tym, żeby za jednym zamachem zobaczyć też Ajt Bin Haddu. Mogę jechać też z Fezu. Nie wiem, skąd wygodniej, biorąc pod uwagę, że przemieszczam się bez samochodu :)
 Profil Relacje PM off  

#460 PostWysłany: 28 Lip 2013 11:08 

niebieski
Witam
Lecimy z żoną do Maroka 20 września na 16 dni. Przylot i odlot Marrakesz. Byłem w Maroku 3 lata temu z kumplami, teraz chcę pokazać ten piękny kraj żonie :)

Mój plan pobytu:

1. Marrakesz 2/3 dni

2. Wycieczka (bus + wielbłądy :) ) z jednym noclegiem na pustyni. Trasa : Marrakesz, Atlas, Ouarzazate, Zagora. Po drodze zwiedzanie Ait Benhaddou. Powrót do Marrakeszu. Organizowana przez ich biura - których tam pełno.

3. Essouira 2/3 dni.Przejazd busem z Marrakeszu.

4. Agadir 2 dni (nie byłem). Przejazd busem z Essaouiry.

5. Sidi Ifni 5/6 dni. Tu kłopot - albo bus albo wypożyczenie auta w Agadirze. W Sidi Ifni byłem 6 dni ale teraz chciałbym zaliczyć Legzirę. Nie wiem jak tam baza hotelowa, moglibyśmy tam pobyć z 2 dni lub dojeżdżać z Sidi Ifni. Może jest jakiś inny transport z Sidi do Legziry ( bus, petit taxi itp)?

6. Powrót do Marrakeszu 2 dni i rano odlot do kraju.

Możliwe drobne zmiany ale ogólny plan jest jak wyżej.

Hotele - klasy średniej. W pokoju: łazienka,toaleta,klima/wiatrak,Wi-Fi,śniadanie. Poprzedni mój pobyt to typowy low cost. Riady 40/50 MAD (Marakesz,Essouira), Sidi Ifni camping 20 Mad za noc.Teraz Jadę z żoną więc standard musi być podwyższony :)

Znawców tematu proszę o rady i ewentualne skorygowanie moich tras :)
Z góry dziękuję.

P.S. Do Sidi Ifni jechałem bezpośrednio z Marrakeszu autobusem z dworca autobusowego (obok medyny). Prywatni przewożnicy - taniej niż CTM i Supraturs. Właściwie to przymus, znalazłem tylko tego busa który jeżdzi z Marrakeszu przez Inezgane do Sidi i ten sam wraca rano do Marrakeszu. Cz są inne?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 46  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość