Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 29 Kwi 2013 14:07 

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. W takim razie powiedzmy, że skrócimy pobyt w Casablance ograniczając się wyłącznie do meczetu i wyruszymy dalej. Zaoszczędzimy jeden dzień, co jednak i tak nie pozwoli zobaczyć wszystkiego, więc dołożenie odległych miejsc typu Paradise Valley czy Legzira albo wspinaczki niestety odpada (nie wszystko na raz - co słusznie zauważa kaasia). Co do podróży Merzouga - Marrakech właśnie wydaje mi się, że to będzie strasznie długa i męcząca trasa. Jest jakaś alternatywna, krótsza, możliwość wypadu na pustynię w naszym przypadku?

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#402 PostWysłany: 29 Kwi 2013 14:10 
Awatar użytkownika

niebieski
kaasia napisał(a):
Co do samego Marrakeszu - nie zachwycił mnie i za każdym razem nie zachwyca. Jednak... w tym roku znów wybieram się do Maroka i prawdopodobnie znów zahaczę o to miasto. Z jednego prostego powodu: najlepsze co wg mnie Marrakesz ma do zaoferowania, to swoje położenie. Stosunkowo blisko i łatwo dostać się z tego miasta zarówno nad ocean (np. 2,5-3h do Essaoiury), jak i pustynię (Merzuga, Zagora) czy w góry (czy to wąwozy Todra/Dades, czy okolice Toubkala).

w atlas też blisko :)
no i jedzenie chyba najtańsze w całym Maroku - nigdzie nie zjadłem hariry w centrum miasta za 4 MAD ;)
 Profil Relacje PM off  

#403 PostWysłany: 29 Kwi 2013 14:33 

elkanguro napisał(a):
Co do podróży Merzouga - Marrakech właśnie wydaje mi się, że to będzie strasznie długa i męcząca trasa. Jest jakaś alternatywna, krótsza, możliwość wypadu na pustynię w naszym przypadku?

do Zagory nie będziesz miał chyba łatwiej - zważywszy, że wcześniej też przyjeżdżasz z północy kraju i na północ (mniej więcej) wracasz. Może więc warto zastanowić się nad - wiem, że bólem serca, ale jednak - odpuszczeniem pustyni tym razem. Zamiast tego możecie pojechać do Menkes i Moulay Indis/Voulubilis lub po prostu spędzić bardziej "chilloutowo" więcej czasu w założonych miejscach albo.. zdecydować na miejscu, dać sobie szansę na improwizację, na którą z dokładnym i napiętym planem czasu mieć nie będziecie :)
 Profil Relacje PM off  

#404 PostWysłany: 29 Kwi 2013 14:38 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
A poza tym dobrze sobie coś zostawić na następny raz, aby kusiło szybko wrócić :)

#405 PostWysłany: 29 Kwi 2013 14:41 

na następny... i jeszcze kolejny... :)
 Profil Relacje PM off  

#406 PostWysłany: 29 Kwi 2013 20:00 
Awatar użytkownika

Loty: 153
Kilometry: 255 179
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
krasnal a propo wspinaczki na Jebel Toubkal, prawdopodobnie wynajmę fure i moje pytanie jest czy dojade do tego miejsca http://maps.google.pl/maps?saddr=31.061 ... a=dme&z=15 ,tam zostawić fure i wspinać się Mount Toubkal czy lepiej tak jak pisałeś wcześniej , dojechać do http://maps.google.pl/maps?saddr=P2005& ... ra=mr&z=14 i gdzie dalej??

#407 PostWysłany: 29 Kwi 2013 20:55 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Japi_29 napisał(a):
krasnal a propo wspinaczki na Jebel Toubkal, prawdopodobnie wynajmę fure i moje pytanie jest czy dojade do tego miejsca http://maps.google.pl/maps?saddr=31.061 ... a=dme&z=15 ,tam zostawić fure i wspinać się Mount Toubkal czy lepiej tak jak pisałeś wcześniej , dojechać do http://maps.google.pl/maps?saddr=P2005& ... ra=mr&z=14 i gdzie dalej??

Do miejsca które zaznaczyłeś możesz dojechać co najwyżej na osiołku. Asfalt jest do Imlil dalej dobra szutrówka Aremd i tam opcje samochodowe się kończą, no chyba że masz samochód 4x4 to jeszcze możesz kilkaset metrów podjechać (trzeba przejechać przez wyschnięte koryto rzeczne). Od Sidi Szamcharusz (Chamharouch) to wąska ścieżka, gdzie miejscami jest się trudno minąć w 2 osoby.

Ale uczucie na szczycie - nie do opisania:
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 3388_n.jpg

Ostatnio edytowany przez krasnal, 29 Kwi 2013 21:15, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#408 PostWysłany: 29 Kwi 2013 21:08 
Awatar użytkownika

niebieski
krasnal napisał(a):
Japi_29 napisał(a):

Do miejsca które zaznaczyłeś możesz dojechać co najwyżej na osiołku. Asfalt jest do Imlil dalej dobra szutrówka Aremd i tam opcje samochodowe się kończą, no chyba że masz samochód 4x4 to jeszcze możesz kilkaset metrów podjechać (trzeba przejechać przez wysnięte koryto rzeczne). Od Sidi Szamcharusz (Chamharouch) to wąska ścieżka, gdzie miejscami jest się trudno minąć w 2 osoby.

Ale uczucie na szczycie - nie do opisania:
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 3388_n.jpg

eee raczej na osiołku nawet nie dojedzie - miejsce które oznaczył to jest praktycznie szczyt toubkala. Dojechać można max do imilu.
 Profil Relacje PM off  

#409 PostWysłany: 30 Kwi 2013 10:47 

Hej. Lecę do Maroko w dniach 7-14 Maj więc mam tylko 7 dni :( Startuję i kończę w Fezie. Mam dwa plany podróży. Jeszcze nie zdecydowałem, który wybiorę. Chciałbym zapytać co o nich sądzicie. Z jednej strony jestem bardzo aktywną osobą, która uwielbia przyrodę i górskie widoki. Z drugiej jednak strony uwielbiam przebywać w mniejszych miasteczkach z klimatem. Myślę, że który plan nie wybiorę będę zachwycony Marokiem.

Plan pierwszy: klimatyczne miasteczka + góry Rif + medyny + wybrzeże
Fes - Meknes - Chefchaouen! - Asilah - Larache - Rabat - Fes

Plan drugi: Góry Atlas! + Pustynia + Wodospad
Fes - Hassi Labied - Festiwal Róż w Kelaa M’gouna? - Wąwóz Todra - Ouarzazate/Ait Ben Haddou - Marrakech? - Ozoud Falls - Fes

Plan drugi jest trudniejszy do zrealizowania i droższy. Chciałbym zdobyć Joubkal i powspinać się w wąwozie ale niestety jestem po kontuzji kolana więc te opcje odpadają. Najlepiej chciałbym ominąć w nim Marrakech gdyż i tak w przyszłości wrócę przy okazji zdobywania Joubkal i odwiedzania Essaouiry. Bardziej niż zobaczenie tych miejsc interesuję mnie poznanie Marokańczyków dlatego będę korzystał z CS. Nie chcę od razu przemieszczać się z jednego miejsca na drugie, a pobyć trochę w jakimś miejscu. Może jest ktoś chętny dołączyć do mnie? :)

Ostatnio edytowany przez matekbela, 30 Kwi 2013 11:31, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#410 PostWysłany: 30 Kwi 2013 11:00 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 8 613
Krajów: 2 / 0.9%
Wybierz plan 2 a będziesz zadowolona.

#411 PostWysłany: 05 Maj 2013 04:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Wyjeżdżam we wtorek ale jeszcze biorę pod uwagę wywalenie z planu Merzougi/Sahary z uwagi na konieczność męczących dojazdów z/do Fes nocą oraz obawę o nudy na pustyni - co o tym sądzicie?

Obecnie mój plan wygląda tak:
dzień 1: przylot późnym popołudniem do Tangeru, jazda do hotelu na wieczór + wieczorne wyjście na miasto (albo i nie z uwagi na bezpieczeństwo)
dzień 2: zwiedzanie Tangeru w razie nudy wyjazd na parę godzin (30 min pociągiem) do Asilah, wieczorny przejazd autokarem do Tetouan
dzień 3: zwiedzanie Tetouan, popołudniowy lub wieczorny wyjazd do Chefchaouen
dzień 4: zwiedzanie Chefchaouen, wieczorny wyjazd do Fes
dzień 5: Fes z opcją przejazdu pociagiem Fes-Meknes-Fes by z pół dnia pozwiedzać Meknes
dzień 6: Fes
dzień 7: Fes
dzień 8: poranny wyjazd z Fes na lotnisko, będę próbował busem 16 spod dworca, ewentualnie grand taxi.

Dodam, że jazdę w 2 osoby z na maksa wypchanymi walizkami podręcznymi więc wygodniej mi zostawić walizkę i zostać w hotelu w Fes na 3 noce niżeli codziennie latać na dworzec i jechać z walizką dalej by np. zobaczyć Meknes.

Porzucenie planu jazdy na Saharę do Merzougi nie daje mi spokoju, błagam - doradźcie. Zamęczę się tym czy będę żałował? W przyszłości jadąc drugi raz do Maroka będę chciał zaliczyć Marakesz, Agadir i góry, a wiem, że z tamtej strony Zagora wcale nie prezentuje lepiej widoków pustynnych.

edit: dodam do powyższego, że w zamian za Saharę (Merzougę) powiększyłem plan o Tetouan i Chefchaouen oraz dłuższy pobyt w Fes.
 Profil Relacje PM off  

#412 PostWysłany: 05 Maj 2013 13:13 

Witam, 14 wylatujemy do Maroka, mamy tylko 8 dni. Plan wygląda następująco:
14.05- Przylot do Oujdy, zwiezanie miasta i nocleg
15.05- pociąg do Erfoud o 13:00 (i tutaj pierwsze pytanie - Czy lepiej poświęcić całą noc na podróż do Erfoud, czy lepiej dostać się do Fez i potem kieroiwać się do Erfoud:)
16.05. - Zakłądamy że jesteśmy w Erfoud, dalej chcialibyśmy dostać się do Hassi Labied lub Ksar Tanamouste, bo nie bardzo chcielibyśmy zostawać w Merzoug, chociaż jeśi nie będzie innego wyjścia to bierzemy te opcję pod uwagę? Co myślicie? Tutaj planujemy bazę wypadowa na pustynię.
Noc z 16/17 - planujemy na pustyni.
17.05 - Zaczynamy podróż do Marakeszu, zastanawiamy się gdzie po drodze się zatrzymać. Macie jakąś radę
18.05./19.05- Marakesz, tu planujemy 2 dni
19.05 - Myślimy żeby wybrać się na jeden dzień na wybrzeże i może spędzić tam noc.
20.05 - Droga do Fez z zatrzymaniem się po drodze na nocleg ( czy lepiej jest robić tę trasę wybrzeżem, czy może wybrac się nad wodospady Ozuad i zobaczyć jakieś, małe ciekawe miasteczka po drodze?)
21.05 Fez i 22.05 powrót do Polski

Jeśli macie jakieś rady, wskazówki, to chętnie poczytamy:)

https://maps.google.pl/maps/ms?msid=214 ... e306&msa=0
 Profil Relacje PM off  

#413 PostWysłany: 05 Maj 2013 13:30 
Awatar użytkownika

niebieski
laky21 napisał(a):
Witam, 14 wylatujemy do Maroka, mamy tylko 8 dni. Plan wygląda następująco:
14.05- Przylot do Oujdy, zwiezanie miasta i nocleg
15.05- pociąg do Erfoud o 13:00 (i tutaj pierwsze pytanie - Czy lepiej poświęcić całą noc na podróż do Erfoud, czy lepiej dostać się do Fez i potem kieroiwać się do Erfoud:)
16.05. - Zakłądamy że jesteśmy w Erfoud, dalej chcialibyśmy dostać się do Hassi Labied lub Ksar Tanamouste, bo nie bardzo chcielibyśmy zostawać w Merzoug, chociaż jeśi nie będzie innego wyjścia to bierzemy te opcję pod uwagę? Co myślicie? Tutaj planujemy bazę wypadowa na pustynię.
Noc z 16/17 - planujemy na pustyni.
17.05 - Zaczynamy podróż do Marakeszu, zastanawiamy się gdzie po drodze się zatrzymać. Macie jakąś radę
18.05./19.05- Marakesz, tu planujemy 2 dni
19.05 - Myślimy żeby wybrać się na jeden dzień na wybrzeże i może spędzić tam noc.
20.05 - Droga do Fez z zatrzymaniem się po drodze na nocleg ( czy lepiej jest robić tę trasę wybrzeżem, czy może wybrac się nad wodospady Ozuad i zobaczyć jakieś, małe ciekawe miasteczka po drodze?)
21.05 Fez i 22.05 powrót do Polski

Jeśli macie jakieś rady, wskazówki, to chętnie poczytamy:)

https://maps.google.pl/maps/ms?msid=214 ... e306&msa=0

1. Nie ma pociągów do erfoud, jest bezpośredni, wygodny autobus z Fezu (nocny) do Merzougi i jego polecam. Zdecydowanie najlepsza opcja żeby się tam dostać, testowałem w drugą strone i pewnie za 1.5 tyg też przetestuje (prawdopodobnie bedziemy spac na pustyni 15/16.05)
2. Po drodze z Merzougi do Marrakeshu warto Todre, Dades, Ait Benhaddou. Sam byłem w 1 i 3, w tym roku moze sie uda Dades i te całe różane miasto.
3. Marrakesh lubie albe dwie noce to chyba na niego dużo. Tam głównie meczet, plac, poczuć klimat i spadać w góry/nad morze - zwłaszcza, że jadąc w góry/nad morze możliwe że będzie sie znów przez Marrakesh wracać

Tyle na szybko ;)
 Profil Relacje PM off  

#414 PostWysłany: 05 Maj 2013 16:31 
Awatar użytkownika

niebieski
@Blackall odnośnie tego nocnego z Fezu do Merzougi:
- czy da się w nim spać, czy zwykle jedzie dużo osób, czy jest zimno?
- czy ryzykowne jest planowanie powrotu tym autobusem z Merzougi w poniedziałek 13.05 o 19:00 na 5:30 rano we wtorek do Fes, jeśli kilka godzin później o 9 rano mam samolot z lotniska do Fes - czy to raczej pewny środek transportu? Oczywiście w razie awarii można ratować się taxi itp ale czytałem, że jakieś burze piaskowe potrafią wszystko sparaliżować i boję się, że autobus tego dnia nie odjedzie albo się zepsuje i utkniemy na jakimś pustkowiu, a z Fes lecę rano w dalszą podróż...
 Profil Relacje PM off  

#415 PostWysłany: 05 Maj 2013 16:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Oglądam zdjęcia Maroka i zastanawiam się, czemu wszyscy mimo wysokich temperatur chodzą w długich spodniach i koszulach z długimi rękawami. Przeczytałem w przewodniku Pascala, że krótkie spodenki typu np. bermudy traktowane są jak kalesony, a t-shirty z krótkimi rękawami jak podkoszulki i że jest to źle widziane.
Czy potwierdzacie, że w praktyce chodzenie po np. Fes w krótkich spodniach oznacza narażenie się lokalnym?
W ostateczności zapakuję głównie długie spodnie, ale nie wyobrażam sobie brania koszul z długimi rękawami.
Czy chodzenie w długich spodniach i t-shirtach będzie względnie akceptowalne tj. nikt mnie nie zwyzywa czy pobije podczas zwiedzania miast? :P
 Profil Relacje PM off  

#416 PostWysłany: 05 Maj 2013 20:55 
Awatar użytkownika

niebieski
rdw napisał(a):
@Blackall odnośnie tego nocnego z Fezu do Merzougi:
- czy da się w nim spać, czy zwykle jedzie dużo osób, czy jest zimno?
- czy ryzykowne jest planowanie powrotu tym autobusem z Merzougi w poniedziałek 13.05 o 19:00 na 5:30 rano we wtorek do Fes, jeśli kilka godzin później o 9 rano mam samolot z lotniska do Fes - czy to raczej pewny środek transportu? Oczywiście w razie awarii można ratować się taxi itp ale czytałem, że jakieś burze piaskowe potrafią wszystko sparaliżować i boję się, że autobus tego dnia nie odjedzie albo się zepsuje i utkniemy na jakimś pustkowiu, a z Fes lecę rano w dalszą podróż...

jak jechałem we wrześniu 2010 to tłumów raczej nie pamiętam. Spaliśmy chyba na dwóch (albo i nawet 4) siedzeniach, w poprzek. Dużo z podróży nie pamiętam, przyjechaliśmy o tej 5-6, raczej było wygodnie bo nowy autobus supry.
Co do awaryjności - raczej wszystko będzie ok, ale oczywiście nie polecam ryzykować. Lepiej chyba zostawić jeden dzień na Fez + względne bezpieczeństwo dojazdu, jednak odległość między nimi troche wynosi.
 Profil Relacje PM off  

#417 PostWysłany: 05 Maj 2013 21:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Może w takim razie dam radę kupić w dniu przyjazdu do Fes bilety Supry. Czy jako osoba doświadczona uważasz, że damy radę "na żywca" dojechać z rana do Merzougi i pochodzić z walizkami po hotelach, ponegocjować ceny? Wolałbym nie rezerwować nic z góry bo nie wiem właśnie czy i którego dnia tam dotrę (wiem o naganiaczach by ich olać, tylko sami pochodzimy po okolicznych hotelach rano). Potem w hotelu pewnie zechcemy się przespać i tu pytanie - czy po południu "z marszu" damy radę wynająć np. wycieczkę wielbłądem albo nawet z noclegiem na pustyni? Wówczas zostawilibyśmy walizy w hotelu i skorzystali z czegoś takiego. Da radę od ręki tego samego popołudnia znaleźć? Gdzie pytać i czy wiesz/pamiętasz może coś o cenach?
 Profil Relacje PM off
KTR2015 lubi ten post.

#418 PostWysłany: 05 Maj 2013 22:12 

7 maja jadę do Merzougi. Wysłałałem Ci na pw kontakt do mnie.
 Profil Relacje PM off  

#419 PostWysłany: 05 Maj 2013 22:34 

rdw napisał(a):
Może w takim razie dam radę kupić w dniu przyjazdu do Fes bilety Supry. Czy jako osoba doświadczona uważasz, że damy radę "na żywca" dojechać z rana do Merzougi i pochodzić z walizkami po hotelach, ponegocjować ceny? Wolałbym nie rezerwować nic z góry bo nie wiem właśnie czy i którego dnia tam dotrę (wiem o naganiaczach by ich olać, tylko sami pochodzimy po okolicznych hotelach rano). Potem w hotelu pewnie zechcemy się przespać i tu pytanie - czy po południu "z marszu" damy radę wynająć np. wycieczkę wielbłądem albo nawet z noclegiem na pustyni? Wówczas zostawilibyśmy walizy w hotelu i skorzystali z czegoś takiego. Da radę od ręki tego samego popołudnia znaleźć? Gdzie pytać i czy wiesz/pamiętasz może coś o cenach?

Nie wiem czy w tym wypadku olewanie naganiaczy w Merzudze jest konieczne, można ich jednak potraktować jako jedną z opcji do rozważenia - pewnie drożsi (choć nie wiem ile...) - ale na pewno szybciej i łatwiej wszystko możesz ogarnąć. Gdzieś już chyba pisałam - w naszym przypadku wyglądało to tak (jechałam do Rissani, a nie bezpośrednio Merzugi, ale wychodzi chyba na to samo): przyjechaliśmy nad ranem (na marginesie, "standardowy" autokar, bez szału, ale i bez jakichś przegięć, raczej pełny), już po drodze było widać, że na wcześniejszych przystankach miejscowi "oglądali" autobus - czy jakieś "białe twarze" (i ile) w nim jedzie. Spotkani inni turyści mówili, że w ich przypadku nawet zaangażowany był kierowca, telefonujący gdzieś z drogi ;) na końcowej stacji naganiacze wsadzili nas do samochodu i zaproponowali "wycieczkę" po pustynnych hotelach. Zdecydowaliśmy się już na pierwszy (2 osoby pojechały dalej, bo wolały coś innego), położony już praktycznie "rzut beretem" od wydm, gdzie zresztą przespacerowaliśmy się parę godzin później. Tam zjedliśmy śniadanie i przedstawiono nam różne "wycieczkowe" opcje. Generalnie, standardowa jest taka, że wyjeżdża się popołudniem/wieczorem, dojeżdża na miejsce noclegu (po jakiejś mniej więcej godzinie na wielbłądzie), tam je kolację i nocuje w namiocie berberyjskim, rano po wschodzie słońca powrót na śniadanie w "hotelu". W cenie możliwość używania pokoju do czasu wyjazdu, rano śniadanie i możliwość skorzystania z prysznica plus odwiezienie do Rissani. Można też było spędzić na pustyni 2 noce albo zdecydować się tylko na wynajęcie pokoju bez spania na wydmach.
Oczywiście wadą takiego rozwiązania jest to, że jak już zostajesz w tym "pustynnym hotelu", to raczej nie pójdziesz pieszo do konkurencji - i Twoje możliwości targowania ceny podczas ustalania są oczywiście znacznie ograniczone, z czego gość dobrze sobie zdaje sprawę. W naszym przypadku chyba jedyny raz w Maroku nie udało nam się nic utargować (normalnie jak w nie-Maroku...) - ostatecznie zapłaciliśmy gościowi jego cenę za wycieczkę + cenę pierwszego śniadania (dość wysoką jak za śniadanie - ale "obowiązkowe" nie było;))
 Profil Relacje PM off  

#420 PostWysłany: 06 Maj 2013 00:54 
Awatar użytkownika

niebieski
@kaasia proszę napisz jeszcze:
- ile orientacyjnie płaci się za hotel od rana+transport po południu na pustynię z kolacją i spaniem+powrót rano do hotelu i tam reszta dnia
- co z walizkami? czy dobry pomysł to zostawić je w hotelu (jak rozumiem tam mamy pokój albo przechowalnię bagażu) a na wielbłąda np. niezbędne rzeczy tylko do jakiejś siatki (brać coś na przebranie, jeśli nie ma tam prysznica?)

edit: Błagam - powiedz, że ci naganiacze mówią po angielsku... :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 46  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość