Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 390 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 08 Lip 2014 22:25 
Awatar użytkownika

niebieski
vincenz napisał(a):
Chyba wszystkie wypożyczalnie pobierają opłatę manipulacyjną za mandaty, opłaty itp. Na pewno w warunkach wynajmu było to zawarte.

Korzystałem z dwóch, Europeo i Budget i w obu przypadkach byłem wyraźnie informowany, że w przypadku przejazdu autostradą zostanę przez nich dodatkowo obciążony opłatą manipulacyjną, też wydaje mi się, że to standardowa procedura w przypadku izraelskich wypożyczalni samochodów.
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#102 PostWysłany: 21 Lip 2014 12:24 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
dodaję znaleziony przez nas parking w Jerozolimie, na którym 2 dni stał nasz samochód
31.7688199,35.2261524
 Profil Relacje PM off
dubaj1910 uważa post za pomocny.

#103 PostWysłany: 10 Lut 2015 16:01 
Awatar użytkownika

Witam, jestem w trakcie planowania trasy i sposobu objazdu Izraela. Czy ktoś kto był niedawno w tym kraju może potwierdzić mi jaka jest tam obecnie cena paliwa?
Robię kalkulację kosztów, bo w dalszy ciągu zastanawiam się czy wypożyczenie auta to dobry pomysł.

Dzięki

Ostatnio edytowany przez Zeus, 10 Lut 2015 16:04, edytowano w sumie 1 raz
poprawa tytułu
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 10 Lut 2015 23:45 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Jeśli mogę coś podpowiedzieć niekoniecznie odpowiadając na pytanie... Decyzję o tym, czy brać samochód czy nie, podejmij na podstawie listy miejsc które chcesz odwiedzić, i i ilości czasu. Co z tego, że da się oszczędzić parę stówek, jeśli dzięki samochodowi zobaczysz więcej i bardziej komfortowo. Tak przynajmniej było w moim przypadku - autobusami nigdy nie zobaczyłbym tyle, co w czasie jazdy samochodem. A benzyna pewnie będzie trochę droższa niż w Polsce ;)
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 16 Lut 2015 23:06 
Awatar użytkownika

Zdecydowałam się na wypożyczenie auta. Rzeczywiście, szkoda oszczędzać, a co dzięki temu zobaczymy to nasze. Jeśli benzyna będzie, tak jak napisałeś "trochę droższa niż w Polsce" to bardzo się ucieszę. Z tego co udało mi się wyszukać to litr kosztuje ponad 7 NIS, jednak są to informacje średnio z przed roku. Aktualnych cen nadal nie znalazłam.
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 17 Lut 2015 02:21 

niebieski
Tylko bierz pod uwagę, że prawdopodobnie dostaniesz auto z automatem.
Brałem w Tel Avivie i w Jerozolimie - w każdym przypadku miała być manualna skrzynia biegów, a dostawałem automat "bo u nich tylko takie są". I w każdym przypadku auto o klasę - dwie wyżej , co z jednej strony miłe, ale... Jedno i drugie powoduje spory wzrost wydatków na paliwo...
Ale na pewno nie żałuję wypożyczenia, faktycznie bez auta zobaczyłbym połowę.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 17 Lut 2015 13:07 

niekoniecznie, ja wypożyczałem w Budgecie w Tel Avivie i dostałem auto z manualną skrzynią biegów, tak jak wybrałem podczas rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 17 Lut 2015 13:20 

Loty: 138
Kilometry: 188 234
Krajów: 32 / 15.0%
złoty
Też dostałem samochód z automatem (SIXT) ale jak wróciłem się do biura i poprosiłem o zmianę to bez problemu podstawili auto ze skrzynią ręczną. Musiałeś mieć pecha, że akurat nie było innego.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 17 Lut 2015 14:54 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Również rezerwowałem z ręczną skrzynią biegów, a dostałem z automatyczną (odbiór auta w Jerozolimie).

Nie mieli z ręczną na stanie i w sumie nie żałuję. Przyzwyczajenie się to kwestia paru minut. I o ile na trasie nie ma to jakiegoś większego znaczenia, to ruch w Tel Awiwie jest spory i chaotyczny, więc automatic był zdecydowanie wygodniejszy.

#110 PostWysłany: 17 Lut 2015 21:42 

niebieski
Dodam jeszcze, że brałem autko w Budget King David w Jerozolimie, gdzie obsługa była hmm mało kumata / niemiła - nie mogli przetrawić, że mam już opłaconą rezerwację (wydzwanianie po jakiś działach księgowości it itp), niemożliwość zmiany samochodu na inny. Oprócz tego mają zamknięte w piątek popołudnie i w sobotę.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 21 Lut 2015 22:36 
Awatar użytkownika

A jak wyglądało u Was blokowanie kasy na karcie? Wszystkie wypożyczalnie zabezpieczają się dodatkowo w taki sposób?
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 22 Lut 2015 13:42 
Awatar użytkownika

niebieski
perednica napisał(a):
Oprócz tego mają zamknięte w piątek popołudnie i w sobotę.

Dlatego właśnie zanim się gdzieś pojedzie, warto liznąć chociaż trochę miejscowej kultury, religii i tak dalej ;)
W piątek przed zmrokiem w Izraelu zaczyna się szabat i aż do sobotniego wieczoru niewiele da się zrobić. To nie jest nic dziwnego, a planowanie w taki sposób, żeby uniknąć załatwiania różnych spraw w szabat wcale nie jest trudne.

Samochód warto wypożyczyć także z tego powodu, że w szabat autobusy po prostu nie kursują. Jedyna możliwość, żeby gdzieś pojechać, to albo posiadanie samochodu, albo taksówka prowadzona przez Araba i lepiej oraz taniej jest mieć wypożyczony samochód. Co do blokowania depozytu na karcie, to niestety jest to stała praktyka i nie da się tego przeskoczyć. Odblokowanie kwoty trwa różnie, w przypadku Europeo u nas to trwało ponad miesiąc, z kolei Budget odblokował chyba po tygodniu od zwrotu samochodu, jeśli nawet nie wcześniej.

Polecam też Budget, bo mają biuro na Ben Gurionie, a Europeo nie i trzeba najpierw busikiem pojechać z terminala do nich, co dodatkowo trwa i jest też kłopotliwe przy powrocie.
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 02 Mar 2015 12:45 
Awatar użytkownika

Dziękuję za wszystkie wskazówki. Chciałam zapytać jeszcze o formy płatności. Czytam w necie, że w placówce przy wypożyczaniu auta akceptowalne są jedynie karty kredytowe. Spotkałam się też z informacją, że osoba odebrała i zapłaciła za wypożyczenie debetową kartą, lecz wypukłą. Ma ktoś jakieś doświadczenia z debetówkami i może potwierdzić, że przyjmą mi ją na miejscu? Żadna z podróżujących osób nie ma karty kredytowej i obawiamy się, że możemy mieć problem na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 02 Mar 2015 14:35 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Generalnie zwykle wypożyczalnie wymagają karty kredytowej kierowcy. Czasem przejdzie wypukła debetowa, ale jednak radziłabym się nastawić, że nie przejdzie. No i trzeba pamiętać, że zwykle blokowany jest depozyt, wysokości nawet kilkuset euro, więc trzeba mieć takie środki na karcie. Bywają też wypożyczalnie, w których po wykupieniu pełnego ubezpieczenia można płacić jakąkolwiek kartą i nie blokują depozytu (do tej pory spotkałam się z jednym takim przypadkiem - RecordGo w Hiszpanii).
Najlepiej skontaktuj się bezpośrednio z wybraną wypożyczalnią i dopytaj o szczegóły płatności, żeby na miejscu nie było niespodzianek.

#115 PostWysłany: 02 Mar 2015 14:53 
Awatar użytkownika

Wypożyczałem na lotnisku w Tel Avivie - płaciłem kartą debetową wypukłą - nie było problemów. Sądzę, że teraz już typowe karty kredytowe nie są wymagane.
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 02 Mar 2015 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
To napisz jeszcze jaka to dokładnie wypożyczalnia, bo dopiero wtedy to będzie w pełni przydatna informacja.

#117 PostWysłany: 02 Mar 2015 15:11 
Awatar użytkownika

Loty: 48
Kilometry: 89 809
Krajów: 16 / 7.5%
Czy w przypadku wypożyczenia samochodu gdzie indziej (np. Jerozolima) a zwrocie na lotnisku, doliczana jest również opłata, jak za wypożyczenie na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 02 Mar 2015 18:58 
Awatar użytkownika

niebieski
W Europcar (nie Europeo, sorry za zmyłkę ;) ) blokowali nam depozyt na koncie, przez wypukłą kartę płatniczą, bo okazało się, że poszaleliśmy z zakupami kartą kredytową, a oni chcieli blokować więcej niż na początku myśleliśmy. Trochę pokręcili nosem, ale w końcu przeszło. Natomiast płaciliśmy wtedy z góry, przelewem przy rezerwacji, więc nie wiem niestety czy również i płatność taką kartą przejdzie, ale sądzę, że tak.
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 09 Mar 2015 00:05 

Wypożyczałem w Budget w Tel Awiwie. Płaciłem kartą debetową Mastercard i przeszło. Ale wcześniej chciałem zapłacić debetową Visa Electron mojej dziewczyny i powiedzieli, że takiej nie akceptują. Tak więc wychodzi na to, że zależy od karty.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 09 Mar 2015 00:37 

Loty: 62
Kilometry: 145 353
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Wypożyczenie w budget. Zadnych problemow. Zamiast swifta byla o dwie klasy wyzsza corolla automat. Blokada 600usd. Platnosc masercard debit (business o ile ma to znaczenie). King dawid jerozolima. Jezeli sie wahasz co do wynajęcia auta odpusc i bierz - warto.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 390 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość