Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 21 Lut 2023 17:14 

srebrny
Mam wrażenie, że nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że można nie patrzeć na to, czego się nie chce widzieć.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#42 PostWysłany: 21 Lut 2023 17:16 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Oczywiście ze można i tak robię.
Ale jeśli jakis Fux twierdzi ze jesli mi się to nie podoba to jestem chory to juz przesada. Chociaż w dzisiejszych czasach nic juz nie dziwi

Byłem ostatnio na krótkim wypadzie na Teneryfie. Piekna plaża, dużo ludzi bawi się w wodzie, opala (także nago)
Nikt nie robi z tego tytułu problemów i naraz po brzegu idzie starszy pan z fajfusem na wierzchu i zbiera sobie muszelki. I kto tu kogoś zmusza do ogladania? Naprawdę to ja mam się odwrócić i patrzeć na domy zamiast ma fale?

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#43 PostWysłany: 21 Lut 2023 17:21 

srebrny
Tak - nie chcesz patrzeć, to odwróć głowę i nie patrz. On Cię do patrzenia nie zmusza.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#44 PostWysłany: 21 Lut 2023 17:29 

srebrny
Wyobraź sobie ze przez wiele lat życia tak robię, nie wnikam w żadne konflikty, ale swoje chore zdanie mam. Mam nadzieje ze jeszcze parę lat będę mogł mieć swoje zdanie.

Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#45 PostWysłany: 21 Lut 2023 17:37 

srebrny
A gdyby brzegiem szły nagie finalistki Miss Universe, to też byś miał pretensje, że zmuszają Cię do patrzenia na siebie? ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#46 PostWysłany: 21 Lut 2023 17:39 

srebrny
Nie mieszamy różnych systemów walutowych, nie bądźmy pewexami ;)

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#47 PostWysłany: 21 Lut 2023 17:58 
Awatar użytkownika

złoty
rw30 napisał(a):
-- 21 Lut 2023 15:18 --

ncn napisał(a):
miriam napisał(a):
Analsix napisał(a):
E tam. Fajnie jest popatrzeć i przy okazji odpocząć od telefonu :)

Pod warunkiem,że przedział wiekowy golasków nie jest 60+ ;)

Ech, okazuje się, że to nie tylko z dziećmi przydałoby się o tym i o tamtym porozmawiać... ;)

a o czym? o tym, że nie powinno się wygłaszać poglądów, z którymi ty się nie zgadzasz? słabo chyba zatem z Twoją tolerancją....

A o tym, że brzmi to jak tekst wąsatego wujasa podczas urodzin u szwagra, ale jeżeli dla Ciebie to normalne, to ok, myślę, że tłumaczenie dlaczego dla mnie nie ok jest daremne :)

Generalnie jednej z ostatnich rzeczy której spodziewałbym się na forum podróżników, to, że gorszy takie osoby ludzkie ciało, dlatego w tym temacie daję sobie spokój z udzielaniem się :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 21 Lut 2023 17:59 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
widzę, że golizna zawsze na propsie i rozgrzewa dyskusję
4 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 21 Lut 2023 18:08 
Awatar użytkownika

srebrny
ncn napisał(a):
rw30 napisał(a):
-- 21 Lut 2023 15:18 --

ncn napisał(a):
miriam napisał(a):
Analsix napisał(a):
E tam. Fajnie jest popatrzeć i przy okazji odpocząć od telefonu :)

Pod warunkiem,że przedział wiekowy golasków nie jest 60+ ;)

Ech, okazuje się, że to nie tylko z dziećmi przydałoby się o tym i o tamtym porozmawiać... ;)

a o czym? o tym, że nie powinno się wygłaszać poglądów, z którymi ty się nie zgadzasz? słabo chyba zatem z Twoją tolerancją....

A o tym, że brzmi to jak tekst wąsatego wujasa podczas urodzin u szwagra, ale jeżeli dla Ciebie to normalne, to ok, myślę, że tłumaczenie dlaczego dla mnie nie ok jest daremne :)

najpierw niby 'niech każdy robi co chce' ale postanowiłeś udzielić rady, o czym warto porozmawiać z dziećmi i jak dziecko wobec nagich powinno się zachować
potem zaś zgorszyło Cię opinia, że ktoś nie znajduje przyjemności w oglądaniu nagich ludzi 60+ (ktoś znajduje?????), natomiast zdanie mówiące, że na plaży nudystów 'fajnie jest popatrzeć' uznałeś pewnie za przejaw obycia i dobrych obyczajów.

Więc wiesz co? ja nie mam nic przeciwko, żebyś mi już nic nie tłumaczył i przestał się udzielać w tym wątku.

pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez rw30, 21 Lut 2023 18:10, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#50 PostWysłany: 21 Lut 2023 18:10 

platynowy
Osobiście mam podejście do golizny ambiwalentne. Jak zobaczę staruszka z zaganiaczem do ziemi i nie chcę go oglądać, to odwrócę wzrok. Jeśli na plaży wyleguje się kobieta z wytrenowanym ciałem, to pewnie mój wzrok przyciągnie, bo to leży w naturze zdrowego człowieka.

Nie rozumiem jednak tej całej dyskusji dotyczącej zgorszenia. Facet chce poczuć luz, to zbiera muszelki nago. Kobieta chce czuć się komfortowo, bo uwiera ją stanik albo chce mieć równo opalone piersi, to go zrzuca.

Mam jednak pytanie: skoro nagość wzbudza takie zgorszenie, to jak wchodzicie do sauny, czy korzystacie z term rzymskich? Zakładacie kąpielówki lub spodenki do kolan?

Inne pytanie, w jaki sposób chodzicie do kąpieli lub jak ubieracie się po kąpieli na siłowni? Przecież widok innej kobiety czy mężczyzny nago w takich miejscach to norma.

Sam nago po plaży nie chodzę, ale rozumiem tych którym takie podejście odpowiada.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#51 PostWysłany: 21 Lut 2023 18:14 

srebrny
Typowa gra argumentami. Rozmawiamy o publicznej plaży i w momencie braku argumentów wrzucamy sauny i siłownie.

Gwarantuję ci jesli nagrałbym tego golasa przechodzącego obok dzieci usypujacych zamiki z piasku i wrzuciłbym to na youtuba to w ciagu minuty film bylby skasowany a ja tłumaczyłbym się z propagowania pefofilii.

Pyrsk

Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#52 PostWysłany: 21 Lut 2023 18:16 

srebrny
@brzemia Podejście do nagości jest bardzo uwarunkowane religijnie i kulturowo. W Polsce to jest jeden z tych tematów gdzie ciężko o normalną dyskusję. Od razu argumenty idą w skrajności albo podśmiechujki. Faktem jest, że w Polsce jest to temat tabu. Mentalność katolicka w odniesieniu do intymnych części ciała ludzkiego jest bardzo głęboko zakorzeniona w umysłach naszego społeczeństwa. Czy to jest dobrze czy źle nie będę oceniał. Dlatego opalanie się nago nie jest u nas popularne, a sauny i przebieralnie na basenach są często źródłem sprzeczek.
Ale jak się podróżuje to można trafić do kraju gdzie społeczeństwo ma inne podejście do takiego tematu. I nie trzeba daleko szukać. Wystarczy odwiedzić położone bardzo blisko granicy Zittau i Jablonec nad Nisou. I nagle się okazuje, że to co w Polsce w kwestii lokalizacji nagiej plaży uznano by za zgorszenie, tam nie wywołuje żadnych emocji.

Natomiast takie zachowania jak sex w publicznym miejscu przy przypadkowej widowni i inne nieobyczajne dziwactwa to w każdym kraju są uznawane za obsceniczne i budzą odrazę.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#53 PostWysłany: 21 Lut 2023 18:19 

srebrny
Ale dlaczego mi to tłumaczysz? Ja to dokładnie rozumiem. Juz 3 razy pisałem o co mi chodzi i naprawdę czytanie ze zrozumieniem jest umiejętnością juz powoli mityczną.

Szkoda pisania. Idę na plac zabaw poedukować dzieciaki, choć zimno !

Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 21 Lut 2023 18:27 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 21 Lut 2023 17:21 --

Kothson napisał(a):
Mam jednak pytanie: skoro nagość wzbudza takie zgorszenie, to jak wchodzicie do sauny, czy korzystacie z term rzymskich? Zakładacie kąpielówki lub spodenki do kolan?

Inne pytanie, w jaki sposób chodzicie do kąpieli lub jak ubieracie się po kąpieli na siłowni? Przecież widok innej kobiety czy mężczyzny nago w takich miejscach to norma.

wiem, że teraz to już nikogo nie interesuje, ale warto może przyjrzeć, od czego zaczęła się ta dyskusja, (choć wątpię by to 30 odpowiedzi dalej kogokolwiek interesowało):

gość spytał, jakie są prawa na plażach na kanarach, bo widział to i tamto, i mu się to i owo nie podobało.

W zamian było (ponoć - posty skasowano) obrażany, zarzucono mu, że skoro nazywa penisa 'wackiem' to znaczy że mu przeszkadza nagość (?????? chyba nie znam bardziej neutralnego czy wręcz pozytywnego określenia penisa niż 'wacek', ale może mi się tylko wydaje?), uznano, że nie wie, co to naturalne a potem wkroczyli spece od Hiszpanii, którzy mu zaczęli tłumaczyć jak to jest w Hiszpanii.... w międzyczasie pojawił się światowiec z Niemiec, który zna tamtejsze plaże nudystów, bardzo mu niemiecki styl imponuje a w ogóle u nas kiepski kraj i naród (a na koniec zaproponował żeby jechać do NRD i pooglądać....WTF?!?!?!?!?) ..... no srogie overreaction chyba, nie sądzisz?

więc nie, nie napiszę jak chodzę do sauny bo nie o tym był ten wątek. W ogóle rzadko chodzę, nie przepadam, staszny gorąc

-- 21 Lut 2023 17:27 --

KL_user napisał(a):
Pytanie było o plażę i to akurat żadna nowość, że istnieje grupa ludzi lubiących się opalać całkowicie nago.

oczywiście że jest, ile to jest w społeczeństwie / wśród plażowiczów, 1%? 3% strzelę, że nie więcej
co nie znaczy, że to te 1% albo 3% wyznacza trendy i ma monopol na jedyne i prawidłowe plażowanie, jak tu niektórzy tłumaczą dodając argument o 'natrualności', LOL.

btw lata temu była piosenka o plazy nudystów w Chałupach, naprawdę nie wiem na ile to prawda a na ile tylko piosenka (bardzo słabo znam polskie wybrzeże), ale może Polska to jednak nie aż taki zaścianek a nagość to nie takie tabu jak się niektórym wydaje?
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 21 Lut 2023 18:37 

srebrny
@rw30 W Chałupach nic się nie zmieniło. Nudyści są tam cały czas obecni w sezonie letnim. Ponadto jest w Polsce kilka nagich plaż, nie tylko w pasie nadmorskim. Ale z frekwencją to zdrowo przestrzelileś. U nas to jest nie jeden procent tylko bardzo mały promil.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#56 PostWysłany: 21 Lut 2023 18:53 

Loty: 48
Kilometry: 132 246
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
rw30 napisał(a):
-- 21 Lut 2023 17:21 --

Kothson napisał(a):

wiem, że teraz to już nikogo nie interesuje, ale warto może przyjrzeć, od czego zaczęła się ta dyskusja, (choć wątpię by to 30 odpowiedzi dalej kogokolwiek interesowało):

gość spytał, jakie są prawa na plażach na kanarach, bo widział to i tamto, i mu się to i owo nie podobało.

W zamian było (ponoć - posty skasowano) obrażany, zarzucono mu, że skoro nazywa penisa 'wackiem' to znaczy że mu przeszkadza nagość (?????? chyba nie znam bardziej neutralnego czy wręcz pozytywnego określenia penisa niż 'wacek', ale może mi się tylko wydaje?), uznano, że nie wie, co to naturalne a potem wkroczyli spece od Hiszpanii, którzy mu zaczęli tłumaczyć jak to jest w Hiszpanii.... w międzyczasie pojawił się światowiec z Niemiec, który zna tamtejsze plaże nudystów, bardzo mu niemiecki styl imponuje a w ogóle u nas kiepski kraj i naród (a na koniec zaproponował żeby jechać do NRD i pooglądać....WTF?!?!?!?!?) ..... no srogie overreaction chyba, nie sądzisz?

więc nie, nie napiszę jak chodzę do sauny bo nie o tym był ten wątek. W ogóle rzadko chodzę, nie przepadam, staszny gorąc

-- 21 Lut 2023 17:27 --

KL_user napisał(a):
Pytanie było o plażę i to akurat żadna nowość, że istnieje grupa ludzi lubiących się opalać całkowicie nago.

oczywiście że jest, ile to jest w społeczeństwie / wśród plażowiczów, 1%? 3% strzelę, że nie więcej
co nie znaczy, że to te 1% albo 3% wyznacza trendy i ma monopol na jedyne i prawidłowe plażowanie, jak tu niektórzy tłumaczą dodając argument o 'natrualności', LOL.

btw lata temu była piosenka o plazy nudystów w Chałupach, naprawdę nie wiem na ile to prawda a na ile tylko piosenka (bardzo słabo znam polskie wybrzeże), ale może Polska to jednak nie aż taki zaścianek a nagość to nie takie tabu jak się niektórym wydaje?

Wchodzisz w środek dyskusji, nie wiedząc, co chcesz wyartykułować. Rozumiem chęć zaistnienia, naprawdę. Ale może chwila refleksji i wysilenia się w kwestii przekazu.

Ze swej strony autora pierwszego postu nigdzie nie obraziłem.
Wskazałem miejsca w NRD, gdzie opalanie się w strojach dowolnych, w wyznaczonych miejscach, nie jest passę. Takich miejsc na przestrzeni kilku km od granicy jest kilka, i nikt nie robi sensacji z tego, że trzy-cztero pokoleniowa rodzina opala/kąpie się nago. To jest dla nich naturalne!

Kwestia saun była tematem pobocznym aczkolwiek korespondującym z tematem nagości.

Skoro Ty, nie lubisz, jest Ci duszno w saunie, nie chodzisz, to co możesz na ten temat wiedzieć?

Takie to zwykłe wtrącenie się w dyskusję. Nie wiem, nie znam się, ale się wypowiem.

EOT.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#57 PostWysłany: 21 Lut 2023 18:56 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
rw30 napisał(a):
vincenz napisał(a):
Generalnie rzecz biorąc Hiszpania jest bardzo liberalna pod tym względem i nagość jest dozwolona praktycznie wszędzie

??? wszędzie czyli gdzie? akurat większość Hiszpanów pod względem ubioru w miejscach publicznych jest sporo bardziej konserwatywna niż ludzie z Europy Wschodniej, z Wysp Brytyjskich, bądź imigranci z Ameryki Łacińskiej, bardzo często w Hiszpanii brani przez obcokrajowców za Hiszpanów

Wg hiszpańskiego prawa, poza nielicznymi wyjątkami, można być nago wszędzie, nawet na ulicach.
https://www.reuters.com/world/europe/sp ... 2023-02-03

Większość Hiszpanów zapewne ma konserwatywne podejście (wszak kraj katolicki), ale tu raczej chodzi o podejście do swobody i nie narzucanie innym swojego światopoglądu. Jak widać w Hiszpanii ludzie problemów z tym nie mają i każdy żyje sobie po swojemu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
wujekp uważa post za pomocny.

#58 PostWysłany: 21 Lut 2023 19:31 

vincenz napisał(a):
rw30 napisał(a):
vincenz napisał(a):
https://www.reuters.com/world/europe/sp ... 2023-02-03

Większość Hiszpanów zapewne ma konserwatywne podejście (wszak kraj katolicki), ale tu raczej chodzi o podejście do swobody i nie narzucanie innym swojego światopoglądu. Jak widać w Hiszpanii ludzie problemów z tym nie mają i każdy żyje sobie po swojemu.

Ja można przeczytać w zacytowanym przez Ciebie artykule to jednak to komuś przeszkadza i Barcelona i Valladolid wprowadzają prawo ograniczające tego typu praktyki. A jakbyś jeszcze zerknął do artykułu w pierwszym poście ze strony fly4free to i Malaga ograniczy takie praktyki.

Ostatnio edytowany przez remineus 21 Lut 2023 20:14, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#59 PostWysłany: 21 Lut 2023 19:40 

Loty: 48
Kilometry: 132 246
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Dlaczego posty są wybiórczo i autorytarnie kasowane, wypaczając sens dyskusji?
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 21 Lut 2023 19:56 
Site Admin

Loty: 543
Kilometry: 1 005 099
Krajów: 82 / 38.3%
Bo już 2 osoby nie umiały pisać o swoich poglądach nie obrażając innych osób i zdobyły ostrzeżenia.
8 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość