Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 25 Lut 2023 12:21 

srebrny
Cytuj:
Chyba trzeba do ludzi komunikować informację bardzo prosto i czytelnie

Ale w pociągu tego nie zrobiłeś...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#82 PostWysłany: 25 Lut 2023 12:22 

Loty: 48
Kilometry: 132 246
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Miłego.
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#83 PostWysłany: 25 Lut 2023 12:38 

srebrny
brzemia napisał(a):
Jechałem ostatnio pociągiem do Warszawy. Wagon przedziałowych 4 osoby w tym matka z 4 latkiem. Dziecko wychowywane bardzo tolerancyjnie. Spinało się po poręczach. Wielokrotnie otwierało drzwi i zamykało. Trącało innych pasażerów. Matka nie reagowała.
A) wszyscy pozostali powinni zachować się tolerancyjnie i opuścić przedział
B) powinni siedzieć w ciszy i odliczać minuty do końca udręki
C) powinni powiedzieć ze rozumiemy ze dziecko i ze może się nudzić, ale są granice ludzkiego współżycia i tolerancyjność nie powinna być obciążeniem. Można było przygotować się do podróży. Gry. Kolorowanki. Może nawet tablet z bajką.

I teraz zgadnijcie który wariant wybrali wszyscy?
Dla świętego spokoju B.

Ale czy to jest naprawdę to do czego powinniśmy dążyć?

Wyslane z telefonu przez Tapatalka

4 osoby w przedziale, odliczając matkę i dziecko, to tak naprawdę Ty i ktoś jeszcze. Dlaczego nie zareagowałeś?
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#84 PostWysłany: 25 Lut 2023 12:41 

złoty
brzemia napisał(a):

A ja po prostu nie lubię jak mi obcy facet macha przyrodzeniem przed twarzą.

To co tu się w tym temacie pisze to mała abstrakcja, ale to zdanie to już mega przegięcie. Skrót myślowy skłania ku refleksji, że znajomy "może machać"

remineus napisał(a):
.......
Dwa tygodnie temu odwiedziłem Fuerteventurę i trochę mnie zszokowało latanie po plażach bez ubrania głównie przez turystów z Niemiec. Nie oceniam, tylko pytam jakie oni tam mają prawo i czy rzeczywiście pozwala paradować z wackiem na wierzchu po plażach?

Byłem kilkanaście razy na Wyspach Kanaryjskich i z plażami wyznaczonymi dla naturystów spotkałem się na plaży w Moro Jable Fuerteventura i przy wydmach plaży Playa del Ingles Gran Canaria.
Kompletnie nikomu to nie przeszkadza, nawet jak starszy mężczyzna idzie nagi plażą ok 1 kilometra czy więcej, a spodenki ubiera dopiero przy zejściu deptak Playa del Ingles.
W każdym bądź razie nie jest to tam powszechne zjawisko.

Ps. problemem dla kilku osób stąd zapewne jest fakt, że 95% tych osób ma 60-70 lat + 8-)

Ostatnio edytowany przez dg72, 25 Lut 2023 12:45, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#85 PostWysłany: 25 Lut 2023 13:02 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 264 650
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
@brzemia , porównujesz sytuację w której ktoś powoduje realny dyskomfort z tym, że nie podoba Ci się jak ktoś się zachowuje. Jeśli ktoś puszcza głośno muzykę to nie masz zbyt wielu opcji - słyszysz ją, cierpisz. Jeśli dziecko krzyczy, hałasuje, zaczepia, dotyka to też nie masz zbyt wielu możliwości - doświadczasz dyskomfortu. Natomiast jeśli ktoś jest nagi to bez problemu możesz go zignorować i na niego nie patrzeć. Chyba, że wpycha Ci genitalia w oczy, ale wtedy powinieneś dzwonić na policję/wołać o pomoc/bronić się - to jest właściwy moment.

@Washington , przytaczany przez Ciebie tekst nic nie mówi o nagich ludziach na plaży, a o relacji rodzica z dzieckiem. Czytając wykaz tego co można, a nie można, nagość na basenie czy na plaży nie mieści się w kategoriach seksualizacji.

@BrunoJ , nie uraziłeś go, tylko dopuściłeś się gróźb karalnych, zastraszyłeś go, choć mogłeś też wybrać cywilizowane sposoby komunikacji, np. informując go o niepokoju rodziców, albo o fantazjach i skojarzeniach, które pojawiają się u Ciebie. Jeśli nagość kojarzy Ci się z zamiarem popełnienia aktu pedofilskiego to powinieneś skonsultować się ze specjalistą.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#86 PostWysłany: 25 Lut 2023 13:08 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Ale ja od początku piszę ze dla mnie to jest sytuacja dyskomfortowa ale nie ganiam za gościem i nie mowie ze ma mi nie paradować przed widokiem.

Ludzie. Zaczynacie wariować i powoli nie moge mieć swojego zdania ze mi sie to nie podoba.... co za czasy.

Prosze @admin o wykasowanie moich postow z tego wątku. Przestalo mnie bawić udowadnianie ze nie musi mi sie podobać to czy tamto.

Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 25 Lut 2023 13:23 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 264 650
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
@brzemia , nie mam pojęcia o czym wcześniej pisałeś, wskazuję tylko na nieadekwatność porównań.
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 25 Lut 2023 13:48 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Myślę, że wszyscy się zgadzają, że są granice wolności osobistej. Problem w tym, że trudno je zdefiniować.

"Nie czyń drugiemu co tobie nie miłe" jest jakimś sposobem. Ale co, jeśli tobie jest obojętne, a drugiemu nie?

Tak jest w przypadku wspomnianej na początku golizny.

Myślę, że nie ma uniwersalnej odpowiedzi. Zależy od kontekstu.

Są kraje/regiony, gdzie to jest normalne, i takie gdzie nie jest. Myślę, że powinniśmy się dostosować.

Pierwszy post właśnie o to pyta. Jak jest tam gdzie był?
Dyskutowanie jak jest gdzie indziej, albo jak jest w Polsce, nie ma sensu dla jego sytuacji.

Więc jak @brzemia pisze, że nie lubi jak jej ktoś paraduje jak nago, to żeby stwierdzić, czy może tego wymagać, musimy zapytać o kontekst.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 26 Lut 2023 00:07 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
ghostwriter napisał(a):
nie uraziłeś go, tylko dopuściłeś się gróźb karalnych, zastraszyłeś go, choć mogłeś też wybrać cywilizowane sposoby komunikacji, np. informując go o niepokoju rodziców, albo o fantazjach i skojarzeniach, które pojawiają się u Ciebie. Jeśli nagość kojarzy Ci się z zamiarem popełnienia aktu pedofilskiego to powinieneś skonsultować się ze specjalistą.

Raz, że nie wyłapałeś ironii połączonej z pewnym przerysowaniem literackim. Dwa że nie wczytałeś się. Pan nie spędzał czasu na przebieraniu się po pływaniu, tylko umyślnie paradował nago między dzieciakiem, podczas gdy już dawno mógł być ubrany i z tej szatni wyjść.
Nie wiem jak ty, ale gdy ja jestem na basenie, a już szczególnie gdy wychodzę 15 minut wcześniej, to jak dzieciaki przychodzą po tych 15 minutach to jestem już dawno przebrany. Plus tak jak pod prysznicem kąpie się 'naturalne', tak w przebieralni przy szafkach już niekoniecznie. Również ze względów higienicznych. Ale również dlatego, że być może którymś dzieciom czy ich rodzicom może to przeszkadzać. Zwykły szacunek dla innych. Którego również od innych wymagam. Tak, trudno zdefiniować granice wolności osobistej. Ale gdy nie wiem, to bardziej idę w stronę 'nie przeginać'. Ale zdarzają się osoby (w imię niekoniecznie poprawnie pojmowanej wolności to ostatnio chyba coraz częściej), które wiedzą, że będą przeginać i sprawiać dyskomfort innym, i albo mają to w nosie, albo wręcz mają satysfakcję, że postawili na swoim.
DMW lubi ten post.

#90 PostWysłany: 27 Lut 2023 17:31 

srebrny
remineus napisał(a):
Po lekturze tego artykułu https://www.fly4free.pl/costa-del-sol-w ... anienskie/
zastanawiam się jakie uwarunkowania prawne istnieją w Hiszpanii, a dokładniej na Kanarach jeśli chodzi o goliznę na plażach? Dwa tygodnie temu odwiedziłem Fuerteventurę i trochę mnie zszokowało latanie po plażach bez ubrania głównie przez turystów z Niemiec. Nie oceniam, tylko pytam jakie oni tam mają prawo i czy rzeczywiście pozwala paradować z wackiem na wierzchu po plażach?

tak, jak najbardziej jest to legalne, w Hiszpanii jest prawo mowiace, ze nagosc jest legalna w naturze miedzy innymi na plazach.

zadzwiajace jest, ze w 21-szym wieku nagosc na plazy kogos szokuje.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#91 PostWysłany: 27 Lut 2023 18:04 
Awatar użytkownika

srebrny
proszę, i kolejny przykład, prosto z forum f4f & z Hiszpanii (a nawet z kanarów!), że Polacy są nietolerancyjni i naturalne sprawy ich gorszą i dziwią

viewtopic.php?f=1255&p=1595662#p1595650

zadziwiające jest, że w 21-szym wieku coś takiego jeszcze kogoś szokuje
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#92 PostWysłany: 27 Lut 2023 20:29 

srebrny
BrunoJ napisał(a):
W kwestii plaży mogę tylko napisać, że naprawdę można znaleźć plaże, gdzie nie jest to powszechne i nie razi. Oczywiście czasem się nie wie i można się zdziwić. Po prostu trzeba trochę poczytać o miejscu, w które się jedzie. Tak jak są kraję do których nie jeżdżę z powodów doktrynalnych czy chociażby (braku) czystości, tak np nie ciągnie mnie na taką Teneryfę, bo wspomniana "swoboda" w ubieraniu się, czy okazywaniu sobie sympatii we wszystkich możliwych wariantach przekracza moją granice dobrego smaku.
.

no i wlasnie, jak ci nie podobaja zwyczaje na Teneryfe to tam poprostu nie jedziesz. i tyle.

nierozumiem postawy jade gdzies i potem narzekam ze jest jak jest. na swiecie jest mnostwo ciekawych miejsc
kazdy moze znalezc sobie ciekawe miejsce do spedzania urlopu.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 27 Lut 2023 20:38 

Loty: 699
Kilometry: 1 380 130
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
michcioj napisał(a):
no i wlasnie, jak ci nie podobaja zwyczaje na Teneryfe to tam poprostu nie jedziesz. i tyle.

Tyle, ze to nie sa zwyczaje na Teneryfie, tylko w 99% zwyczaje przyjezdnych.

A dwa, skad mam wiedziec, jakie sa zwyczaje na Teneryfie zanim tam pojade? W przewodnikach o szczaniu na miescie i chodzeniu na golasa po plazach nie dla nudystow raczej nie pisza ;).

A na koniec, juz zupelnie na powaznie, dodam, ze ja tam bardzo lubie Kanary. Nie zauwazylem ani specjalnego smrodu uryny, ani tez golych ludzi wszedzie. Owszem, zdazylo mi sie wbic na jakas plaze dla nudystow przypadkiem, ale po prostu odwrot i znalazlem sobie inna :).
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 27 Lut 2023 20:44 

srebrny
dokladnie, jak przypadkiem trafisz na plaze nudystow i ci to nie pasuje to idziesz na inna i tyle.
w czym problem ?
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 27 Lut 2023 22:01 

Na fajna kobitkę to już okiem rzucić chetnie, ale na faceta juz nie. No...nie zawsze będzie po waszej myśli

Mi osobiście nudyści nie przeszkadzają.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#96 PostWysłany: 27 Lut 2023 22:25 

Loty: 283
Kilometry: 614 517
Krajów: 74 / 34.6%
brzemia napisał(a):
Ale ja od początku piszę ze dla mnie to jest sytuacja dyskomfortowa ale nie ganiam za gościem i nie mowie ze ma mi nie paradować przed widokiem.

Ludzie. Zaczynacie wariować i powoli nie moge mieć swojego zdania ze mi sie to nie podoba.... co za czasy.

Prosze @admin o wykasowanie moich postow z tego wątku. Przestalo mnie bawić udowadnianie ze nie musi mi sie podobać to czy tamto.

Weź ty najlepiej unikaj wszelkich plaż gdzie możesz być narażony na widok nagich genitaliów.A jak już na takową wlazłeś to miej pretensje sam do siebie że zafundowałeś sobie tak niepojęte dla ciebie widoki.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#97 PostWysłany: 05 Mar 2023 17:33 

michcioj napisał(a):
dokladnie, jak przypadkiem trafisz na plaze nudystow i ci to nie pasuje to idziesz na inna i tyle.
w czym problem ?

No właśnie problemem jest to, że nie można iść na inną bo wszędzie są nadzy ludzie.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 05 Mar 2023 17:39 

srebrny
po co takie bzdury opowiadasz ? na Fuercie jest mnostwo plaz dla wszystkich, nie tylko nudystow.

nastepnym razem pojedz sobie do Iranu na plaze, nie bedzie problemu :-)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#99 PostWysłany: 05 Mar 2023 17:58 

srebrny
Ale faktem jest, że to może irytować, kiedy trudno znaleźć w okolicy plażę, gdzie rozbieranie się do naga jest zabronione.
Mnie najbardziej przekonuje model z wyraźnym rozgraniczeniem: plaże dla golasów, plaże dla tekstylnych, a pomiędzy powiedzmy "strefa mieszana" :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#100 PostWysłany: 05 Mar 2023 18:16 

srebrny
-- 05 Mar 2023 18:02 --

w Hiszpanii mozesz sie opalac nago na kazdej plazy, wynika to z miejscowego prawa. wiec podzial o ktorym mowisz i tak w praktyce bylby pewnie tylko umowny.

-- 05 Mar 2023 18:16 --

bylem na Fuercie kilka razy i jest mnostwo plaz bez naturystow, wiec jesli komus to tak przeszkadza to na pewno
znajdzie plaze bez nagich ludzi.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości