Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 441 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 30 Cze 2012 12:06 

kawa93 napisał(a):
Widzę że połączenie lotnisko - Bologna Centrale jest ładnie opracowane, ale mam takie pytanie - wie ktoś może jak dotrzeć z hotelu Fiera (przy Via Stalingrado) z przystanku Bonvicini lub Casoni na lotnisko w Bolonii na godzinę 5:50? Szukałem połączeń autobusowych o tej godzinie ale nic nie mogę znaleźć. Jest możliwość dostania się na miejsce komunikacją miejską, czy zostaje taksówka? (podróżujemy w 3 osoby) Z góry dziękuję za pomoc :)

Ponawiam pytanie ;)
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#102 PostWysłany: 30 Cze 2012 12:27 

Loty: 92
Kilometry: 225 266
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
kawa93 napisał(a):
kawa93 napisał(a):
Widzę że połączenie lotnisko - Bologna Centrale jest ładnie opracowane, ale mam takie pytanie - wie ktoś może jak dotrzeć z hotelu Fiera (przy Via Stalingrado) z przystanku Bonvicini lub Casoni na lotnisko w Bolonii na godzinę 5:50? Szukałem połączeń autobusowych o tej godzinie ale nic nie mogę znaleźć. Jest możliwość dostania się na miejsce komunikacją miejską, czy zostaje taksówka? (podróżujemy w 3 osoby) Z góry dziękuję za pomoc :)

Ponawiam pytanie ;)

Wydaje mi się, że taxa najlepiej. Chyba nic tak wcześnie nie jeździ, bo rozumiem, że o 5:50 macie już wylot. Możecie też przejść na Bologna Centrale i pierwszy Autobus BLQ jedzie o 5:00 i będziecie 5:20, może wystarczy, do Centrale macie jakieś pół godzinki na pieszo. Tu masz Trip planner linii autobusowych http://www.atc.bo.it/orari_percorsi/planner/plannerEN.asp
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 30 Cze 2012 13:13 

Na 5:50 najpóźniej chcemy być dlatego, że o 6:40 wylatujemy Ryanem do Poznania :) Wie ktoś może ile kosztuje kurs z centrum miasta na lotnisko o tak wczesnej porze? Bo myślę że jest trochę drożej niż w "normalnych" godzinach ;)
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 30 Cze 2012 14:01 

Loty: 92
Kilometry: 225 266
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
kawa93 napisał(a):
Na 5:50 najpóźniej chcemy być dlatego, że o 6:40 wylatujemy Ryanem do Poznania :) Wie ktoś może ile kosztuje kurs z centrum miasta na lotnisko o tak wczesnej porze? Bo myślę że jest trochę drożej niż w "normalnych" godzinach ;)

Tak przy okazji wszystko znajdziesz szukając w google :) Ten autobus kosztuje 6 E od osoby, dlatego jak będziecie na miejscu to zapytaj się taksiarzy ile wezmą za kurs o 5 rano, bo może podobnie to nie będziecie musieli te pół godziny z walizkami iść.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 30 Cze 2012 14:19 

Loty: 131
Kilometry: 250 557
Krajów: 21 / 9.8%
Nie wiem ile kosztuje taxi tak rano ale w listopadzie z lotniska do hotelu Fiera za kurs o 22:30 płaciłem 13.5 euro(4 osooby plus bagaże podręczne).
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 30 Cze 2012 15:31 

Chyba pojedziemy taksówką, bo pewnie wyjdzie podobnie lub taniej (dla 3 osób) niż autobus za 6 euro/os, na który jeszcze będziemy musieli iść 20-30 minut. Dziękuję wszystkim za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 24 Wrz 2012 19:12 

Loty: 115
Kilometry: 149 522
Krajów: 17 / 7.9%
platynowy
Czy ktoś z Was wylatywał ostatnio rano z Bolonii do Poznania?

Lot mamy o 6:40, a autobus przyjeżdża 5:18. Czy spotkaliście się w tych godzinach z dużymi kolejkami do odprawy/kontroli bezpieczeństwa?
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 24 Wrz 2012 19:55 

Witajcie,
są dwa tematy o tym jak się gdzieś dostać z lotniska a ja chciałam zapytać,
ponieważ za 3 dni mam lot z BLQ o 14:40 a muszę się tam dostać z Padwy z moimi bagażami,
jak się najtaniej dostać po wysiadce z pociągu na lotnisko?
Dodam że jestem zielona, boję się gdziekolwiek postawić nogę aby się nie zgubić...
A jeśli w grę wchodzi tylko linia Auerobus to gdzie mam iść oraz gdzie dostanę ten pierońsko drogi bilet 6 euro? Może głupio pytam ale byłam parę dni temu w Wenecji i szukałyśmy z koleżanką miejsca do kupna biletu z 30 minut, bo maszyny były niesprawne a z jednego miejsca/okienka nas do kolejnego i kolejnego odsyłali przez pół godziny...

Zapytam jeszcze ale to już tak bardziej formalnie, mam dwa pociągi, jeden raniutko o 8:30 (na który samotnie, jeszcze z tym bagażem się muszę dostać z obrzeży Padwy a drugi o 11:30, ten drugi będzie w Bolonii planowo 12:49 a jak wspominałam o 14:40 wylot więc pewnie bramkę zamykają po 14:00... To jechać tym wcześniejszym, czy niekoniecznie?
Oraz jeszcze jedno pytanie, w Polsce mi ani razu nie ważyli (ryanair) b.podręcznego ani nie sprawdzali czy wchodzi w te widełki, nie wiecie jak jest tu w Bolonii?
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 24 Wrz 2012 20:37 

Hej,

Jak wyjdziesz z dworca to po lewej masz przystanki (odpowiednik polskiego mzk) i musisz wsiąść do autobusu który jedzie na przystanek birra. Bilet kupisz w kiosku albo w automacie w autobusie. Koszt ok. 1 euro. Te pierońsko drogie autobusy też jeżdżą z pod pkp tylko jak wyjdziesz to on jest po prawej stronie. Bilet chyba kupisz w autobusie.

Z trzepaniem toreb to różnie. Zależy na kogo trafisz.

#110 PostWysłany: 24 Wrz 2012 20:54 

Hej!
Mnie również odstraszyła cena autobusu BLQ z dworca Bolonia Centrale i znalazłem dobre połączenie autobusem miejskim. Są 2 autobusy spod samego dworca - nr 81 oraz 91 (stoją zaraz przy wyjściu z dworca). W zeszłym roku bilety kosztowały 1,5 euro - można je kupić w automacie w każdym autobusie. Jest tylko problem, że autobus miejski nie dojeżdża do samego terminala - trzeba dojść z buta jakiś 1 km:) Dojeżdża się do przystanku BIRRA i dalej pieszkom. Autobusy odjeżdżają spod dworca o 12.45, 13.00, 13.15, 13.30 i jedzie 26 minut + na piechotkę do terminala z 10 minut.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 24 Wrz 2012 20:56 

I co potem z tej birry? Bo czytałam w innym temacie że od lotniska do tej Birry to jeszcze jest spacer a dla mnie to praktycznie równe jest temu że zabłądzę :?
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 24 Wrz 2012 21:05 

niebieski
jak wysiądziesz idziesz cały czas prosto w kierunku jazdy autobusu, przechodzisz pod wiaduktem na autostradzie , kawałek prosto , później jakieś 100 metrów w lewo i znów prosto. Z tego miejsca zobaczysz już terminal i się nie zgubisz; -)

Ostatnio edytowany przez Sorvali, 24 Wrz 2012 21:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 24 Wrz 2012 21:09 

Tam nie można zabłądzić.
Wysiadasz z 81 lub 91 na przystanku Birra idziesz dalej prosto ok 100m, przez rondo na wprost jakieś 300 pod autostradą wciąż prosto, na następnym rondzie po lewej będą widoczne parkingi lotniska skręcasz w lewo i dalej do terminala.
Jak się obawiasz o drogę lepiej wybierz BLQ z dworca jeżdżą częściej niż 81/91 ale 1,2 do 6 euro ??
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 24 Wrz 2012 21:16 

http://maps.google.pl/maps?oe=utf-8&rls ... CCEQ8gEwAA
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 24 Wrz 2012 21:40 

Mac3010 napisał(a):
Tam nie można zabłądzić.
Wysiadasz z 81 lub 91 na przystanku Birra idziesz dalej prosto ok 100m, przez rondo na wprost jakieś 300 pod autostradą wciąż prosto, na następnym rondzie po lewej będą widoczne parkingi lotniska skręcasz w lewo i dalej do terminala.
Jak się obawiasz o drogę lepiej wybierz BLQ z dworca jeżdżą częściej niż 81/91 ale 1,2 do 6 euro ??

A jak nie wysiądę?? :x to gdzie pojadę :/
niby właśnie że chciałabym zaoszczędzić... ale ten bagaż! :x
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 24 Wrz 2012 22:13 

to trzymaj się tych wskazówek by nie przegapić BIRRY.

jadąc od stacji Bologna Centrale autobus przejeżdża most nad rzeką (ok.po 20 minutach jazdy) i zaraz skręca w prawo. Po skręcie będą 3 przystanki i po trzecim wjedzie w tunel pod wiaduktem kolejowym. zaraz za nim jest kolejny przystanek, po prawej stacja benzynowa AGIP i na następnym przystanku MUSISZ wysiąść to będzie BIRRA. jeśli przegapisz to jedzie obok aeroportu do wioski dalej jakieś 2-3 km.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 12 Paź 2012 19:21 

Cytuj:
Chyba pojedziemy taksówką, bo pewnie wyjdzie podobnie lub taniej (dla 3 osób) niż autobus za 6 euro/os, na który jeszcze będziemy musieli iść 20-30 minut. Dziękuję wszystkim za pomoc

W rzeczywistości to jest na prawdę mały kawałek. Autobus jedzie przez samo centrum koło Piazza di nettuno.. gdyby Taxi to omijało to jest to trasa na 10 min, w 15 euro się mieści.
Ja i moja dziewczyna pojechaliśmy aerobusem w sumie za 12 € i później tego żałowałem... Bo znajomy dwa dni później przeszedł się te 15 minut do Birry i zapłacili 3€. Tak więc te 6€/os o których koleżanka wspomiała tyczyło aerobusu spod samego terminalu.
.. który jest najdroższym jaki spotkałem w stosunku do przebytej drogi.

Przykładowo z Rzymu na Fiumicino jechaliśmy w 4 os taxi i wyszło 40 €.. tyle że było to 40 minut jazdy z czego połowa jadąc 100km/h
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 15 Lut 2013 02:18 

Witam,
właśnie jestem po powrocie z Florencji, lecz by się tam dostać to musiałem wybrać podróż przez Bolonię.
i tu dobra wiadomość, nie trzeba iść aż do Birry. z lotniska z tego przystanku co jedzie drogie BLQ (6E) odjeżdża także 54, odjeżdża co godzinę (http://www.tper.it/content/linea-54-aer ... o-speranza) możemy wysiąść na fermata Birra i przesiąść się z 81 (http://www.tper.it/content/linea-81-sta ... o-di-piano) albo 91 (http://www.tper.it/content/linea-91-sta ... o-di-piano) to jest pierwsza opcja.
opcja druga to jazda autobusem 54 do przystanku Cinta, przechodzimy na drugą stronę i tam wsiadamy w trolejbus 13, jeździ bardzo często (http://www.tper.it/content/linea-13-bor ... s-ruffillo), którym to jedziemy do przystanku Rizzioli, gdzie znowu przechodzimy na drugą stronę ulicy i szukamy przystanku, są dwa obok siebie, z autobusem 27 (http://www.tper.it/content/linea-27-corticella-mazzini) wysiadamy na Autostazione wysiadamy i kierujemy się w kier. jazdy i na pasach w lewo, następnie prosto i zobaczymy jasny, kremowy budynek dworca od którego dzielą nas pasy po prawej stronie.

Trasa druga nie jest aż tak skomplikowana i prowadzi nas do samego centrum Bolonii - Piazza Maggiore (przystanek Rizzioli http://goo.gl/maps/Fonar )
droga powrotna opcją drugą się trochę różni, jak będzie potrzeba to ją opiszę.
Bilet można kupić na lotnisku jest tam automat, który ma automatycznie ustawione bilety za 6E na BLQ, lecz klikamy "altri biglietti" > "urbano" > "semplice" o ile dobrze pamiętam i mamy bilet za 1,20E, automat nie wydaje reszty podobnie jak ten w autobusie, tam kosztuje 1,50E ale jak wrzucimy jedziemy w 2 osoby to jak wrzucimy 2E to zostanie na liczniku 0,50E, którego nie zżera i wystarczy dorzucić 1E, automat przyjmuje monety 10, 20, 50 eurocent, 1 euro, 2 euro. Bilet ciągniemy do siebie, gdyż jest nacięty, a nie ku górze, gdzie są ząbki, bo nam utnie bilet w połowie i nie będzie godziny wystawienia, która jest ważna, bo od nie liczy się 75min. Co do tych biletów za 1,20 z automatu to nigdzie nie jest napisane jak są ważne i jak pytałem kierowców to jeden mówił, że godzinę a drugi, że 75min. i nie wiem do tej pory jak to jest, gdyż na automacie w autobusie (o czym informuje tabliczka Image, a w razie awarii automatu jest tabliczka czerwona Image) jest napisane, że wydaje bilety godzinne, które są ważne 75min od emisji, tak więc na dwoje babka wróżyła co do tych za 1,20E

w razie potrzeby przemieszczania się po Bolonii polecam http://www.tper.it/percorsi-orari/il-tuo-percorso-da przy opcji da (z) zostawiamy fermata, jeżeli wpijemy nazwę przystanku albo wybieramy indirizzo (adres) podobnie w polu a (do).

to chyba wszystko co chciałem tu napisać, mam nadzieję, że w miarę zrozumiale jak na porę, w razie czego postaram się pomóc :)
udanych podróży :)
 Profil Relacje PM off
AguSS uważa post za pomocny.

#119 PostWysłany: 10 Kwi 2013 17:52 
Awatar użytkownika

Witam mam pytanie mam lot z Bolonii o 6 :/ o której zaczynają kursować autobusy bo nie wiem czy lepiej popoludnie i noc spedzić na lotnisku i jakieś sugestie gdzie w tak krótkim czasie zwiedzać :D

#120 PostWysłany: 10 Kwi 2013 18:16 

na szybko to oczywiście niezawodne BLQ za 6E
http://www.tper.it/sites/tper.it/files/ ... _Bo040.pdf

z Stazione Centrale - Aeroporto
5:00 - 5:18
5:30 - 5:48

jak coś znajdę chwilę to poszukam innych, chociaż nie wiem czy się coś znajdzie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 441 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość