Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Sie 2015 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty

Dokąd
  • Chicago (ORD/MDW) / wylot: zachodnie wybrzeże (LAX, SFO), ewentualnie Houston, Dallas

Data wylotu
  • 24.06.2016

Data powrotu
  • 19.07.2016

Długość pobytu
  • 25 dni

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • 2600 / osoba (KTW-FRA-ORD / LAX-ZRH-KRK)

Dodatkowe informacje
  • Cześć,
    wiem, że jest dosyć wcześnie ale poszukuję lotów na przyszłe wakacje. Termin w okolicach 24 czerwca - 19 lipca (ewentualnie tydzień później lub wcześniej, na 25 dni).

Wylot - południowa Polska, kierunek Chicago. Powrót z zachodniego wybrzeża USA (LAX, SFO) do KTW/KRK, ewentualnie HNL lub z południa IAH. Możliwe kombinacje również np. z Dallas.

Sam szukałbym zapewne dopiero za kilka miesięcy ale śledziłem loty do USA od grudnia i na ten rok podobny termin występował powyżej 3000 zł/ osoba. Jeszcze 2 dni temu można było kupić LH - KTW-FRA-ORD / IAH-FRA-KTW za 2200 zł, teraz w tym samym terminie ceny podskoczyły o 500 zł. W ciągu doby LH podrożało również na powrocie z SFO i LAX...

Zastanawiam się czy cena 2600 zł na tym kierunku jest ok czy jednak wstrzymać się jeszcze i czekać na jakieś promocje? To termin wakacyjny więc obawiam się, że może być ciężko...

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 28 Sie 2015 18:40 
Awatar użytkownika

złoty
Czy ktoś może przynajmniej wypowiedzieć się nt wyszukanej ceny w tym terminie? (2600 zł za KTW-ORD + LAX-KRK) To dobra cena czy lepiej jednak poczekać? Widzę, że terminy późniejsze są już dużo powyżej 3000 zł bo wakacje w pełni...

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Sie 2015 19:30 
Awatar użytkownika

platynowy
Na czerwiec i lato 2016 nie ma jeszcze "aktualnych" cennikow w liniach lotniczych. Tzn. sa ceny ale w okolicach konca 2015 i okolo stycznia/lutego 2016 mozna spodziewac sie lepszych cen.
Ogolnie warto zastanowic sie nad delikatna elstycznoscia daty wylotu jesli zalezy Wam na nizszej cenie. Koniec czerwca i pozniej to juz high season i niskie ceny mozeny znalezc tylko dzieki bledom taryfowym, fural dump lub kombinacji open jaw. Ale wystarczy przesunac termin wylotu na okolo 15-20 czerwca. Wtedy sie konczy low season i przewaznie sa ceny w okolicach 1700-2200PLN.
Co do podrozy po Stanach: Chicago/California...to warto sie zastanowic nad samochodem jesli celem jest zwidzanie po drodze. Jesli zas szybkie dotarcie do Californii, to mozna poszukac na osobnym bilecie w amerykanskich low costach czesto ceny OW < 100USD a niekiedy nawet RT < 100USD.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Sie 2015 22:52 
Awatar użytkownika

złoty
Dzięki za odpowiedź. Byłem już kilka razy w USA więc jeśli chodzi o loty wewnętrzne to nie ma problemu. Niestety nigdy nie wracałem z zachodniego wybrzeża. O ile wiem mniej więcej ile kosztują bilety na podobny termin do Chicago czy NYC, o tyle nie mam pojęcia jak to wygląda z powrotem z SFO czy LAX.

Szukałem z terminem wylotu o tydzień wcześniej, bez zmian. Wiem, że mój termin to prawie wakacje, a w zeszłym roku bilety do USA były zdecydowanie droższe, pytanie więc czy to dobry pomysł kupić już teraz.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Sie 2015 10:12 
Awatar użytkownika

platynowy
monroe napisał(a):
...
Wiem, że mój termin to prawie wakacje, a w zeszłym roku bilety do USA były zdecydowanie droższe, pytanie więc czy to dobry pomysł kupić już teraz.

I tu jest podstawowy dylemat przy lotach w systemie ekonomicznym: juz teraz, czy jeszcze poczekac? Sam go mam dosyc czesto.
Czy na 6 miesiecy przed lotem cena 1800-2200jest OK, czy moze czekac na okazje i jakies OJ (itp) za 1300-1500. Duzo zalezy od tego jak dobre jest polacznie kupowane na kilka miesiecy do przodu. Jesli przesiadki sa dobre, samoloty OK, linie i porty wylotu//przylotu dopasowane mniej wiecej OK, to przewaznie decyzuje sie na wydanie wiekszej ilosci $$$ w zamian za komfort i efektywnosc polaczenia. Jesli jednak nie za bardzo udaje sie ustawic paramatry jakosciowe polacznia przy locie PL-USA > 2000PLN, to czekam i szukam okazji pozniej.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Sie 2015 10:19 
Awatar użytkownika

złoty
Dokładnie. Zwłaszcza, że widzę, iż w ciągu tygodnia na tym kierunku w tym samym terminie loty podrożały o kilkaset złotych. Szukałem na necie czegoś w rodzaju "airfare history" ale nie potrafię niestety znaleźć ;) Myślałem więc, że ktoś na podobnym kierunku w podobnym terminie podróżował w tym roku lub w ubiegłym i będzie w stanie napisać jak mniej więcej kształtowały się ceny... ;) Czekanie na EF to trochę loteria :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Sie 2015 10:20 

W tym roku kupilem bilety do Chicago w lutym z wylotem z WAW na 26 czeraca w cenie 2100zl. Lufthansa. Ostatecznie polecielismy w jedna strone Austrian a wrocilismy w lipcu Swiss.
Lufthansa zawsze styczen-luty robi promocje biletow do Chicago z wylotem wlasnie do 26 czerwca. Co rok jest to okolo 2 tys zlotych. Nic tylko czekaj !
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Sie 2015 11:04 
Awatar użytkownika

złoty
jacek6619 napisał(a):
W tym roku kupilem bilety do Chicago w lutym z wylotem z WAW na 26 czeraca w cenie 2100zl. Lufthansa. Ostatecznie polecielismy w jedna strone Austrian a wrocilismy w lipcu Swiss.
Lufthansa zawsze styczen-luty robi promocje biletow do Chicago z wylotem wlasnie do 26 czerwca. Co rok jest to okolo 2 tys zlotych. Nic tylko czekaj !

Ja kupiłem w grudniu 2013 na 26 czerwca 2014 bilety za 1900 z Lufthansy na trasie KRK-ORD / NYC-KRK.
Tylko że tym razem powrót ma być z zachodniego wybrzeża więc też inna cena... :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Sie 2015 11:16 

Też szukam z południowej Polski w terminie ok. 15 czerwca do 7 lipca +/- tylko na zachodnie wybrzeże i powrót teżz zachodniego wybrzeża. Jedziemy całą rodziną - 5 osób więc zależy mi na biletach max 2000 zł.
Nie wiecie, czy w liniach typu Lufhansa na takich lotach dzieci maja znizki (10-12 lat?)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 29 Sie 2015 11:20 
Awatar użytkownika

platynowy
porzeczka napisał(a):
....
Nie wiecie, czy w liniach typu Lufhansa na takich lotach dzieci maja znizki (10-12 lat?)

Niestety, dzieci powyzej 2 roku zycia sa traktowane prawie jak dorosli (zajmowanie miejsca w fotelu). Wiec jedyne na co mozna liczyc to znizka na poziomie 10-20% i to przewaznie od taryfy. Czesto to daje "oszczednosci" tylko na poziomie gora 100-200PLN do USA.

-- 29 Sie 2015 11:27 --

Cytuj:
Ja kupiłem w grudniu 2013 na 26 czerwca 2014 bilety za 1900 z Lufthansy na trasie KRK-ORD / NYC-KRK.

Wlasnie na granicy 15-25 czerwca sa ostatnie wyloty z Europy do USA z "normalnymi cenami", pozniej zaczyna sie okres wakacyjny i ceny leca min 20-30% w gore. Trzeb miec sporo szczescia, aby znalezc jakas okazje: OJ, FD itp..

Cytuj:
Tylko że tym razem powrót ma być z zachodniego wybrzeża więc też inna cena... :)

Tutaj mozna ratowac sie lotami wew. USA. Zakup z wyprzedzeniem kilku miesiecy powinien pozwoolic na lot w cenie 100-200USD od osoby, ale uwaga w low costach amerykanskich jest oplata za bagaz a i u reguralnych przewoznikow: Delta, AA, UA jesli sie nie ma jakies statusu w programie lojalnosciowym to czesto trzeba zaplacic 20-25USD za nadanie bagazu. Inna sprawa ze mozna z "gigantycznym" podrecznym latac, przekraczajacym rozmiarych tych z europejskich low-costow. A widzialem nawet takie walichy, ktore u nas spokojnie Lufa, Lot, czy inni zmusiliby pasazera do nadania do luku...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 29 Sie 2015 11:30 

U nas to pewnie będzie dobra opcja lot norwegian - na razie mają ofertę do 6 czerwca 2015 - przez Oslo. Zmieścimy się wtedy w 2000 może. Tylko za bagaż trzeba płacić dodatkowo.
Chyba, że się trafi w międzyczasie coś fajnego - mój brat leciał lufthansą za 1500 zł.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Sie 2015 12:25 
Awatar użytkownika

platynowy
Pamietaj tylko, ze przy tak dlugim locie i w ogole USA przydaje sie bagaz rejestrowany i ew. posilek w czasie lotu.
Na przykladzie cen na luty/kwiecien (dostepne na teraz w systemie) widac ze koszty rosna wtedy z BARDZO przyjemnych ~1850PLN do ~2350PLN czyli circa 500PLN drozej.

Załączniki:
Przechwytywanie2.PNG
Przechwytywanie2.PNG [ 126.6 KiB | Obejrzany 2239 razy ]
Przechwytywanie1.PNG
Przechwytywanie1.PNG [ 125.66 KiB | Obejrzany 2239 razy ]
 Profil Relacje PM off
porzeczka uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 04 Sty 2016 20:29 

Dalej szukam. I nic dobrego nie ma. Chyba pozostaje nam Norwegian. Ciekawe kiedy jakieś dobre ceny Lufthansy/
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Sty 2016 03:56 
Awatar użytkownika

złoty
Mnie udało się kupić jeszcze początkiem września KTW-ORD / LAX-KRK na jednym bilecie LH za 2130 zł / os i to koniec czerwca-koniec lipca (po jednej przesiadce, loty po 13h). Tylko na chwilę pojawiły się te loty na stronie LH za taką cenę w tym terminie a sprawdzam dalej z ciekawości. Nie sądzę, żeby było jeszcze taniej na wakacje na tym kierunku chyba że jakiś EF albo z Berlina. KLM z Deltą wychodziły o 100 zł drożej ale można było kombinować z powrotem z HNL za niewielką dopłatą.

To tak uzupełniając otwarty przeze mnie temat ;)

PS. Aktualnie masz BA/AA KRK-LHR-LAX za 2300 zl w Twoim terminie (15.06 - 6.07) nie jest źle. Rejestrowany w cenie.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Sty 2016 04:35 
Awatar użytkownika

platynowy
Zerknij jeszcze tu:
amsterdam-usa-wiele-miast-wielkanoc-ok-1650-1750,232,85004
i tu:
http://www.fly4free.com/deal/europe/sta ... only-e307/
cena okolo 300-350EUR (1300-1500PLN) plus trzeba samemu zorganizowac dolot WAW-AMS/MXP/CDG - czesto okolo 400-450PLN, wiec calosc ponizej 2000PLN
pytanie czy sa jeszcze miejsca na czerwiec/lipiec.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 05 Sty 2016 10:58 

Dzięki, ale w lipcu powrotów nie ma - tylko w czerwcu, bynajmniej ja nie znalazłam, ale oferta super. Czekam może coś jeszcze będzie w takim razie.

-- 05 Sty 2016 10:18 --

Jak coś będzie to proszę o info, nie zawsze mam możliwość wejścia na forum, a kolejny post w temacie przychodzi mi na maila.
Podrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości