Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 455 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 29 Lis 2025 18:07 

HON fly4free
Dawniej bez statusu można było wybrać miejsca przy rezerwacji lub zaraz po więc złapanie dwójki , nawet tej najlepszej w pierwszym rzędzie za C, nie było problemem jeśli rezerwacja była z dużym wyprzedzeniem. Obecnie bez statusu wybór tylko przy odprawie.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#402 PostWysłany: 01 Gru 2025 09:43 

HON fly4free
Bezpłatny dostęp do neta dla PE zlikwidowali już chyba z ponad rok temu, zanim jeszcze przeszli do ST.
Dla statusowych (G, P) powinien być darmowy, o ile działa.

Cięć produktu nikt nie lubi, ale trzeba też pamiętać, że w promocjach SK sprzedaje SAS Plus za niewiele więcej lub tyle samo co konkurencja zwykłe Y, przynajmniej na niektórych rynkach i trasach (NA).
 Profil Relacje PM off  

#403 PostWysłany: 01 Gru 2025 12:52 

Konkretnie rzecz ujmując, SAS usunął możliwość wejścia do ich własnych lounge'y dla biletów w SAS Plus kupionych po 3 marca 2025, więc na dobrą sprawę, cały czas są jeszcze zapewne pojedyncze osoby z takimi biletami, które wejdą do tych kilku saloników własnych linii.

Trzeb też wspomnieć o plusach - podobnie jak LOT (a w odróżnieniu od grupy LH na przykład), SAS dla statusowców ST (E+), nawet w swojej najtańszej taryfie SAS Go oferuje dwa bagaże rejestrowane i bagaż podręczny.

Po cięciu dostepu dla statusowców na outstation, również ta decyzja została zmieniona wraz z wejściem do SkyTeam i teraz statusowcy w takiej Warszawie czy Gdańsku mogą z saloników korzystać.

Są zmiany na plus, są zmiany na minus. Życie.
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#404 PostWysłany: 01 Gru 2025 13:06 

Loty: 208
Kilometry: 327 761
Krajów: 64 / 29.9%
złoty
Leciałem w najtańszej taryfie w tym roku kilka razy z STE+ i nigdzie nie udało się dać drugiego bagażu do luku co zresztą jest zgodne z info na stronie ST więc nie wiem skąd masz info o 2 bagażach. Jeśli taryfa obejmowała tylko bagaż pod siedzenie to status dawał +1 rejestrowany i nic więcej.
 Profil Relacje PM off  

#405 PostWysłany: 01 Gru 2025 15:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Gold dodaje 2 sztuki do najtańszej taryfy GO oraz każdej innej (zmiana od dołączenia do ST)
 Profil Relacje PM off  

#406 PostWysłany: 01 Gru 2025 15:37 
Awatar użytkownika

złoty
Chyba gold EB - bo gold ST daje jeden (do najtańszej taryfy). A ze zmian, od kilku tygodni nie mogę wybrać za darmo miejsc ewakuacyjnych - co przed wprowadzeniem C na szortach jeszcze działało...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#407 PostWysłany: 01 Gru 2025 15:40 

złoty
@Maciek737 ale jakieś źródło, czy trust me bro?

Screen bez statusu:
Załącznik:
bez.jpg
bez.jpg [ 29.88 KiB | Obejrzany 1557 razy ]

Screen z dodanym STE+:
Załącznik:
STE+.jpg
STE+.jpg [ 24.36 KiB | Obejrzany 1557 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#408 PostWysłany: 01 Gru 2025 17:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Pardon, miałem na myśli G SAS.
 Profil Relacje PM off
Pecel87 lubi ten post.

#409 PostWysłany: 08 Gru 2025 18:33 

Loty: 416
Kilometry: 575 382
Krajów: 41 / 19.2%
niebieski
Silver EB też daje bagaż. Plus wybór miejsc bezpłatny po otwarciu checkin online w SAS, a w KLM przy rezerwacji. Moim zdaniem EB Silver daje wymierne korzyści.
 Profil Relacje PM off  

#410 PostWysłany: 13 Sty 2026 18:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 637
Kilometry: 963 361
Krajów: 62 / 29.0%
Pierwszy raz SASem i mam dwa pytania:
1. Bagaż. Pierwszy odcinek SK operated by LO, drugi SK. Na pierwszym odcinku strona www pokazuje, że do kabiny mogę zabrać jedynie podręczny 40x30x15 cm, na drugim odcinku normalna kabinówka i ten mały. Czy to rzeczywiście tak jest i mogą w LOT restrykcyjnie podchodzić do dozwolonego bagażu? Nie ukrywam, że chciałem na pokład wziąć większy plecak. Jeśli to może mieć jakieś znaczenie - lecimy z WAW, mamy z żoną FTL, więc będziemy się odprawiać na stanowisku klasy biznes (nadajemy bagaż rejestrowany).

2. Rezerwacja przez OTA, były zmiany rozkładowe - na stronie SAS informacja "canceled flight" ale dodatkowo, że tam nie mogę nic zmienić i żeby skontaktować się z obsługą klienta. Poniżej są dane rezerwacji z nowym lotem 2h wcześniej (status "confirmed") i tym starym oczywiście ze statusem "canceled". Rozumiem, że w tym przypadku nie muszę dodatkowo zatwierdzać tej zmiany?

#411 PostWysłany: 13 Sty 2026 18:09 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
W LOT masz mały + duży podręczny w cenie.

Lepiej dzwoń i sprawdź czy masz poprawnie wystawiony nowy bilet
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#412 PostWysłany: 13 Sty 2026 18:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Obie linie działają na amadeusie, nowe połączenie powinno działać.

W przypadku bagażu kabinowego zasada metalu - w LO kabinowa przejdzie jak najbardziej, a nawet i bagaż biorąc pod uwagę pierwszego przewoźnika, ale to nigdy nie jest na 100 %
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#413 PostWysłany: 14 Sty 2026 01:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Image
Pojawiła się dostępność do HND na 17 FEBw C - do rana pewnie zniknie.
 Profil Relacje PM off
tartal lubi ten post.

#414 PostWysłany: 20 Sty 2026 17:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Taca podczas rejsu KRK-CPH - bardzo podstawowa, taki starter.
Na pokładzie był za to szampan.
Image
Salon w CPH (niestety tylko w CPH - w ARN i OSL oferta jest bardzo, bardzo uboga - od alkoholu po brak masła w ARN) polepszył ofertę i wybór zrobił się bardziej urozmaicony.

Bardzo polecam Elephant, Mango lub Tiger Chai - czyli czaj w barze.

Image

Wybór dań ciepłych:
Image
Image
Dwa rodzaje zupy
Image
Image
Image
Zimna płyta - podstawowy wybór

Już za pół roku 60 samolotów będzie wyposażonych w nowej generacji łącze internetowe do połowy 2026 (robi wrażenie, szkoda że jest powiązane z EM). Polecam materiał Gaba w FR24 - pojawia się nawet superdynamiczny prezes Anko.

SAS nie będzie moją ulubioną linią - ma swoje specyficzne patologie (skupienie na efektywności i nic poza tym), średnio gościnne załogi, skandynawski minimalizm produktowy, który jest trochę przytłaczający, raczej ubogą ofertę gastronomiczną.
Z drugiej strony - bywa tani i jednak solidny (bagaż, ewentualne rekompensaty), a A350 lata do Azji.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#415 PostWysłany: 20 Sty 2026 18:04 

HON fly4free
Na longach w C jedzenie w SK jest IMO całkiem przyzwoite ; wole je generalnie od np. LO czy AF (ale ok- to już kwestia indywidualna zawsze).
 Profil Relacje PM off  

#416 PostWysłany: 20 Sty 2026 18:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 637
Kilometry: 963 361
Krajów: 62 / 29.0%
Kashpir napisał(a):
Pierwszy raz SASem i mam dwa pytania:
1. Bagaż. Pierwszy odcinek SK operated by LO, drugi SK. Na pierwszym odcinku strona www pokazuje, że do kabiny mogę zabrać jedynie podręczny 40x30x15 cm, na drugim odcinku normalna kabinówka i ten mały. Czy to rzeczywiście tak jest i mogą w LOT restrykcyjnie podchodzić do dozwolonego bagażu? Nie ukrywam, że chciałem na pokład wziąć większy plecak. Jeśli to może mieć jakieś znaczenie - lecimy z WAW, mamy z żoną FTL, więc będziemy się odprawiać na stanowisku klasy biznes (nadajemy bagaż rejestrowany).

2. Rezerwacja przez OTA, były zmiany rozkładowe - na stronie SAS informacja "canceled flight" ale dodatkowo, że tam nie mogę nic zmienić i żeby skontaktować się z obsługą klienta. Poniżej są dane rezerwacji z nowym lotem 2h wcześniej (status "confirmed") i tym starym oczywiście ze statusem "canceled". Rozumiem, że w tym przypadku nie muszę dodatkowo zatwierdzać tej zmiany?

Już po, więc garść informacji:
Ad. 1
tak jak pisali inni forumowicze i tak jak się spodziewałem - z bagażem podręcznym w LO nie było problemu i żadnego sprawdzania na bramkach zarówno na locie WAW-OSL jak i OSL-WAW. Nie wiem skąd się bierze ta rozbieżność rezerwacja SK vs zasady LO, ale potwierdzam że nie należy się niczego obawiać.
Ad. 2
poszedłem do stanowiska SAS w Tromso, ale nie byli w stanie sprawdzić mojej rezerwacji u siebie w systemie, chociaż ja normalnie znajdowałem ją na stronie flysas. Powiedzieli żeby sprawdzić bliżej wylotu - 2 dni przed lotem po wklepaniu danych w My trips wyskoczył mi przycisk do potwierdzenia zmienionej rezerwacji, co oczywiście szybko zrobiłem.

#417 PostWysłany: 25 Sty 2026 10:59 

niebieski
orientuje się ktoś czy da radę nadać bagaż np. na bilecie ORD-CPH-OSL do CPH tylko czy robią z tym problemy ???
 Profil Relacje PM off  

#418 PostWysłany: 25 Sty 2026 17:20 
Awatar użytkownika

złoty
Piszę informacyjnie, bo przegapiłem tą wiadomość - i się ostatnio dwa razy miło zaskoczyłem.

Kilka lat temu, w ramach dbania o środowisko i wątrobę pasażerów (aka cięcia budżetowe) SAS zrezygnował z kontraktów z partnerskimi salonikami - więc poza hubami trzeba się było ratować PP czy innym LK. W październiku 2025 ogłoszono współpracę z 35 salonikami (np GDN czy WRO), pełna lista:
Denmark
AAL

Finland
HEL

France
NCE

Hungary
BUD

Iceland
KEF

Italy
BLQ
LIN
VCE

Lithuania
VNO

Malta
MLA

Norway
BGO
SVG

Poland
GDN
KRK
POZ
WRO

Portugal
FAO
LIS
OPO

Spain
ALC
BCN
BIO
LPA
MAD
AGP
PMI
SVQ

Czech Republic
PRG

Estonia
TLL

United Kingdom
ABZ
BHX
EDI
MAN
 Profil Relacje PM off
luktup lubi ten post.

#419 PostWysłany: 27 Sty 2026 19:28 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
W Gdańsku dalej jest (była w grudniu) karteczka ze skreślonym SASem. Trzeba więc wczytać, jaka “kombinacja” działa. Typu tylko biznes, albo tylko status w SAS. Nie ukrywam, ze niespecjalnie wnikałem, i tak korzystam z PP, czy innego dragona (ktorego jak się okazało mam na jednej z kart …)

#420 PostWysłany: 27 Sty 2026 19:33 

złoty
W listopadzie wchodziłem na status i nie było żadnego skreślonego SAS-a :P
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 455 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości