Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 11 Lip 2016 18:28 

Zobaczymy, u mnie problemy z uzytkowaniem tej karty preapaid zaczely się z chwilą wycofania przez bzwbk tych kart z oferty
 PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#442 PostWysłany: 18 Lip 2016 23:07 

Trafiło również na mnie. W nocy o 1:30 pare dni temu dostaję telefon z Raifa, że ktoś próbuje zrobić tranksacje na 70 zł we Francji, miejsce transakcji to TERRE ET NATURE. Transakcja od razu odrzucona i i karta zblokowana...
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 24 Lip 2016 10:35 

niebieski
witam - jest sposób na to - zmiana dziennych limitów płatnosci na 0 zł przy MOTOEC (płatności internetowej karty). Zmieniacie limit tylko w tedy kiedy kupujecie/rezerwujecie coś przez neta za co jest potrzebna kwota pobrania.
Kiedy karta jest dodana do booking to mając zablokowane *(ustawione na zero) płatności MOTOEC nawet gdyby chcieli to nie pobiorą Wam nic z konta bo za mały jest limit.
Podobnie z kupnem rzeczy np z zagranicznych sklepów internetowych
 Profil Relacje PM off  

#444 PostWysłany: 24 Lip 2016 10:53 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Wszystko super tylko w niektórych dealach liczą sie nie minuty a sekundy... Zmiana limitu katy niestety trochę trwa...
 Profil Relacje PM off  

#445 PostWysłany: 24 Lip 2016 10:57 

photolucas84, Twój sposób zadziała tylko przy transakcjach online. Przy offline nikogo nie interesują limity autoryzacyjne.
 Profil Relacje PM off  

#446 PostWysłany: 24 Lip 2016 11:10 

niebieski
musiałbyś mieć niestety dużego pecha by ktoś dokonał transakcji w chwili kiedy ty zmieniasz limity transakcyjne na plus. U mnie w banku zmieniam limit przez internet i zmiany mam włączone sekunde po ich zatwierdzeniu.
Więc dla przykładu mam zapłacić kartą 400 zł - zmieniam limit z 0 zł na 400 i dokonuję wpłaty - ktoś musiałby idealnie się wstrzelić w chwilę kiedy ja płacę kartą i zrobić to jeszcze przed moją zapłatą której chciałem dokonać.
Musiałby znać dokładnie jaką kwotę chce zapłacić bo płatność np na 500 zł i tak nie przejdzie.
Co ciekawe nawet podając numer takiej karty do bookinga jestem ciekawy co w przypadku kiedy np nie opłaciłem jeszcze hotelu a bank będzie próbował sciągnąć z karty kase np kiedy nie zjawię się w hotelu a nie ma odwołania rezerwacji

kontaktowałem się z moim bankiem i powiedziano mi ze transakcje za pomocą kodu cvv są to tylko transakcje ONLINE więc nie ma możliwości zapłaty Off-line.
Są jakieś instytucje co dokonują transakcji za pomocą telefonu ale w takim przypadku limit na karcie dla transakcji motoec = 0 zł nic nie mozna pobrac
 Profil Relacje PM off  

#447 PostWysłany: 25 Lip 2016 23:15 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Właśnie mnie Raiffeisen wyrwał ze snu telefonem o potwierdzenie transakcji wykonywanych gdzieś we Francji w sklepach wysyłkowych kartą Wizzair....

Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 52.29 KiB | Obejrzany 6059 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#448 PostWysłany: 25 Lip 2016 23:23 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
ktoś miał rozmach....nie wiem czy rozwiązaniem nie jest raz na jakiś czas poprostu zgłoszenie o zgubieniu/podejrzeniu przejęcia nr karty żeby przysłali nową na wszelki wypadek.
 Profil Relacje PM off  

#449 PostWysłany: 25 Lip 2016 23:26 
Awatar użytkownika

niebieski
I w odrzuconych kilka siedzi też...

Załączniki:
Nowy obraz mapy bitowej.jpg
Nowy obraz mapy bitowej.jpg [ 30.83 KiB | Obejrzany 6027 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#450 PostWysłany: 25 Lip 2016 23:45 
Awatar użytkownika

niebieski
@Tomek Zien
Meline parfums - może to jednak nasi :lol:

#451 PostWysłany: 26 Lip 2016 12:10 
Awatar użytkownika

niebieski
@Tomek Zien

Masz jakieś podejrzenia gdzie mogli Ci zakosić dane karty?

Sprawdziłeś swój komputer jakimś dobrym skanerem pod kątem trojanów/keyloggerów? (Osobiście na szybko do jednorazowego przeskanowania polecam darmowy skaner online ESET oraz także mały bezpłatny programik HitmanPro operujący na bazach w chmurze kilku antywirusów)
Czy raczej sądzisz że kradzież danych nastąpiła u któregoś z usługodawców?

Napisz proszę jak wygląda sprawa transakcji widocznych jako zablokowane po zgłoszeniu fraudu :(
Czy bank może je anulować?

Dzięki i pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#452 PostWysłany: 26 Lip 2016 14:35 
Awatar użytkownika

niebieski
kittycate napisał(a):
Masz jakieś podejrzenia gdzie mogli Ci zakosić dane karty?

Z kartą się nie rozstaję, w knajpach nigdy karty nie oddawałem kelnerom, zawszę płacę sam przy stoliku lub przy kasie. W sklepach tak samo. Hotele rezerwuję tylko tam, gdzie jest płatność automatyczna w zabezpieczonej usłudze płatniczej. Poza tym paypal, payu, dotpay itp. Unikam bookingu właśnie ze względu na bezpieczeństwo transakcji ale w tym roku się skusiłem na jedną rezerwacje. Miałem opłaconą zwrotną w hotels.com na czerwcowy pobyt na Rodos ale w kwietniu się trafiła wyjątkowa okazja na bookingu, ponad 30% mniej niż wszędzie indziej. Rezerwacja też była zwrotna i z płatnością na miejscu więc musiałem podać dane karty. Zatem moje podejrzenie nie będzie oryginalne ale obstawiam wyciek danych karty gdzieś na linii booking - hotel lub z hotelu.
kittycate napisał(a):
Napisz proszę jak wygląda sprawa transakcji widocznych jako zablokowane po zgłoszeniu fraudu :(
Czy bank może je anulować?

Na tę chwilę wciąż wiszą blokady na karcie. Z informacji podanych mi w nocy na infolinii banku wynika, że nie powinno być większego problemu z odzyskaniem środków bo transakcje były od razu monitorowane przez odpowiednie służby banku i rzekomo już działają na linii bank - mastercard - sklep.
Ja ze swojej strony z samego rana zguglałem to co jest w opisie transakcji, namierzyłem te 3 sklepy i napisałem do nich maila o treści mniej więcej "informuję, że transakcje przeprowadzone wczoraj ok godz. 23 kartą o numerach końcowych XXXX są transakcjami fraudowymi, jest to moja karta a ja nie dokonywałem tych transakcji, karta jest już zablokowana, proszę nie realizować przesyłki"
Z dwóch dostałem już odpowiedzi:
Cytuj:
Good Morning,
We have seen this order and we have identified it like a fraud transaction.
We have blocked the shipment according to your demand.
Best regards.

Cytuj:
Hello.
We will check it. Transaction is now on hold.
Regards.

Jeden jeszcze nie odpisał.
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#453 PostWysłany: 02 Sie 2016 17:32 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
krasnal napisał(a):
Jedyne co mi przychodzi po wczytaniu się w regulamin, to
Kod:
12. Nabywca zobowiązuje się do nieprzekazywania Karty do następujących krajów a Posiadacz zobowiązuje się do nieużywania Karty w tych krajach: Libia, Somalia, Chiny, Wietnam, Pakistan, Afganistan, Azerbejdżan, Kazachstan, Peru, Panama, Argentyna, Boliwia, Kolumbia, Turcja, Serbia, Kosowo, [b]Ukraina[/b], Mołdawia, Bośnia i Hercegowina, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Sudan, Korea Północna, Birma, Kuba, Syria.

Rzeczywiście, zapłaciłem nią za jakieś zakupy na Ukrainie, ale było to 3 miesiące temu...

Dostałem odpowiedź z banku i jak podejrzewałem - karta została zablokowana za transakcję na Ukrainie. W piśmie ponadto piszą, że w wyniku złożonych wyjaśnień została odblokowana. Żeby było śmieszniej, w systemie bankowości internetowej cały czas wisi jako "zablokowana". A żeby było jeszcze śmieszniej, fizycznie kartę oddałem w placówce banku, kiedy składałem wniosek o wykupienie środków (które nota bene dotychczas nie nastąpiło). Niezły bur*el macie w tym Archeo, siostry.
 Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 02 Sie 2016 18:19 
Awatar użytkownika

Loty: 220
Kilometry: 384 906
Krajów: 37 / 17.3%
Tomek Zien napisał(a):
Właśnie mnie Raiffeisen wyrwał ze snu telefonem o potwierdzenie transakcji wykonywanych gdzieś we Francji w sklepach wysyłkowych kartą Wizzair....

Ja pod koniec czerwca miałem podobnie. Też Francja na szczęście płatności odrzucone przez zły kod ccv. Zastanawiałem się z czego to mogło wyniknąć. Byłem na euro w Paryżu, ale raczej dbam o kartę (płacę zawsze osobiście itp.), nawet nie wypłacam nią w bankomatach bo prowizja. Mój komp też raczej odpada bo płacę różnymi kartami więc pewnie by spróbowali ściągnąć także z innych. Raffeisen na plus, że tak szybko zareagował i zablokował.
 Profil Relacje PM off  

#455 PostWysłany: 02 Sie 2016 21:56 

DenisP napisał(a):
Tomek Zien napisał(a):

Ja pod koniec czerwca miałem podobnie. Też Francja na szczęście płatności odrzucone przez zły kod ccv. Zastanawiałem się z czego to mogło wyniknąć. Byłem na euro w Paryżu, ale raczej dbam o kartę (płacę zawsze osobiście itp.), nawet nie wypłacam nią w bankomatach bo prowizja. Mój komp też raczej odpada bo płacę różnymi kartami więc pewnie by spróbowali ściągnąć także z innych. Raffeisen na plus, że tak szybko zareagował i zablokował.

U mnie też była Francja (sklepy internetowe) , a później zwyczajowe już dla mnie przepychanki z cudownym Raiffeisenem , zgubienie pierwszej wysłanej karty, obciążenie mnie bezpodstawnie opłatą za kolejną i przepychanki z konsultantami. Dziwne jest jednak, że cała seria przechwyconych kart była z Reiffa.
 Profil Relacje PM off  

#456 PostWysłany: 02 Sie 2016 23:08 

Zbanowany
Ostatnio glosno o luce w bezpieczenstwie jakiegos berlinskiego internetowego hurtownika ktory obslugiwal portale rezerwacyjne.
Jak dotad przyznali sie do wycieku danych personalnych, adresow i danych kont bankowych. Nic nie ma na temat kart ale kto wie czy tez nie wyciekly.
 Profil Relacje PM off  

#457 PostWysłany: 02 Sie 2016 23:22 
Awatar użytkownika

niebieski
@Gadu-777

Cały czas jest dostęp do ich serwerów po ftp, to wręcz niewiarygodne że do teraz nikt się z tym nie uporał. Używając odpowiednich słów kluczowych można na filemare czy searchftps można uzyskać dostęp do ftp i baz danych co najmniej dwóch dużych OTA.
Od kilku miesięcy na "darkwebowych" forach z płatnością w BTC jest duży ruch w temacie biletów lotniczych, ceny tam przebija tylko PROMOJP;)

#458 PostWysłany: 03 Sie 2016 16:45 

HON fly4free
U mnie historia z kartą kredytową Citi: kilka transakcji na łącznie prawie 10 k., zauważyłem je po kilka dniach bo dość rzadko z tej karty korzystam więc nie sprawdzam też codziennie stanu wydatków, transakcje u usługodawcy bez 3DSecure, bez żadnego alertu. Karty nigdy nie używałem w bankomatach, nie podawałem w booking, natomiast płaciłem nią za bilety itp. przez internet plus sporadycznie za zakupy stacjonarne w sklepach. Kilka razy była użyta także w hotelach dobrej klasy do gwarancji.
Podejrzewam więc wyciek danych lub ktoś dyskretnie ją skopiował np. w hotelu.

Bank najpierw uznał z biegu, że nie widzi podstaw do reklamacji (sic!) i odesłał mnie na drogę chargeback, wniosłem odwołanie od decyzji banku + wniosek o chargeback + policja, ale tak czy owak zwrot kasy nastąpił w sumie po ok. 3 tygodniach.
 Profil Relacje PM off  

#459 PostWysłany: 19 Lis 2016 16:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej, czy ktoś wie jakie są dokładne ramy czasowe procedury chargeback tzn. ile to może trwać aby się nie przedawniło?

11 miesięcy temu miałem kradzież z karty, zgłosiłem to w terminie 30 dni od zdarzenia, potem wypełniłem formularz itp. itd. wszystko trwało koło miesiąca, pieniądze wstępnie zwrócone, po 2 miesiącach od zdarzenia przyszedł e-mail że operator płatności odrzucił wniosek o chargeback, a zwrot kasy anulowano i po jakichś 10 miesiącach od sprawy zebrałem wszystkie dokumenty że ja to ja i nie robiłem tej transakcji a dostałem odpowiedź od banku że niestety minął termin...

Tak żeby wiedzieć na przyszłość, jakie są ramy czasowe? Oczywiście moja wina że to zaniedbałem, kwota nie była super wysoka i miałem inne rzeczy na głowie no ale warto DOKŁADNIE wiedzieć ile ma się czasu. Co sądzicie?

(Nie chodzi o kartę Raiffeisena ale w tym przypadku)
 Profil Relacje PM off  

#460 PostWysłany: 19 Lis 2016 17:02 

srebrny
pewnie zalezy od banku, standardowo 120 dni

tutaj pewnie chodzi o termin odwolania od decyzji banku, na co pewnie bylo 30 dni
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości