Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 11 Wrz 2014 08:40 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
zawiert napisał(a):
Ja do booking używam wirtualnej kredytowki z mBanku, oczywiście nieuzbrojonej. Niestety poziom bezpieczeństwa kart kredytowych praktycznie nie istnieje i dziwi mnie to że nie wymyślono jeszcze czegoś lepszego.

Wymyślono chargeback, który w większości przypadków załatwia sprawę, tylko trzeba trochę poczekać na odzyskanie pieniędzy, płatności kartami są mimo wszystko o wiele bezpieczniejsze niż przelewy, można poczytać sobie kilka historii o tym na forum.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#122 PostWysłany: 11 Wrz 2014 08:42 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 49 961
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
zawiert napisał(a):
Niestety poziom bezpieczeństwa kart kredytowych praktycznie nie istnieje i dziwi mnie to że nie wymyślono jeszcze czegoś lepszego.

A 3Dsecure? Załatwia na amen wszystkie takie 'wycieki', z CVV włącznie.
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 11 Wrz 2014 08:43 

U mnie poszły 2 transakcje łącznie na prawie 1500zł a ktoś próbował kupować więcej. Dostałam po prostu SMSa, że kolejna transakcja kartą się nie powiodła ze względu na limity. Tym sposobem od razu się o wszystkim dowiedziałam. Z tego co mi powiedzieli wczoraj na mLinii to jest szansa, że mogą tych transakcji nie rozliczyć, zobaczymy.
 PM off  

#124 PostWysłany: 11 Wrz 2014 08:51 

niebieski
A powiedzcie mi, jeśli dokonam płatności kartą przez internet, pojawi się blokada na koncie a ja od razu zmienię limit płatności na zero, to z tymi zablokowanymi środkami nie będzie żadnego problemu i zejdą standardowo po kilku dniach?
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 11 Wrz 2014 08:56 

hank napisał(a):
A powiedzcie mi, jeśli dokonam płatności kartą przez internet, pojawi się blokada na koncie a ja od razu zmienię limit płatności na zero, to z tymi zablokowanymi środkami nie będzie żadnego problemu i zejdą standardowo po kilku dniach?

tak, limity ustawiasz od danego momentu, nie działają wstecz
 PM off  

#126 PostWysłany: 11 Wrz 2014 09:12 
Awatar użytkownika

Loty: 406
Kilometry: 714 375
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
karta prepaid jest niezlym rozwiazaniem pod warunkiem ze nie jest imienna badz zarejstrowana na Wasze dane np /popularny prepaid z BZWBK/
dla wielu moze to byc zaskoczeniem ale saldo na karcie prepaid moze byc np. -1000,00 PLN i niestety trzeba to splacic

kwestia 3D secure na jednej ze stron bedziecie poproszeni o wpisanie kod sms a na innej nie

nie wiem czy tutaj jest jakims rozwiazaniem rachunek bankowy na ktorym szybko i prosto mozna zmieniac limity transakcji internetowych np domyslnie 0,00 i dorazna zmiana na czas transakcji pozniej powrot na 0,00

chargeback czytajac na forum mozna odniesc wrazenie, ze jest to panaceum na wszelkie problemyi, niech nikt nie ma przeswiadczenia, ze zauwazy problem w srode uruchomi chargebacka i w piatek ma kase ponownie u siebie, czesto to moze byc proces bardzo dlugotrwaly i zarazem mogacy nie przyniesc oczekiwanego rezultatu.

Moja sugestia rezerwacje warto robic karta do rachunku z ktorym jestescie zwiazani jedynie chwilowa promocja np otwarcie konta kilka transakcji odebranie premii i zamkniecie rachunku oraz posiadajacym tradycyjna placowke, a nie jedynie wirtualna.
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 11 Wrz 2014 09:23 

A czy nie wystarczy wyłączysz opcja zapłacenia przez internet na karte debetowa? Jak będziemy chcieli coś kupić to wystarczy go włączysz i potem go wyłączysz??
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 11 Wrz 2014 09:25 

niebieski
@Boisfarine
dzięki za odpowiedź
@correos
czyli tego prepaida z BZWBK nie polecasz?
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 11 Wrz 2014 09:38 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Krajów: 8 / 3.7%
hank napisał(a):
@correos

Ja nie za bardzo.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 11 Wrz 2014 09:53 
Awatar użytkownika

Loty: 406
Kilometry: 714 375
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
uwazam, ze nie ma jednego idealnego rozwiazania

mozesz miec zawirusowany wlasny komp czy telefon, dokonac transakcji nie na wlasnym sprzecie,
miejsc gdzie ktos moze wejsc w posiadanie danych Twojej karty jest mnostwo, a mam wrazenie ze chlopcem do bicia
został booking.com

Jak ktos ma drobne to i straty sa drobne, jak ktos grubszy to i straty grubsze.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 11 Wrz 2014 10:09 
Awatar użytkownika

srebrny
limaK napisał(a):
hank napisał(a):
@correos

Ja nie za bardzo.

Dlaczego? Nie muszisz rejestrować na siebie. Koszt zakupu 9zl, karta ważna przez dwa lata.
A prepaidy kantor.alior? Tam możesz sam zmieniać limity transakcji. Ewentualnie jakaś wirtualna karra prepaid np. EP.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 11 Wrz 2014 10:13 

W Alior Sync (T-Mobile) Każdy Przelew czy zakupy internetowe dostane SMS z kodem. a Limit Płatność internetowe mam ustawione na 10 zł tylko po to żeby każdy hotel mógł zrobić preautoryzacja karty a jeśli ktoś próbuje zrobić zakupy na moje karty to nie będzie działał. A jeśli będę musiał zrobić zakupy przez internet to wystarczy powiększyć limit i potem go zmniejszyć. Myślę ze to jest najlepsze opcja.
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 11 Wrz 2014 10:42 

Loty: 119
Kilometry: 272 798
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
My na booking mamy konto od 4 lat.Dokonaliśmy tam przeszło ponad 150 rezerwacji i nigdy nie mieliśmy niemiłych niespodzianek związanych z kredytówka
Od dobrego roku stosujemy prosty patent..Przypisane mamy dwie karty do konta gdyż wcześniejsza karta została zgubiona i zastrzeżona..
Mimo że bank szybko przekazał nam nówkę to za każdym razem przy rezerwacji korzystamy ze starej już nie aktywnej karty :)
Cały czas widnieje u nas w profilu...Przy opcji bezpłatnej anulacji 90% hoteli nie robi preautoryzacji więc rezerwacja jest ważna do chwili przyjazdu..Płatności na miejscu najczęściej dokonujemy gotówką :) Oczywiście czasem hotel robi pre i wtedy proszą o zmianę karty więc jeśli bardzo zależy nam na rezerwacji to to robimy..ale tak jak wspominałam może to 10 % To nie wszystko :D Mało tego...Część hoteli wystawia opcje bez możliwości anulacji więc taki pokój jest najczęściej tańszy o 20%.Tutaj często działamy na próbę i rezerwujemy taki hotel też starą nieważną kartą i powiem wam że mimo warunków rezerwacji kasa z karty powinna być pobrana od razu ale około 20% hoteli tego nie robi :)
W tej chwili wiszą u nas takie 3 rezerwacje gdzie posłużyliśmy się nieważna kartą a hotel wcale nie potrącił kaski :)
Dzięki temu średnio każda rezerwacja jest około 20% tańsza :)
Ryzyka w tym wypadku nie ma :) bo hotel nie ma jak obciążyć karty :) Jeśli jednak przypomni sobie że kasę trzeba pobrać spotka się z odmową i jedynie co może zrobić to poprosić o zmianę karty :)
Kolejnym atutem korzystania z nieważnej karty jest możność odwołania rezerwacji której odwołać niby nie można :D
Przykładowo wykupujemy hotel z tańsza opcja bez możliwości zwrotu,oczywiście robimy to nieważną kartą..W między czasie jeśli znajdziecie lepszą opcje na inny hotel bądź wasze plany uległy zmianie zgodnie z umową prosicie o obciążenie karty..Oczywiście takie obciążenie będzie niemożliwe ale hotel o tym nie wie :D Zostaniecie poproszeni o zmianę karty.Jeśli już nie zależy wam na tym hotelu i chcecie pozbyć się tej rezerwacji bez naliczenia kary to temat olewacie i nie zmieniacie nr karty..Po około 48 godz automat kolejny raz was o to poprosi z zaznaczeniem że jeśli jej nie dokonacie zmiany rez. zostanie anulowana.Dalej nic nie robicie by po chwili cieszyć się z odwołania rezerwacji bez naliczonej kary :)
 Profil Relacje PM off
Filek lubi ten post.

#134 PostWysłany: 11 Wrz 2014 12:20 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
mikus2323 napisał(a):
W Alior Sync (T-Mobile) Każdy Przelew czy zakupy internetowe dostane SMS z kodem. a Limit Płatność internetowe mam ustawione na 10 zł tylko po to żeby każdy hotel mógł zrobić preautoryzacja karty a jeśli ktoś próbuje zrobić zakupy na moje karty to nie będzie działał. A jeśli będę musiał zrobić zakupy przez internet to wystarczy powiększyć limit i potem go zmniejszyć. Myślę ze to jest najlepsze opcja.

Jeśli transakcja przeprowadzona będzie offline to limity chyba wtedy nie mają zastosowania? Czy dobrze myślę?

#135 PostWysłany: 11 Wrz 2014 12:32 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
jeśli chodzi o obciążenia kart offline limity nie mają zastosowania, bo terminal nie sprawdzi jaki jest limit ustawiony...

apropo obciążenia karty debetowej miałem niedawno taką sytuację w hotelu podczas płatności, że karta debetowa nie chciała przejść w terminalu jak wpisywałem pin - cały czas wyskakiwał jakiś błąd - pan w recepcji stwierdził, że nie ma problemu, poprosił mnie o nr tej karty i datę ważności (nr cvv na bank nie podawałem), uruchomił jakąś opcję w tym terminalu, wklepał te dane i w ten sposób obciążył mi kartę, musiałem się podpisać na wydruku z terminala, na kartę nawet nie spojrzał (na podpis na niej również), tyle...

obrazuje to trochę jak działają procedury bezpieczeństwa płatności w hotelach... (gość nie zna pin do karty to inaczej ją obciążymy... nieważne czy to jego karta...)
dodam że był to duży sieciowy hotel 4*
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 11 Wrz 2014 13:29 
Awatar użytkownika

niebieski
lagor napisał(a):
j pan w recepcji stwierdził, że nie ma problemu, poprosił mnie o nr tej karty i datę ważności (nr cvv na bank nie podawałem), uruchomił jakąś opcję w tym terminalu, wklepał te dane i w ten sposób obciążył mi kartę, musiałem się podpisać na wydruku z terminala,

Tzw 'siłowy offline'.
Widocznie błąd z terminala wskazywał że PIN jest poprawny (czyli że to twoja karta) ale jest problem w połączeniu do banku.
Autoryzacja zostanie rozliczona w trakcie synchronizacji sesji dziennej.
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 11 Wrz 2014 13:35 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
wiesz co... niekoniecznie...
łowca napisał(a):
Widocznie błąd z terminala wskazywał że PIN jest poprawny (czyli że to twoja karta) ale jest problem w połączeniu do banku.

ja wyciągnąłem tę kartę przed rozpoczęciem tej procedury...

ten hotel był dość "specyficzny" - już na początku miałem problemy, bo nie obciążyli karty służbowej przed przyjazdem (tak jak było w warunkach rezerwacji) i w podobny sposób facet dokonywał jej obciążenia, tylko że nawet nie miałem jej przy sobie, jej nr dyktował mi szef przez telefon, a ja podawałem pracownikowi... :lol:

generalnie po wizycie w tym hotelu nabrałem dystansu do "procedur bezpieczeństwa" w obchodzeniu się z kartami płatniczymi przez hotele...
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 11 Wrz 2014 15:00 
Awatar użytkownika

niebieski
lagor napisał(a):
apropo obciążenia karty debetowej miałem niedawno taką sytuację w hotelu podczas płatności, że karta debetowa nie chciała przejść w terminalu jak wpisywałem pin - cały czas wyskakiwał jakiś błąd - pan w recepcji stwierdził, że nie ma problemu, poprosił mnie o nr tej karty i datę ważności (nr cvv na bank nie podawałem), uruchomił jakąś opcję w tym terminalu, wklepał te dane

Oj, racja. Nie offline.
MOTO czyli 'Mail Order / Telephone Order'. Na moje to pan nieco naciągnął rzeczywistość, żeby dostać kasę.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 11 Wrz 2014 16:09 
Awatar użytkownika

Loty: 120
Kilometry: 235 123
Krajów: 24 / 11.2%
Tak, to prawda, że to wszystko zalezy od tzw. "szczęscia", ja juz od 10lat bukuję hotele kilka razy w roku i w tym roku pierwszy raz zostalam okradziona, tez po rezerwacji poprzez booking.com, hotel w Bulgarii. Podejrzewam, że raczej to pracownicy hotelu posluzyli sie danymi. Teraz rezerwację przez booking robie w ostatecznosci. Nie chce mi sie raz przechodzic przez proces odzyskiwania kasy, polisja, sprawy itd...
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 11 Wrz 2014 16:10 

lagor napisał(a):
jeśli chodzi o obciążenia kart offline limity nie mają zastosowania, bo terminal nie sprawdzi jaki jest limit ustawiony...

apropo obciążenia karty debetowej miałem niedawno taką sytuację w hotelu podczas płatności, że karta debetowa nie chciała przejść w terminalu jak wpisywałem pin - cały czas wyskakiwał jakiś błąd - pan w recepcji stwierdził, że nie ma problemu, poprosił mnie o nr tej karty i datę ważności (nr cvv na bank nie podawałem), uruchomił jakąś opcję w tym terminalu, wklepał te dane i w ten sposób obciążył mi kartę, musiałem się podpisać na wydruku z terminala, na kartę nawet nie spojrzał (na podpis na niej również), tyle...

A propos bezpieczenstwa- numerek cvv najlepiej zdrapać żyletką -nie będzie kusić potencjanych cwaniaków
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość