Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 02 Lip 2014 08:38 

Loty: 279
Kilometry: 415 031
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Do mnie dzwonił Bank z informacją, iż moja karta zostanie zastrzeżona z uwagi na fakt, że zostały wykradzione w styczniu bądź lutym dane z kart kredytowych z RESORTHOPPA.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#102 PostWysłany: 02 Lip 2014 09:11 

Loty: 187
Kilometry: 292 388
Krajów: 26 / 12.2%
one3 napisał(a):
Do mnie dzwonił Bank z informacją, iż moja karta zostanie zastrzeżona z uwagi na fakt, że zostały wykradzione w styczniu bądź lutym dane z kart kredytowych z RESORTHOPPA.

a ja się zastanawiałem kto się do mojej karty dorwał?! ...a ślad prowadzi do RESORTHOPPA- rezerwacja na początku maja, w czerwcu mbank kartę zablokował.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 24 Sie 2014 16:58 

Na początku sierpnia robiłam rezerwację hostelu przez booking.com. Później nie używałam karty w transakcjach internetowych, a dzisiaj z samego rana moje konto bankowe zostało wyzerowane... Dostałam smsy, że ktoś zrobił przelew na dwie organizacje nonprofit w USA. Sprawa zgłoszona i banku i na policji...

#104 PostWysłany: 24 Sie 2014 17:10 

niebieski
podrozniczk_m napisał(a):
Na początku sierpnia robiłam rezerwację hostelu przez booking.com. Później nie używałam karty w transakcjach internetowych, a dzisiaj z samego rana moje konto bankowe zostało wyzerowane... Dostałam smsy, że ktoś zrobił przelew na dwie organizacje nonprofit w USA. Sprawa zgłoszona i banku i na policji...

Miałem taką samą sytuację. Z konta zeszło 5000 ale Mbank zwrócił.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 24 Sie 2014 17:17 

czapla napisał(a):

Miałem taką samą sytuację. Z konta zeszło 5000 ale Mbank zwrócił.

Ja mam w PKO, muszę złożyć reklamację. Na dodatek dostałam dzisiaj kilka smsów od jakiegoś obcego numer (sam ciąg cyfr i liter). Jeśli mają dostęp do danych z karty, to jaką też numer telefonu i adres mailowy :/

#106 PostWysłany: 24 Sie 2014 17:43 

niebieski
Dostałam smsy, że ktoś zrobił przelew na dwie organizacje nonprofit w USA.

To był przelew bankowy, czy operacja wykonana za pomocą karty?
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 24 Sie 2014 17:44 

hank napisał(a):
Dostałam smsy, że ktoś zrobił przelew na dwie organizacje nonprofit w USA.

To był przelew bankowy, czy operacja wykonana za pomocą karty?

Operacja wykonana kartą na stronie booking.com gdzie podane dane to imię i nazwisko, adres mailowy, numer telefonu + wszystkie dane karty. Rezerwacji dokonywałam przez telefon, nie komputer

#108 PostWysłany: 24 Sie 2014 17:57 

niebieski
Pytałem o sposób, w jaki wyczyszczono Ci konto.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 24 Sie 2014 18:03 

Dziwne, myślałem, że wykradanie danych kart na booking się skończy, gdyż podczas ostatnich rezerwacji nie musiałem już podawać kodu cvv
 PM off  

#110 PostWysłany: 24 Sie 2014 18:05 

hank napisał(a):
Pytałem o sposób, w jaki wyczyszczono Ci konto.

Przelew bankowy wymaga potwierdzenia kodem dokonanie transakcji - tak jest w każdym banku. To była operacja wykonana za pomocą karty

#111 PostWysłany: 24 Sie 2014 21:31 

Niestety potwierdzam. Sama padłam ofiarą oszustwa rezerwując w marcu hotel w Bangkoku przez booking.com. Ktoś posłużył się danymi z mojej karty kredytowej robiąc zakupy w sklepie internetowym za 300 euro. Transakcja najprawdopodobniej dokonana została w Dublinie. Na szczęście karta była ubezpieczona i bank po dokładnym zbadaniu sprawy zwrócił mi wszystkie koszty. Zalecam ostrożność i tak jak było już wspomniane wyżej- założenie nowego konta bankowego tylko do rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 31 Sie 2014 09:40 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 307 053
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Radzę sobie w ten sposób, że mam kilka kart prepaid w różnych walutach (USD, EUR, GBP) i nimi ogarniam płatności robiąc rezerwacje. Karty nie kosztują dużo (np. 15zł./szt. w BZWBK), i są ważne średnio 2 lata. Mają osobne rachunki, więc wszystko jest czytelne. Praktycznie non stop mam zerowe saldo, a jeśli dostaję z booking.com maila, że hotel nie może pobrać kasy z karty, to wtedy kupuję walutę przez neta, wpłacam na kartę, i hotel ściąga tyle ile musi. Problemów nie ma, bo nawet jak ktoś przechwyci dane, to karty nie wyczyści, bo nie ma z czego.
4 ludzi lubi ten post.
jancio_wodnik uważa post za pomocny.

#113 PostWysłany: 31 Sie 2014 10:29 
Awatar użytkownika

niebieski
ktoś kiedyś pisał tu na forum, że przy takich kartach tak można zrobić debet
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 10 Wrz 2014 22:14 

Właśnie moja karta padła ofiarą jakichś oszustów (?). Blokada na transakcje easyjet london. Jak wygląda procedura zwrotu w mbanku? Z tego co się zdążyłam dowiedzieć to reklamację mogę złożyć dopiero jak transakcje zostaną rozliczone. Karta już zastrzeżona. Mam nadzieję, że odzyskam te pieniądze...
 PM off  

#115 PostWysłany: 10 Wrz 2014 22:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
Dziwne, myślałem, że wykradanie danych kart na booking się skończy, gdyż podczas ostatnich rezerwacji nie musiałem już podawać kodu cvv

Nie potrzebna jest znajomość cvv, żeby obciążyć kartę.

alex170 napisał(a):
Niestety potwierdzam. Sama padłam ofiarą oszustwa rezerwując w marcu hotel w Bangkoku przez booking.com. Ktoś posłużył się danymi z mojej karty kredytowej robiąc zakupy w sklepie internetowym za 300 euro. Transakcja najprawdopodobniej dokonana została w Dublinie. Na szczęście karta była ubezpieczona i bank po dokładnym zbadaniu sprawy zwrócił mi wszystkie koszty. Zalecam ostrożność i tak jak było już wspomniane wyżej- założenie nowego konta bankowego tylko do rezerwacji.

tyle razy było "wałkowane" do boooking.com TYLKO PREPAID :!:

macias napisał(a):
Radzę sobie w ten sposób, że mam kilka kart prepaid w różnych walutach (USD, EUR, GBP) i nimi ogarniam płatności robiąc rezerwacje. Karty nie kosztują dużo (np. 15zł./szt. w BZWBK), i są ważne średnio 2 lata. Mają osobne rachunki, więc wszystko jest czytelne. Praktycznie non stop mam zerowe saldo, a jeśli dostaję z booking.com maila, że hotel nie może pobrać kasy z karty, to wtedy kupuję walutę przez neta, wpłacam na kartę, i hotel ściąga tyle ile musi. Problemów nie ma, bo nawet jak ktoś przechwyci dane, to karty nie wyczyści, bo nie ma z czego.

kantor.alior karty prepaid w walutach USD, EUR, GBP można powiedzieć, że darmowe przy odpowiednim zarządzaniu kartami bez konieczności zakupów w określonej walucie.

lukas63 napisał(a):
ktoś kiedyś pisał tu na forum, że przy takich kartach tak można zrobić debet

kto Ci karze rejestrować taką kartę, a jak Cię zmuszają przy zakupie to zarejestruj na "prezydenta UE" ;)
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 10 Wrz 2014 23:11 

Mi 3 razy wykradli dane z roznych karta zawsze po rezerwacjach na bookingu. Zglosilem to do banku i zawsze zablokowali transakcje lub oddali mi kase. Dodatkowo przeslali nowe karty, niemniej njednak to wkurzajace bo trzeba czekac na nowe karty. Zglosilem tez ze rezerwacje dokonywane byly przez booking powiedzieli mi ze znaja ten problem to od kilku miesiecy maja troche zgloszen wlasnie z tego powodu.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 11 Wrz 2014 08:14 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Krajów: 8 / 3.7%
Ja korzystając z bookingu staram się robić rezerwacje bez podawania karty kredytowej. Jeśli trzeba podać, to podaję pustego prepaida. Albo będą próbowali autoryzować albo nie. Pół na pół. Jeśli spróbują, wyskoczy błąd i piszą bym podał drugą, a ja na to, że nie mam, ale właśnie wyjaśniam w banku co z moją kartą kredytową (;)). Po 5 dniach piszę, że niestety bank zablokował, trwa inwestygacja, bo jakieś płatności z dalekich zakątków świata były i że zajmie to ileś tam. Zapłacę przy checkin. W odpowiedzi dostaję wyrazy współczucia oraz "no problem", jeśli za granicą. W Polsce straszą, że będę musieli anulować. :)
 Profil Relacje PM off
pawelos lubi ten post.

#118 PostWysłany: 11 Wrz 2014 08:20 

Od dawna korzystam z bookingu, dotąd bez żadnych problemów ale jak widać wszystko do czasu. Tylko teraz trudno powiedzieć co to za hotel, bo jestem po urlopie, podczas którego korzystałam z 4 hoteli, wszystkie rezerwowane przez booking. Chyba i tak do nich napiszę. A później trzeba walczyć z bankiem, z tego co sobie poczytałam to może się to ciągnąć miesiącami...

Nowa karta w drodze a chyba i tak na razie będę bała się jej używać...
 PM off  

#119 PostWysłany: 11 Wrz 2014 08:36 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Anonymous napisał(a):
Od dawna korzystam z bookingu, dotąd bez żadnych problemów ale jak widać wszystko do czasu. Tylko teraz trudno powiedzieć co to za hotel, bo jestem po urlopie, podczas którego korzystałam z 4 hoteli, wszystkie rezerwowane przez booking. Chyba i tak do nich napiszę. A później trzeba walczyć z bankiem, z tego co sobie poczytałam to może się to ciągnąć miesiącami...

Nowa karta w drodze a chyba i tak na razie będę bała się jej używać...

Ja miałem tak w lipcu, ktoś kupił sobie przy użyciu mbankowej karty bilety na Transavię (zauważyłem blokadę po kilkugodzinach, podejrzewam resorthoppa bo oni mieli wyciek numerów kart, a ja w połowie maja robiłem tam rezerwację tą kartą), złożyłem reklamację po 30 kilku dniach uznali mój rachunek reklamowana kwotą, ale napisali że jeszcze MasterCard ma 90 dni aby jednak uznać to obciążenie za zasadne i wtedy mi zabiorą jednak te pieniądze niezależnie od salda na koncie, także czekam, narazie z tych 90 dni minęło 30 i jest cisza, dla mastercarda te 500 zł na które zostałem przekręcony to grosiaki przecież :)

Ostatnio edytowany przez 04patryk12, 11 Wrz 2014 08:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 11 Wrz 2014 08:37 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Ja do booking używam wirtualnej kredytowki z mBanku, oczywiście nieuzbrojonej. Niestety poziom bezpieczeństwa kart kredytowych praktycznie nie istnieje i dziwi mnie to że nie wymyślono jeszcze czegoś lepszego.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości