Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 29 Mar 2013 15:53 

Antia napisał(a):
Hewjka

A ja jak nie mam pod reka paszportu, to podaje numer pesel. Zawsze przechodzi :)

W liniach lotniczych?:D Zastanawiam się nad tą opcją co pawelyop napisał, czyli stary + nowy paszport. Ale ten pesel też kusi...:b
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#142 PostWysłany: 29 Mar 2013 16:05 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
Krajów: 106 / 49.5%
niebieski
sadinho napisał(a):
Antia napisał(a):
Hewjka

A ja jak nie mam pod reka paszportu, to podaje numer pesel. Zawsze przechodzi :)

W liniach lotniczych?:D Zastanawiam się nad tą opcją co pawelyop napisał, czyli stary + nowy paszport. Ale ten pesel też kusi...:b

Tak, pisze o liniach lotniczych.
Pesel masz w paszporcie jakby co, tylko raz mi sprawdzali, zgadzal sie z tym na bilecie i wsio ok.

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 30 Mar 2013 19:41 

Dobra, jeszcze jedno. Wlasciciel karty, ktora jest placone za bilet musi byc jednym z pasazerow (tak jest niby napisane) czy raczej nie sprawdzaja tego??
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 31 Mar 2013 10:40 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
Krajów: 106 / 49.5%
niebieski
sadinho napisał(a):
Dobra, jeszcze jedno. Wlasciciel karty, ktora jest placone za bilet musi byc jednym z pasazerow (tak jest niby napisane) czy raczej nie sprawdzaja tego??

Sprawdzaja!
Qatar bardzo.

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 07 Kwi 2013 22:58 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
co prawada film nie mój, ale myślę, że warto obejrzeć

#146 PostWysłany: 09 Kwi 2013 18:28 

Loty: 418
Kilometry: 1 146 692
Krajów: 103 / 48.1%
można też skorzystac z promocji LC Peru i za 78$ - w 2 strony poleciec z Limy do Huarez
http://www.lcperu.pe/pasarela/es/paso3.php

LC Peru
RESERVAS: (511) 204-1313 Español

Paso 3 - Compra de pasajes
Itinerario
Fecha Salida Llegada Vuelos Clase Equipo Equipaje
Miércoles, 01 de Mayo de 2013 06:00 Lima (LIM) 07:00 Huaraz (ATA)
W4 1361

15Kg.
Martes, 07 de Mayo de 2013 07:30 Huaraz (ATA) 08:30 Lima (LIM)
W4 1362

15Kg.
Tarifa en Dólares Americanos
Tarifa Impuesto TUUA Sub Total
Pasajero Adulto Nº01 55.00 9.97 13.45 78.42
Total a pagar: USD$ 78.42

El TUUA es la tasa de uso de aeropuerto y es incluido en el boleto sólo de algunos destinos. Los impuestos son determinados por el gobierno peruano y están sujetos a cambio sin previo aviso.
Restricciones
Tarifa Aplicada P - PROMRT
Restricciones de viajes.
Emisión desde el 02 de Abril al 16 de Abril del 2013
Cambios con por lo menos 24 horas antes de la salida del vuelo.
No permitido.
No permitido.
Cargo por No Show $30 + IGV. No aplica para convenios corporativos.
Restricciones de viajes.
Tarifa válida para volar entre el 09 de Abril y el 03 de Junio del 2013
Descuentos.
Descuentos para niños o infantes no aplica
Cambios de vuelo o fecha
No permitidos

Tarifa Aplicada P - PROMRT
Restricciones de viajes.
Emisión desde el 02 de Abril al 16 de Abril del 2013
Cambios con por lo menos 24 horas antes de la salida del vuelo.
No permitido.
No permitido.
Cargo por No Show $30 + IGV. No aplica para convenios corporativos.
Restricciones de viajes.
Tarifa válida para volar entre el 09 de Abril y el 03 de Junio del 2013
Descuentos.
Descuentos para niños o infantes no aplica
Cambios de vuelo o fecha
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 10 Kwi 2013 23:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Dorzucę od siebie parę groszy bo właśnie wróciłem.

1. Jeśli ktoś ma chociaż odrobinę, nazwijmy to "obycia" podróżniczego i nie chce płacić ponad 40 soli za taxi do Miraflores w Limie niech jedzie autobusem o którym wspominał jeden użytkownik wcześniej. Zapłacisz max 4-5 sole (jeśli policzą bagaż), dojedziesz w około 1h (niewiele więcej niż taxi) do samego centrum Miraflores. Przy okazji trochę wrażeń na sam początek :) Może się zdarzyć, że ziomek was nie będzie chciał wpuścić z powodu bagażu. W takim wypadku poczekajcie na następny busik który może być za minutę. W wypadku jak ktoś będzie miał więcej bagaży odradzam jazdę bo jest mało miejsca w środku. Jeśli kogoś by interesowało to przystanek jest dokładnie tutaj: -12.024195,-77.10535. Na google maps widać nawet busiki.

2. Co do bezpieczeństwa. Tyle przeczytałem w internecie że niebezpiecznie itp. Nie miałem ani jednej sytuacji w której czułbym się nie komfortowo (chodziłem wieczorem, nocą, rano przed wschodem). We wszystkich miejscach w jakich byłem chodziłem z aparatem na szyi (pisali, że jak się nie robi zdjęć to lepiej schować). Ogólnie ludzie są bardzo pomocni chociaż znajomość angielskiego bardzo słaba ale z rozmówkami jakoś się dogadywaliśmy.

3. Wayna Picchu - tydzień przed dniem wizyty kupiłem ostatni bilet na 10 rano. W moim przypadku okazało się to dobrym strzałem ponieważ do ok 9 MP było całe w chmurach. Samo wejście nie należy do łatwych (ale trudne też nie jest). Wchodzi się cały czas po schodach pionowo w większości bez poręczy, trochę jakby nad przepaścią. Ja przy moim lęku wysokości nie czułem się za dobrze toteż na sam szczyt nie wszedłem, odpuszczając na pierwszym stopniu ruin. Polecam zabrać dobre buty.

4. Do MP jechałem busem z Cuzco do Hydro i potem 10 km piechotą (wszyscy z busa tak szliśmy). W drodze powrotnej kupiłem bilet na pociąg o 6:45 (koszt - 12$). Jak dojechałem do Hydro to zaraz stali z busikami, samochodami, najpierw do Santa Teresa a potem do Cuzco. Sama droga z ST do Hydro prawie cały czas biegnie na dość sporym urwiskiem. Jak ktoś się boi polecam usiąść w drodze do Hydro po prawej stronie samochodu :)

5. W Arequipie polecam restauracje Hatunpa na Calle Ugarte 208. Wszystkie potrawy ok 10 soli. Ładne, tanie i bardzo smaczne miejsce. Dodatkowo gość mówi po angielsku :) Mają fejsa to można tam sprawdzić. Trochę żałowałem, że miejsce znalazłem dopiero ostatniego dnia w AQP.

6. Bilet na MP kupiła mi osoba u której zarezerwowałem nocleg w Cuzco. Myślę, że to dobra opcja jak ktoś chce zabezpieczyć sobie bilet na Wayna Picchu.

A, przynajmniej dla mnie najgorszy był pierwszy dzień na ponad 3000 m po przylocie z Limy. Zostałem w Cuzco jeden dzień żeby się zaaklimatyzować Potem już było ok.

Jakby ktoś coś chciał wiedzieć to w miarę możliwości służę pomocą. Trasa: Lima - Cuzco - Arequipa - Lima.

Przy okazji pozdrawiam Kasię i Pawła z Wrocławia. Być może czytacie to :)
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 11 Kwi 2013 03:05 
Awatar użytkownika

tez wlasnie wrocilam ( i pozdrawiam kasie i pawla rowniez:) ).

dodam od siebie troche o bezpieczenstwie, nie polecam tanich przewoźnikow autobusowych, nie ze wzgledu na komfort ale bezpieczeństwo. Z tego tez powodu nie polecam wycieczek jednodniowych do Colca Canyon, wyjazd jest o 4 rano i kierowcy sa przemęczeni, latwo o wypadek. O certyfikat yellow fever nikt nie pyta w sao paulo choc moze gdyby sie chcialo opusic lotnisko byloby inaczej. No i pamietajcie zeby zawsze sie targowac, ceny zwykle są wszędzie zawyzone, np u nas w hostelu kazdy placil inaczej za lozko;

#149 PostWysłany: 11 Kwi 2013 10:24 

@seses

Antku,

Trasę zaplanowaliśmy zahaczając jeszczeo Boliwię Lima -> Arequipa -> Chivay Colca -> Puno, Laz Paz -> Cusco -> Lima :)
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 11 Kwi 2013 10:46 

Pytanie:

Możecie polecić jakieś fajne hostele ( i niedrogie - bo ceny rzędu 100 -130 soli za 2 osoby to sporo) w miejscowościach:

- Cusco
- Aquas Calientes
- Arequipa

Dodatkowo, czy ktoś ma doświadczenia z nocnymi autobusami na trasach: Cusco - Puno, Puno - Arequipa - jesli tak to podajcie proszę orientacyjne ceny i nazwy przewożników.

Dzieki i pozdrawiam
Łukasz
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 11 Kwi 2013 11:03 

Polecam stronę a propos Limy:

http://www.limaeasy.com/
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 11 Kwi 2013 11:14 
Awatar użytkownika

niebieski
lwilczek napisał(a):
Pytanie:

Możecie polecić jakieś fajne hostele ( i niedrogie - bo ceny rzędu 100 -130 soli za 2 osoby to sporo) w miejscowościach:

- Cusco
- Aquas Calientes
- Arequipa

ja w Arequipie spałem w Marlon's House http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Marlon-s-House-in-Arequipa/Arequipa/43026?dateFrom=15%20May%202013&dateTo=18%20May%202013&sc_sau=prfs&sc_pos=11

Jakieś 10 minut spacerkiem od Plaza de Armas.
Cena od 57zł/pokój 2 osobowy, w cenie śniadanie (z pysznym sokiem), nie ma problemów z ciepłą wodą. Ale w Arequipie jest naprawdę w czym wybierać.

#153 PostWysłany: 11 Kwi 2013 11:47 

A coś w Cusco możecie polecić .. ?

Jak najtaniej zwiedzić Canion Colca i czy rozważać tam nocleg na miejscu (bedziemy mieli namiot) ?

Z góry dzieki :)
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 11 Kwi 2013 11:52 
Awatar użytkownika

niebieski
lwilczek napisał(a):
A coś w Cusco możecie polecić .. ?

Jak najtaniej zwiedzić Canion Colca i czy rozważać tam nocleg na miejscu (bedziemy mieli namiot) ?

Z góry dzieki :)

co do kanionu do najdroższe z tego wszystkiego jest niestety samo wejście, S.\70

#155 PostWysłany: 11 Kwi 2013 15:05 
Awatar użytkownika

nocleg w kanionie to raczej koniecznosc, ja kupilam wycieczke za 60 soli 2 dni w tym nocleg, zawsze mozesz opuscic grupe i zwiedzic czesc kanionu sam, nie wiem niestety ile sam autokar do chivay kosztuje. W cusco hostal magico, 11 soli za noc ( pokoj 6 osobowy ) i calkiem blisko plaza de armas ( 10 minut piechota ). W Aguas Calientes ponoc za 15 soli sie znajdzie bo jest poza sezonem, ja placilam 25 ale za private z duzym lozkiem. Nie polecam zostawac tam dluzej niz jedna noc, drogo i hostele bardzo nieprzyjemne. Autobusy do Puno za 30 soli kupisz w cruz del sur ( patrzysz na tarifa insuperable, to te tansze ), mozna kupic online ( dziala tylko w ie ) tylko ze one chyba nie sa nocne ( z drugiej strony, jak zobaczylam wypadek na trasie arequipa-puno w ktorym zginelo 26 osob to odechcialo mi sie nocnych podrozy, darujcie sobie tanie busy ) .

#156 PostWysłany: 11 Kwi 2013 16:11 

Zbanowany
vamamama napisał(a):
nocleg w kanionie to raczej koniecznosc

Niekoniecznie. My zatrzymaliśmy się w Cabanaconde i jednego dnia zeszliśmy do kanionu i wróciliśmy na górę. Z drugiej jednak strony, gdybyśmy wiedzieli, że na dole jest basen i tanie noclegi, to byśmy zrobili to w dwa dni, śpiąc na dole.
http://www.tuitam.net/2011/09/dziki-i-n ... colca.html
Pozdrowienia
Bartek
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 11 Kwi 2013 16:17 
Awatar użytkownika

Nie no, zgadzam się ze sie da i w jeden dzien, wycieczki tez sa jednodniowe w tej samej cenie ( 60 soli ) tylko mi bylo szkoda tych 70 soli za wjazd na tak krotki pobyt;

#158 PostWysłany: 11 Kwi 2013 19:33 
Awatar użytkownika

niebieski
vamamama napisał(a):
Nie no, zgadzam się ze sie da i w jeden dzien, wycieczki tez sa jednodniowe w tej samej cenie ( 60 soli ) tylko mi bylo szkoda tych 70 soli za wjazd na tak krotki pobyt;

jakie 60 soli...? po 45 płaciłem, gdy jechały 2 osoby.

A w cruz del sur bilety online można kopic z tego co pamiętam nie później niż na 2 dni przez odjazdem, warto pamiętać o tym szczególe, bo taryfa insuperable jest dostępna tylko przy zakupie online.
Przykałd: Arequipa-Lima bilety po S./59, normalnie lekko ponad 100 kosztują.

#159 PostWysłany: 11 Kwi 2013 21:39 

pawelyop napisał(a):
vamamama napisał(a):

jakie 60 soli...? po 45 płaciłem, gdy jechały 2 osoby.

A w cruz del sur bilety online można kopic z tego co pamiętam nie później niż na 2 dni przez odjazdem, warto pamiętać o tym szczególe, bo taryfa insuperable jest dostępna tylko przy zakupie online.
Przykałd: Arequipa-Lima bilety po S./59, normalnie lekko ponad 100 kosztują.

Dziekujemy za tyle infrmacji, wytłumaczcie mi tylko prosze jak mozna znalezc ta taryfe insuperable, bo jak szukam przejazdow na cruz del sur to ni wiedze takiej mozliwosci, w ktorym momencie mozna ja wybrac. ja szukam przejazdu na trasie lima-cuzco i nic nie widze. dzieki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 11 Kwi 2013 21:46 

mordek napisał(a):
Dorzucę od siebie parę groszy bo właśnie wróciłem.

1. Jeśli ktoś ma chociaż odrobinę, nazwijmy to "obycia" podróżniczego i nie chce płacić ponad 40 soli za taxi do Miraflores w Limie niech jedzie autobusem o którym wspominał jeden użytkownik wcześniej. Zapłacisz max 4-5 sole (jeśli policzą bagaż), dojedziesz w około 1h (niewiele więcej niż taxi) do samego centrum Miraflores. Przy okazji trochę wrażeń na sam początek :) Może się zdarzyć, że ziomek was nie będzie chciał wpuścić z powodu bagażu. W takim wypadku poczekajcie na następny busik który może być za minutę. W wypadku jak ktoś będzie miał więcej bagaży odradzam jazdę bo jest mało miejsca w środku. Jeśli kogoś by interesowało to przystanek jest dokładnie tutaj: -12.024195,-77.10535. Na google maps widać nawet busiki.

2. Co do bezpieczeństwa. Tyle przeczytałem w internecie że niebezpiecznie itp. Nie miałem ani jednej sytuacji w której czułbym się nie komfortowo (chodziłem wieczorem, nocą, rano przed wschodem). We wszystkich miejscach w jakich byłem chodziłem z aparatem na szyi (pisali, że jak się nie robi zdjęć to lepiej schować). Ogólnie ludzie są bardzo pomocni chociaż znajomość angielskiego bardzo słaba ale z rozmówkami jakoś się dogadywaliśmy.

3. Wayna Picchu - tydzień przed dniem wizyty kupiłem ostatni bilet na 10 rano. W moim przypadku okazało się to dobrym strzałem ponieważ do ok 9 MP było całe w chmurach. Samo wejście nie należy do łatwych (ale trudne też nie jest). Wchodzi się cały czas po schodach pionowo w większości bez poręczy, trochę jakby nad przepaścią. Ja przy moim lęku wysokości nie czułem się za dobrze toteż na sam szczyt nie wszedłem, odpuszczając na pierwszym stopniu ruin. Polecam zabrać dobre buty.

4. Do MP jechałem busem z Cuzco do Hydro i potem 10 km piechotą (wszyscy z busa tak szliśmy). W drodze powrotnej kupiłem bilet na pociąg o 6:45 (koszt - 12$). Jak dojechałem do Hydro to zaraz stali z busikami, samochodami, najpierw do Santa Teresa a potem do Cuzco. Sama droga z ST do Hydro prawie cały czas biegnie na dość sporym urwiskiem. Jak ktoś się boi polecam usiąść w drodze do Hydro po prawej stronie samochodu :)

5. W Arequipie polecam restauracje Hatunpa na Calle Ugarte 208. Wszystkie potrawy ok 10 soli. Ładne, tanie i bardzo smaczne miejsce. Dodatkowo gość mówi po angielsku :) Mają fejsa to można tam sprawdzić. Trochę żałowałem, że miejsce znalazłem dopiero ostatniego dnia w AQP.

6. Bilet na MP kupiła mi osoba u której zarezerwowałem nocleg w Cuzco. Myślę, że to dobra opcja jak ktoś chce zabezpieczyć sobie bilet na Wayna Picchu.

A, przynajmniej dla mnie najgorszy był pierwszy dzień na ponad 3000 m po przylocie z Limy. Zostałem w Cuzco jeden dzień żeby się zaaklimatyzować Potem już było ok.

Jakby ktoś coś chciał wiedzieć to w miarę możliwości służę pomocą. Trasa: Lima - Cuzco - Arequipa - Lima.

Przy okazji pozdrawiam Kasię i Pawła z Wrocławia. Być może czytacie to :)

To jakie ogólnie wrażenia???Podobalo sie?
jJa mam pytanie odnosnie drogi do MP przez hydro, ile czasu ci to zajeło? my mamy zamiar dostac sie do aquas w niedziele, czy w miedziele kursuja normalnie wszytsie busy? w koncu to kraj katolicki :-) te bilety na pociag bardzo drogie, ale czasu tez malo ;-( no musimy sie zdecydowac. Dzieki za odpowiedz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość