Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 26 Mar 2013 20:44 
Awatar użytkownika

Teraz powiedzcie, na który warto się wspinać, czy samo Machu Picchu wystarczy? ;)

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#122 PostWysłany: 26 Mar 2013 21:14 

Loty: 418
Kilometry: 1 146 692
Krajów: 103 / 48.1%
byłam na Machu Pichcu w czerwcu 2009, wystarczy -moim zdaniem. MP to nie tylko to co widzisz na powyższej fotce. To tylko częśc tego co można zwiedzić. Aczkolwiek ludzie, którzy byli na Wayna Pichcu byli bardzo zadowoleni.
Myśmy nie dostały wówczas wejściówek, wtedy bezpłatnych. Teraz chyba 15 lub 20$.
Poza tym z Aquas Calientes do góry radzę zafundowac sobie bilet na autobus (chyba 12$ w 1 stronę). Autobus odchodzi z przystanku blisko dworca kolejowego. Zawsze rano są do niego kolejki, więc nie można go przegapić.
Schodziłyśmy pieszo w dół, co zajęło nam ponad godzinę. Ale było warto, widoki śliczne, a do tego cześć zejścia to stare inkaskie schody.
I jeszcze jedno- nie wszyscy odczuwają wysokość i chorobę wysokogórską. W razie czego herbatka z liści koki pomaga.
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 26 Mar 2013 22:15 

Jeszcze takie małe sprostowanie: Nie wiem dlaczego ale nazwy gór na zdj zostały zamienione - ta większa to oczywiście Wayna zwana również Huayna Picchu. Nie wiem jak można było na stronie taki (wiel)błąd zamieścić :p
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 26 Mar 2013 22:50 

srebrny
MaSell napisał(a):
Teraz powiedzcie, na który warto się wspinać, czy samo Machu Picchu wystarczy? ;)

ja osobiscie sie nie wspinalem, nie bylo czasu. ale nie zaluje :lol:
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 27 Mar 2013 00:29 

Zbanowany
Na obrazku są zamienione nazwy.
My wchodziliśmy na Wayna (tą największą) i nic nie było widać przez mgłę. Bez mgły ponoć ładnie, ale wymarzony widok na Machu Picchu jest dokładnie z drugiej strony, mniej więcej z tego miejsca co było zrobione zdjęcie powyżej.
Żeby zobaczyć ten widok co na ostatnim zdjęciu tutaj: http://www.tuitam.net/2011/09/machu-pic ... mundo.html nie trzeba żadnego dodatkowego biletu.
Pozdrowienia
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 27 Mar 2013 11:09 

lbt napisał(a):
Na obrazku są zamienione nazwy.
My wchodziliśmy na Wayna (tą największą) i nic nie było widać przez mgłę. Bez mgły ponoć ładnie, ale wymarzony widok na Machu Picchu jest dokładnie z drugiej strony, mniej więcej z tego miejsca co było zrobione zdjęcie powyżej.
Żeby zobaczyć ten widok co na ostatnim zdjęciu tutaj: http://www.tuitam.net/2011/09/machu-pic ... mundo.html nie trzeba żadnego dodatkowego biletu.
Pozdrowienia

Powiedzcie czy to wejście na Wayyna o 7 rano tzn. że mam czas na wejscie od 7 do 10?czy musze wyjsc juz o 7? Moje pytanie wynika z tego, że chcemy być wczesniej na machu zobaczyc wschód słońca a następnie wyjść na tą górę myślę tak po 7, przed 8.
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 27 Mar 2013 11:19 

srebrny
nika71 napisał(a):
Powiedzcie czy to wejście na Wayyna o 7 rano tzn. że mam czas na wejscie od 7 do 10?czy musze wyjsc juz o 7? Moje pytanie wynika z tego, że chcemy być wczesniej na machu zobaczyc wschód słońca a następnie wyjść na tą górę myślę tak po 7, przed 8.

tak nika, musisz byc miedzy 7 a 8 rano, potem wejscie jest zamykane.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 27 Mar 2013 16:06 

Orientuje się ktoś czy wracając z Machu i biorąc busa z Hydroelectriki do Cusco jedzię się trasą Santa Teresa --> Santa Maria-->Ollantaytambo czy jest też inna droga tzw "dołem"? Dla wyjaśnienia załączam fotke :P http://www.andeantravelweb.com/peru/des ... picchu.gif
O której trzeba najpóźniej być w Hydroelectrice żeby zdążyć na busa do Cusco??
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 27 Mar 2013 16:20 

michcioj napisał(a):
nika71 napisał(a):

tak nika, musisz byc miedzy 7 a 8 rano, potem wejscie jest zamykane.

Acha Dzięki. To super, więc najpierw wschód słońca a później Wayna po 7. dzięki bardzo
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 27 Mar 2013 16:31 

srebrny
sadinho napisał(a):
okolo 15tej mniej wiecej wracaja busy do cusco.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 27 Mar 2013 16:41 

sadinho napisał(a):
Orientuje się ktoś czy wracając z Machu i biorąc busa z Hydroelectriki do Cusco jedzię się trasą Santa Teresa --> Santa Maria-->Ollantaytambo czy jest też inna droga tzw "dołem"? Dla wyjaśnienia załączam fotke :P http://www.andeantravelweb.com/peru/des ... picchu.gif

Z tego co doczytałam, a sama nie byłam,iż biorąc busa z Hydroelectriki do Cuzco to jedzie się przez Santa Terese, iż nie ma innej drogi. Też chcieliśmy jechać tą drogą bo jest dużo tańsza, ale trochę czasu mało. Odnośnie godziny to nie wiem, ale gdzieś mi się obiło o oczy że jeśli nie ma kompletu osób w colectivo z Hydro lub santa teresy to możesz stać i czekać i czekać lub pojechać za odpowiednią stawkę. Jeśli ktoś ma ograniczenia czasowe i chce zobaczyć więcej to ryzyko, chyba że cały czas pobytu poświęci sie tylko na Cuzco i okolice. A kiedy jedziesz?Niewątpliwie trasa busem to dużo lepsze wrażenia niż w tym komercyjnym pociągu
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 27 Mar 2013 17:19 

28.04 Lecimy z LImy do Cuzco i stamtąd od razu, albo dopiero na drugi dzień z rana do Urubamba/Ollantaytambo. Dajemy sobie cały dzień na zwiedzanie Świętej doliny i wieczornym pociągiem jedziemy z Olla do Aguascalientes (innej opcji niestety nie ma). Następny dzień (29 albo 30) z samego rana włazimy na Machu i koło południa powrót. Chcieliśmy się przejść do Hydroelectrici i stamtąd łapać coś do Cusco ale w sumie cała trasa może zająć ponad 9h więc jednak trochę za długo... Poza tym naczytałem się sporo o trasie Santa Teresa-Ollantaytambo i z racji tego, że będę miał parę dziewczyn "na pokładzie" to wolę jednak nie ryzykować jakiegoś ataku paniki:D Pozostaje tylko ten nieszczęśnie drogi pociąg. Plus taki, że do Ollantaytambo jedzie 1,5h, stamtąd 1,5h busem do Cusco i zostaje nam jeszcze cały wieczór na chillout w mieście :)
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 28 Mar 2013 10:03 

sadinho napisał(a):
28.04 Lecimy z LImy do Cuzco i stamtąd od razu, albo dopiero na drugi dzień z rana do Urubamba/Ollantaytambo. Dajemy sobie cały dzień na zwiedzanie Świętej doliny i wieczornym pociągiem jedziemy z Olla do Aguascalientes (innej opcji niestety nie ma). Następny dzień (29 albo 30) z samego rana włazimy na Machu i koło południa powrót. Chcieliśmy się przejść do Hydroelectrici i stamtąd łapać coś do Cusco ale w sumie cała trasa może zająć ponad 9h więc jednak trochę za długo... Poza tym naczytałem się sporo o trasie Santa Teresa-Ollantaytambo i z racji tego, że będę miał parę dziewczyn "na pokładzie" to wolę jednak nie ryzykować jakiegoś ataku paniki:D Pozostaje tylko ten nieszczęśnie drogi pociąg. Plus taki, że do Ollantaytambo jedzie 1,5h, stamtąd 1,5h busem do Cusco i zostaje nam jeszcze cały wieczór na chillout w mieście :)

My też stwierdziliśmy, że taki plan też będzie lepszy, plusy przysłaniają minusy, tylko tyle kasy....... Ale co zrobić, zastanawia mnie jedno czy ten bus z Ollanty do Cuzco jedzie tylko 1,5h? Jakimi liniami lecicie star peru czy peruvian, macie już bilety czy kupujecie na miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 28 Mar 2013 14:17 

Zbanowany
nika71 napisał(a):
zastanawia mnie jedno czy ten bus z Ollanty do Cuzco jedzie tylko 1,5h?

To tylko około 70km po dobrej drodze, więc dlużej nie powinien jechać.
Pozdrowienia
Bartek
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 28 Mar 2013 17:10 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Jeśli macie trochę czasu przed wyjazdem to zachęcam do poczytania ciekawych artykułów odnośnie Peru:

http://operujewperu.pl/

http://operujewperu.pl/wp-content/uploads/2012/12/Piotr-M.-Ma%C5%82achowski.-21-mgnie%C5%84-Peru.-Zapiski-z-Imperium-S%C5%82o%C5%84ca.pdf

trochę fotek http://kochamyperu.pl/category/na-oko/

Nie żebym jakoś promował te serwisy, porostu ciekawie się czyta.

#136 PostWysłany: 28 Mar 2013 22:24 

A jak wygląda sprawa z kantorami? Dużo ich jest w większych miejscowościach?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 28 Mar 2013 22:38 

srebrny
Kozi napisał(a):
A jak wygląda sprawa z kantorami? Dużo ich jest w większych miejscowościach?

tak jest duzo, spoko. do tego czesto w centrach miast sa kolesie co krzycza cambio cambio i ci wymienia dolary po minimalnie gorszym kursie niz w kantorze.
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 29 Mar 2013 13:14 

nika71 napisał(a):

My też stwierdziliśmy, że taki plan też będzie lepszy, plusy przysłaniają minusy, tylko tyle kasy....... Ale co zrobić, zastanawia mnie jedno czy ten bus z Ollanty do Cuzco jedzie tylko 1,5h? Jakimi liniami lecicie star peru czy peruvian, macie już bilety czy kupujecie na miejscu?

Busy z Ollanty do Cusco oficjalnie jeżdżą nawet 80min, ale czytałem na blogach, że średnio to wychodzi jakieś 1,5h (w zależności od ruchu na drodze). Jeszcze nie wiem czym lecimy, pewnie Star Peru, na dniach się wyjaśni :)
Mamy problem bo 2 osoby nie mają jeszcze nowego paszportu (dopiero za 2tyg dostaną nowe). Czy ktoś orientuję się jak to jest np z Star Peru? Bo zamawiając bilety teraz trzeba podawać nr paszportów. Podać nr starego? Za 2tyg może nie być już miejsc, lub ceny mogą być dużo wyższe niż teraz stąd pośpiech...
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 29 Mar 2013 13:22 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
a gdyby spróbować podać nr dowodu osobistego? a później na lotnisku liczyć, że dowód + nowy paszport na potwierdzenie przejdzie? Ewentualnie stary + nowy paszport.

#140 PostWysłany: 29 Mar 2013 13:27 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
Krajów: 106 / 49.5%
niebieski
Hewjka

A ja jak nie mam pod reka paszportu, to podaje numer pesel. Zawsze przechodzi :)

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość