Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 22 Cze 2026 18:18 
Awatar użytkownika

platynowy
Po aktywowaniu programu można pewnie (mam przynajmniej taką nadzieję) te zgody dezaktywować? Jeśli tak, to żal wydawać kasę na nowy nr po to, żeby uwolnić się od tych natrętnych telefonów....
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#382 PostWysłany: 22 Cze 2026 18:32 
Awatar użytkownika

Loty: 487
Kilometry: 515 640
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
@tropikey niby tak, ale każdy tego typu regulamin zawiera klauzulę, że za dane przekazane w trakcie udzielonych zgód nie odpowiadają w momencie ich wypowiedzenia. Z resztą przekonałem się o tym na własnej skórze: wszędzie mam nieudzielone zgody i zasadniczo żaden SPAM do mnie nie dzwoni. Udzieliłem zgód dla Orlen PGNiG, bo dawali voucher na 50zł. na Orlen na paliwo. Pomyślałem, na chwilę udzielę zgodę i wycofam. Tak też zrobiłem. Trwało to niecałą dobę (w weekend). Następnego dnia roboczego już dzwonił jakiś przedstawiciel handlowy firmy przewozowej, żeby zaprezentować ofertę. Nie widzę innej zależności ani przypadku.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#383 PostWysłany: 22 Cze 2026 18:56 

niebieski
Widzi ktoś już swoje mile? Punkty Bezcennych Chwil dzisiaj mi wskoczyły, a maila że konto mam aktywne otrzymałem tydzień temu. Za to moich ciężko zbieranych mil nie widzę.
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 22 Cze 2026 19:21 
Awatar użytkownika

platynowy
U mnie widzę 2500 punktów, które są zapewne odpowiednikiem tego, co mi zostało w citi przed transferem (z grubsza się to zgadza).
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 22 Cze 2026 20:18 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
@cekace chyba zaokrąglają w górę do wielokrotności 500 bo mi zostało 800 coś a miałem na wymianę równy tysiąc
Ale kodu swoją drogą na ten 1000 ciągle nie dostałem
 Profil Relacje PM off  

#386 PostWysłany: 22 Cze 2026 21:22 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Ja wyczyściłem do 49 pkt., więc jakby zaokraglili do 1000, to byłoby przyjemnie.
Będę musiał sprawdzić, jak to u mnie wygląda.

#387 PostWysłany: 24 Cze 2026 10:55 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
no dobrze , ja widzialem na swojej karcie kredytowej limit punktów (tylko przez aplikacje mobilną w www tego nie ma) dokonałem konwersji punktów. Przyszedł mi sms o treści ."...zaloguj się albo zarejestruj w programie przejdź do zakładki kody promocyjne i wpisz kod. xxxx" Niestety nie widze gdzie taka zakładka nie wiem gdzie wprowadzić otrzymany sms em kod. Dzwoniłem na infolinię przeszedłem przez 6 ciu doradców i nikt nie wiedział.
Czy ktoś już przechodził taką procedurę i wie gdzie taki kod sms wprowadzić
I

#388 PostWysłany: 24 Cze 2026 11:56 

niebieski
-- 24 Cze 2026 10:48 --

rav4 napisał(a):
Ktoś się orientuje, czy w tych całych chwilach punkty będzie się otrzymywać za płatności u kilku z góry określonych partnerów ? Jeśli tak , to poza Allegro to ja nigdzie więcej nie płace. Taki program to sobie mogą wsadzić.. Najgorsze, że na polskim rynku nie ma alternatywy jeśli zbierało się mile we flyingblue.

Bezcenne chwile maja niezłe promocje typu wydaj 100 zl a dostaniesz 50 zl z powrotem, a takze oferty specjalne gdzie mizna szybciej zarabiać punkty
A nie tankujesz? Circle jest partnerem
Wolt, allegro, Carrefour...

-- 24 Cze 2026 10:53 --

lendziro napisał(a):
no dobrze , ja widzialem na swojej karcie kredytowej limit punktów (tylko przez aplikacje mobilną w www tego nie ma) dokonałem konwersji punktów. Przyszedł mi sms o treści ."...zaloguj się albo zarejestruj w programie przejdź do zakładki kody promocyjne i wpisz kod. xxxx" Niestety nie widze gdzie taka zakładka nie wiem gdzie wprowadzić otrzymany sms em kod. Dzwoniłem na infolinię przeszedłem przez 6 ciu doradców i nikt nie wiedział.
Czy ktoś już przechodził taką procedurę i wie gdzie taki kod sms wprowadzić
I

Zaloguj się, prawy górny rog masz 3 kreski, kliknij swoje imie, rozwinie się lista i masz jedna z pozycji kody promocyjne

Ostatnio edytowany przez ume, 24 Cze 2026 12:03, edytowano w sumie 1 raz
zdublowane fragmenty
 Profil Relacje PM off
lendziro lubi ten post.
lendziro uważa post za pomocny.

#389 PostWysłany: 24 Cze 2026 13:12 
Moderator forum

rav4 napisał(a):
Ktoś się orientuje, czy w tych całych chwilach punkty będzie się otrzymywać za płatności u kilku z góry określonych partnerów ? Jeśli tak , to poza Allegro to ja nigdzie więcej nie płace. Taki program to sobie mogą wsadzić.. Najgorsze, że na polskim rynku nie ma alternatywy jeśli zbierało się mile we flyingblue.

Ja się skutecznie zraziłem do tego programu, gdy mnie ciągle spamowali, a walka z tym okazała się bardzo trudna. Nie dało się odklikać zgody na marketing (wtedy była obowiązkowa, nie wiem jak teraz) ani zmienić numeru telefonu i adresu e-mail na inny niż podany w Citibanku. Gdy więc próbowałem zrobić to prawem do sprostowania danych osobowych i skierowałem do administratora danych osobowych w MasterCard... po wielu tygodniach oczekiwania otrzymałem rozbrajającą mnie odpowiedź, że oni moich danych nie posiadają. Choć słali do mnie wiadomości, a po zalogowaniu wyświetlali moje dane w swoim systemie, żenada. Ostatecznie zwróciłem się do Citi o wypisanie mnie z Bezcennych Chwil i usunięcie danych z MasterCard i tak skończyła się moja przygoda z tym programem. Później, Citi wprowadził w swoim systemie przycisk umożliwiający rezygnację, ja jeszcze robiłem to trybem reklamacyjnym. Orientuje się ktoś z Was, czy w Velo jest taki przycisk, czy zapis do programu odbywa się bez udziału systemu Velo?

Z kolei moja żona dostaje cały czas na maila informacje o wszystkich zmianach regulaminu Bezcennych Chwil. Choć od co najmniej 7-8 lat nie ma żadnej karty MasterCard, nie wie nawet kartą którego banku rejestrowała się w Priceless Specials. Ostatnio w końcu poprosiła mailowo o zaprzestanie wysyłania do niej wiadomości. Grubo ponad miesiąc zajęło im dotąd, by zaledwie zarejestrować zgłoszenie.

Zatem, jak komuś nie przeszkadzają takie kwiatki, to może się bawić. Mnie one przeszkadzają.
 Profil Relacje PM off
1955845624 uważa post za pomocny.

#390 PostWysłany: 24 Cze 2026 13:55 

niebieski
Teraz zgody marketingowe mozna sobie odznaczać bez problemu. Zmiana glownego emaila do karty chyba niemozliwa, ale email marketingowy można zmienic

Niestety jak bank nie powiadomi bchw ze karta jest juz nieaktywna, to wisi w programie do końca swiata :-), dopóki sie samemu jej nie usunie na infolinii, dlatego po zamknięciu karty najlepiej ja od razu usunac
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 24 Cze 2026 18:36 
Awatar użytkownika

platynowy
Szybko poszlo:
https://wyborcza.biz/biznes/7,147582,32 ... i-ale.html

Cytuj:
UOKiK przygląda się sprawie VeloBanku po migracji Citi
Autor: Ireneusz Sudak
Data publikacji: 24.06.2026, 16:11

Co dalej po fuzji VeloBanku i Citi Handlowego? UOKiK zbiera skargi i odsyła klientów na ścieżkę reklamacyjną, prawnicy oceniają szanse na odszkodowania za skutki technicznych awarii, a sam bank - w środku wizerunkowego kryzysu - ogłasza zwolnienia grupowe.

Nie kończą się problemy klientów VeloBanku. Mimo że VeloBank ogłoszono koniec przejęcia detalicznej części Citi Handlowy, niektórzy klienci ciągle mają problemy - choć zdaniem banku - są one już w zaniku.

Migracja VeloBanku: nie można płacić kartami w internecie

"Super, że się chwalicie «przejęciem» klientów, ale może napiszecie też, kiedy planujecie naprawić bank? To 7. dzień, kiedy nie można korzystać z usług tak, jak wcześniej" - napisał w serwisie LinkedIn Marek Gieorgica, dyrektor biura komunikacji w Ministerstwie Cyfryzacji, który wcześniej współpracował z branżą bankową.

Wyliczył, że nie może generować plików XML z historią transakcji, nie widzi szczegółów lokaty i poziomu naliczonych odsetek, nie ma dostępu do bankowości mobilnej, nie może zrobić przelewu do urzędu skarbowego.

VeloBank odpisał publicznie, że ich system generuje pliki PDF, a nie XML, bo tak został zaprojektowany. Wyjaśnienia pozostałych kwestii pozostają nieodgadnione.

To nie koniec. Napisał do nas pan Krzysztof, że nie może płacić kartami VeloBanku (dawniej były to karty Citi) w internetu.

"Panie redaktorze, wczoraj pisał pan o nieudolnie przenoszonych kontach, a dziś (...) nie można płacić kartami w necie. Głos w infolinii od razu podaje komunikat, że karty są w sieci niewidoczne, ale plastikowe działają. Nie wiem, jak to ma pocieszyć tych, którzy nie mogą zrealizować transakcji".

Co na to VeloBank i czy potwierdza te doniesienia?

"Migracja części detalicznej Citi Handlowego do VeloBanku objęła 500 tys. klientów oraz blisko 2 mln produktów i była jednym z największych projektów integracyjnych na polskim rynku finansowym w ostatnich latach" - wyjaśnia nam Monika Banyś-Bator, rzeczniczka VeloBanku.

"Dziś zdecydowana większość klientów korzysta już w pełni z bankowości internetowej, aplikacji mobilnej oraz pozostałych usług VeloBanku. W pojedynczych przypadkach pojawiają się zgłoszenia, które analizujemy na bieżąco i obsługujemy bezpośrednio z klientami" - zapewnia.

"Ale wstyd"

Temat problemów VeloBanku był poruszany w kuluarach wtorkowej uroczystości z okazji 35-lecia Biura Maklerskiego PKO BP - najstarszego i największego "tradycyjnego", bo z wyłączeniem XTB, brokera w Polsce.

Niektórzy finansiści patrzą na problemy VeloBanku ze zdziwieniem, tym bardziej że prezesem VeloBanku jest Adam Marciniak, były członek zarządu PKO BP. Marciniak - jak słyszymy na rynku - jest ceniony za cyfryzację skostniałego PKO BP i ma otwarte podejście do nowoczesnych technologii.

Niektórym ludziom z branży jest po prostu wstyd, że coś takiego ma miejsce. Klienci Citi, po 30 latach w jednym banku powinni być maksymalnie zaopiekowani, wiadomo, że dla nich to ogromna zmiana. A ta historia, która wpływa na wizerunek sektora - mówi nam jeden z finansistów, niezwiązany zawodowo z bezpośrednią konkurencją VeloBanku.

Inny rozmówca dodaje, że przecież większość klientów (VeloBank podaje, że ponad 90 proc.) sprawnie przeszło proces migracji, więc nie można mówić o tym, że proces był porażką, choć "z pewnością nie poszedł modelowo".

KNF i UOKiK śledzą rozwój wydarzeń

Sytuację bada KNF. Urząd rozumie, że "tak duże fuzje są skomplikowane i mogą powodować tymczasowe problemy", ale mimo to żąda od banku sprawnej obsługi i zapewnienia klientom stałego dostępu do usług.

Problemy z migracją są też przedmiotem uwagi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, który potwierdza, że rośnie liczba skarg związanych z transferem części detalicznej Citi Handlowego do VeloBanku.

"Do UOKiK wpłynęło kilkanaście skarg dotyczących trudności z dostępem do bankowości po transferze klientów Citi Handlowy do VeloBanku. 18 czerwca VeloBank przekazał Prezesowi UOKiK wyjaśnienia dotyczące przebiegu procesu migracji. Analizujemy je i nie wykluczamy wystąpienia do banku o dodatkowe informacje" - informuje UOKiK.

Kilkanaście skarg na 0,5 mln przenoszonych klientów to mała liczba. Z drugiej strony napisanie skargi wymaga już pewnego zaangażowania - można założyć, że nie wszyscy klienci mają tyle determinacji, by pisać skargi. Sam VeloBank nie zdradza, ile dostał reklamacji w związku z migracją.

UOKiK przypomina, że konsumenci, którzy doświadczyli problemów, powinni w pierwszej kolejności złożyć reklamację do banku. Reklamacja - z formalnego punktu widzenia - jest jedynym prawdziwym śladem i dowodem niezadowolenia klienta. Reklamacja jest też podkładką pod ewentualne przyszłe roszczenia.

Rekompensaty tylko za straty finansowe

Interesy klientów detalicznych w relacjach z instytucjami finansowymi reprezentuje Rzecznik Finansowy.

Widzimy doniesienia medialne, ale nie dostajemy jeszcze wniosków o interwencję lub postępowanie polubowne. Wynika, to z zasady, zgodnie z którą klienci najpierw muszą złożyć reklamację do podmiotu rynku finansowego i dopiero gdy zostanie ona rozpatrzona negatywnie, mogą zwrócić się do Rzecznika Finansowego o podjęcie działań - mówi nam Marcin Jaworski, z biura prasowego Rzecznika Finansowego.

Liczymy, że w tych okolicznościach bank będzie jednak pozytywnie ustosunkowywał się do zgłaszanych przez klientów reklamacji i nasze interwencje nie będą potrzebne - dodaje.

Wcześniej jednak, jak powiedział serwisowi Bankier.pl Dawid Rapkiewicz, dyrektor departamentu klienta rynku bankowego i kapitałowego w biurze Rzecznika Finansowego, „jeśli na skutek wadliwego działania systemów bankowych klient poniesie jakąś stratę i jest w stanie ją wykazać, to oczywiście bank powinien ją zrekompensować".

W praktyce, jeśli chodzi o skuteczność dochodzenia roszczeń, to interesy klientów dotychczas najskuteczniej reprezentują kancelarie prawne. Zapytaliśmy dwóch znanych prawników, którzy reprezentują klientów w sporach prawnych z bankami o potencjalne roszczenia wynikające z problemów z "bankowaniem".

Jeśli bank blokuje dostęp do konta lub źle realizuje przelewy, łamie umowę. Daje to klientom prawo do żądania odszkodowania na podstawie Kodeksu cywilnego (art. 471) lub ustawy o usługach płatniczych - wskazuje mec. Wojciech Bochenek.

Prawnik zastrzega jednak, że każda sprawa powinna być indywidualnie zweryfikowana i przeanalizowana pod kątem powstania szkody - to że ktoś nie mógł się dodzwonić na infolinię, albo nie miał dostępu do konta to za mało.

Odszkodowanie należy się tylko wtedy, gdy klient poniósł konkretną stratę finansową – np. musiał zapłacić odsetki karne do ZUS-u lub urzędu skarbowego. Trzeba udowodnić, że stało się tak wyłącznie przez błąd banku, który zablokował dostęp do pieniędzy - dodaje Bochenek.

Warto pamiętać, że VeloBank przejął nie tylko rachunki osobiste, ale też część inwestycyjną.

Dlatego szczególnie interesujące mogą być przypadki dotyczące ograniczenia możliwości dysponowania środkami lub instrumentami inwestycyjnymi, gdzie szkoda może być stosunkowo łatwa do wykazania - mówi nam dr Jędrzej Jachira, adwokat w Kancelarii Prawnej Sobota Jachira.

We wtorek ok. godz. 18 biuro prasowe VeloBanku poinformowało o rozpoczęciu procedury zwolnień grupowych. Nie wiadomo, ilu pracowników straci pracę, ani czy zwolnienia będą dotyczyć części przejętego banku Citi, czy "starego" VeloBanku.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#392 PostWysłany: 24 Cze 2026 23:41 

kate1974 napisał(a):
-- 24 Cze 2026 10:48 --
Bezcenne chwile maja niezłe promocje typu wydaj 100 zl a dostaniesz 50 zl z powrotem, a takze oferty specjalne gdzie mizna szybciej zarabiać punkty
A nie tankujesz? Circle jest partnerem
Wolt, allegro, Carrefour...

No właśnie w tym sęk, że do Circle K i Carrefour mi nie po drodze, nie mówiąc już o tym , że nie przepadam za tymi markami i tylko dlatego, żeby zdobyć pare punktów nie mam zamiaru jeździc przez pół miasta. Z Wolta nie korzystam jak i z resztą z innych tego typu atrakcji. Zostaje mi tylko Allegro. Zastrzegłem i spłaciłem już swoja kartę złożyłem reklamacje na wygaszenie programu premiermiles o którym nie zostałem skutecznie poinformowany na 2 miesiące przed wprowadzeniem zmian i założyłem sobie kartę w Pekao, będzie trzeba zmienić preferencje z KLM i SAS na LOT i LH. W dodatku tam też są te bezcenne chwile , ale punkty wpadaja za każdą płatność a nie tylko u partnerów.
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#393 PostWysłany: 25 Cze 2026 06:59 

niebieski
Szkoda ze sie pospieszyles, bo teraz jest chyba jeszcze w Pekao promocja na 10 tys mil i zwrot 500 zl

Ostatnio edytowany przez kate1974, 25 Cze 2026 13:38, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 25 Cze 2026 20:50 

Straciłem jakieś 200k citi miles. Nie zostałem skutecznie powiadomiony o zmianach podczas gdy byłem zapewniany o kontynuacji umów i produktów po przejęciu.

Ktoś jest w tej samej sytuacji? Ja nie chcę odpuszczać bo przy aktualnej promocji 30% avios za przeniesienie do Qatar to są na prawdę grube sumy…
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 25 Cze 2026 21:01 

HON fly4free
Pozostaje staranna analiza sytuacji i dokumentów / komunikatów obu banków pod tym względem i pod kątem ewentualnych możliwości prawnych. Na pierwszy rzut rzeczywiście żaden z banków wyraźnie nie poinformował o zakończeniu programu, którego istotą była możliwość wymiany punktów na mile/punkty lojalnościowe. Nie patrzyłem jeszcze co oferuje Velo w swoim programie i jak się to przekłada na wartość w porównaniu do mil czy punktów.

Jeśli dobrze liczę, 200 k punktów dałoby ci w obecnej promocji czerwcowej 130 k aviosów w programie QR, które mają wartość rynkową na poziomie co najmniej ok. 7,5k zeta, choć gdyby wyliczyć za ile można je kupić bezpośrednio u przewoźnika, to wartość "odtworzeniowa" będzie jeszcze wyższa.

Nawet upraszczając sprawę i licząc prosty cashback, który oferował w programie Citi także wyjdzie spora kwota, choć pewnie niższa niż wartość utraconych aviosów. Sprawdź, czy Velo też oferuje jakiś cashback i ewentualnie ile. Bo jeśli dają tylko jakieś przysłowiowe bony do Rosmanna po kiepskim przeliczniku, to nie jest IMO porównywalna możliwość wymiany punktów po fuzji.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#396 PostWysłany: 25 Cze 2026 21:55 

W VeloChwile te 200K to 2500 PLN jak się zamieni na vouchery do sklepów. I też może być z tym problem, bo często jest ograniczenie ilościowe ile razy daną nagrodę można odebrać.
Generalnie vouchery 50 PLN są do odebrania za 4000 punktów. Czasami są promki, że będzie to mniej punktów, np. 2000. Ale wtedy jest zazwyczaj jeszcze mocniejsze ograniczenie ile takich promocyjnych voucherów można odebrać. Często tylko jeden do danego sklepu.
Więc na pewno nie jest to równoważne z programem Citi.
 Profil Relacje PM off
marek2011 uważa post za pomocny.

#397 PostWysłany: 26 Cze 2026 01:31 

srebrny
kolejne ciekawostki, pobrali oplaty za obsluge kart mimo ze byly bezplatne. do tego naliczyli jakies odestki pod haslem 'Odsetki warunkowo anulowane', wszystkim obciazyli konto, a nie karty.

czy kto pamieta jaki byl przelicznik na cashback i aviosy?
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#398 PostWysłany: 26 Cze 2026 07:18 
Awatar użytkownika

platynowy
Cashabacku nie pamiętam, ale na 1 aviosa trzeba było przeznaczyć 2 citi mile, czyli wcześniej wydać 10 zł.
U mnie na szczęście żadne opłaty się na razie nie pojawiły.
 Profil Relacje PM off
ibartek lubi ten post.

#399 PostWysłany: 26 Cze 2026 07:53 

Cashback w Citi: 1 PLN za 40 Citi Mil.
Jest jeszcze dostępny regulamin na stronie Citi - https://www.citibank.pl/files/documents ... rmiles.pdf
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#400 PostWysłany: 26 Cze 2026 12:58 

Loty: 279
Kilometry: 415 031
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Właśnie się dowiedziałem na infolinii, iż warunki do konta jakie miałem w Citi, są takie same. (nie pamiętam jaki miałem wcześniej rodzaj)
A poro kont walutowych, aby przepiąć kartę na inne konto walutowe musze zadzwonić na infolinie, wiec ułatwienie super.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 31  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: fixmin oraz 1 gość