Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Możliwość mediacji, zanim pójdziesz do sądu/pośrednika
https://www.schlichtung-reise-und-verke ... n-request/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1246 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 63  Następna
Autor Wiadomość
#861 PostWysłany: 24 Mar 2023 12:42 

platynowy
kubus571 napisał(a):
więc chyba się należy.

Co masz na myśli?
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#862 PostWysłany: 24 Mar 2023 13:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Sorry nieprecyzyjnie się wypowiedziałem.

Czy należy się odszkodowanie od linii w przypadku rezygnacji z całej rezerwacji. Chodzi mi o częste powtarzane na forum 600EUR na podstawie WE261/2004

Image
 Profil Relacje PM off  

#863 PostWysłany: 24 Mar 2023 14:01 

Loty: 292
Kilometry: 384 428
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
W przypadku rezygnacji z lotu, odszkodowanie się nie należy. Dostaniesz tylko zwrot kosztu lotu. I nie wiem skąd 600€ przy takiej odległości.
kubus571 uważa post za pomocny.

#864 PostWysłany: 24 Mar 2023 14:24 

platynowy
Przecież strajkuje verdi, a nie Lufthansa.
 Profil Relacje PM off  

#865 PostWysłany: 24 Mar 2023 14:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Wiem, że strajkuje verdi, ale info od LH mówi że w związku z tym są zmuszeni odwołać lot do LUX

@J29 dzięki za odpowiedź.

Image
 Profil Relacje PM off  

#866 PostWysłany: 01 Kwi 2023 18:53 

Cześć wszystkim. W związku ze strajkami we Włoszech Wizz odwołał mi jutrzejszy powrót do Polski i mam przebookować bilet. Zaraz po smsie weszłam na apkę i chciałam wybrać inny dzień ale pokazuje że brak miejsc na zmiane z komunikatem że są miejsca ale nie można nic kliknąć. Walczę od 16. Do lotniska mam kawałek, więc planuje jechać jutro rano już. Czy Wizz zapewni mi ten powrót w poniedziałek? Czy mam jakąś gwarancję? Piszę, dzwonię i nic. Apka nie działa. Muszę wrócić do Polski w pon najpóźniej. Co w takiej sytuacji? Czy jest szansa że odgórnie będzie dla mnie miejsce?
 Profil Relacje PM off  

#867 PostWysłany: 01 Kwi 2023 18:57 

niebieski
Odgórnie nic nie będzie.Pewnie wiele osób jest w takiej sytuacji i kto pierwszy ten lepszy aż do wypełnienia samolotu.
 Profil Relacje PM off  

#868 PostWysłany: 01 Kwi 2023 19:00 

Ogólnie jak czytałam, to że linia lotnicza jest zobowiązana do zapewnienia lotu zastępczego. Co to oznacza w praktyce? Przecież kolejny lot nie może być za tydzień.. Bo co ja.. Będę tydzień mieszkała na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#869 PostWysłany: 01 Kwi 2023 19:08 

niebieski
Może jutro na lotnisku ci coś zaproponują a hotel powinni do tego czasu zapewnić lub zwrócić pieniądze po przesłaniu rachunku za nocleg i jedzenie.
 Profil Relacje PM off  

#870 PostWysłany: 02 Kwi 2023 02:06 

srebrny
sprawdz czy mozna zmienic przez strone i czy w ogole mozna jeszcze kupic ten bilet. na lotnisku jak nie ma biura to w niczym nie pomoga, wiec dzwon do skutku na infolinie
 Profil Relacje PM off  

#871 PostWysłany: 02 Kwi 2023 09:06 

Nie da się tam dodzwonić. Telefony to w ogóle przestały odpowiadać, napisałam na live chat i na messenger. Napisałam też maila. Kontakt z nimi jest zerowy. Polska infolinia mówi że zapraszamy w pon, zagraniczne mówią że nr aktualnie niedostępny. Pojechałam na lotnisko i tam nikogo nie ma. Dramat. Wracamy autobusem, udało się dorwać ostatnie miejsca. Na Wizz nie dało się przebookować biletów a i opcja zwrotu środków też nie działa (klikasz i cały czas aktywne). Nie wiedziałam że Wizz to taki dramat..
 Profil Relacje PM off  

#872 PostWysłany: 02 Kwi 2023 11:59 

HON fly4free
Jak wybierasz zwrot za anulowany lot to tracisz prawo do ewentualnego pokrycia zastępczego transportu.
 Profil Relacje PM off  

#873 PostWysłany: 02 Kwi 2023 12:25 

złoty
Meme napisał(a):
Nie da się tam dodzwonić. Telefony to w ogóle przestały odpowiadać, napisałam na live chat i na messenger. Napisałam też maila. Kontakt z nimi jest zerowy. Polska infolinia mówi że zapraszamy w pon, zagraniczne mówią że nr aktualnie niedostępny. Pojechałam na lotnisko i tam nikogo nie ma. Dramat. Wracamy autobusem, udało się dorwać ostatnie miejsca. Na Wizz nie dało się przebookować biletów a i opcja zwrotu środków też nie działa (klikasz i cały czas aktywne). Nie wiedziałam że Wizz to taki dramat..

https://wizzair.com/pl-pl/informacje-i- ... -pochwaly/
Złóż po powrocie formalną reklamację przez w/w formularz - najbardziej pasuje Reklamacje.
W treści nieco zmodyfikowane co w cytowanym poście. Przygotuj skan posiadanych wszystkich rachunków związanych z "awaryjnym powrotem do Polski", który dołącz do reklamacji.
 Profil Relacje PM off  

#874 PostWysłany: 02 Kwi 2023 12:41 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Pewnie odpowiedzą, że nic się nie należy bo zwracają tylko wtedy jak sami organizują powrót. A sami organizują tak jak widać powyżej. Niestety.

#875 PostWysłany: 02 Kwi 2023 13:05 

złoty
paweł p napisał(a):
Pewnie odpowiedzą, że nic się nie należy ...

Post #3097
wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445&start=3080
Nieco inna sprawa, bo u @Meme bez prawa do odszkodowania. Ale jak poczytasz to jednak "się da".
Może też iść po takiej odpowiedzi do pośrednika, zapewne wystarczy wyslanie przedsądowego wezwania do zapłaty.
 Profil Relacje PM off  

#876 PostWysłany: 02 Kwi 2023 13:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Wiem, piszę co pewnie odpiszą - z własnego doświadczenia.

#877 PostWysłany: 02 Kwi 2023 13:28 

złoty
paweł p napisał(a):
Pewnie odpowiedzą, że nic się nie należy bo zwracają tylko wtedy jak sami organizują powrót. A sami organizują tak jak widać powyżej. Niestety.

To to napisz, co po takiej odpowiedzi należy zrobić.
Bo po takim poście jak cytowany jakbyś zniechęcał w ogóle do działania :!:

Wypisz wymaluj styl pisania jak pewien pan na b ;)
 Profil Relacje PM off
marek1984 lubi ten post.

#878 PostWysłany: 02 Kwi 2023 14:12 
Awatar użytkownika

niebieski
ja się zastanawiałem co zrobić, pewnie można dać zlecenie pośrednikowi, może z szansą na powodzenie.

#879 PostWysłany: 08 Kwi 2023 19:19 

Miałem rezerwacje Radom - Kopenhaga, na inaugurujący rejs 28 kwietnia. Połączenie zostało odwołane, a w zamian LOT proponuje wylot z Warszawy. Zaproponowałem zmianę na wylot z Rzeszowa, z przesiadką w Warszawie. I tak, wiem, 2 loty, większe opłaty lotniskowe itp, zaproponowałem dopłatę za to, niestety spotkało się to z odmową i możliwość takiej zmiany jedynie po wpłaceniu pełnej kwoty za zmianę w wysokości blisko 700 zł.
Zapytałem czy w związku ze zmianą trasy z RDO - CPH na WAW - CPH dostanę od LOT dopłatę, to usłyszałem, że to nie jest zmiana trasy, tylko lotniska, bo lotnisko nazywa się Warszawa-Radom więc zmiana jest w obrębie jednego miasta :D :o
Zdaję sobie sprawę, że formalnie nie kwalifikuje się to na odszkodowanie itp, ale jak myślicie, warto sprawę pociągnąć przez ULC, UOKiK? RDO a WAW to jednak nie zmiana w obrębie jednego miasta.

#880 PostWysłany: 08 Kwi 2023 19:36 

srebrny
wojtek1991jw napisał(a):
to nie jest zmiana trasy, tylko lotniska, bo lotnisko nazywa się Warszawa-Radom więc zmiana jest w obrębie jednego miasta

To jest cudowne rozwiązanie! Wystarczy wszystkie lotniska w PL zmienić na Warszawa-X i oferować jedynie przeloty miejskie w obrębie Warszawy. Wtedy dowolnie można zmieniać loty, bo przecież zmiana lotniska Warszawa-Szczecin to praktycznie to samo co lotnisko Warszawa-Rzeszów, aż dziwne że dopiero po ponad 100 latach istnienia LOTu dopiero teraz na to wpadli.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1246 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 63  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości