Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 422 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 02 Mar 2023 15:59 
Awatar użytkownika

Loty: 203
Kilometry: 547 244
Krajów: 39 / 18.2%
niebieski
@Leszek Jonek probuj przez Ukraine. To czego nie zalatwilam na warszawskim meilu, udalo sie przez nich bez problemu. Opisz cala sytuacje. Ja co prawda mam bilety kupowane bezposrednio, ale warszawskie biuro odmowilo przebukowania na dolot Lot-em. Dzis mam nowe - przyszly z Kijowa :)
IEVSALES@THY.COM
pisalam na adres WAWCUSTOMER@THY.COM
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#222 PostWysłany: 02 Mar 2023 16:38 
Awatar użytkownika

Loty: 18
Kilometry: 50 392
Krajów: 10 / 4.7%
Leszek Jonek napisał(a):
elwirka napisał(a):
To czemu nie dzwonisz do agenta?
Przez jakiego pośrednika kupowałeś?

Niestety przez booking czyli gotogate (jedyny i ostatni raz!!!!!!!!)
wczoraj pisałem z jakims hindusem na czacie ale ze względu że tam juz raz zmieniałem loty to informuja że nie maja kontroli na tym i moge jedynie wnioskować o zwrot kasy
wtedy musi to skierować do jakiegoś zespołu który sie tym zajmuje ale też nie wiem jak ma to wyglądać i musi to turkish zaakceptować
niewiadomo czy dostane zwrot nie wiadomo czy cały i niewiadomo kiedy generalnie nic nie wiadomo

A Pisanie z turkishem to tragedia a wszystkie loty teraz ful szczególnie ten WAW-IST
Pozostałe na rezerwacji odcinki czyli
2 TK 903 S FR 10MAR ISTPTY HK2 1430 2015 Y M01.2E
3 TK 800 B SU 26MAR PTYIST HK2 X 2010 1650*Y M03.1E
4 TK1765 B TU 28MAR ISTWAW HK2 1645 1815 Y M03.2E
też nie wiem czy są dalej ważne czy nie
jak próbuje zmieniać to wywala komunikat ze no flight ale ciągle siedzą na rezerwacji

Podesłałem im inną propozycje 2 tyg póżniej ale brak odpowiedzi
wszyscy porzuceni z Katowic pioszli na WAW i samoloty do istambułu pełne

nie wiem czy mogą mi to przesunąć na później może przez Pragę albo gdzie indziej

Kompletnie nie wiem co robić

Miała być podróż poślubna marzeń a jest jedna wielka chujnia

Właśnie gadałem z call center w Polsce z niejakim TURHAN mówił bardzo wyrażnie więc udało sie dogadać
nie robił żadnych problemów i wszystko posprawdzał
generalnie do 27.03 nie ma szans na loty z PL
ale po tym terminie jak najbardziej mozna też zmienić destynacje o ile jest w tym samym regionie
bilety nie przepadną i mozna je zmienić nawet po dacie podróży do 14dnii

W moim aktualnym planie 10-26.03 jest lipa nawet na lotach z Pragi wszystko przed skasowanie trasy z Kato
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 02 Mar 2023 16:52 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 221 758
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Kupione w Booking.com czyli Gotogate, ale kupując nie zauważyłem tego. Łudziłem się, że Booking.com wziął się za loty i zrobi rewolucję w obsłudze klienta (przynajmniej zawsze byłem zadowolony z obsługi okołohotelowej). Do rzeczy.

Mail do warszawskiego biura trafił ostatecznie do Kijowa. Tam nawet mi zaproponowali rozsądne loty z WAW na zmienione daty, które pierwotnie były droższe. Zaakceptowałem, po czym jednak odpowiedzieli, że ni chu chu, nie ma szans, mam jednak szukać pomocy w agencji.

Gotogate przynajmniej ma dedykowaną infolinię dla klientów Booking.com i dość szybko obsługują telefonicznie w jęz. ang. W każdym razie najpierw były obietnice zmiany dat, potem skończyło się na tym, że nic się nie da zrobić, bo agent nie ma władzy, żeby:
a) rezerwować jakikolwiek odcinek u partnerów, którzy wyświetlają się w wynikach Turkish (LOT, Asiana)
b) zmieniać lotnisko wylotu

Więc tylko zwrot kasy.
Pewnie dałoby się zmienić loty, gdyby było mniej niż 2 tygodnie do odlotu.

Podsumowując: lepiej nie kupować u pośrednika, a już szczególnie nie na trasę, która jeszcze nie wystartowała (nie wiem gdzie miałem mózg).
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 02 Mar 2023 16:56 

@Leszek Jonek Może spróbuj poprosić o jakieś połączenie z przesiadką, aby zdążyć na tego 10 marca z IST. Przy odrobinie dobrej woli chyba powinni to załatwić.

Swoją drogą linia u wielu pasażerów ma teraz krechę jak stąd do IST. Osobiście 2 razy zastanowię się zanim ponownie coś u nich zabukuję.

EDIT:
Linia chyba jednak nie uznaje połączeń wykonywanych z partnerskimi liniami, więc myk z przesiadką też raczej nie przejdzie.

Ostatnio edytowany przez south 02 Mar 2023 17:11, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 02 Mar 2023 17:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
To mniej niz 14 dni do wylotu. Turek musi was przebukowac na inne loty.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#226 PostWysłany: 02 Mar 2023 17:03 
Moderator forum
Awatar użytkownika

tak między bogiem a prawdą, to niezależnie od ilości dni od poinformowania o anulacji, przewoźnik MA ZAPEWNIĆ alternatywę, nawet jeżeli wymagałoby to skorzystania z innej linii/sojuszu. Gorzej z egzekwowaniem tego prawa...
4 ludzi lubi ten post.

#227 PostWysłany: 02 Mar 2023 17:05 

TIT napisał(a):
@Leszek Jonek probuj przez Ukraine. To czego nie zalatwilam na warszawskim meilu, udalo sie przez nich bez problemu. Opisz cala sytuacje. Ja co prawda mam bilety kupowane bezposrednio, ale warszawskie biuro odmowilo przebukowania na dolot Lot-em. Dzis mam nowe - przyszly z Kijowa :)
IEVSALES@THY.COM
pisalam na adres WAWCUSTOMER@THY.COM

Kupowałem bezpośrednio, napisałem na WAWCUSTOMER, odpowiedź z IEVSALES - odmowa przebukowania na dolot LOT-em z KTW, proponują tylko WAW...

Gadekk napisał(a):
tak między bogiem a prawdą, to niezależnie od ilości dni od poinformowania o anulacji, przewoźnik MA ZAPEWNIĆ alternatywę, nawet jeżeli wymagałoby to skorzystania z innej linii/sojuszu. Gorzej z egzekwowaniem tego prawa...

A jakaś podstawa prawna, żeby móc się powołać u Turka, aby zapewnili dolot z KTW?

Ostatnio edytowany przez Korhil, 02 Mar 2023 17:08, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 02 Mar 2023 17:06 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Owszem, ale ciut łatwiej jest przy minus 14 dni, niż za 2-3 miesiące.
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 02 Mar 2023 17:09 

Loty: 112
Kilometry: 262 656
Krajów: 30 / 14.0%
Czy komuś udało się zamienić KTW na inne polskie lotnisko poza WAW w ramach StarAllience? Wylot <14 dni.
Na infolinii twierdzą, że mogą zmienić tylko na nie większą ilość odcinków, zatem dolot krajowy LOT odpada.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 02 Mar 2023 17:42 

srebrny
boots napisał(a):
Kothson napisał(a):
Kupujecie u pośredników żeby być do przodu stówkę, a później płaczecie i oczekujecie klepania po pleckach. Jesteśmy dorośli, każdy wie jak kończy się zakup u pośrednika.

Prawda jest taka, że kupowaliśmy, kupujemy i będziemy kupować przez OTA, bo to F4F, tutaj każda stówka na locie taniej to jeden nocleg gratis. ;)
Analogiczne rozmowy prowadzone są przy każdej wtopie, tak było, jest i będzie. Jednak rany (szczególnie obce) szybko się goją i gramy w tą ruletkę dalej. Mimo wszystko patrząc globalnie większość lotów nie ma takich zmian i zakup przez OTA się po prostu opłaca. Nie będę już nawet przytaczał ewentualnych problemów jakie mogą wydarzyć się przy error fare, fuel dumping itd., a i tak pewne grono osób poluje na te oferty i problemy z OTA są najmniejszymi jakie mogą się wydarzyć. W tym cały urok F4F. :)
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#231 PostWysłany: 02 Mar 2023 17:50 

platynowy
Czasami może to być jeden nocleg do tyłu, jeśli policzysz koszt dodzwonienia się na infolonię OTA, ewentualną opłatę za obsługę rezerwacji przez OTA, czy zwyczajnie przeliczysz swój czas poświęcony na kontakt z pośrednikiem, a który mógłbyś przeznaczyć na pracę zarobkową.
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 02 Mar 2023 17:52 

srebrny
Mimo wszystko patrząc globalnie większość lotów nie ma takich zmian.
Proponuję EOT.
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 02 Mar 2023 17:53 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 308 541
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
@opo
Prawda jest taka, że to nie był żaden EF ani FD. Wielu z nas od początku wietrzyło, że trasa nie ruszy zgodnie z zapowiedziami w marcu; niektórzy uważali i nadal mogą myśleć, że trasa nie ruszy w ogóle. Wreszcie, sporo z nas na to liczyło. Więc wielu z nas wybrało jednak stronę linii do zakupu, przewidując odwołania i przebukowania.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#234 PostWysłany: 02 Mar 2023 17:58 

srebrny
@sko1czek
Chcę tylko powiedzieć, że takie rozmowy pojawiają się przy każdym większym problemie. To nic nowego, mimo wszystko i tak wielu z nas od jutra będzie kupować przez OTA grając z rosyjską ruletkę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#235 PostWysłany: 02 Mar 2023 18:08 

Nie zgodzę się.... Obserwując perturbacje innych z OTA już dawno przestałem kupować u pośredników. Wolę dać więcej i mieć spokój niż oszczędzić tę stówę, a później stracić znacznie więcej przy jakichś problemach (choćby loty wewnętrzne). A będą kupować świeżaki, ewentualnie osoby które dotąd miały po prostu szczęście
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#236 PostWysłany: 02 Mar 2023 18:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Brawo @south.
Nie byłeś chyba nigdy w TS. I na ogólnym też niezbyt uważnie.
Fly4free by nie istniało bez OTA ;)
6 ludzi lubi ten post.

#237 PostWysłany: 02 Mar 2023 18:22 

Spoko, jesteś świadomy ryzyka to kupuj z ota. Gorzej jak trafi na osobę nieświadomą, która nagle znajdzie się w tak nieciekawej sytuacji. Parę przykładów wyżej, poczytaj sobie. Szkoda że się nie wypowiedziałeś w temacie, gdy ci pechowcy byli rugani że korzystają z ota.
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#238 PostWysłany: 02 Mar 2023 18:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Pojawił się ostatnio hejt na OTA.
One mają.. kruczki, * (gwiazdki).
Ale dla kasy (lub dla fanu ;) ) >80% osób stąd tak lata.
Bo właściwie po co brać OTA , jeśli mamy bezpośrednio Lufę, EA, czy poczciwego ( ? ) ryana?

#239 PostWysłany: 02 Mar 2023 18:57 

@wtak dla funu brałem wrzutkę z początku pandemi biznesem AF do Portoryko, co ja później straciłem czasu użerają się z G2G to nikt mi nie odda

Teraz Kupiłem z KTW do Gruzji, na lipiec. Bezpośrednio w TK, różnica może 100pln na bilecie.
10minutowe korekty w rozkładzie pozwoliły mi szybko i sprawnie zmienić w aplikacji lotnisko na Warszawę, a nawet powrot z Batumi na Tibilisi.

Zero użerania się z OTA przy zmianach w rozkładzie to jest fun dla niektórych. I osobiście jestem gotów za to zapłacić kasę.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#240 PostWysłany: 02 Mar 2023 19:01 

srebrny
Może nieuważnie sledze ten wątek, a w sumie trzy wątki TK, ale chyba problemy mają osoby, które mieć ich nie powinny, bo kupowały na stronie linii, więc argumentacja, że gdyby nie OTA, to byłoby cacy, jest nietrafna.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 422 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości