Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5412 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262 ... 271  Następna
Autor Wiadomość
#5161 PostWysłany: 28 Gru 2025 16:55 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
Nie mam pojęcia czy lot na WY jest na jakimś codeshare czy nie. Zasadniczo niewyjaśniono mi tego. I tak jak pisałem, jesli przewoźnik, ktory sprzedaje ci bilet tez u drugiego przewoźnika pozasojuszowego i nie może wybrać nawet miejsca na drugim locie przy odprawie. Nie wspominając o bagażu i innych przywilejach to ja nie do konca znajduje inna rolę Lotu niz sprzedanie mi biletu OmanAir przez Lot jako travel agency

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#5162 PostWysłany: 28 Gru 2025 16:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ale jakiego wyjaśniania w sprawie codeshare Ty oczekujesz od przewoźnika? Przecież jak kupujesz bilet to widzisz od razu czy jest czy nie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5163 PostWysłany: 28 Gru 2025 18:35 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Robaku napisał(a):
Ale to chyba mówimy o różnych sytuacjach. Ja mowie o tym ze lot calkiem jak OTA. A ty o tym jak LH traktuje innych statusowiczow
Czyli jako SEN gdzie mogę skorzystać z salonu po przylocie? W salonikach własnych (FRA, MUC i ich własne w innych miejscach).
 Profil Relacje PM off  

#5164 PostWysłany: 28 Gru 2025 22:38 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
Zasadniczo to nie oczekiwałem wyjaśnienia. Raczej tego ze lot np bedzie mogl mi zmienić miejsce na drugim locie. Albo ze zasadniczo zachowam przywileje / cześć ze statusu. Nie chodzi o salonik ale tez o bagaz. Ale jednak jak sie okazało nic

Ale zasadniczo to nie mam pojęcia jak powinno być bo na code leciałem raz gdy tap łączył mi to z lotem to zasadniczo tez mnie tap odsyłał do lotu a lot do tap- podobnie jak dzisiaj w zakresie bagazu/ zmiany miejsc.

#5165 PostWysłany: 28 Gru 2025 22:49 

srebrny
Darek M. napisał(a):
Czyli jako SEN gdzie mogę skorzystać z salonu po przylocie? W salonikach własnych (FRA, MUC i ich własne w innych miejscach).

Tylko w tych należących do LH i przystawek. Austrian może robić problemy.

#5166 PostWysłany: 29 Gru 2025 09:18 

srebrny
@Robaku

A podasz może jakiś przykład, która linia mając codeshare z linią z obcego sojuszu (LOT - SA, WY - OW) pozwala zachować przywileje?
LOT sprzedaje klasyczny codeshare i chwała mu za to, robi dokładnie tak samo z VN, AA i kilkoma innymi przewoźnikami. Gwarantuje w tym wypadku nadanie bagażu do portu docelowego oraz zabezpiecza przesiadki w przypadku opóźnienia. Ewidentnie jest to daleko od sprzedawania biletu przez OTA...

Wielokrotnie bywa tak, że nawet w ramach jednego sojuszu linia nie pozwala wybrać miejsca innego przewoźnika, bilet kupiony w TK na LO+TK i nie wybierzesz miejsca na LO na stronie TK. A to przecież jeden sojusz.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5167 PostWysłany: 02 Sty 2026 08:58 

niebieski
Dobry wieczór poświątecznie :D
czy LOT od nowego roku pozabierał wodę i drożdżówki na rejsach krajowych?? Dziś KRK-WAW zupełna cisza, nawet światło na cały rejs wyłączyli...
 Profil Relacje PM off  

#5168 PostWysłany: 02 Sty 2026 13:29 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Może im nie dowieźli z powodu pogody.
To zgasili światła, żeby "ściemniać", że to z troski o pasażerów, żeby mogli się zrelaksować.

#5169 PostWysłany: 02 Sty 2026 14:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Jest pełny serwis, a w Polonezie wróciła ryba.

Natomiast w KTW mimo zmian nie ma nawet piwa...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
lukket uważa post za pomocny.

#5170 PostWysłany: 02 Sty 2026 18:19 
Awatar użytkownika

Jeden z moich staffów miał lecieć do LAX, ale odwołany z powodu tech :D. Ten Privilege'owy 772 też odwołany z techu, więc musieli żonglować samolotami, żeby to pokryć, bo na US nie da się wyczarterować czegoś z dnia na dzień, nawet jakby chcieli. Mają sporo 787 uziemionych (3, 4?), które są popsute, więc ZERO marginesu, kiedy coś się sypie, bo czartery mają priorytet. To czysta niekompetencja w planowaniu siatki i tego "geniusza" oraz klaskającej foki, czyli Fijoła. Ekspert od M&A i ekspansji tras, jak dobrze wiemy.

Ale nikt nie wyleci, zero konsekwencji, wszyscy kuleją dalej jak we wszystkich naszych państwowych przedsiębiorstwach. Nieudacznictwo nagradzane awansem.

Miliony zaległe w odszkodowaniach EC261, z czego nic nie zostanie wypłacone.

Z drugiej strony załoga, którą zawsze chwalę, była rewelacyjna i uratowała życie kapitanowi na tym czarterze do PUJ.
 Profil Relacje PM off  

#5171 PostWysłany: 02 Sty 2026 19:09 
Awatar użytkownika

niebieski
A co ma incydent w KTW do 2x technical? Może pora na insynuaxje, że "foka" podbił papiery choremu instruktorowi, bo przecież na pewno to zdarzenie dało się przewidzieć?

Zdarza się, zobacz co dzieje się przez cały rok u LX lub innych "referencyjnych" przewoźników.

Oby głos takich jak Ty nienawistnych technokratów wysyłających STAFFY do jues nie stał się głosem powszechnie obowiązującym.
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#5172 PostWysłany: 02 Sty 2026 19:22 
Awatar użytkownika

złoty
@Maciek737 kolega chciał po prostu pochwalić Lot, że dzięki swojej dalekowzroczności oraz utalentowanemu manadżmentowi, był w stanie tak przygotować zajętość załóg 787\floty grubasów, że gdy w KTW wystapiła potrzeba zastapienia chorego kapitana, była dostępna załoga. Dzięki czemu dwie setki podróżnych mogły świętować Nowy Rok w pięknych okolicznościach przyrody - z kilkugodzinnym opóźnieniem - a nie pić wino musujące na podłodze terminala :D

Tylko wilki, nie współforumowicze, mogliby sugerować, iż wcześniejszy wpis @Frequent-Flyer - tak jak bodajże każdy jego wpis - jest negatywny i pełen uprzedzeń wobec Naszego Narodowego Przewoźnika ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#5173 PostWysłany: 02 Sty 2026 20:15 
Awatar użytkownika

Może nie wiesz, ale choroba załogi to nie tech – kapitan miał zawał serca. Wspomniałem o tym, żeby pokazać, jak świetna potrafi być załoga, żeby oddzielić załogę od tego bezużytecznego i niekompetentnego managementu.

Problemy to popsute samoloty. Więc kiedy uderza zła pogoda albo tech, nie mają żadnego marginesu w rozkładzie i czartery chronią jak tylko się da. Wystarczy zobaczyć, jak desperacka jest sytuacja, kiedy nawet czartery są opóźnione. Podpisali takie umowy czarterowe, że z dnia na dzień odwołują LAX, zmuszając paxów – a zwłaszcza te rodziny, o które niby tak im zależy – do jakichś pokręconych tras z wieloma przesiadkami albo przesunięcia całego wyjazdu.

Szkoda biednych paxów lecących do DEL. Przynajmniej większość jest wyłączona z odszkodowań, nie że LOT i tak by coś zapłacił. Trasy indyjskie traktowane jak bydło, podwójne upokorzenie. Ciekawe, ilu utknęło w strefie non-Schengen i nie może wjechać do Polski? Śpią na podłodze?

Chyba trudno managementowi pojąć, że jak prowadzisz firmę dalekobieżnych autobusów, masz pełny grafik i zero zapasowego autobusu w zajezdni, to szybko wszystko leży. Ale rozkładu LOT-u nie powierzyłbym nawet do obsługi PKS w jednej wsi.

Chyba za dużo świątecznego koniaku, żeby sugerować, że LX ma takie techy jak LOT. Dzięki za ubaw.
 Profil Relacje PM off  

#5174 PostWysłany: 02 Sty 2026 22:44 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Frequent-Flyer napisał(a):
Szkoda biednych paxów lecących do DEL. Przynajmniej większość jest wyłączona z odszkodowań, nie że LOT i tak by coś zapłacił. Trasy indyjskie traktowane jak bydło, podwójne upokorzenie. Ciekawe, ilu utknęło w strefie non-Schengen i nie może wjechać do Polski? Śpią na podłodze?

Możesz rozwinąć ten wątek, bo nie bardzo rozumiem?

#5175 PostWysłany: 02 Sty 2026 22:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Odszkodowania nie przysługują, jeśli podróż odbywa się nie z/do UE.

W takim przypadku pasażerowie lecą dowolną linią i LOT, który sobie pozwala na wiele, wysyła tych pax obcymi liniami i koczowanie nie jest żadnym standardem.
„Lack of civic mindfullness” występuje na początku i końcu podróży pax o których się troszczysz, jeszcze nie w Europie.
 Profil Relacje PM off  

#5176 PostWysłany: 03 Sty 2026 08:54 

srebrny
Raczej chodzi o to, że jak LOT nie ma dostępny drimków to powołuje się przy roszczeniu o odszkodowanie o problemy z silnikami od RR jako siłę wyższa - wtedy odszkodowania nie wypłaca.
 Profil Relacje PM off  

#5177 PostWysłany: 03 Sty 2026 15:31 

Maciek737 napisał(a):
Odszkodowania nie przysługują, jeśli podróż odbywa się nie z/do UE.

W takim przypadku pasażerowie lecą dowolną linią i LOT, który sobie pozwala na wiele, wysyła tych pax obcymi liniami i koczowanie nie jest żadnym standardem.
„Lack of civic mindfullness” występuje na początku i końcu podróży pax o których się troszczysz, jeszcze nie w Europie.

No a podróż WAW - DEL to skąd/dokąd się odbywa?
 Profil Relacje PM off
leafar98 lubi ten post.

#5178 PostWysłany: 03 Sty 2026 16:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Państwo podróżują z US/CA /przez/ WAW
 Profil Relacje PM off
Architekt2001 lubi ten post.

#5179 PostWysłany: 05 Sty 2026 10:06 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Czy w 737 MAX LOT-u pierwsze rzędy mają więcej miejsca? Wczoraj leciałem w 4 rzędzie i miałem dobre 15-20 cm miejsca do poprzedzającego fotela. Nie kojarzę takiej ilości miejsca w żadnym samolocie jakim leciałem w ostatnim roku (nie mówię o rzędach awaryjnych).
Image
 Profil Relacje PM off
bim-bam lubi ten post.

#5180 PostWysłany: 05 Sty 2026 10:25 
Awatar użytkownika

złoty
@Darek M. gdzieś widziałem - ale to było ładnych parę miesięcy temu, więc nie pamiętam źródła, że bodajże do piątego rzędu jest lepiej z miejscem. Wyjaśnione to było ewentualnością zamiany tych rzędów na C...
Brzmiało to na tyle rozsądnie, że nie doczytywałem czy tak jest na pewno, czy tylko jakiś AI slop. Ale od tego momentu staram się wybierać miejsca w tych rzędach :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5412 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262 ... 271  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: ncn oraz 2 gości