Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dojazd z lotniska do centrum by @cypel - dzięki!
[+] Pokaż
METRO
Terminal 2 (wizzair, ryanair) shuttle bus darmowy zawozi nas do terminala 1
Terminal 1
Wychodzimy z terminala i kierujemy się w prawo do stacji metra.
W automacie albo w kiosku kupujemy kartę 7 Colinas albo Viva Viagem i ją odpowiednio doładowywujemy w zależności od potrzeb i preferencji.
Koszt karty 0,5 EUR.
Karta jest ważna 12 miesięcy, jedna karta na jednego pasażera.

-1 przejazd - 1,45 EUR, bilet ważny 1 godzinę od momentu skasowania na metro, tramwaje, autobusy, windy
-bilet 24 godzinny - 6,15 EUR, nielimitowana ilość przejazdów tramwajami, autobusami, metrem, windami
-zapping, jeden przejazd 1,3 EUR, można zmieniać linię dopóki nie wyjdziemy poza bramki. Ważny na autobusy, tramwaje, windy.
Można doładowywać kwotą 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 EUR
Nie można mieszać np. biletu 24 godzinnego z zapping. Karta musi być wyzerowana żeby zmienić np. opcję zapping na bilet 24 godzinny. Jesli mamy jakieś "śmieci" na karcie, w kiosku w metrze nam ją wyzerują, ale pieniądze przepadają.

Kartę odbijamy przy wejściu i wyjściu z metra.

Dojazd na Rossio
Z lotniska jest tylko jedna linia - czerwona (vermelha). Wysiadamy na 9 stacji (Alameda) zmieniamy linię na zieloną (verde), nie wychodzimy poza bramki. Wysiadamy na 5 stacji.

Dojazd do Placu Pombala
Linia czerwona (vermelha). Wysiadamy na ostatniej stacji (Sao Sebastiao), zmieniamy linię na niebieską (azul), nie wychodzimy poza bramki. Wysiadamy na 2 stacji.
Czas przejazdu ok. 40 minut

Metro jest bardzo sprawne, intuicyjne i genialnie oznaczone.
Godziny pracy 06.30-01.00

TAXI
Koszt nocnej taxi w okolice Placu Pombala ok 10 EUR, na Bairro Alto ok. 15 EUR, pobierana jest opłata za bagaż.
Nocne taxi w tygodniu w godzinach 21.00-06.00 w weekendy 00.00-06.00

AEROBUS
https://www.aerobus.pt/en-GB/Home-2.aspx
Nigdy z nimi nie jechałem więc nie opisuję

AUTOBUS NOCNY 208
Przystanek po wyjsciu z przylotów.
Kierunek - Cais do Sodre
Rozkład jazdy:
https://www.carris.pt/en/travel/carreir ... ais-sodre/
Albo można zaplanować podróż przez:
https://www.carris.pt/en/travel/planear-viagem/
Do godzin należy dodać ok. 12 minut
Nie wiem na ile aktualny, bo dawno nie jechałem, może ktoś potwierdzić.
Bilet kupujemy u kierowcy.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 309 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lizbona
#141 PostWysłany: 18 Paź 2015 10:32 

srebrny
Jak ja leciałem, to ten samolot się spóźnił kilka godzin, ale autobusem było ok. Plątanina uliczek? No tak, racja. To oczywiście zależy, jaką kto ma orientację. Kwestia indywidualna.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#142 PostWysłany: 19 Paź 2015 21:41 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
Najwyraźniej jest tak jak piszecie, że tylko pasażerowie linii latających zwykle z Terminala 2 mają ograniczoną możliwość odprawy online. W sobotę leciałem Portugalią (dla TAP) z Lizbony (T1) do Madrytu i była możliwość odprawy przez Internet i otrzymanie kart pokładowych na maila.

#143 PostWysłany: 19 Paź 2015 21:49 

Loty: 138
Kilometry: 236 261
Krajów: 45 / 21.0%
srebrny
GRK napisał(a):
Uwaga! Pojedyncze loty LCC mogą być wykonywane z T1 z przyczyn operacyjnych. W tej chwili jest to, na przykład, poranny lot Ryana na Azory.

Mnie Ryan poinformował mailowo, z którego terminala mam odlot. Na karcie miałam adnotację żeby sprawdzić czy T1 czy T2.

#144 PostWysłany: 23 Paź 2015 23:16 

Bardzo polecam ubera. Dojazd na lotnisko w godzinach barbarzyńskich, tj. 6 rano, z okolic Bairo Alto ok. 7 euro. Jeśli jedzie sie w więcej niż pojedynkę, nawet nie ma sie co zastanawiać :)
 Profil Relacje PM off
BusinessClass lubi ten post.

#145 PostWysłany: 25 Paź 2015 23:46 

Witam, wybieram się do Lizbony po nowym roku i lądowanie mam 00:40. Jak najlepiej dojechać do centrum? Które z aplikacji działają w Lizbonie: mytaxi, uber?
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 25 Paź 2015 23:58 

Loty: 4
Kilometry: 3 825
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Działa Uber, masz nawet podany kod na rabatowe przejazdy w dziale z promocjami.
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 08 Sty 2016 20:51 

Witam, mam pytanko odnośnie dojazdu na lotnisko w Lizbonie. Mam samolot w środę o 6.45. Jakiekolwiek opcje dojazdu z centrum, aby zdążyć na lot ?
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 08 Sty 2016 21:57 

srebrny
Zdążyć na pewno się da, tylko trzeba sprawdzić, czy jeszcze nocnym 208, czy już dziennym metrem.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Lizbona
#149 PostWysłany: 08 Sty 2016 22:57 

pivko19 napisał(a):
Witam, mam pytanko odnośnie dojazdu na lotnisko w Lizbonie. Mam samolot w środę o 6.45. Jakiekolwiek opcje dojazdu z centrum, aby zdążyć na lot ?

Weź Taxi ale zamów przez obsługę hotelu - powinno,wynieść około 10 Euro.
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 14 Sty 2016 11:59 

Jako, że wróciłem właśnie z Lizbony to odpowiem sobie na pytanie a może i innym się to przyda. Otóż autobus nocny 208 jeździ i ma się świetnie. Z centrum miasta odjeżdża co pół godziny, ostatni o 5.30. Podróż na lotnisko trwa około 30 minut. Bilet kosztuje tyle co na normalną komunikację miejską.
 Profil Relacje PM off
wersus79 uważa post za pomocny.

#151 PostWysłany: 10 Mar 2016 20:50 

Loty: 161
Kilometry: 337 329
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Lecialem chyba tym samym samolotem o 6.45 do Beauvais - dojazd z Campo Pequeno taxą spod Hotelu na terminal 2 - 9,50 euro

#152 PostWysłany: 11 Maj 2016 10:10 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 224 064
Krajów: 50 / 23.4%
niebieski
Metro w Lizbonie zaczyna kursować stosunkowo późno, gdyż dopiero o 6:30 rano z każdego krańca linii wyjeżdżają pierwsze pociągi. Na wczesne loty trzeba na lotnisko dojechać inaczej np. autobusem.
 Profil Relacje PM off
peter7712 lubi ten post.

#153 PostWysłany: 30 Lip 2016 14:28 

niebieski
Gdzie kupic kartę 7 Colinas na lotnisku ok 4 nad ranem?
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 01 Sie 2016 09:45 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 115 619
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Ja kupowałem w informacji turystycznej, ale czynna jest chyba od godziny 7-ej. O godzinie 4-ej prawdopodobnie tylko w automatach przed wejściem do metra.
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 01 Sie 2016 18:06 

srebrny
Przed wejściem? Jak ja byłem, to stacja była w nocy zamknięta i żadnego automatu przed wejściem.
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 02 Sie 2016 16:08 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 115 619
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Obibok chyba ma racje. Sprawdziłem w necie i faktycznie są informacje że stacja jest zamykana o godzinie pierwszej kiedy metro przestaje kursować. Ja byłem po siódmej, to nie było problemu. Sory za wprowadzenie w błąd. Chyba pozostaje ci kupić jednorazowy bilet u kierowcy autobusu (trochę droższy niż z kartą), a kartę dopiero w Lizbonie z rana.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 18 Sie 2016 17:08 

Loty: 88
Kilometry: 163 801
Krajów: 23 / 10.8%
Witam
Przylatuję do Lizbony o 15:10, nocleg mam w okolicy Bela Vista/Chelas https://www.google.com/maps/dir/Chelas, ... 755936!3e2

Podpowie ktoś jak najlepiej dojechać do mieszkania? Bo to niby 4 km, ale piechota nie będzie mi się chciało.
No i jakie bilety najlepiej kupić? Planuję głownie chodzić po mieście, tyle że 3 dni będę musiał dojechać z mieszkania do centrum, więc 6 biletów muszę na pewno kupić. Jeśli jest jakiś karnet 10cio-przejazdowy, to raczej się skuszę. Poza tym planuję jechać do Cabo da Roca przez Sintrę, ale tego pewnie komunikacja nie obejmuje.

Odlot mam o 6:40. Czy jeździ jakiś autobus nocny z Bela Vista/Chelas, czy muszę koczować od jakiejś północy na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 18 Sie 2016 17:40 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Linia metra z lotniska i wysiadka na przystanku Bela Vista. Polecam jednak spacer - fajnie się miasto poznaje. Z tego co pokazuje google Twój hotel nie jest daleko, z lotniska trasa wiedzie z górki, więc będzie lżej. Na dłuższy pobyt niż doba najkorzystniej wychodzi Zapping. Kupując kartę w automacie na stacji metra na lotnisku wybierasz opcję Zapping i jeździsz komunikacją kiedy chcesz.

Tutaj szybki opis jak to działa i na pewno na forum też juz było.
http://infolizbona.pl/ceny-i-rodzaje-bi ... -lizbonie/
Kod:
zapping

*zapping daje możliwość doładowania karty Viva Viagem / 7 Colinas określoną kwotą i korzystania ze wszystkich środków transportu komunikacji miejskiej w Lizbonie (metro, tramwaje, autobusy sieci Carris, wind, pociągi miejskie i promy).
    *doładowanie może być od minimum 2€ do 15€
    *przy każdym doładowaniu dostajemy bonus pieniężny na kartę
    *pojedyncza podróż kosztuje tylko €1.25 / windą, metrem, autobusem lub tramwajem. Bilet jest ważny godzinę od pierwszego skasowania, tzn. można zmienić środki transportu w obrębie autobusów, wind i tramwajów w dowolnych kombinacjach. Nie można zmienić na metro, gdyż wtedy pobierze kolejną opłatę.
    *podróż pociągiem do Sintry z dworca Rossio lub Cascais z Cais do Sodre kosztu 1,80€. Cena za przepłynięcie promem jest zależna od trasy

z nocnych autobusów masz 208 z Cais Sodre. Ktoś pisał na forum, że ten autobus jest i jeździ ;) Musiałbyś tylko swój przystanek znaleźć. http://carris.transporteslisboa.pt/foto ... 8_desc.pdf

Komunikacja w Lizbonie jest bardzo przyjazna. Na większości przystanków jest kolorowa mapa Lizbony z całą siatką komunikacyjną. Szybko można ją ogarnąć i dzięki Zappingowi łatwo się poruszać po mieście.
 Profil Relacje PM off
smahhy uważa post za pomocny.

#159 PostWysłany: 18 Sie 2016 21:07 

Chelas i Bela Vista to średnie miejsca na samodzielne przechadzki, szczególnie jeśli jesteś kobietą.

smahhy napisał(a):
Witam
Przylatuję do Lizbony o 15:10, nocleg mam w okolicy Bela Vista/Chelas https://www.google.com/maps/dir/Chelas, ... 755936!3e2

Jeśli faktycznie w tym miejscu, co na mapie to czerwona linia, metro Bela Vista. Piechotą nie ma sensu, szkoda targać manele ze sobą, no i nie jest tam najprzyjemniej.

Cytuj:
(...) Odlot mam o 6:40. Czy jeździ jakiś autobus nocny z Bela Vista/Chelas, czy muszę koczować od jakiejś północy na lotnisku?

Jadąc w kierunku lotniska (kier. Oriente) nocna linia 208 krąży po całej okolicy. Najbliżej miejsca, które wskazałeś znajdują się przystanki Bela Vista (Centro Comercial) i R. Pedro Cruz. Normalnie jeździłem na poranne wyloty autobusem, który przejeżdża przez Bela Vistę koło 3:50-4:05 i po kwadransie melduje się na lotnisku. W Twoim przypadku można pewnie pojechać godzinę później.
BTW, metro jeździ do 1:00 (ostatni odjazd z każdego krańca). T2 jest w nocy zamknięty (z wyjątkiem opóźnień lotów Wizza do Warszawy), w T1 można znaleźć miejsce na przezimowanie, ale raczej po stronie bezpiecznej.
 Profil Relacje PM off
smahhy uważa post za pomocny.

#160 PostWysłany: 18 Sie 2016 22:33 

Loty: 88
Kilometry: 163 801
Krajów: 23 / 10.8%
Jestem mężczyzną, ale będzie to mój 8. dzień podróży więc spacerowanie wolę zostawić na miasto. Mam noclegi u znajomej, stąd taka lokalizacja [choć dokładnie nie znam jeszcze ulicy], gdybym nie miał, to wziąłbym nocleg w centrum.
Dziękuję bardzo za bezcenne wskazówki.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 309 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość