Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dojazd z lotniska do centrum by @cypel - dzięki!
[+] Pokaż
METRO
Terminal 2 (wizzair, ryanair) shuttle bus darmowy zawozi nas do terminala 1
Terminal 1
Wychodzimy z terminala i kierujemy się w prawo do stacji metra.
W automacie albo w kiosku kupujemy kartę 7 Colinas albo Viva Viagem i ją odpowiednio doładowywujemy w zależności od potrzeb i preferencji.
Koszt karty 0,5 EUR.
Karta jest ważna 12 miesięcy, jedna karta na jednego pasażera.

-1 przejazd - 1,45 EUR, bilet ważny 1 godzinę od momentu skasowania na metro, tramwaje, autobusy, windy
-bilet 24 godzinny - 6,15 EUR, nielimitowana ilość przejazdów tramwajami, autobusami, metrem, windami
-zapping, jeden przejazd 1,3 EUR, można zmieniać linię dopóki nie wyjdziemy poza bramki. Ważny na autobusy, tramwaje, windy.
Można doładowywać kwotą 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 EUR
Nie można mieszać np. biletu 24 godzinnego z zapping. Karta musi być wyzerowana żeby zmienić np. opcję zapping na bilet 24 godzinny. Jesli mamy jakieś "śmieci" na karcie, w kiosku w metrze nam ją wyzerują, ale pieniądze przepadają.

Kartę odbijamy przy wejściu i wyjściu z metra.

Dojazd na Rossio
Z lotniska jest tylko jedna linia - czerwona (vermelha). Wysiadamy na 9 stacji (Alameda) zmieniamy linię na zieloną (verde), nie wychodzimy poza bramki. Wysiadamy na 5 stacji.

Dojazd do Placu Pombala
Linia czerwona (vermelha). Wysiadamy na ostatniej stacji (Sao Sebastiao), zmieniamy linię na niebieską (azul), nie wychodzimy poza bramki. Wysiadamy na 2 stacji.
Czas przejazdu ok. 40 minut

Metro jest bardzo sprawne, intuicyjne i genialnie oznaczone.
Godziny pracy 06.30-01.00

TAXI
Koszt nocnej taxi w okolice Placu Pombala ok 10 EUR, na Bairro Alto ok. 15 EUR, pobierana jest opłata za bagaż.
Nocne taxi w tygodniu w godzinach 21.00-06.00 w weekendy 00.00-06.00

AEROBUS
https://www.aerobus.pt/en-GB/Home-2.aspx
Nigdy z nimi nie jechałem więc nie opisuję

AUTOBUS NOCNY 208
Przystanek po wyjsciu z przylotów.
Kierunek - Cais do Sodre
Rozkład jazdy:
https://www.carris.pt/en/travel/carreir ... ais-sodre/
Albo można zaplanować podróż przez:
https://www.carris.pt/en/travel/planear-viagem/
Do godzin należy dodać ok. 12 minut
Nie wiem na ile aktualny, bo dawno nie jechałem, może ktoś potwierdzić.
Bilet kupujemy u kierowcy.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 309 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 01 Paź 2015 17:45 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 346 034
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Czy przy okazji dokładnie mierzą/ważą bagaż podręczny?
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#122 PostWysłany: 01 Paź 2015 18:01 

Jeśli chodzi o ten nocny lot wizzair to NIE, przynajmniej teraz nie sprawdzali choć miałem wymiarowe (2 bo priorytet)
 PM off  

#123 PostWysłany: 01 Paź 2015 19:57 

Uwaga! Pojedyncze loty LCC mogą być wykonywane z T1 z przyczyn operacyjnych. W tej chwili jest to, na przykład, poranny lot Ryana na Azory.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Lizbona
#124 PostWysłany: 15 Paź 2015 17:05 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Czy ktoś w ogóle korzystał z tego nocnego autobusu 208 ?

Właśnie wróciłem z Lizbony i miałem z nim pewien problem. Lot powrotny miałem o 5 rano, więc w grę wchodziła albo komunikacja nocna albo taxa. Wcześniej sprawdziłem na stronie trasę tego autobusu - przystanki najbliżej mojego hostelu. Ostatniego wieczoru przeszedłem się wzdłuż jego trasy od Cais do Sodre do Martim Moniz. Jakie było moje zdziwienie, gdy na każdym przystanku był rozkład jazdy z identycznymi godzinami przyjazdu. Tak jakby trzeba by sobie samemu policzyć ile czasu jedzie od początku trasy do przystanku na którym na niego czekam.

Zacząłem pytać o nocny 208 kierowców autobusów dziennych, które stały na Praca Figueira. W sumie rozmawiałem z pięcioma pracownikami komunikacja miejskiej i żaden nie umiał konkretnie mi wyjaśnić jak jeździ ten autobus. Jeden powiedział, że skoro na każdym przystanku jest ten sam rozkład oznacza, że autobus został zawieszony. Inny zupełnie nie wiedział o jaki autobus mi chodzi :shock: .

W hostelu rodowici Lizbończycy również zrobili wielkie oczy na moje pytanie o nocną komunikację na lotnisko. Nie znali autobusu 208. Doradzili podróż taksówką, co w końcu zrobiłem nie chcąc ryzykować spóźnienia na samolot. Ze skrzyżowania Rua do Comércio z Rua da Madalena na lotnisko zapłaciłem 15 euro.

Czy ktos kiedykolwiek jechał tym autobusem ? Jeżeli tak to może wie, w jaki sposób obliczyć godzinę przyjazdu na dany przystanek. Z Cais do Sodre odjeżdża co godzinę więc szkoda czasu na spóźnienie i czekanie na następny.
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 15 Paź 2015 18:15 

srebrny
Na rozkładzie masz podane odjazdy z pętli, a na wykazie przystanków z boku masz orientacyjne czasy przejazdu i to samo jest w internecie. To kraj południowy; trzeba się cieszyć, że w ogóle coś powiesili.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#126 PostWysłany: 15 Paź 2015 22:31 
Awatar użytkownika

srebrny
haha
byłem dzisiaj na cais de sodre, nie ma na tabliczkach w ogóle 208, rozkładu jazdy oczywiście też nie i chwała im za to
gorzej by było, jak by było na przystanku, że jedzie 208, a nie jedzie

szczerze, jestem tu nie pierwszy raz i nie ogarniam tego bajzlu
jedyne co jest pewne, to, że nic nie jest pewne
 Profil Relacje PM off
wersus79 lubi ten post.

#127 PostWysłany: 15 Paź 2015 22:33 

Aż tak źle to nie ma, metro i taxi dają radę, a i zabytkowe tramwaje choć te jeżdżą faktycznie jak chcą tj. na jakie napotkają przeszkody na torach
 PM off  

#128 PostWysłany: 15 Paź 2015 22:43 
Awatar użytkownika

srebrny
w Lizbonie nie ma zabytkowych tramwajów ;). To jest normalny tabor. To turyści z 12 i 28 robią kult. normalny środek transportu opanowany w 80% przez turystów i tego im, mieszkańcom szczerze współczuję.

edit
metro jest oczywiście genialne, intuicyjne i szybkie
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 15 Paź 2015 22:48 

gdyby nie to, że jest luksusowy nowoczesny tramwaj na jednej z tras oraz cena przejazdu zabytkowymi bez karty to bym się całkowicie z tobą zgodził, tak nie (ale metro i tak wymiata, jak na wzgórza w połączeniu z tramwajami oczywiście)

@cypel
ps. poprawione, NIE MA LUKSUSOWYCH TRAMWAJÓW!!!!

Ostatnio edytowany przez Anonymous 15 Paź 2015 23:50, edytowano w sumie 2 razy
 PM off  

#130 PostWysłany: 15 Paź 2015 23:01 
Awatar użytkownika

srebrny
gorny co to za luksusowy tramwaj, zaintersowało mnie to
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 15 Paź 2015 23:07 

poszukaj, poczytaj ZNAJDZIESZ! bo jedzie przez centrum (nowoczesny, klimatyzowany to w porównaniu z tymi z trasy7 np. nr 28 prawie jak dla VIP-ów, choc klimatu Lizbony oczywiście brak)
z mojej strony koniec OT
 PM off  

#132 PostWysłany: 15 Paź 2015 23:19 
Awatar użytkownika

srebrny
większość to nowoczesne, klimatyzowane, nowe, ale nie wiem co to luksusowe (?)
Rzadko proszę o pomoc, mógłbyś mi podać namiar ?
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 15 Paź 2015 23:28 

czepiasz się słów, tyle ci napiszę
http://infolizbona.pl/tramwaje-w-lizbon ... lad-jazdy/

Przy okazji namiar z linkiem na genialną stronkę do poczytania przed pobytem w Lizbonie (i okolicach np. Fatimie), łącznie z namiarem na polskiego przewodnika

http://infolizbona.pl/
 PM off  

#134 PostWysłany: 15 Paź 2015 23:45 
Awatar użytkownika

srebrny
jaja sobie robisz ?
przecież tę witrynę jest każdy w stanie wyklepać
proszę Cię podaj mi te luksusowe tramwaje
a infolizbona.pl znam i cenię, jak najbardziej

edit
razem z gornym ustaliliśmy, ze nie ma luksusowych tramwajow
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 16 Paź 2015 00:18 

srebrny
Nie wiem, czy zauważyliście, ale są też autobusy.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 16 Paź 2015 00:20 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Pewnie chodzi o nową 15E.

https://girolisboa.files.wordpress.com/ ... isboa1.jpg

Szanowni forumowicze :) Pytałem o ten nocny, bo zawsze 15 euro mozna wydac na kolejny posiłek w restauracji, a nie na taksówkę na lotnisko. Tym bardziej, że według strony http://carris.transporteslisboa.pt/ taka linia istnieje ;)

Wtedy wystarczy złoty osiemdziesiąt i jestem na lotnisku.

Istnieją te nocne autobusy ? Jeżdżą jakoś regularnie ? Czy to widmo jakieś :?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 16 Paź 2015 08:36 

Loty: 158
Kilometry: 320 173
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
yogibabu napisał(a):
Mi niestety ale się nie udało wyrobić na metro. Przyznam, iż straszliwie długo trwało wyjście z samolotu i przemarsz przez terminal po dowiezeniu przez autobus. Dodam, iż do Novotelu, który jest niedaleko Sao Sebastiao zapłaciłem 8.40 za taxi.

Wróciłem właśnie z Portugalii.
Mnie również nie udało się wyrobić na metro po przylocie Wizzem z Warszawy. Niby wylądował ok. 0.20, ale zanim dokołował do miejsca postoju i zanim przemaszerowaliśmy cały terminal to było ok. 1.10 i na metro nie było sensu iść.

Wzięliśmy taksę z przylotów do hotelu koło Sao Sebastiao i niestety skroił nas jakiś młodziak biorąc 19 euro. Taksa była z postoju na którym stała policja, przy nich wsiadaliśmy i takie kwiatki.
Byłem jednak zbyt zmęczony, żeby się z nim po nocy kłócić o te parę euro.

#138 PostWysłany: 17 Paź 2015 23:47 

niebieski
Nie wiem skąd te rozbieżności cenowe w obie strony.
Wspomniany w tym wątku kalkulator:
http://taximeter.geolink.pt/
dla hoteli na Jose Malhoa podaje 12,7 EUR (noc, walizka).

Mi wychodziło prawie 19 EUR do mojej lokalizacji.
Po raz pierwszy w życiu skorzystałem z hoppa.com z jakimś kodem na 20% z tego forum i wyszło mi 7,25 GBP, czyli poniżej 10 EUR. Rezerwacja na dzień przed odlotem, kobitka z nazwiskiem na kartce, bus z kierowcą przed samym wejściem, a transfer "shared" okazał się dedykowany dla nas. W sumie szybciej i taniej niż taksówką.

W it, zresztą nieczynnej o tej porze, są ryczałtowe vouchery na taksówkę po 18 EUR (jak ktoś się obawia jeszcze wyższej ceny).

Nasz Wizz przyziemił 00:30, ale na metro zdążyć można chyba tylko biegiem i z nabitą kartą.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 18 Paź 2015 10:16 

srebrny
wersus79 napisał(a):
Istnieją te nocne autobusy ? Jeżdżą jakoś regularnie ? Czy to widmo jakieś :?

A czemu mają nie istnieć? Widmo? Jak jechałem, to kierowca na wampira nie wyglądał. Rozkład wisi, na lotnisku jest wyświetlacz (choć pokazuje głupoty), wszystko gra. Minusem jest tylko to, że w nocy jest zamknięta stacja metra i z lotniska trzeba przepłacać za jednorazowy u kierowcy.

Ostatnio edytowany przez obibok, 18 Paź 2015 10:29, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 18 Paź 2015 10:26 

Choć jak ktoś jedzie pierwszy raz, do tego tym nocnym lotem wizzair to zdecydowanie polecam korzystanie z taxi itp, bo zwłaszcza w kilka osób wyjdzie podobnie kosztowo, jeśli nie taniej, a co najważniejsze zawiozą pod same drzwi co w plątaninie uliczek w Lizbonie nocą jest wartością bezcenną
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 309 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość