Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#1301 PostWysłany: 26 Lut 2023 14:20 

@dmirstek
Jak chesz poczuć klimat Japonii, to trochę krótki ten wyjazd. Ja wolę mniej miejsc zawsze jak tam jestem a trochę dłużej. Tokio a reszta Japonii to też dwie różne rzeczy. Kanazawe tez polecam.
Naturalne onseny na półwyspie Izu dla mnie zawsze sztos.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#1302 PostWysłany: 17 Mar 2023 14:26 

srebrny
Hej,

To i ja się podzielę naszym planem. Plan jest pod optymalizację JP passa, średnio nas interesują duże miasta, raczej natura i rzeczy rzadko spotykane (patrz wulkany). Do tego przejazdy pociągami nam niestraszne. Wyjazd jest w okresie majówkowym, co też może mieć wpływ na dostępność pociągów / noclegów. Lubimy też dobrze zjeść, raczej streetfodowo niż fancyknajpowo. :lol:

Cytuj:
21/04 wylot z WAW o 19:50, przylot do Kairu 22/04 01:50
22/04 sobota Kair
23/04 niedziela Kair, wylot do Seulu 22:50
24/04 poniedziałek Seul, przylot o 21:35
25/04 wtorek wylot do Osaki
26/04 Osaka
27/04 Kioto
28/04 Kioto
29/04 Hiroszima + Miyajima, nocleg w FUK [start JP]
30/04 FUK - Nagasaki, powrót do FUK
1/05 FUK - Beppu/Kagoshima (tutaj trzeba wybrać), powrót do Osaki
2/05 Kanazawa z Osaki, powrót do Tokio
03/05 Hakone (wymiennie z Nagano, w zależności od pogody)
04/05 Nagano + ew. małpy.
05/05 ostatni dzień z JP do zaplanowania [koniec JP]
06/05 Tokio
07/05 Tokio i przelot do Seulu

08/05 Seul
09/05 Seul - wylot o 21:50 do Kairu

Z rzeczy must see - Hakone, Miyajima, jeszcze bym dopisał do listy Jigokudani Onsen (ah to ujęcie w Samsarze), ale nie wiem czy to dobry okres na zwiedzanie.

Za wszystkie komentarze będę wdzięczny, to pierwszy raz w Japonii, także plan ułożony na bazie większości porad tutaj występujących. Wątek przeczytałem dosyć wnikliwie ;)
 Profil Relacje PM off  

#1303 PostWysłany: 18 Mar 2023 14:10 
Awatar użytkownika

Mowisz, ze srednio Cie interesuja duze miasta, a plan sklada sie niemal wylacznie z duzych miast: Osaka, Kioto, Fukuoka, Nagasaki, Tokio.
Jesli wulkany Cie interesuja, to wybralabym Kagoshime, bo z ichniejszym wulkanem - Sakurajima, to moze nawet i erupcje zobaczycie.

Ostatni dzien JR passa zrobilabym Nikko, ale wczesnie ranem shinkansenem do Utsunomiya i jak najwczesniej sie da Nikko Line do Nikko. Wtedy zamiast najpierw do Shrines and Temples of Nikko, bralabym busa nad jezioro Chuzenji i zrobila klasyczna turystyczna rundke tam, bo warto. Potem stamtad busem w dol do swiatyn na dole.
Wczesnie rano to mus, bo to szczyt Golden Week i wszystko, wszedzie bedzie zatloczone na maksa.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1304 PostWysłany: 18 Maj 2023 12:53 
Awatar użytkownika

Loty: 163
Kilometry: 318 879
Krajów: 45 / 21.0%
Może też dorzucę swój plan, chociaż wersja bardzo basic i 100 razy wałkowana :D
Dla kontekstu: Pierwszy raz w Japonii, dla mnie czy siostry zakładam że nie ostatni, dla rodziców pewnie jedyny, więc ma być porządna baza must see. Raczej wolimy uniknąć zbyt wielu miejsc noclegowych i biegania z walizkami po przechowalniach. Ma być tak żeby dużo zobaczyć, ale wciąż było przyjemnie.

22.06 Przylot z CJU, Osaka nocą
23.06 Osaka
24.06 Himeji + Kobe
25.06 Nara (przechowalnia bagażu) - na noc do Kyoto
26.06 Kyoto
27.06 Kyoto (Inari)
28.06 przejazd z Kyoto do Tokio
29.06 Tokio/ Nikko/ ?
30.06 Hakone/ Fuji 5 lakes
1.07 Tokio
2.07 Tokio
3.07 Narita - Warszawa (wylot o 22)

W tej wersji wychodziłaby aktywacja JR Pass 24.06, ważny do 1.07 i chętnie bym jeszcze jakoś z niego skorzystała. Część 1 do przyjazdu do Tokio uważam za raczej zamkniętą, natomiast jestem otwarta na modyfikacje części 2.
Obowiązkowo chcemy jeden dzień na widoki na Fuji i jakieś jeziorko (jr do Odawary, Hakone i rejs po Ashi lub 5 lakes - prawdopodobnie Lake Kawaguchi + Chureito Pagoda).
Rozważam Nikko jako Day Trip.
Kusi jeszcze Kanazawa, Shirakawago, Matsumoto i Takayama, albo jak ktoś wyżej napisał chociaż sama Kanazawa… Ale tutaj głównym czynnikiem jest - ile dni na samo Tokio? 3.07 wylatujemy o 22, wiec może być ostatni dzień na nie lub na Naritę. (Będziemy wcześniej kilka dni w Seulu, więc nie ma tez bardzo ciśnienia na metropolie).

Z góry dziękuję za sugestie!
 Profil Relacje PM off  

#1305 PostWysłany: 18 Maj 2023 14:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
1) Tokio spokojnie do skrócenia o dzień. Przy tak krótkim czasie w Japonii, jeden dzień pełny plus jeden niepełny są spokojnie wystarczające.
2) "28.06 przejazd z Kyoto do Tokio" - to trwa Shinkansenem ze 2,5h. Pomyśl, jak wykorzystać ten dzień i przejedź sobie rano lub wieczorem, by nie tracić dnia. Ja jechałem rano i cisnąłem do Kamakury (ale spałem przy stacji Shin-Yokohama, polecam takie rozwiązanie, tanio i 15minut do centrum Tokio)
3) "29.06 Tokio/ Nikko/" - warto + wieczorem "Tokyo by night", czyli jakby "dokrętka" do dnia, w którym tego wieczoru zabraknie (dzień wylotowy)
4) "24.06 Himeji + Kobe" - Kobe IMO nie warto, może połączyć Himeji z Hiroszimą lub Miyajimą?
5) co do JR Passa - może warto pokombinować inaczej? Osaka-Nara-Kyoto można jeździć na tanich jednorazówkach (swoją drogą patrzyłaś na ceny hotelu w Kioto? Może warto nocować przy Shin-Osace), wtedy później zacząć.
 Profil Relacje PM off
pralinkakarolinka lubi ten post.
pralinkakarolinka uważa post za pomocny.

#1306 PostWysłany: 19 Maj 2023 04:38 
Awatar użytkownika

@pralinkakarolinka

Zrob sobie rozpiske tego co chcialabys zobaczyc w Tokio.
I spojrz na mape i wtedy szacuj ile dni potrzebujesz.

Przedmowca pisze, ze Tokio mozna spokojnie w poltora dnia. Dla mnie to jakies nieporozumienie.
Ale wszystko zalezy od tego, co chcesz zwiedzic.

Bedziecie w porze deszczowej, wiec tego tam, czasem Fuji w ogole nie widac.

Do Nikko jedzcie jak najwczesniej sie da i najpierw jedzcie nad jezioro (Chuzenji) i potem stamtad busem w dol do kompleksu swiatynnego. Bo odwiedzic Nikko i nie podjechac do Chuzenji, to tak troche bez sensu. I potem na spokojnie z kompleksu swiatynnego do pociagu. Rozumiem, ze bedziecie jechac na JR Pass do Nikko. Wtedy sugerowalabym w drodze powrotnej, jak bedziecie sie przesiadac z lokalnego pociagu na shinkansen w miescie Utsunomiya, wysiasc i zjesc gyoze w jednej z gyozowni na dworcu, lub przy dworcu. Polecam Min-Min, to chyba najlepsza gyoza w calej Japonii.

Zgadzam sie z przedmowca odnosnie noclegow w Osace zamiast w Kioto. To znacznie lepsze cenowo rozwiazanie.

Nawet nie mysl o Kanazawie, czy Shirakawago przy tak krotkim pobycie.
Jesli za duzo czasu masz w Tokio, to zrob day trip do Kamakury.
Naprawde w okolicy Tokio jest sporo do zobaczenia jak na pierwszy raz w Japonii.
 Profil Relacje PM off
pralinkakarolinka lubi ten post.

#1307 PostWysłany: 19 Maj 2023 07:52 

niebieski
Dzień na Himeji i Kobe, to strata czasu. Lepiej przeznaczyć ten dzień na Kyoto, albo zrobić tylko stopa w Himeji na zobaczenie zamku i jechać dalej do Miyajimy i Hiroszimy (albo bliżej Kurashiki i Okayama). Po drodze, masz jeszcze most Akashi Kaikyo, przy którym też można zrobić stopa.
 Profil Relacje PM off  

#1308 PostWysłany: 19 Maj 2023 09:51 

srebrny
W Tokyo można spędzić 5 dni i się nie nacieszyć. Dla mnie to najlepsze miasto w Japonii (mówię z perspektywy jednego - pierwszego pobytu - zresztą post o planie jest powyżej).

Używanie szafek na bagaż w Japonii to jest najłatwiejsza rzecz pod słońcem. Zresztą rozwiązania w transporcie to jest najwyższy poziom i tym w ogóle nie ma co się stresować. Do tego na shinkanseny nie trzeba brać miejscówek, bo nawet jeśli pociąg jest całkowicie wyrezerwowany, to w wagonach bez rezerwacji nie ma tłumów - Japończycy raczej nie lubią nieprzewidywalnych wydarzeń i nawet na długi weekend nie korzystają z wagonów bez rezerwacji. Trzeba tylko sprawdzić czy cały pociąg nie jest objęty rezerwacją (tak jest np. z Tokio do Shin-Hakodate na Hokkaido).
 Profil Relacje PM off

#1309 PostWysłany: 19 Maj 2023 11:20 
Awatar użytkownika

Loty: 163
Kilometry: 318 879
Krajów: 45 / 21.0%
Dziękuję i czuję się przekonana, że Kobe wypada z planu, a na jego miejsce wskakuje Hiroszima/ Miyajima :D to pewnie lepsze wykorzystanie zarówno czasu, jak i JR pass.

Noclegi rezerwowałam kiedy tylko pojawił się pierwszy zarys tego planu, oczywiście w różnych kombinacjach i z darmowym odwołaniem. Dzięki temu mam hotel w centrum Kioto w takiej samej cenie jak te w Osace, także z dojeżdżaniem chyba nie ma co kombinować.

@dmirstek myślałam o przejeździe tych 2,5h Shinkansenem rano, może nie o bladym świcie ale tak, żeby ten dzień przeznaczyć na pierwsze spotkanie z Tokio. Tym sposobem wychodzą 3 pełne dni na nie (odliczając dwie wycieczki jednodniowe) i ten przed wylotem wciąż do rozważenia. Patrząc na zaznaczone punkty na mapie to chyba przyzwoity wynik, przy którym zostanę. Jakby jakimś cudem nam się nudziło, wleci Kamakura.

Nikko również zostaje w planie jako wspomniana wycieczka jednodniowa, dzięki @2catstrooper za sugestię o porannym Chuzenji. Gyoza w Utsunomiya tez zapisane i mam nadzieję, że uda się spróbować!
 Profil Relacje PM off  

#1310 PostWysłany: 22 Maj 2023 19:06 
Awatar użytkownika

Loty: 1442
Kilometry: 2 983 780
Krajów: 128 / 59.8%
platynowy
To teraz mój plan. Lecę w lipcu z młodzieżą (16-18-23) czasu jest niewiele i wypisałem w sumie highlighy. Zaczynamy w Fukuoka wieczorem (przylot z Busan) a kończymy w Tokio. Tradycyjne pytanko co trzeba zmienić/wzmocnić/dodać/wyrzucić.
Oczywiście dodam, że w Japonii byłem 6 razy już ale to było głownie Tokio i okolice

18.07 Przelot do Fukuoka o 17.55 z Busan, Przylot do Japonii o 18.50. Hotel
19.07 Przejazd do Hiroszimy, zwiedzanie Hiroszimy, hotel
20.07 Przejazd do Himeji – 2h w Himeji, przejazd do Osaka, hotel
21.07 Osaka, Nara, hotel Kyoto
22.07 Kioto, hotel
23.07 Przejazd rano do Tokyo, hotel
24.07 Zwiedzanie Tokyo wylot o 23.30 z Narita

No i czy opłaca się kupować JR Pass? Bo trochę jeżdżenia koleją będzie...

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#1311 PostWysłany: 22 Maj 2023 20:48 

niebieski
Cały dzień w Hiroshimie, to tak średnio. Połącz to z wyprawą na Miyajime.
 Profil Relacje PM off
hiszpan uważa post za pomocny.

#1312 PostWysłany: 22 Maj 2023 21:04 

HON fly4free
Jeden dzień w Kioto? Dramatycznie mało. Tam 3 dni jest mało. Już lepiej jeden, albo nawet niecały jeden dzień w Tokio.
 Profil Relacje PM off  

#1313 PostWysłany: 24 Maj 2023 01:30 
Awatar użytkownika

Również w dniu Hiroszimy dodałbym Miyajime a Hiroszimę ograniczył do muzeum i jego okolicy.
Myślę, że na Osakę popoludnie/wieczor wystarczy i kolejnego dnia można od razu rano jechać do Nary.
W Kioto 1 dzień to może być rzeczywiście trochę malo, ale nie macie wiele dni. Zawsze jest opcja taka, że jeżeli będziecie mieli niedosyt, to możecie kolejne przedpołudnie spędzić w Kioto a do Tokio pojechać dopiero popołudniu a decyzje podjac spontanicznie na miejscu. Dla optymalizacji czasu zwróćcie uwagę na to, co w Kioto mozecie zrobic po 17, a co zamykają wcześniej. Np. Fushimi Inari można odwiedzic kiedy inne świątynie są zamknięte.
Tak na oko Rail Pass powinien wyjść mimo wszystko trochę taniej niż kupowanie pojedynczych biletów na te trasy, ale musicie sobie to przeliczyć.
 Profil Relacje PM off

#1314 PostWysłany: 24 Maj 2023 08:18 

niebieski
Czy mając 3 pełne dni w Japonii, przylatując na Naritę lepiej je spędzić w Tokio, czy np. 2 dni spędzić w Tokio a na 1 wyskoczyć do Kioto?
 Profil Relacje PM off  

#1315 PostWysłany: 24 Maj 2023 10:58 

niebieski
Wolałbym wyskoczyć na dwa dni do Kioto a jeden dzień przeznaczyć na Tokio.
Ale, weź pod uwagę, że transport trochę cię wyniesie.
To już chyba lepiej zostać w Tokio i zrobić sobie ewentualnie krótki wypad do Kamakury czy Jokohamy.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 24 Maj 2023 10:59, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1316 PostWysłany: 24 Maj 2023 11:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
@2catstrooper będzie mnie tępić za moje słowa, ale moim zdaniem Tokio jest nieszczególnie atrakcyjną częścią Japonii. Z drugiej strony przejazd Tokio-Kioto to sprawa dość kosztowna. Może lepiej zrobić coś bliżej Tokio - Nikko lub Kamakura? Może jeziora wokół Fudżi gdyby była ładna pogoda? A Kioto i okolice zostawić na inną wyprawę. Miejsca mega atrakcyjne, ale przez jeden dzień się nie zwiedzi... Narobi się smaku, a i tak będzie trzeba potem wrócić ;-)
 Profil Relacje PM off
risto lubi ten post.

#1317 PostWysłany: 24 Maj 2023 16:47 
Awatar użytkownika

@dmirstek Nie, no spoko. Akurat sie zgadzam, ze Tokio to niezbyt atrakcyjna czesc Japonii. Ale nie da sie go "obskoczyc" w poltora dnia.

@risto - jesli masz tylko 3 pelne dni w JP, to nie ma sensu wyskakiwac na jeden dzien do Kioto. Spedz ten czas w Kanto, czyli Tokio i okolice.

@hiszpan rozumiem, ze dla mlodziezy to pierwszy raz w Japonii? Jesli tak, to plan jest w porzadku. Dodaj Miyajime do Hiroszimy i bedzie git. Takie najwazniejsze hajlajty, jak sam zauwazyles. Ale az serce z zalu sciska, ze ladujecie w Fukuoce i nie zwiedzicie niczego na Kyushu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1318 PostWysłany: 30 Maj 2023 15:02 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Cześć,

spędzę w lipcu 5/6 dni na Kiusiu (zdaję sobie sprawę, że to trochę niefortunny termin ale innego nie miałem). W Japonii byliśmy już 2 razy - 8 lat temu na Honsiu (2 tygodnie) oraz kilka dni na Okinawie 6 lat temu. Zastanawiam się jak najlepiej spożytkować ten czas.

1. dzień - przypływamy rano promem do Fukoki z Busan. Zwiedzamy miasto, nocleg.
2. dzień - rano wyjeżdżamy pociągiem do Nagasaki, zwiedzamy.
3. dzień - rano wyjazd do Kumamoto, zwiedzanie miasta.
4. dzień - wyjazd pociągiem pod ASO, następnie wyjazd do...
(i tutaj mam dylemat - albo pierwsza albo druga wersja - robimy prawie kółko lub jedziemy na południe)
5. i 6. - dzień - Kagoshima lub Beppu. W ostatni dzień wylot raczej wieczorem do Tokio skąd wracamy do Europy następnego dnia.

Czytałem trochę o Beppu i Kagoshimie, generalnie nie wiem, które miejsce jest bardziej interesujące i warte uwagi (niestety dwóch naraz nie zobaczymy). Wiem, że w przypadku Beppu wystarczy mi JR Pass na Kiusiu w wersji północnej a na Kagoshimę już niestety na całe Kiusiu ale różnica w cenie nie jest wielka.

Prośba o pomoc, być może lepsze ułożenie planu :)
 Profil Relacje PM off  

#1319 PostWysłany: 01 Cze 2023 15:54 
Awatar użytkownika

No nie wiem... Patrze na ten plan na Kyushu i widze: duze miasto, duze miasto, duze miasto, wulkan, miasto.

Z drugiej strony, jesli nie chcecie wypozyczac samochodu, to faktycznie, opcje beda ograniczone.

Osobiscie wybralabym Kagoshime.
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#1320 PostWysłany: 02 Cze 2023 02:37 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
@2catstrooper
No właśnie, mając tylko JR Pass na Kyushu co innego moglibyśmy jeszcze zobaczyć? Zakładając, że Fukoka, Nagasaki i Kagoshima muszą się w tym planie znaleźć? Wracamy w 6 dniu wieczorem z Kagoshimy więc wypożyczenie samochodu w Fukoce i oddanie w Kagoshimie będzie dość drogie (biorąc też pod uwagę opłaty za autostrady). Mimo wszystko jeszcze rozważam tę opcję choć nie wiem czy jest sens.

Wymyśliłem, że Kumamoto na dłużej odpuścimy i spróbujemy zrobić małe kółko przez Oitę (Beppu), po drodze zahaczając o Mt Aso.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość